Chciałbym zasięgnąć opinii zacnych kolegów na temat dodania dodatkowej dawki drożdży w trakcie fermentacji.
Mamy jesień i niestety temperatura otczenia znaczanie się obniżyła co ujemnie wpływa na przebieg fermentacji. Nastaw spożądziłem z owoców, zasypałem cukrem do wartości 21blg, temp początkowa 30stopniC, po uprzednim podaniu 50g pożywki activit wszystko potraktowane 80g drożdży Saccharomyces cerevisiae gammazym Deutschland. Po kilku dniach mocnej fermentacji blg spadło do 15 i fermentacja ustaje. Co z tym fantem dalej zrobić?
Zrobiło się zimno. Co zrobić aby zacier fermentował?
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Dodatkowa dawka drożdży
Możesz spróbować robić restart- daj uderzeniową dawkę drożdży, do tego możesz próbować podgrzewać "kadź nastawną" grzałkami (ja za swoją zapłaciłem 23,50 w zoologicznym).
Jeszcze jedno- nastaw stanął zupełnie (nic się nie dzieje), czy jednak coś tam powoli bulka i gazuje?
Jeszcze jedno- nastaw stanął zupełnie (nic się nie dzieje), czy jednak coś tam powoli bulka i gazuje?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Dodatkowa dawka drożdży
Na melodię What Shall We Do with a Drunken Sailor?
Hej grzałka akwariowa,
Hej grzałka akwariowa,
Hej grzałka akwariowa,
Dla Cię będzie dobra!!!
Puki w rurce coś się rusza
Nie zasmucaj się mój bracie
Grzałkę utop w konfiturze
Beczkę okręć w gacie!
Ref. Hej grzałka...
Jeśli drożdże ciepło złapią
Zacier się rozrusza cały
A z kolumny pójdzie później
Spiryt doskonały!
Ref. Hej grzałka...
Lecz gdy będziesz niecierpliwy
Spokój będzie Ci daleki
I za ostro podasz grzanie
Zacier wyjdzie z beki!
Ref. Hej grzałka...
Więc z umiarem trza podgrzewać
Bo to sprawa nie jest licha
I jak ktoś jest niedokładny
Miast spirytu - kicha...
Ref. Hej grzałka...
A gdy będziesz pędził towar
Nie myśl o śliwkach na sośnie
Skup się i za rymuj trochę
Zwrotka wnet wyrośnie!
Ref. Hej grzałka...
Hej grzałka akwariowa,
Hej grzałka akwariowa,
Hej grzałka akwariowa,
Dla Cię będzie dobra!!!
Puki w rurce coś się rusza
Nie zasmucaj się mój bracie
Grzałkę utop w konfiturze
Beczkę okręć w gacie!
Ref. Hej grzałka...
Jeśli drożdże ciepło złapią
Zacier się rozrusza cały
A z kolumny pójdzie później
Spiryt doskonały!
Ref. Hej grzałka...
Lecz gdy będziesz niecierpliwy
Spokój będzie Ci daleki
I za ostro podasz grzanie
Zacier wyjdzie z beki!
Ref. Hej grzałka...
Więc z umiarem trza podgrzewać
Bo to sprawa nie jest licha
I jak ktoś jest niedokładny
Miast spirytu - kicha...
Ref. Hej grzałka...
A gdy będziesz pędził towar
Nie myśl o śliwkach na sośnie
Skup się i za rymuj trochę
Zwrotka wnet wyrośnie!
Ref. Hej grzałka...
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Dodatkowa dawka drożdży
To są drożdże gorzelnicze, nadają się bardziej do zacierów jak do owocówek- nie wiem, czy to przypadkiem nie jest przyczyną- łatwy cukier sobie przerobiły na początku (tłumaczy burzliwy start), teraz mają problem z rozkładaniem cukrów bardziej złożonych (stąd powolność procesu)...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Dodatkowa dawka drożdży
Bayanus.
Możesz tez eksperymentować z turbogrzybami, ale one bardziej nadają się do "czystych" cukrówek.
Możesz tez eksperymentować z turbogrzybami, ale one bardziej nadają się do "czystych" cukrówek.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"