Zrobiło się zimno. Co zrobić aby zacier fermentował?

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
zegar525
20
Posty: 23
Rejestracja: niedziela, 30 sie 2009, 13:41
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: zegar525 »

Chciałbym zasięgnąć opinii zacnych kolegów na temat dodania dodatkowej dawki drożdży w trakcie fermentacji.
Mamy jesień i niestety temperatura otczenia znaczanie się obniżyła co ujemnie wpływa na przebieg fermentacji. Nastaw spożądziłem z owoców, zasypałem cukrem do wartości 21blg, temp początkowa 30stopniC, po uprzednim podaniu 50g pożywki activit wszystko potraktowane 80g drożdży Saccharomyces cerevisiae gammazym Deutschland. Po kilku dniach mocnej fermentacji blg spadło do 15 i fermentacja ustaje. Co z tym fantem dalej zrobić? :bardzo_zly:
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Dodatkowa dawka drożdży

Post autor: Zygmunt »

Możesz spróbować robić restart- daj uderzeniową dawkę drożdży, do tego możesz próbować podgrzewać "kadź nastawną" grzałkami (ja za swoją zapłaciłem 23,50 w zoologicznym).

Jeszcze jedno- nastaw stanął zupełnie (nic się nie dzieje), czy jednak coś tam powoli bulka i gazuje?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
zegar525
20
Posty: 23
Rejestracja: niedziela, 30 sie 2009, 13:41
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dodatkowa dawka drożdży

Post autor: zegar525 »

Proces fermentacji do końca jeszcze się nie zatrzymał - coś jeszcze gazuje.
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Dodatkowa dawka drożdży

Post autor: Kucyk »

Na melodię What Shall We Do with a Drunken Sailor?

Hej grzałka akwariowa,
Hej grzałka akwariowa,
Hej grzałka akwariowa,
Dla Cię będzie dobra!!!

Puki w rurce coś się rusza
Nie zasmucaj się mój bracie
Grzałkę utop w konfiturze
Beczkę okręć w gacie!

Ref. Hej grzałka...

Jeśli drożdże ciepło złapią
Zacier się rozrusza cały
A z kolumny pójdzie później
Spiryt doskonały!

Ref. Hej grzałka...

Lecz gdy będziesz niecierpliwy
Spokój będzie Ci daleki
I za ostro podasz grzanie
Zacier wyjdzie z beki!

Ref. Hej grzałka...

Więc z umiarem trza podgrzewać
Bo to sprawa nie jest licha
I jak ktoś jest niedokładny
Miast spirytu - kicha...

Ref. Hej grzałka...

A gdy będziesz pędził towar
Nie myśl o śliwkach na sośnie
Skup się i za rymuj trochę
Zwrotka wnet wyrośnie!

Ref. Hej grzałka...

Obrazek

Autor tematu
zegar525
20
Posty: 23
Rejestracja: niedziela, 30 sie 2009, 13:41
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dodatkowa dawka drożdży

Post autor: zegar525 »

Poczatkowa faza fermentacji była bardzo burzliwa - co mnie bardzo zdziwiło strasznie z beki kipiało, może koledzy stosowali takie drożdże? Saccharomyces cerevisiae gammazym.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Dodatkowa dawka drożdży

Post autor: Zygmunt »

To są drożdże gorzelnicze, nadają się bardziej do zacierów jak do owocówek- nie wiem, czy to przypadkiem nie jest przyczyną- łatwy cukier sobie przerobiły na początku (tłumaczy burzliwy start), teraz mają problem z rozkładaniem cukrów bardziej złożonych (stąd powolność procesu)...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
zegar525
20
Posty: 23
Rejestracja: niedziela, 30 sie 2009, 13:41
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Dodatkowa dawka drożdży

Post autor: zegar525 »

To jakie drożdże polecacie do nastawów owocowo-cukrowych, zależy mi na czasie fermentacji?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Dodatkowa dawka drożdży

Post autor: Zygmunt »

Bayanus.
Możesz tez eksperymentować z turbogrzybami, ale one bardziej nadają się do "czystych" cukrówek.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

fredi007
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2009, 12:14
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Zrobiło się zimno. Co zrobić aby zacier fermentował?

Post autor: fredi007 »

Czy drożdze BAYANUS nadają sie do nastawiania samych cukrówek?
I drugie pytanko czy zostawiają swój smak w psocie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”