Witam szanownych kolegow, koleżanki i czlowieka który zblokuje mój temat ze względu na ortografię lub stylistykę mojej wypowiedzi.
Czyli napisze o moim pomyśle ktorego nigdzie w internecie nie znalazlem. Chciałbym poczynić trójniaka jabłkowego, ale z soku w kartonie i miodu chyba gryczanego ale z domieszką tytoniowego.... według mnie dobrze było by dać 6 litry (litrów) miodu 6 litry soku i 6 litry wody do tego ok. 50 gr kwasku cytrynowego(nie wiem czy to dobrze) no i drożdże tokaj + pożywka rozłożona na dwie raty. Na koniec prosił bym o jakieś konstruktywne komentarze do moich zamiarow ponieważ miód będę sycił pierwszy raz.
Trójniak jabłkowy
-
- Posty: 2604
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Trójniak jabłkowy
A co taki sok jabłkowy z kartonu wniesie poza wodą cukrem i kwasem? Na pewno nie aromat, a i nie jestem pewien, ale miód gryczany sam w sobie jest dość charakterystyczny i nie mam przekonania że będzie pasował do w sumie dość delikatnych jabłek w tym sensie że nic one nie wniosą nawet jeżeli sok by był prawdziwy.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Trójniak jabłkowy
Sok z sokowirówki to będzie najlepsze rozwiązanie z powyższych. Tylko zasiarkuj go lekko, żeby się nie utlenił.
Soki tłoczone są lepsze niż zwykłe kartonik,i ale nadal nie zastąpią świeżego, nieutlenionego i niepasteryzowanego soku.
A informacji o jabłczakach w necie jest na prawdę sporo, nawet tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/trojni ... t9476.html
Soki tłoczone są lepsze niż zwykłe kartonik,i ale nadal nie zastąpią świeżego, nieutlenionego i niepasteryzowanego soku.
A informacji o jabłczakach w necie jest na prawdę sporo, nawet tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/trojni ... t9476.html
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Trójniak jabłkowy
@Tuur - Sok jabłkowy i miód gryczany imho pasują do siebie; rajskie jabłka tym bardziej (max. 10 % soku w nastawie).
Niestety, nie mam doświadczenia z miodem tytoniowym więc zakładam, że gryka w tym miodzie będzie dominować.
Rób, to bardzo dobre połączenie.
Kwasek dodaj dopiero po fermentacji burzliwej (po pierwszym zlaniu).
Resztę napisali przedmówcy.
Niestety, nie mam doświadczenia z miodem tytoniowym więc zakładam, że gryka w tym miodzie będzie dominować.
Rób, to bardzo dobre połączenie.
Kwasek dodaj dopiero po fermentacji burzliwej (po pierwszym zlaniu).
Resztę napisali przedmówcy.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Trójniak jabłkowy
Robiłem jabłczaka czwórniaka - i już bym go nie powtórzył prawdę mówiąc. Wyszedł mało ciekawy i na pewno zbyt wytrawny. Poza tym nie dawałbym miodu gryczanego, który ma bardzo dominujący smak - bardziej będzie pasować jakiś wielokwiat. No i sycenie... szkoły różne, ale ja uważam, że jak masz dobry, pewny miód a nie robisz korzennego to nie ma co sycić.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe