Znaleziono 23 wyniki
- czwartek, 3 kwie 2014, 22:40
- Forum: Łączenie
- Temat: ANTOX-jak stosować
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 20736
Re: ANTOX-jak stosować
Witam wszystkich, ja osobiście głowice do aAbratka trawię zanurzeniowo w kwasie. Przy obecnie panujących temperaturach czas trawienia ok. 12h - następnie pasywacja. Przy gatunku 304 nie mam problemu z rdzawymi nalotami. Nawet delikatnie przetopione miejsca przy tamce nie zmieniają koloru. Co do anto...
- czwartek, 22 lis 2012, 22:05
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Wyginanie rury ko na chłodnicę
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 13153
Re: Wyginanie rury ko na chłodnicę
Urządzenie do nawijania ręcznego można bardzo łatwo wykonać we własnym zakresie. Mianowicie potrzebne są dwie rury: pierwsza 1/2 cala o dł ok.60cm druga 1 cal o dł ok. 50cm. Do grubszej rury trzeba przyspawać poprzeczkę z grubegopręta tak żeby otrzymać literę T. Służy ona do kręcenia. Do tej samej r...
- środa, 21 lis 2012, 16:14
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Wyginanie rury ko na chłodnicę
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 13153
Re: Wyginanie rury ko na chłodnicę
Witam, zamówiłem rury kwasowe wyżarzane fi8/1 , które ręcznie wyginam bez żadnego wypełnienia piaskiem czy solą. Spirala po nawinięciu ma średnicę zew. 50mm, jest może troszkę spłaszczona ale na pewno spełni swoją rolę. Dodam dla zainteresowanych, że rurę fi 10/1 nawet wyżarzaną trzeba już wypełnić ...
- wtorek, 9 paź 2012, 18:51
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Wyginanie rury ko na chłodnicę
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 13153
Re: Wyginanie rury ko na chłodnicę
Rura nie jest miedziana tylko ze stali kwasoodpornej. Dodam że jest wyżarzana.
- wtorek, 9 paź 2012, 18:15
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Wyginanie rury ko na chłodnicę
- Odpowiedzi: 0
- Odsłony: 1392
Wyginanie rury ko na chłodnicę
Witam, z braku czasu od bardzo dawna nie miałem przyjemności bywać na forum i nie mogę odnaleźć tematu dotyczącego wyginania rur ko w spiralę. A może takowego nie było? Posiadałem do dzisiaj chłodnicę szklaną ale wskutek nieuwagi ją uszkodziłem. Chciałbym zrobić chłodniczkę z rury ko tylko ma proble...
- wtorek, 9 paź 2012, 18:15
- Forum: Problemy i pytania
- Temat: Wyginanie rury ko na chłodnicę
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 13153
Wyginanie rury ko na chłodnicę
Witam, z braku czasu od bardzo dawna nie miałem przyjemności bywać na forum i nie mogę odnaleźć tematu dotyczącego wyginania rur ko w spiralę. A może takowego nie było? Posiadałem do dzisiaj chłodnicę szklaną ale wskutek nieuwagi ją uszkodziłem. Chciałbym zrobić chłodniczkę z rury ko tylko ma proble...
- niedziela, 3 sty 2010, 10:20
- Forum: Dzielenie frakcji podczas destylacji
- Temat: Czy można odzyskać etanol z pierwszych 100ml z kolumny?
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 5604
Re: pierwsze 100ml
Szanowni koledzy, sprzęt oparty na piwnym kegu i kolumnie o długości 150cm z pięcioma zimnymi paluchami. A pierwszy uciąg to pierwsze 50-100ml, które zaleca się wylewać. Pomyślałem, że możnaby to rozcieńczyć i przepsocić jeszcze raz. A posiadam tego parę litrów. Tylko, czy to można będzie skonsumowa...
- środa, 30 gru 2009, 19:25
- Forum: Dzielenie frakcji podczas destylacji
- Temat: Czy można odzyskać etanol z pierwszych 100ml z kolumny?
- Odpowiedzi: 6
- Odsłony: 5604
Czy można odzyskać etanol z pierwszych 100ml z kolumny?
Witam wszystkich.
Nachomikowałem sporą ilość pierwszych uciągów i chciałbym to poddać ponownie do przerobu.
Czy otrzmany w ten sposób wyrób końcowy będzie nadawał się do spożycia?
Nachomikowałem sporą ilość pierwszych uciągów i chciałbym to poddać ponownie do przerobu.
Czy otrzmany w ten sposób wyrób końcowy będzie nadawał się do spożycia?
- piątek, 20 lis 2009, 17:27
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Drożdże do cukrówki.
- Odpowiedzi: 142
- Odsłony: 81714
Ilość drożdży
Drodzy koledzy proszę o podpowiedź. Czy drożdżaki T-3 (dwa opakowania)poradzą sobie z 26kg słodyczy w 120 litrach nastawu.
Probówałem z coobrami24 (jedno opakowanie) - radzą sobie wyśmienicie, oczywiście w odpowiedniej temperaturze.
Probówałem z coobrami24 (jedno opakowanie) - radzą sobie wyśmienicie, oczywiście w odpowiedniej temperaturze.
- środa, 18 lis 2009, 19:02
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Zrobiło się zimno. Co zrobić aby zacier fermentował?
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 5372
Re: Dodatkowa dawka drożdży
To jakie drożdże polecacie do nastawów owocowo-cukrowych, zależy mi na czasie fermentacji?
- środa, 18 lis 2009, 18:38
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Zrobiło się zimno. Co zrobić aby zacier fermentował?
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 5372
Re: Dodatkowa dawka drożdży
Poczatkowa faza fermentacji była bardzo burzliwa - co mnie bardzo zdziwiło strasznie z beki kipiało, może koledzy stosowali takie drożdże? Saccharomyces cerevisiae gammazym.
- środa, 18 lis 2009, 18:09
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
- Odpowiedzi: 79
- Odsłony: 109694
Re: Jakich drożdży używacie i jakie są rezultaty?
A co zacni koledzy sądzą o drożdżach Saccharomyces cerevisiae gammazym ?
Chciałbym użyć po raz pierwszy tych drożdży.
Chciałbym użyć po raz pierwszy tych drożdży.
- środa, 18 lis 2009, 17:17
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Zrobiło się zimno. Co zrobić aby zacier fermentował?
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 5372
Re: Dodatkowa dawka drożdży
Proces fermentacji do końca jeszcze się nie zatrzymał - coś jeszcze gazuje.
- wtorek, 17 lis 2009, 21:21
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Zrobiło się zimno. Co zrobić aby zacier fermentował?
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 5372
Zrobiło się zimno. Co zrobić aby zacier fermentował?
Chciałbym zasięgnąć opinii zacnych kolegów na temat dodania dodatkowej dawki drożdży w trakcie fermentacji. Mamy jesień i niestety temperatura otczenia znaczanie się obniżyła co ujemnie wpływa na przebieg fermentacji. Nastaw spożądziłem z owoców, zasypałem cukrem do wartości 21blg, temp początkowa 3...
- niedziela, 18 paź 2009, 21:09
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: OSTRY DESTYLAT
- Odpowiedzi: 56
- Odsłony: 30585
Re: OSTRY DESTYLAT
Panowie, w dniu dzisiejszym troszkę sobie popsociłem i cały uciąg przepuściłem przez filtr z węgla aktywnego. Nisamowity efekt. Po degustacji destylat jest bardzo łagodny w spożyciu. Zaznaczam, że przepuściłem go tylko jeden raz.
- piątek, 9 paź 2009, 18:16
- Forum: Śmietnik
- Temat: Sklep/allegro? A może budować samemu? Opinie i testy.
- Odpowiedzi: 459
- Odsłony: 136379
Re: co warty sprzet
To, że nie ma zaworów i refluksu zewnętrznego to jeszcze nie jest żadną stratą. Mnie osobiście nie podoba się montaż zimnych palców na całej długości kolumny. Nie wiemy jakie zostało zastosowane wypełnienie kolumny - a to jest bardzo ważne. Zastosowany refluks wewnętrzny (zimne palce) powinien chyba...
- środa, 7 paź 2009, 18:48
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: OSTRY DESTYLAT
- Odpowiedzi: 56
- Odsłony: 30585
Re: OSTRY DESTYLAT
Zacier nastawiłem ze śliwek tj ok. 15kg śliwek, 26kg cukru, 80l wody i potraktowałem to drożdżakami coobra24. Początek fermentacji bardzo burzliwy, potem już spokojnie. Poddane obróbce po całkowitym wyklarowaniu ok. 1 miesiąc. Aparatura oparta na kegu 50l + kolumna fi50 150cm długości wypełniona zmy...
- środa, 7 paź 2009, 09:11
- Forum: Problemy destylacyjne
- Temat: OSTRY DESTYLAT
- Odpowiedzi: 56
- Odsłony: 30585
OSTRY DESTYLAT
Dlaczego destylat po spożyciu daje posmak ostrości - jest trochę piekący w gardziel ?
- czwartek, 3 wrz 2009, 22:38
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Czym wznowić fermentację po przegrzaniu zacieru?
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 4642
Czym wznowić fermentację po przegrzaniu zacieru?
Temperatura zabiła brutalnie moje drożdżaki i zatrzymała fermentację przy 4blg. Co proponujecie na wznowienie fermentu?
- czwartek, 3 wrz 2009, 06:57
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Zacier przestał pracować przy 5 Blg
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 12978
Re: Po 6 dniach zacier przestał pracować
Zmierzyłem zawartość cukru dziś rano i spadła prawie do 4blg - czyli coś jeszcze bombluje. A co do aparatury to keg 50l+kolumna o średnicy 50mm.
- środa, 2 wrz 2009, 20:48
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Zacier przestał pracować przy 5 Blg
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 12978
Re: Po 6 dniach zacier przestał pracować
temperatura w trakcie fermentacji 38stopni C. Blg w obecnej chwili 5. Nie mierzyłem przed fermentacją.
- środa, 2 wrz 2009, 17:24
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Zacier przestał pracować przy 5 Blg
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 12978
Re: Po 6 dniach zacier przestał pracować
Wczesniej robiłem nastawy w beczkach 120l - 27kg cukru + jedna paczka cobry i nigdy nie obniżałem temperatury podczas fermentacji. W tej sytuacji również nie podejmowałem żadnych kroków. Zawsze było wszystko ok. Dwa tygodnie i zacier był klarowny i gotowy do odparowania.
- środa, 2 wrz 2009, 14:51
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Zacier przestał pracować przy 5 Blg
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 12978
Zacier przestał pracować przy 5 Blg
Przygotowałem następujący nastaw:
woda - 845l
cukier - 266kg
drożdże gorzelniane Cobra - 2460g
Po 6 dniach przestaje pracować a w dalszym ciągu jest słodki.
Proszę o konkretne wskazówki.
woda - 845l
cukier - 266kg
drożdże gorzelniane Cobra - 2460g
Po 6 dniach przestaje pracować a w dalszym ciągu jest słodki.
Proszę o konkretne wskazówki.