Znaleziono 23 wyniki

autor: zegar525
czwartek, 3 kwie 2014, 22:40
Forum: Łączenie
Temat: ANTOX-jak stosować
Odpowiedzi: 19
Odsłony: 20736

Re: ANTOX-jak stosować

Witam wszystkich, ja osobiście głowice do aAbratka trawię zanurzeniowo w kwasie. Przy obecnie panujących temperaturach czas trawienia ok. 12h - następnie pasywacja. Przy gatunku 304 nie mam problemu z rdzawymi nalotami. Nawet delikatnie przetopione miejsca przy tamce nie zmieniają koloru. Co do anto...
autor: zegar525
czwartek, 22 lis 2012, 22:05
Forum: Problemy i pytania
Temat: Wyginanie rury ko na chłodnicę
Odpowiedzi: 20
Odsłony: 13153

Re: Wyginanie rury ko na chłodnicę

Urządzenie do nawijania ręcznego można bardzo łatwo wykonać we własnym zakresie. Mianowicie potrzebne są dwie rury: pierwsza 1/2 cala o dł ok.60cm druga 1 cal o dł ok. 50cm. Do grubszej rury trzeba przyspawać poprzeczkę z grubegopręta tak żeby otrzymać literę T. Służy ona do kręcenia. Do tej samej r...
autor: zegar525
środa, 21 lis 2012, 16:14
Forum: Problemy i pytania
Temat: Wyginanie rury ko na chłodnicę
Odpowiedzi: 20
Odsłony: 13153

Re: Wyginanie rury ko na chłodnicę

Witam, zamówiłem rury kwasowe wyżarzane fi8/1 , które ręcznie wyginam bez żadnego wypełnienia piaskiem czy solą. Spirala po nawinięciu ma średnicę zew. 50mm, jest może troszkę spłaszczona ale na pewno spełni swoją rolę. Dodam dla zainteresowanych, że rurę fi 10/1 nawet wyżarzaną trzeba już wypełnić ...
autor: zegar525
wtorek, 9 paź 2012, 18:51
Forum: Problemy i pytania
Temat: Wyginanie rury ko na chłodnicę
Odpowiedzi: 20
Odsłony: 13153

Re: Wyginanie rury ko na chłodnicę

Rura nie jest miedziana tylko ze stali kwasoodpornej. Dodam że jest wyżarzana.
autor: zegar525
wtorek, 9 paź 2012, 18:15
Forum: Problemy i pytania
Temat: Wyginanie rury ko na chłodnicę
Odpowiedzi: 0
Odsłony: 1392

Wyginanie rury ko na chłodnicę

Witam, z braku czasu od bardzo dawna nie miałem przyjemności bywać na forum i nie mogę odnaleźć tematu dotyczącego wyginania rur ko w spiralę. A może takowego nie było? Posiadałem do dzisiaj chłodnicę szklaną ale wskutek nieuwagi ją uszkodziłem. Chciałbym zrobić chłodniczkę z rury ko tylko ma proble...
autor: zegar525
wtorek, 9 paź 2012, 18:15
Forum: Problemy i pytania
Temat: Wyginanie rury ko na chłodnicę
Odpowiedzi: 20
Odsłony: 13153

Wyginanie rury ko na chłodnicę

Witam, z braku czasu od bardzo dawna nie miałem przyjemności bywać na forum i nie mogę odnaleźć tematu dotyczącego wyginania rur ko w spiralę. A może takowego nie było? Posiadałem do dzisiaj chłodnicę szklaną ale wskutek nieuwagi ją uszkodziłem. Chciałbym zrobić chłodniczkę z rury ko tylko ma proble...
autor: zegar525
niedziela, 3 sty 2010, 10:20
Forum: Dzielenie frakcji podczas destylacji
Temat: Czy można odzyskać etanol z pierwszych 100ml z kolumny?
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 5604

Re: pierwsze 100ml

Szanowni koledzy, sprzęt oparty na piwnym kegu i kolumnie o długości 150cm z pięcioma zimnymi paluchami. A pierwszy uciąg to pierwsze 50-100ml, które zaleca się wylewać. Pomyślałem, że możnaby to rozcieńczyć i przepsocić jeszcze raz. A posiadam tego parę litrów. Tylko, czy to można będzie skonsumowa...
autor: zegar525
środa, 30 gru 2009, 19:25
Forum: Dzielenie frakcji podczas destylacji
Temat: Czy można odzyskać etanol z pierwszych 100ml z kolumny?
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 5604

Czy można odzyskać etanol z pierwszych 100ml z kolumny?

Witam wszystkich.
Nachomikowałem sporą ilość pierwszych uciągów i chciałbym to poddać ponownie do przerobu.
Czy otrzmany w ten sposób wyrób końcowy będzie nadawał się do spożycia? :help:
autor: zegar525
piątek, 20 lis 2009, 17:27
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Drożdże do cukrówki.
Odpowiedzi: 142
Odsłony: 81714

Ilość drożdży

Drodzy koledzy proszę o podpowiedź. Czy drożdżaki T-3 (dwa opakowania)poradzą sobie z 26kg słodyczy w 120 litrach nastawu.
Probówałem z coobrami24 (jedno opakowanie) - radzą sobie wyśmienicie, oczywiście w odpowiedniej temperaturze.
autor: zegar525
środa, 18 lis 2009, 19:02
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Zrobiło się zimno. Co zrobić aby zacier fermentował?
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 5372

Re: Dodatkowa dawka drożdży

To jakie drożdże polecacie do nastawów owocowo-cukrowych, zależy mi na czasie fermentacji?
autor: zegar525
środa, 18 lis 2009, 18:38
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Zrobiło się zimno. Co zrobić aby zacier fermentował?
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 5372

Re: Dodatkowa dawka drożdży

Poczatkowa faza fermentacji była bardzo burzliwa - co mnie bardzo zdziwiło strasznie z beki kipiało, może koledzy stosowali takie drożdże? Saccharomyces cerevisiae gammazym.
autor: zegar525
środa, 18 lis 2009, 18:09
Forum: Drożdże i fermentacja
Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
Odpowiedzi: 79
Odsłony: 109694

Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?

A co zacni koledzy sądzą o drożdżach Saccharomyces cerevisiae gammazym ?
Chciałbym użyć po raz pierwszy tych drożdży.
autor: zegar525
środa, 18 lis 2009, 17:17
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Zrobiło się zimno. Co zrobić aby zacier fermentował?
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 5372

Re: Dodatkowa dawka drożdży

Proces fermentacji do końca jeszcze się nie zatrzymał - coś jeszcze gazuje.
autor: zegar525
wtorek, 17 lis 2009, 21:21
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Zrobiło się zimno. Co zrobić aby zacier fermentował?
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 5372

Zrobiło się zimno. Co zrobić aby zacier fermentował?

Chciałbym zasięgnąć opinii zacnych kolegów na temat dodania dodatkowej dawki drożdży w trakcie fermentacji. Mamy jesień i niestety temperatura otczenia znaczanie się obniżyła co ujemnie wpływa na przebieg fermentacji. Nastaw spożądziłem z owoców, zasypałem cukrem do wartości 21blg, temp początkowa 3...
autor: zegar525
niedziela, 18 paź 2009, 21:09
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: OSTRY DESTYLAT
Odpowiedzi: 56
Odsłony: 30585

Re: OSTRY DESTYLAT

Panowie, w dniu dzisiejszym troszkę sobie popsociłem i cały uciąg przepuściłem przez filtr z węgla aktywnego. Nisamowity efekt. Po degustacji destylat jest bardzo łagodny w spożyciu. Zaznaczam, że przepuściłem go tylko jeden raz.
autor: zegar525
piątek, 9 paź 2009, 18:16
Forum: Śmietnik
Temat: Sklep/allegro? A może budować samemu? Opinie i testy.
Odpowiedzi: 459
Odsłony: 136379

Re: co warty sprzet

To, że nie ma zaworów i refluksu zewnętrznego to jeszcze nie jest żadną stratą. Mnie osobiście nie podoba się montaż zimnych palców na całej długości kolumny. Nie wiemy jakie zostało zastosowane wypełnienie kolumny - a to jest bardzo ważne. Zastosowany refluks wewnętrzny (zimne palce) powinien chyba...
autor: zegar525
środa, 7 paź 2009, 18:48
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: OSTRY DESTYLAT
Odpowiedzi: 56
Odsłony: 30585

Re: OSTRY DESTYLAT

Zacier nastawiłem ze śliwek tj ok. 15kg śliwek, 26kg cukru, 80l wody i potraktowałem to drożdżakami coobra24. Początek fermentacji bardzo burzliwy, potem już spokojnie. Poddane obróbce po całkowitym wyklarowaniu ok. 1 miesiąc. Aparatura oparta na kegu 50l + kolumna fi50 150cm długości wypełniona zmy...
autor: zegar525
środa, 7 paź 2009, 09:11
Forum: Problemy destylacyjne
Temat: OSTRY DESTYLAT
Odpowiedzi: 56
Odsłony: 30585

OSTRY DESTYLAT

Dlaczego destylat po spożyciu daje posmak ostrości - jest trochę piekący w gardziel ?
autor: zegar525
czwartek, 3 wrz 2009, 22:38
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Czym wznowić fermentację po przegrzaniu zacieru?
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 4642

Czym wznowić fermentację po przegrzaniu zacieru?

Temperatura zabiła brutalnie moje drożdżaki i zatrzymała fermentację przy 4blg. :cry: Co proponujecie na wznowienie fermentu?
autor: zegar525
czwartek, 3 wrz 2009, 06:57
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Zacier przestał pracować przy 5 Blg
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 12978

Re: Po 6 dniach zacier przestał pracować

Zmierzyłem zawartość cukru dziś rano i spadła prawie do 4blg - czyli coś jeszcze bombluje. A co do aparatury to keg 50l+kolumna o średnicy 50mm.
autor: zegar525
środa, 2 wrz 2009, 20:48
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Zacier przestał pracować przy 5 Blg
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 12978

Re: Po 6 dniach zacier przestał pracować

temperatura w trakcie fermentacji 38stopni C. Blg w obecnej chwili 5. Nie mierzyłem przed fermentacją.
autor: zegar525
środa, 2 wrz 2009, 17:24
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Zacier przestał pracować przy 5 Blg
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 12978

Re: Po 6 dniach zacier przestał pracować

Wczesniej robiłem nastawy w beczkach 120l - 27kg cukru + jedna paczka cobry i nigdy nie obniżałem temperatury podczas fermentacji. W tej sytuacji również nie podejmowałem żadnych kroków. Zawsze było wszystko ok. Dwa tygodnie i zacier był klarowny i gotowy do odparowania. :bardzo_zly:
autor: zegar525
środa, 2 wrz 2009, 14:51
Forum: Problemy zacierowe
Temat: Zacier przestał pracować przy 5 Blg
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 12978

Zacier przestał pracować przy 5 Blg

Przygotowałem następujący nastaw:
woda - 845l
cukier - 266kg
drożdże gorzelniane Cobra - 2460g
Po 6 dniach przestaje pracować a w dalszym ciągu jest słodki.
Proszę o konkretne wskazówki.

Wyszukiwanie zaawansowane