Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2247
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Doody » środa, 2 sie 2017, 19:35

A co myślisz, że łycha będzie koloru herbaty? Destylat zbożowy nazywa się "white dog" ponieważ wygląda jak woda. Dopiero leżakowanie w beczkach nadaje mu charakterystycznego koloru.
Pozdrawiam
Darek


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4804
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: lesgo58 » środa, 2 sie 2017, 21:25

Nooo znam herbatę. I on też jest koloru białego... :D

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2247
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Doody » środa, 2 sie 2017, 22:19

Ale to "szatańska" herbata :D
Pozdrawiam
Darek


piotrney
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 3 sie 2017, 15:00
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: piotrney » środa, 9 sie 2017, 22:18

Zna może ktoś przepis na johny walker?

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2247
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Doody » czwartek, 10 sie 2017, 06:40

Johny, to "blenda", czyli whisky kupażowana z kilku różnych destylatów, które spędziły w beczce dębowej co najmniej 3 lata (red label) lub odpowiednio więcej np. black label to 12 lat. Johny nie jest trunkiem pochodzącym wyłącznie z jęczmiennego destylatu czyli tak zwaną "blendą maltową", ale jest kupażowana z whisky jęczmiennych oraz żytnich.
Czyli trudno o "przepis" bo musiałbyś zrobić kilka różnych destylatów i je wymieszać w odpowiednich proporcjach znanych tylko producentowi.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Pretender » czwartek, 10 sie 2017, 06:46

Najprościej to do sklepu ...

Wysłane z mojego LG-D620 przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika

herbata666
1100
Posty: 1106
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: herbata666 » czwartek, 10 sie 2017, 06:53

Jony tak po prawdzie to pewnie w ogóle beczki nie widział, gdzieś mam wywiad na kompie z gostkiem co opowiada jak te tanie rudzielce to wszystko na zaprawkach i oczywiście na kolumnach ciągłych, nikt tam żadnych tradycyjnych metod nie używa bo po prostu się nie opłaca.

Ps.
Większość tanich i popularnych łych jest tak produkowana.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
501-050-098

KONTAKT GŁÓWNIE PRZEZ TELEFON CODZIENNIE 10-20

Awatar użytkownika

lesgo58
4500
Posty: 4804
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: lesgo58 » czwartek, 10 sie 2017, 07:31

herbata666 pisze:Jony tak po prawdzie to pewnie w ogóle beczki nie widział, gdzieś mam wywiad na kompie z gostkiem co opowiada jak te tanie rudzielce to wszystko na zaprawkach i oczywiście na kolumnach ciągłych, nikt tam żadnych tradycyjnych metod nie używa bo po prostu się nie opłaca.

Ps.
Większość tanich i popularnych łych jest tak produkowana.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Z tymi whisky z sieci globalnych to jest tak jak z warzywami świeżymi i w dodatku szumnie nazywanymi ECO sprzedawanymi w sieciach np. Lidla. Ani to pies ani to wydra.
Dodatkowo twierdzę, że tak jak jesteśmy w przydomowych ogródku wyprodukować pyszne naturalne warzywa. Tak jak jesteśmy w stanie zrobić lepsze piwo od większości piw korporacyjnych - tak jesteśmy w stanie zrobić lepszą single malt od tych z sieci korporacyjnych.
Tylko na Boga dlaczego tak usilnie staramy się kopiować to co jest niemożliwe do skopiowania. Trzymajmy się stylu, mniej więcej receptury. Dodatkowo dajmy naszym trunkom czas a na pewno zadowolenie będzie naszym udziałem.

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5350
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Zygmunt » czwartek, 10 sie 2017, 07:39

Jony tak po prawdzie to pewnie w ogóle beczki nie widział, gdzieś mam wywiad na kompie z gostkiem co opowiada jak te tanie rudzielce to wszystko na zaprawkach i oczywiście na kolumnach ciągłych, nikt tam żadnych tradycyjnych metod nie używa bo po prostu się nie opłaca.

Ps.
Większość tanich i popularnych łych jest tak produkowana.


Bez przesady. JW nie jest whisky wybitną, bo od razu przeznaczona do miksowania, ale to nie spirytus z zaprawką. NA JW składa się 35 różnych destylatów zbożowych i słodowych. Każdy z nich był leżakowany. Efekt jest mizerny, ale taki maił być- tani alkohol do mieszania z napojem. Jeżeli coś zostało wyprodukowane z zaprawki, to na etykiecie nie ma prawa znaleźć się nazwa whisky.
Jedyny kraj, jaki przychodzi mi na myśl, w którym istotnie w sklepach (dla turystów) i hotelowych barach istnieje oficjalnie (co nie zanczy, że międzynarodowo legalnie) whisky robiona z zaprawki, to Egipt. Przy okazji- zaprawki nie należy mylić z karmelem, który jest chętnie dodawany nawet do nie najtańszych whisky- ale tylko w celu podbicia koloru.

Na pytanie o przepis na JW można śmiało odpowiedzieć, że jest w domowych warunkach nie do odtworzenia... i dobrze, bo w domu w tym przypadku naprawdę można lepiej.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: klepa » czwartek, 10 sie 2017, 08:14

10 do 15% słodowej, reszta - destylat zbożowy.
Nie żyto, żyto nie - wcześniej kukurydza, teraz pszenica, bo jeszcze tańsza.
Dla Walkera pracuje wiele destylarni, ale bazę dla tego konkretnego smakołyku produkuje Cardhu Distillery, a "dymność" dla tej delicji pochodzi z Coal Ila Distillery.
Te trzy lata w beczkach odpękać musi, a że to już siódme-dziewiąte napełnianie przed odnowieniem, więc kolorek tym bardzie podbity karmelkami być musi.
Piotrney - najlepszy przepis na ten frykas podał Pretender :D Twoja, byle jaka i na byle jakich płatkach ale pozostawiona w spokoju na te pół roku, da Ci więcej satysfakcji w gębie, niż ten fabryczny cymes ;)
Herbata666 - odnajdziesz ten wywiad? Chętnie bym.

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 568
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: seneka » czwartek, 10 sie 2017, 23:16

Zygmunt to prawda dawno w krajach arabskich nie bywałem może coś się zmieniło. Pamiętam że i w Egipcie i Tunezji a nawet w Turcji mocne alkohole były nie pijalne. I nie ważne czy była to czysta, czy kolorowa. Zawsze konczyłem na ich psedo piwie, nie wspominając już o jedzeniu. Tu konczyłem na gotowanej kurze i frytkach. Fakt słońce zawsze było. :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


damian555444
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 1 cze 2017, 07:09
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: damian555444 » sobota, 12 sie 2017, 10:57

Witam was Serdecznie ;)

Jest to mój pierwszy post na tym forum,
Posiadam kolumnę aabratek keg 30l średnica 63mm katalizator sprężynki miedziane dalej zmywaki wysokość kolumny 150cm nie licząc kega.
Przedestylowałem kilka cukrówek wszystko pięknie moc 96%
właśnie klaruje mi sie 24l zacieru z 2kg słód pilzneński i 5kg kukurydzy
I moje pytanie jak destylować na Aabratku zaciery ze słodu oraz kukurydzy? czy na całej kolumnie? jak szybko odbierać? jaki ma być % końcowy?
pozdrawiam :piwo:

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 568
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: seneka » sobota, 12 sie 2017, 19:12

Sto razy już było napisane.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


kwik44
1050
Posty: 1066
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: kwik44 » sobota, 12 sie 2017, 19:25

Poszukaj tematu o destylacji prostej na kolumnie

Awatar użytkownika

zgoda
50
Posty: 54
Rejestracja: niedziela, 2 mar 2014, 17:30
Krótko o sobie: Bądźmy dobrej myśli, jeszcze może z tego wyjść coś dobrego.
Ulubiony Alkohol: bourbon!
Status Alkoholowy: Piwowar
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: zgoda » czwartek, 17 sie 2017, 21:48

Mój pierwszy burbon to był festiwal błędów i pomyłek, ale wyszedł znośny, już po 4 dniach z dębem się dobrze zapowiadał. 5kg kukurydzy, 4kg pszenicy, zatarte z enzymami w 15l wody. Fermentowane w zacierze Coobra Whisky, a potem poszło na pot stillu 2x, gdzie zrobiłem "wszystko źle". W smaku bardzo podobne do Wild Turkey.

Awatar użytkownika

sargas
600
Posty: 632
Rejestracja: czwartek, 3 lis 2016, 15:42
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: żytnia
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: sargas » czwartek, 24 sie 2017, 19:06

@damian555444 im wolniej tym lepiej. Teoretycznie im wyższa kolumna tym wyższy % uzyskasz. Jak masz miedzianą rurę to ja bym jechał bez wypełnienia. Destyluje tylko na alembiku więc dużo ci nie podpowiem.

Awatar użytkownika

jozzek666
350
Posty: 355
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka
Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Bieszczady
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: jozzek666 » czwartek, 21 wrz 2017, 08:14

Witam, koledzy zaszła wielka bezczelność i chamstwo. Otóż żonka kupiła mi dzisiaj książkę na imieniny i oczom własnym nie wierze, przepisy zerżnięte z naszego forum a dokładnie z tego wątku.
Załączam foty.

Można by tam zadzwonić i zrobić takim burakom trochę nieprzyjemności.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

klepa
350
Posty: 397
Rejestracja: wtorek, 22 paź 2013, 09:03
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: klepa » czwartek, 21 wrz 2017, 08:48

Autor - Adam Zagajewski.
Adam Zagajewski?! Ten poeta i prozaik?!
JOGI BABU! BRAWO RADIUS! Od tej strony to Cię nie znałem. :respect: :mrgreen:


michal278
1450
Posty: 1458
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Kontakt:
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: michal278 » czwartek, 21 wrz 2017, 11:24

Posiadam 3 wiaderka miodu po 15kg i teraz wpadłem na pomysł albo żyta albo whiskey z miodem. Pytanie zasadnicze który przepis wybrać i drugie miód do zacieru czy do kupażu?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com


Fiflak
250
Posty: 294
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 10:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Załączniki
Re: DOMOWA WHISKY - PRZEPISY

Postautor: Fiflak » niedziela, 24 wrz 2017, 16:49

Oj miodnie u Waszmości. Na twoim miejscu popełniłbym miód pitny należycie łiskaczem wzmocniony. Tzn. przygotować samogon wedle uznania. leżakować go z płatkami, lub, jeśli budżet pozwala w beczce. Miód w tym czasie sobie przefermentuje i później mógłbyś łączyć obydwa napoje.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość