Kolumna półkowa
-
- Posty: 3866
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 284 razy
- Otrzymał podziękowanie: 466 razy
Ja miałem to szczęście, że uszczelki robili co prawda na zamówienie, ale forma już na nie była zrobiona wcześniej. Ja zamówiłem uszczelki w kształcie litery "L", więc zakładam dwie na każde szklane połączenie a między nie wchodzi sito.
Ostatnio zmieniony sobota, 1 lip 2017, 13:23 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa
U mnie wyjdzie w końcu na to, że pewnie zrobię sam. Ewentualnie, bo tak też chyba się da, zamiast uszczelek o przekroju L użyję zwykłych uszczelek do triclampa 76. Tyle tylko, że te ostatnie są mniej wygodne bo nie trzymają się na szkle. A jeszcze inna opcja to wyciąć uszczelki z maty silikonowej 2-3mm, ale wada taka sama. Nie chce mi się zmieniać szkieł bo są całkowicie wystarczające dla moich potrzeb.
O ile pamiętam, to na uszczelki.biz.pl mają w przyzwoitej cenie gotowe L-kształty na rurę 4" (zewnętrzne o ile pamiętam). Część z nas tam te uszczelki kupowała.
O ile pamiętam, to na uszczelki.biz.pl mają w przyzwoitej cenie gotowe L-kształty na rurę 4" (zewnętrzne o ile pamiętam). Część z nas tam te uszczelki kupowała.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Kolumna półkowa
Oczywiście posiadam je w sprzedaży, śmiało dzwoń 501-050-098 lub napisz na PW ile i jakich sztuk potrzebujesz. Cena za szt. to 30zł.wladka pisze:herbata666, czy te uszczelki 4'' można u Ciebie dostać ? ,ewentualnie podpowiedz gdzie i za ile.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 234
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna półkowa
Podaję linka na strone StilDragona są ringi i uszczelki silikonowe do cylindrow szklanych moze cos dobierzecie.
https://www.stilldragon.eu/de/24-dichtungsringe
https://www.stilldragon.eu/de/24-dichtungsringe
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 33
- Rejestracja: wtorek, 3 lut 2015, 17:54
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kolumna półkowa
Chłopaki mam pytanie o kolumnę z kołpakami i prace na zbyt małej mocy. Czy praca na zbyt małej mocy grzania pogarsza nam jakość destylatu. Dla przykładu czy praca na polkowej ze SD 2,5' na mocy 1400 a 1800 zmieni jakość przy założeniu ze resztę operator zrobi podobnie?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
- Posty: 234
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna półkowa
Praca na małej mocy da destylat podobnie jak z potstila mniej oczyszczony .kerajx pisze: Czy praca na zbyt małej mocy grzania pogarsza nam jakość destylatu. Dla przykładu czy praca na polkowej ze SD 2,5' na mocy 1400 a 1800 zmieni jakość przy założeniu ze resztę operator zrobi podobnie
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa
Co znaczy "podobne" ustawienia? Paradoksalnie destylat może być nawet bardziej oczyszczony jeśli ustawienia wody "te same". Kwestia w tym jak będziesz prowadził destylację w obu przypadkach. Mała moc może faktycznie skutkować niskim poziomem płynu na półkach czy ich szybkim opróżnianiem, ale wniosków raczej nie da się ot tak uogólnić. Zbyt wiele zmiennych jest do uwzględnienia. Wypróbuj obie wartości mocy na takim samym nastawie/zacierze i daj znać po roku dojrzewania trunków w takich samych warunkach jakie są wyniki...
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa
kerajx - pytanie - co tak naprawdę chcesz osiągnąć? Co da ci wysokość piany na półce? Ja, wprawdzie na sitach, ale destyluję tak, żeby jej praktycznie nie było. Na kołpakach też tak można z tego co czytałem. Przynajmniej w przypadku destylatów beczkowych i owoców. No chyba, że mówimy o kompresji przedgonów to wtedy pierwszą półkę od góry mam zalaną pianą całkowicie, środkową w połowie, a dolną ledwo-ledwo. Moja sugestia... Odbierz dobrze przedgon, a następnie trzymaj zakładany % destylatu, który odbierasz, a nie zawracaj sobie głowy ilością piany na półce... No chyba, że budujesz eksperymentalną kolumnę i walczysz o super wydajność.
-
- Posty: 33
- Rejestracja: wtorek, 3 lut 2015, 17:54
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kolumna półkowa
Mam kolumnę półkowa od stilldragon i do niej podpięta głowice thora z olm. Do tej pory używałem zwykłej kolumny z wypełnieniem na czysta. Teraz na polkowej mam wrażenie ze odbieram dużo pogonów i stad moje pytania. Może to tylko kwestia nauczenia się nowych smaków i zapachów. Odbieram zboże w zakresie 80-65%
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa
kerajx - a jaką masz temperaturę w kegu jak kończysz odbiór? Mnie wychodzi, że najbezpieczniej zakończyć odbiór w okolicy 98/98,5 stopnia w kegu. Następnie wyłączyć refluks i resztę odebrać jak leci do 0% i dodać do kolejnej partii destylatu. Natomiast redhot ma rację - spirytus z kilku półek będzie brudny - i o to chodzi. Taki nadaje się do starzenia w beczce czy też kamionce. Jak chcesz wódkę z posmakiem zboża to najlepiej najpierw zrobić odpęd (do zera) na pot-still. W drugim przebiegu postabilizować, odebrać przedgon i dopiero wtedy destylować na półkowej. Z tego co czytam, to destylarnie robią taki spirytus na 92%. Smaki są inne, pyszne Ale destylat musi się odleżeć przynajmniej kilka miesięcy. Świeży jest słabo pijalny. Ogólnie półkowa da trunki na dłuższe leżakowanie. Daj temu co masz odsapnąć chwilę. Jak możesz to w otwartym naczyniu, albo mieszaj z powietrzem co jakiś czas.
@redhot - zamiast chłodnicy CM i końcowej.
//edit
hmm to w końcu przed- czy pogonów?
//edit2 proszę admina o usunięcie poprzedniego posta. Coś za dużo wyklikałem
@redhot - zamiast chłodnicy CM i końcowej.
//edit
hmm to w końcu przed- czy pogonów?
//edit2 proszę admina o usunięcie poprzedniego posta. Coś za dużo wyklikałem
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Kolumna półkowa
Faktem jest że możemy destylaty starzeć, tylko co jeżeli po 3 latach w beczce dalej trunek jest nie pijalny, bo jest za dużo frakcji lekkich, rozumiem że wtedy wyciągamy wnioski robimy kolejny destylat i znowu czekamy kolejne 3 lata i może nam się uda, albo kolejne 3 lata (łącznie 9 lat żeby delektować się trunkiem). Tak z ciekawości się zapytam bo widzę, że staż Kolegi na forum to dopiero kilka miesięcy, skąd wzięły się takie wnioski że OLM spłyca aromaty ?, czy to wynika z testów czy tylko z gdybania ?.
PS.
Kolega robił na kolumnie sitowej, a ona względem kołpakówki również daje mniej aromatyczny destylat.
PS2.
Główną zaletą systemu OLM przy kolumnie półkowej jest właśnie separacja wszystkiego co lekkie, po to żeby trunek nie walił mieszanką benzyny ekstrakcyjnej ze zmywaczem do paznokci, wiadomo są różne gusta i guściki, ale przynajmniej mi i kilku moim znajomym takie aromaty i smaki nie do końca pasują.
Wszystko zależy Kolego od gustu, ja nie wyobrażam sobie pić czegoś co śmierdzi przedgonem, a kolejnego dnia głowę mi urywa.redhot pisze:Po co stosuje się OLM w półkowej? Przecież wtedy odbierzemy czystszy destylat a nam chodzi własnie o ten "brudny", czyli ze smakiem. W wypełnionej kolumnie do spirytusu to jest jasne, ale przy półkach? Nie szkoda Wam zmarnowanego aromatu?
Faktem jest że możemy destylaty starzeć, tylko co jeżeli po 3 latach w beczce dalej trunek jest nie pijalny, bo jest za dużo frakcji lekkich, rozumiem że wtedy wyciągamy wnioski robimy kolejny destylat i znowu czekamy kolejne 3 lata i może nam się uda, albo kolejne 3 lata (łącznie 9 lat żeby delektować się trunkiem). Tak z ciekawości się zapytam bo widzę, że staż Kolegi na forum to dopiero kilka miesięcy, skąd wzięły się takie wnioski że OLM spłyca aromaty ?, czy to wynika z testów czy tylko z gdybania ?.
PS.
Kolega robił na kolumnie sitowej, a ona względem kołpakówki również daje mniej aromatyczny destylat.
PS2.
Główną zaletą systemu OLM przy kolumnie półkowej jest właśnie separacja wszystkiego co lekkie, po to żeby trunek nie walił mieszanką benzyny ekstrakcyjnej ze zmywaczem do paznokci, wiadomo są różne gusta i guściki, ale przynajmniej mi i kilku moim znajomym takie aromaty i smaki nie do końca pasują.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 212
- Rejestracja: piątek, 27 sty 2017, 15:54
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Kolumna półkowa
Ja nie starzyłem nic z półek nawet roku, bo mam je krócej. A podpijać z beczki uwielbiam, juz po miesiącu czy dwóch własna łycha jest zajebista, a owocówki mogę pić praktycznie od razu. Jakie wsady dają różnice taki, że od razu to wyczujesz? Piłem wyroby ze stilldragona, którego kopiujesz i nie sądzę, żeby ktokolwiek mógł odróżnic destylaty z sit i kołpaków po jednym tastingu.
Do Kolegów którzy mają SitllDragonowe kołpaki- czy ktoś jest chętny na wymianę próbek? Dysponuję destylatem gruszkowym, śliwkowym i jabłkowym oraz oczywiście łyski. Łyski cięzko odnieśc, bo każda zmiana w zacieraniu da coś innego ale owoce możemy porównywać.
Aha, nie mówię, że OLM spłyca smaki, tylko że kastrujemy destylat z półek pozbawiając go ważnej części aromatycznej, co spłaca destylat.
Kopiesz coś na etapie fermentacji, że masz takie smaki po destylacji. Może nie doczyszczony sprzęt? Może infekcja?Główną zaletą systemu OLM przy kolumnie półkowej jest właśnie separacja wszystkiego co lekkie, po to żeby trunek nie walił mieszanką benzyny ekstrakcyjnej ze zmywaczem do paznokci
Do Kolegów którzy mają SitllDragonowe kołpaki- czy ktoś jest chętny na wymianę próbek? Dysponuję destylatem gruszkowym, śliwkowym i jabłkowym oraz oczywiście łyski. Łyski cięzko odnieśc, bo każda zmiana w zacieraniu da coś innego ale owoce możemy porównywać.
Aha, nie mówię, że OLM spłyca smaki, tylko że kastrujemy destylat z półek pozbawiając go ważnej części aromatycznej, co spłaca destylat.
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Kolumna półkowa
Nie ma to jak wszechwiedza użytkownika który jest na forum od 6 miesięcy, a kolumnę sitową użytkuje od 3 miesięcy. Zrozum mnie Kolego, mi akurat o destylaty z tym jak to nazwałeś
"brudem" nie chodzi, wole trunki bardziej aksamitne i łagodne w smaku, tak jak wspominałem każdy ma swój gust, jeden lubi rozpuszczalnik drugi owoce.
Odnośnie kopiowania, to wszyscy kopiują kolumny półkowe, a Twoja kolumna to co innego jak nie kopia ??? .
Można robić coś podobnego, ulepszonego względem oryginału oraz można tłuc to samo co inny producent (to jest wtedy kopiowanie), a jeżeli wzorujemy się już na sprawdzonych konstrukcjach i wprowadzamy zmiany i ulepszamy (według mnie wypadało by to nazwać rozwojem).
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
"brudem" nie chodzi, wole trunki bardziej aksamitne i łagodne w smaku, tak jak wspominałem każdy ma swój gust, jeden lubi rozpuszczalnik drugi owoce.
Odnośnie kopiowania, to wszyscy kopiują kolumny półkowe, a Twoja kolumna to co innego jak nie kopia ??? .
Można robić coś podobnego, ulepszonego względem oryginału oraz można tłuc to samo co inny producent (to jest wtedy kopiowanie), a jeżeli wzorujemy się już na sprawdzonych konstrukcjach i wprowadzamy zmiany i ulepszamy (według mnie wypadało by to nazwać rozwojem).
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 33
- Rejestracja: wtorek, 3 lut 2015, 17:54
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Kolumna półkowa
Z przedgonami problemu nie mam. Właśnie chodzi o pogony bo mam wrażenie, że mi przechodzą do destylatu i stąd moje pytanie o wysokość zalania półek i moc grzania bo szukam pomysłu na ich mocniejsze odseparowanie. Kupiłem regulator mocy i teraz sprawdzę w ciągu 2 tygodni jak będzie mi się z nim pracowało. Pracuje na 3 półkach.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
- Posty: 234
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
- Kontakt:
Re: Kolumna półkowa
Mam SD 2.5 i 4 półki. Po rozgrzaniu pracuje na jednej grzałce 2000 W. Moc destylatu reguluje refluksem. Moc przyłożona na grzałke jest do końca ta sama. Odbieram aż czuję na zapach pogony.Pogony zbieram i po weryfikacji albo dolewam do destylatu albo wlewam do nastepnej destylacji.
Półkowa SD jest tak prosta i intuicyjna że jezeli zna się teorie i praktyke to nie wiem co wiecej moge Ci napisać.
Na priva pośle filmik z pracy mojego SD.
Półkowa SD jest tak prosta i intuicyjna że jezeli zna się teorie i praktyke to nie wiem co wiecej moge Ci napisać.
Na priva pośle filmik z pracy mojego SD.
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa
Najprościej zmniejszyć prędkość odbioru przy tym samym refluksie. Albo zwiększyć odrobinę refluks również. To podniesie % i zbuforuje pogon na półkach. Ja mam CM to steruję głównie wodą. herbata pisał, że przy OLM steruje mocą grzania, jak rozumiem odbiór i/lub refluks stały? Koledzy z półkową i OLM - jak sterujecie? Bo mało kto chce pisać jak wygląda jego destylacja...
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Kolumna półkowa
Już Mariuszu opisuję.
U mnie zestaw wyglada następująco :
Zbiornik 50l
Bufor 1,7l zasypany 20cm miedzi
Kolumna półkowa 5 półek 4" (Procap, jednogrzybkowe)
Moduł OLM do niego zaworek precyzyjny, rotametr, chłodnica i papuga
Głowica z buforem nad OLM w postaci 25cm stali oraz powiększona półka (250ml) LM.
Przebieg destylacji :
Rozgrzewam
Stabilizuje 1 godzinę
Spuszczam jeziorko LM 250ml
Stabilizuje 30min
Spuszczam jeziorko LM 250ml
Stabilizuje 30min
Płuczę OLM 150ml
Moc robocza 2,8kW
Prędkość na początku odbioru 80ml
Destylat odbierany 0,5l butelki
Staram się nie dopuszczać do spadku poniżej 88% podczas odbioru, cały czas regulując refluksem. Gdy kończę na ogół jest już 100C w kegu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
U mnie zestaw wyglada następująco :
Zbiornik 50l
Bufor 1,7l zasypany 20cm miedzi
Kolumna półkowa 5 półek 4" (Procap, jednogrzybkowe)
Moduł OLM do niego zaworek precyzyjny, rotametr, chłodnica i papuga
Głowica z buforem nad OLM w postaci 25cm stali oraz powiększona półka (250ml) LM.
Przebieg destylacji :
Rozgrzewam
Stabilizuje 1 godzinę
Spuszczam jeziorko LM 250ml
Stabilizuje 30min
Spuszczam jeziorko LM 250ml
Stabilizuje 30min
Płuczę OLM 150ml
Moc robocza 2,8kW
Prędkość na początku odbioru 80ml
Destylat odbierany 0,5l butelki
Staram się nie dopuszczać do spadku poniżej 88% podczas odbioru, cały czas regulując refluksem. Gdy kończę na ogół jest już 100C w kegu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 60
- Rejestracja: sobota, 5 maja 2012, 06:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wszystko co sam wyprodukuję, choć nie zawsze!
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kolumna półkowa
Cały proces odbierasz z OLM? czy później przechodzisz na odbiór z głowicy. Ostatnio goniłem wsad o niskim % nie dałem rady odbierać z OLM gdyż pogony były wyczuwalne. Cały proces odbierałem z głowicy.
Sent from my F3213 using Tapatalk
Sent from my F3213 using Tapatalk
Ostatnio zmieniony środa, 5 lip 2017, 01:21 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: konieczne poprawki
Powód: konieczne poprawki
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
-
- Posty: 60
- Rejestracja: sobota, 5 maja 2012, 06:16
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wszystko co sam wyprodukuję, choć nie zawsze!
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kolumna półkowa
Czy ktoś próbował puścić wujka Jesse na kolumnie półkowej? Drugi nastaw lada dzień będzie gotowy i myślę jak by to przerobić. Przez ostatnie 2 lata grałem na puzonie Radiusa i Mr zawsze robiłem stripping run a jak uzbierałem wystarczająco ilość surówki to robiłem gon z podziałem na frakcje. Rodzinka i znajomi chwalili efekt końcowy. Teraz zastanawiam się czy po pierwszym razie na kolumnie półkowej dzielić na frakcje czy po prostu zrobić stripping run na puzonie a później podział na frakcje.
Sent from my F3213 using Tapatalk
Sent from my F3213 using Tapatalk