Wykres ,,rybka''
-
- Posty: 1259
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Wykres ,,rybka''
A przeczytałeś opisy osi i oznaczenia kolorów na dole? Bo nie bardzo wiem czego nie rozumiesz...
Ostatnio zmieniony sobota, 6 lip 2019, 13:42 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Wykres ,,rybka''
Jeżeli wlejesz do gara stare wino i nie wiesz ile ma procent to odczytujesz z niebieskiej kreski. Na przykład widzę, że temperatura po rozgrzaniu i stabilizacji w kegu ma 92*C to znaczy, że wsad obecnie ma około 12% alkoholu.
Jeżeli na przykład chciałbyś odbierać destylat ( obojętnie jaki, ququ, śliwka, wiśnia, truskawka akurat trochę niżej) w granicy 70% to temperatura oparów ze zbiornika przy głowicy ( niezależnie czy jest to potstill czy aabratek, Bokakob czy Thor) musi mieć około 89*C.
Jeżeli masz na zbiorniku temperaturę 96* to wiesz, że już bardzo mało alkoholu zostało w zbiorniku i albo zaraz zaczniesz odbierać pogon (bez bufora - cukrówka) , musisz zmienić naczynie (owocowki lub zboża - pogon do kupażu/ jeszcze dużo aromatu(smak tragiczny i mętne)) lub ciągniesz z buforem do 99*C o ile jest dobrze zaprojektowany bufor.
Zobaczysz wyjdzie w praniu ☺ Wraz z ubytkiem alkoholu w zbiorniku rośnie temperatura wrzenia cieczy w jego wnętrzu.
Edyta:
Każdy potstillowiec ma wydrukowaną taką rybkę i powieszoną przed maszyną ☺
I nikt się tego nie wstydzi bo to na prawdę pomaga przy destylacji każdego wsadu...
Jeżeli na przykład chciałbyś odbierać destylat ( obojętnie jaki, ququ, śliwka, wiśnia, truskawka akurat trochę niżej) w granicy 70% to temperatura oparów ze zbiornika przy głowicy ( niezależnie czy jest to potstill czy aabratek, Bokakob czy Thor) musi mieć około 89*C.
Jeżeli masz na zbiorniku temperaturę 96* to wiesz, że już bardzo mało alkoholu zostało w zbiorniku i albo zaraz zaczniesz odbierać pogon (bez bufora - cukrówka) , musisz zmienić naczynie (owocowki lub zboża - pogon do kupażu/ jeszcze dużo aromatu(smak tragiczny i mętne)) lub ciągniesz z buforem do 99*C o ile jest dobrze zaprojektowany bufor.
Zobaczysz wyjdzie w praniu ☺ Wraz z ubytkiem alkoholu w zbiorniku rośnie temperatura wrzenia cieczy w jego wnętrzu.
Edyta:
Każdy potstillowiec ma wydrukowaną taką rybkę i powieszoną przed maszyną ☺
I nikt się tego nie wstydzi bo to na prawdę pomaga przy destylacji każdego wsadu...
Ostatnio zmieniony sobota, 6 lip 2019, 23:50 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 921
- Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
- Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
- Ulubiony Alkohol: whisky
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 241 razy
Re: Wykres ,,rybka''
Bo RYBKA to tzw wykres złożony.
Tu masz więcej o czytaniu taki8ch wykresów
http://mlyniec.gda.pl/~chemia/fizyczna/ ... kresy.html
Tu masz więcej o czytaniu taki8ch wykresów
http://mlyniec.gda.pl/~chemia/fizyczna/ ... kresy.html
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
-
- Posty: 2
- Rejestracja: czwartek, 27 sie 2020, 18:58
- Ulubiony Alkohol: Piwo,
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: okolice Annabergu :)
- Podziękował: 3 razy
Re: Wykres ,,rybka''
Nie będę zakładał nowego tematu, bo podobny byłby. Kiedyś coś tam z rybcią liczyłem (ze 4-5 lat temu) i sklerozę mam .
I chcę sie upewnić czy moja główka dobrze to ogarnęła.
Czy dobrze myślę jeśli mam w kociołku 92C to wsad ma 12,5%, a destylat 60% z hakiem (przy jednokrotnej destylacji). Jeśli mój sprzęt (teoretycznie) miałby 2 półki to uzyskałbym koło 85%, a przy ciągnięciu do 97C ostatnia frakcja poleciałyby o mocy 75%?
(czerwona linia to start psocenia, niebieska koniec)
I chcę sie upewnić czy moja główka dobrze to ogarnęła.
Czy dobrze myślę jeśli mam w kociołku 92C to wsad ma 12,5%, a destylat 60% z hakiem (przy jednokrotnej destylacji). Jeśli mój sprzęt (teoretycznie) miałby 2 półki to uzyskałbym koło 85%, a przy ciągnięciu do 97C ostatnia frakcja poleciałyby o mocy 75%?
(czerwona linia to start psocenia, niebieska koniec)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Wykres ,,rybka''
Niebieska krzywa to temperatura mierzona w kegu i pokazująca stężenie % w zbiorniku, czerwona zaś to temperatura mierzona na głowicy i stężenie % jakie z niej wylatuje.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 1259
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Wykres ,,rybka''
Ale nie odpowiedzieliście na pytanie Ja nie wiem czy to tak zadziała jak pisze kolega, nie znam się. Z refluksem pewnie tak.
Ostatnio zmieniony sobota, 10 paź 2020, 21:55 przez kwik44, łącznie zmieniany 3 razy.
-
online
- Posty: 7299
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Wykres ,,rybka''
Za to ty mu odpowiedziałeś baaardzo dokładnie
No dobra, to ja się postaram jeszcze dokładniej odpowiedzieć
No dobra, to ja się postaram jeszcze dokładniej odpowiedzieć
Dobrze myśliszkamil19920404 pisze:Czy dobrze myślę jeśli mam w kociołku 92°C to wsad ma 12,5%, a destylat 60% z hakiem (przy jednokrotnej destylacji).
To nie tak Półki wylicza się z wykresu Thiele-mcCabe'a, z rybki możesz odczytać moc destylatu po dwukrotnej destylacji. W twoim przypadku musiałbyś destylować wsad o mocy "60% z hakiem" aby otrzymać destylat o mocy około 85%.kamil19920404 pisze:Jeśli mój sprzęt (teoretycznie) miałby 2 półki to uzyskałbym koło 85%
Nie. Moc destylatu osiągnęłaby ok. 28% i dopiero gdybyś ten destylat poddał drugiej destylacji osiągnąłbyś 75%kamil19920404 pisze:przy ciągnięciu do 97°C ostatnia frakcja poleciałyby o mocy 75%?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2
- Rejestracja: czwartek, 27 sie 2020, 18:58
- Ulubiony Alkohol: Piwo,
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: okolice Annabergu :)
- Podziękował: 3 razy
Re: Wykres ,,rybka''
jak ten wykres zobaczyłem to jakby olśnienie na mnie ze szło, wszystko człowiek sobie przypomniał.
Dzięki za przypomnienie o wykresie ze stężeniami molowymi, o nim zapomniałem całkowicie.To nie tak Półki wylicza się z wykresu Thiele-mcCabe'a, z rybki możesz odczytać moc destylatu po dwukrotnej destylacji. W twoim przypadku musiałbyś destylować wsad o mocy "60% z hakiem" aby otrzymać destylat o mocy około 85%.kamil19920404 pisze:Jeśli mój sprzęt (teoretycznie) miałby 2 półki to uzyskałbym koło 85%Nie. Moc destylatu osiągnęłaby ok. 28% i dopiero gdybyś ten destylat poddał drugiej destylacji osiągnąłbyś 75%kamil19920404 pisze:przy ciągnięciu do 97°C ostatnia frakcja poleciałyby o mocy 75%?
jak ten wykres zobaczyłem to jakby olśnienie na mnie ze szło, wszystko człowiek sobie przypomniał.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 gru 2020, 09:19 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: naprawione cytaty
Powód: naprawione cytaty