Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Z mojego doświadczenia wychodzi, że pół worka glukozy chińskiej, 12,5 kg, rozpuszczone w 35 litrach wody daje właśnie ~ 28 Blg.
Zawsze stosuję takie proporcje i Alcotec 48 Pure, zasyp drożdży przy 23*C. Startują po jakiś 12 godzinach i nastaw po tygodniu jest do lewarowania. Nie czekam, klaruję chemią, ale mam wrażenie, że ze 4 dni i sam by się ustał. Przy odpowiedniej dozie cierpliwości z takiego nastawu wyjdzie prawie 7 litrów pełnowoltażowej psoty, nie licząc 200 ml przedgonów. Pogonów nie odbieram. 4 litry wyjęte ze środka procesu jest lepsze niż z cukru po 2,5 raza.
Zawsze stosuję takie proporcje i Alcotec 48 Pure, zasyp drożdży przy 23*C. Startują po jakiś 12 godzinach i nastaw po tygodniu jest do lewarowania. Nie czekam, klaruję chemią, ale mam wrażenie, że ze 4 dni i sam by się ustał. Przy odpowiedniej dozie cierpliwości z takiego nastawu wyjdzie prawie 7 litrów pełnowoltażowej psoty, nie licząc 200 ml przedgonów. Pogonów nie odbieram. 4 litry wyjęte ze środka procesu jest lepsze niż z cukru po 2,5 raza.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2603
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Co to znaczy że słodzi mniej? Jeżeli chodzi o odczucie smakowe to fakt, ale np. fruktoza jest znacznie bardziej słodka od sacharozy ale to nie ma związku z gęstością tylko raczej z budową chemiczną. W sumie soli musiał byś nasypać mniej żeby osiągnąć takie samo BLG a sól jest znacznie mniej słodka
Ale czym, jak mierzysz spławikiem to faktycznie przyrząd pokazuje gęstość roztworu. a ponieważ kg glukozy ma bardzo zbliżoną gęstość do sacharozy to i BLG będzie zbliżone (albo takie samo, ale to kwestia tzw. błędu pomiaru).rosjan pisze: Byłem zaskoczony faktem, że przy takiej samej dawce wagowej co cukier, BLG jest takie samo, a ponoć glukoza słodzi mniej niż cukier ( stosunek 0,6 : 1 )
Co to znaczy że słodzi mniej? Jeżeli chodzi o odczucie smakowe to fakt, ale np. fruktoza jest znacznie bardziej słodka od sacharozy ale to nie ma związku z gęstością tylko raczej z budową chemiczną. W sumie soli musiał byś nasypać mniej żeby osiągnąć takie samo BLG a sól jest znacznie mniej słodka
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Ja startowałem 200l nastaw na drożdżach pure 48, gdzie glukozy było 73kg na 20% alko i po 4 dniach miałem już sklarowany bez chemii. Glukoza pepees drożdże 1kg, temperatura początkowa 30 stopni.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Ja też już o tym pisałem. W glukozie (przynajmniej tej chińskiej) jest chyba jakiś cukier niefermentowalny, który przekłamuje odczyt cukromierza. Jak rozpuszczę 14 kg cukru w 50 l nastawu to Blg jest w okolicach 25 (noże ciut ponad). Natomiast 12,5 kg glukozy chińskiej dało odczyt na poziomie 26.5 -27Blg. Coś tu nie gra. Ale wydajność glukozy pomimo wysokiego Blg jest niższa niż cukru (choć niewiele).
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Ja należę to tych co wierzą, sobie
Zrób z glukozy i przekonaj się sam. Legenda to legenda, jedni wierzą, inni nie wierzą...jurek1978 pisze:Może 0,45 l z glukozy to uwierzę ...
Ja należę to tych co wierzą, sobie
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Rozpuściłem 20 gramów cukru w 180 ml wody oraz taką samą ilość glukozy również w 180 ml wody.
Oba roztwory pokazały dokładnie tę samą wartość - 10 Blg.
Jakoś nie mogłem w to uwierzyć, więc zrobiłem mały test i sprawdziłem gęstość roztworu cukrowego i glukozowego (od żółtych braci )Doody pisze: W glukozie (przynajmniej tej chińskiej) jest chyba jakiś cukier niefermentowalny, który przekłamuje odczyt cukromierza.
Rozpuściłem 20 gramów cukru w 180 ml wody oraz taką samą ilość glukozy również w 180 ml wody.
Oba roztwory pokazały dokładnie tę samą wartość - 10 Blg.
Jakoś i w to nie mogę uwierzyć Z proporcji podanych przez ciebie wynika, że Blg nastawu wynosiło prawie 32, więc raczej (a właściwie na pewno) jest to niemożliwe żeby po trzech dniach (czwarty dzień odejmuję na klarowanie) drożdże przerobiły taką ilość słodyczy. "Trochę" fantazjujeszmichal278 pisze:Ja startowałem 200l nastaw [...], gdzie glukozy było 73kg na 20% alko i po 4 dniach miałem już sklarowany
A ile brutto?michal278 pisze:Z 1kg cukru ma się dokładnie 0.58l spirytusu, z 1kg glukozy ma się 0.55l spirytusu netto.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 338
- Rejestracja: czwartek, 18 maja 2017, 11:19
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Południe Paryża
- Podziękował: 109 razy
- Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
A może jest tak, że różne glukozy (w sensie ich pochodzenia) dają różne wyniki co do wydajności alkoholu? Ale czyżby różnice były aż tak duże? Musiałbym przeprowadzić test porównawczy: takie same nastawy z taką samą zawartością glukozy chińskiej i belgijskiej pracujące w tych samych warunkach. Chyba się na to skuszę, musiałbym tylko zamówić u aabratka 25 kg chińskiej. Trochę to potrwa, Bonjour najczęściej używam bayanusów
Pozdrawiam
Jachu
Jachu
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Nie fantazjuje tylko mam extra drodze. Przerabiaja na 21% nastaw w 5-6dni. Fakt 14 kg na 200l ale warte. Oczywiście mowa o glukozie a nie cukrze. Chociaż przy glukozie i tak temperatura była wysoka a ona niby nie grzeje.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Rozpuszczanie glukozy zdecydowanie na korzyść polskiej, rozpuszcza się przy niewielkim mieszaniu, żadnych skawaleń, roztwór tak samo przezroczysty. Za tydzień sprawdzian wydajności
To już nie wiem jakimi zasadami rządzą się glukozy. Dziś zrobiłem nastaw z glukozy z PEPEES. Tak samo jak chińską podzieliłem worek na dwie części i do wody. Wskazanie Blg: 23. I bądź tu mądryradius pisze:Rozpuściłem 20 gramów cukru w 180 ml wody oraz taką samą ilość glukozy również w 180 ml wody.
Oba roztwory pokazały dokładnie tę samą wartość - 10 Blg.
Rozpuszczanie glukozy zdecydowanie na korzyść polskiej, rozpuszcza się przy niewielkim mieszaniu, żadnych skawaleń, roztwór tak samo przezroczysty. Za tydzień sprawdzian wydajności
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 951
- Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 18:43
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Mnie na "zółtej" udało się w ciepłe dni zejść do -4 (może nawet-5), ale mnie się nie spieszyło i nastaw stał dość długo. Między -3 a -5 fermentacja trwała jeszcze dobrych kilka dni. Potem wszystko ładnie się sklarowało.
Myślę, że warto, choćby tylko dlatego, że cena glukozy jest zbliżona do ceny cukru., produkt jest nieco delikatniejszy, ale największą zaletą jest prawie bezzapachowa fermentacja, która przy warunkach "blokowych" może okazać się bardzo istotna.Searcher pisze:Czy przy dwukrotnej rektyfikacji jest sens bawić się w glokozę?
Mnie na "zółtej" udało się w ciepłe dni zejść do -4 (może nawet-5), ale mnie się nie spieszyło i nastaw stał dość długo. Między -3 a -5 fermentacja trwała jeszcze dobrych kilka dni. Potem wszystko ładnie się sklarowało.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Koledzy, trochę zbaczacie z tematu. O zacieraniu dyskutujemy gdzie indziej
Wracając na prawidłową ścieżkę, mój nastaw z "żółtej" glukozy zakończył fermentację. Jak pamiętacie startowałem z Blg 28 - 17 kg słodyczy, 43 litry wody, 1 paczka grzybków Alcotec 48 Pure. Fermentacja trwała 2 tygodnie, Blg końcowe gdzieś pomiędzy -4 a -5
Jak więc widać, nawet z wysokim stężeniem grzybki dają radę jeżeli jest to cukier prosty
Dzisiaj jeszcze klarowanie i ...nocne posiedzenie rządu
Wracając na prawidłową ścieżkę, mój nastaw z "żółtej" glukozy zakończył fermentację. Jak pamiętacie startowałem z Blg 28 - 17 kg słodyczy, 43 litry wody, 1 paczka grzybków Alcotec 48 Pure. Fermentacja trwała 2 tygodnie, Blg końcowe gdzieś pomiędzy -4 a -5
Jak więc widać, nawet z wysokim stężeniem grzybki dają radę jeżeli jest to cukier prosty
Dzisiaj jeszcze klarowanie i ...nocne posiedzenie rządu
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Posiedzenie zarządu powinno zaowocować 9 uchwałami Pochwal się efektem.
Dla porównania glukoza z PEPEES'u w ilości 12,5 kg zżerana była przez takie same drożdże tylko 5 dni!
Piątego dnia wieczorem w beczce ani mru, mru. Ciekaw jestem jej wydajności, bo żółta to gwarantowane 0,55/kg.
Dla porównania glukoza z PEPEES'u w ilości 12,5 kg zżerana była przez takie same drożdże tylko 5 dni!
Piątego dnia wieczorem w beczce ani mru, mru. Ciekaw jestem jej wydajności, bo żółta to gwarantowane 0,55/kg.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Zrobiłem pierwsze gotowanie z glukozy z PEPEES'u. Smak i zapach podczas procesu bez zastrzeżeń, gotowy produkt również super.
Ale... ilość rozczarowała i to mocno. Z połowy worka wyszło ledwie 6 litrów, z czego połowę przeznaczam do ponownego gotowania, połowę do bieżącego użytku. Dzieląc worek na dwie połowy robiłem to objętościowo, nie wagowo. Może być jakaś niewielka różnica między porcjami. Druga właśnie skończyła fermentację i za tydzień będę wiedział ile z niej wyjdzie.
6 litrów to prawie o litr mniej niż w przypadku glukozy chińskiej!!! A to już zmusza do myślenia. I tak:
- Blg z połowy worka chińskiej: 27, z połowy worka PEPEES: 23
- czas fermentacji chińskiej ~7 dni, tej z PEPEES 5 dni.
- po przegotowaniu chińskiej: 6,9 litra, tej z PEPEES: 6,0 litra.
Pierwszy wniosek jaki w tych okolicznościach nasuwa się to różnica w masie. Nie wierzę by PEPEES kantował na wadze, za duże ryzyko by dwoma kilogramami zszargać sobie opinię, więc może Chińczyk dla świętego spokoju sypie więcej??? Nie mam możliwości zważyć całego worka jednej i drugiej glikozy, bo nie mam takiej wagi, ale może ktoś z kolegów mógłby to zrobić?
Jest to warte wyjaśnienia, bo 0,9 litra darmo nie lata, a robota ta sama. No i glukozę chińską można kupić trochę taniej, choć to ostatnie większego znaczenia nie ma. Jeśli chodzi o walory smakowe, to osobiście różnicy nie widzę żadnej, jedna i druga daje doskonały spirytus.
Ale... ilość rozczarowała i to mocno. Z połowy worka wyszło ledwie 6 litrów, z czego połowę przeznaczam do ponownego gotowania, połowę do bieżącego użytku. Dzieląc worek na dwie połowy robiłem to objętościowo, nie wagowo. Może być jakaś niewielka różnica między porcjami. Druga właśnie skończyła fermentację i za tydzień będę wiedział ile z niej wyjdzie.
6 litrów to prawie o litr mniej niż w przypadku glukozy chińskiej!!! A to już zmusza do myślenia. I tak:
- Blg z połowy worka chińskiej: 27, z połowy worka PEPEES: 23
- czas fermentacji chińskiej ~7 dni, tej z PEPEES 5 dni.
- po przegotowaniu chińskiej: 6,9 litra, tej z PEPEES: 6,0 litra.
Pierwszy wniosek jaki w tych okolicznościach nasuwa się to różnica w masie. Nie wierzę by PEPEES kantował na wadze, za duże ryzyko by dwoma kilogramami zszargać sobie opinię, więc może Chińczyk dla świętego spokoju sypie więcej??? Nie mam możliwości zważyć całego worka jednej i drugiej glikozy, bo nie mam takiej wagi, ale może ktoś z kolegów mógłby to zrobić?
Jest to warte wyjaśnienia, bo 0,9 litra darmo nie lata, a robota ta sama. No i glukozę chińską można kupić trochę taniej, choć to ostatnie większego znaczenia nie ma. Jeśli chodzi o walory smakowe, to osobiście różnicy nie widzę żadnej, jedna i druga daje doskonały spirytus.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 76
- Rejestracja: środa, 22 mar 2017, 18:19
- Krótko o sobie: Dla zabawy
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
- Podziękował: 5 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Tu nie chodzi o to, że zawiodłem się, raczej byłem zaskoczony, bo w porównaniu z chińską jest mniej produktu finalnego. A przecież o to chodzi, by nie narobić się, a mieć to, czego się oczekujemichal278 pisze:Ja na glukozie z pepeesu nigdy się nie zawiodłem.
O, to jest konkretna informacja. Połowa wiedzy o masach glukozy. Jeszcze żeby ktoś zważył tę żółtą.gadaka pisze:Glukoza z PEPEESu na 100% 25kg - ważyłem osobiście.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 6
- Rejestracja: poniedziałek, 15 sie 2016, 11:12
- Podziękował: 32 razy
Re: Cała prawda o glukozie ( dekstrozie)
Witam wszystkich, po prześledzeniu calego wątku chcialbym osobiscie spróbowac nastawu glukozowego. Był bym wdzieczny za pare porad, mianowicie gdzie kupić glukoze, jakie proporcjie na 100 l nastawu i jakich drożdzy uzyć bo widzę wiele zastosowań. Z góry dziękuje za wszystkie porady.