Płukanie kolumny [wydzielone z tematu wydzielonego z tematu]
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]
Sprzęt użytkuje wedle instrukcji dostarczonej przez producenta. To powinno Ci wystarczyć.jpiwek pisze:A jaki jest sens czyszczenia czegokolwiek wodą? Nie usuniesz tym ani smarów ze sprężynek, ani reszty żelu trawiącego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]
Pan Jarek robi dobry sprzęt, ale niestety rady dotyczące destylacji ma słabe
Raczej Józku trzymaj się rad forumowiczów (takich jak np. lesgo58) bo w paru miejscach z p. Jarkiem mamy różne poglądy na destylację zwłaszcza dotyczące krótkiej kolumny
Jeden raz musisz przepłukać destylatem, który będzie miał niestety metaliczny posmak.
Raczej Józku trzymaj się rad forumowiczów (takich jak np. lesgo58) bo w paru miejscach z p. Jarkiem mamy różne poglądy na destylację zwłaszcza dotyczące krótkiej kolumny
Jeden raz musisz przepłukać destylatem, który będzie miał niestety metaliczny posmak.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]
Mam dość długą kolumnę, o płukaniu destylatem w instrukcji też było. Pomijając czyszczenie wodą, może od czasu do czasu potrzebuje wydestylować sobie kilka litrów wody np. żonie do żelazka....hmmm?Doody pisze: z p. Jarkiem mamy różne poglądy na destylację zwłaszcza dotyczące krótkiej kolumny
Jeden raz musisz przepłukać destylatem, który będzie miał niestety metaliczny posmak.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]
To nic nie da. Musisz poświęcić jeden nastaw. Może być mały z 3-4 kg cukru. Przepuszczasz go ze 2-3 razy i następne gotowania już będą OK. Uwierz ten metaliczny posmak jest upierdliwy i szkoda tracić przez niego nowe nastawy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]
Panowie zaśmiecamy główny wątek.
Tak na marginesie. Kolumna dziewicza powinna być czyszczona i dezynfekowana czymś więcej niż tylko wodą. Mamy do czynienia ze smarami i olejami produkcyjnymi i po produkcyjnymi, konserwującymi itp.
Było już wiele na ten temat na forum.
Tak na marginesie. Kolumna dziewicza powinna być czyszczona i dezynfekowana czymś więcej niż tylko wodą. Mamy do czynienia ze smarami i olejami produkcyjnymi i po produkcyjnymi, konserwującymi itp.
Było już wiele na ten temat na forum.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 217
- Rejestracja: wtorek, 4 mar 2014, 17:51
- Krótko o sobie: Dobry diler nie bierze.
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
- Kontakt:
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]
Przekroczenie tych temperatur powinno tylko zablokować grzałkę, reszta powinna normalnie banglać. Pewnie jakiś byk, jaka wersja softu? (widać na ekranie z logo aabratka)jozzek666 pisze:To dziwne to zabezpieczenie, bo tylko unieruchomiło sterownik a grzałki dalej grzały do końca, aż nie wyciągnąłem wtyczki z gniazdka :/aronia pisze:jozzek666 zadziałało zabezpieczenie na wypadek przekroczenia temperatur na czujniku z kega(może też pochodzić od czujnika chłodnicy). Aby przywrócić możliwość zmiany mocy w ustawieniach WYJŚCIE 1(Grzanie) musisz usunąć blokadę(TEMP), a żeby takie coś się nie powtórzyło to zmień wartość alarmu wysokiej temperatury dla czujnika, który to wywołał lub dostosuj pod własne parametry "doświadczalne".
Kierownik tartaku pod szyldem bolecki.pl
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]
Właśnie się nie wyłącza. Tak jak napisałem kilka postów wyżej, ekran zablokowany, nic się nieda ruszyć a grzałka grzała i tak. Przez 45 min na zablokowanym ekranie prowadziłem odbiór wody, jak by się rozłączyła to by nic nie leciało przecież, a przez cały proces leciało.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 384
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]
Przecież elementy z KO są trawione i sprężynki według opisu sprzedającego z aukcji również:
, a po trawieniu według procedur powinny być intensywnie opłukane.WYPEŁNIENIE 3,5 LITRA SPRĘŻYNEK PRYZMATYCZNYCH NIERDZEWNYCH (ORYGINAŁ SZYMONLI/PLIPEK) SPRĘŻYNKI SĄ TRAWIONE
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]
Dokładnie tabletka od zmywarki plus jakaś cukrówa na pierwszy raz jako techniczny zostanie. Nawet po myciu karcherem na gorąco zostają posmaki metaliczne. Normalna sprawa, nie da się wszystkiego wyczyścić tylko wodą, podstawa to gorący etanol, więc producent nie jest w stanie przygotować sprzętu ponieważ jest to zabronione prawnie, pierwsze gonienie to i tak poznawanie kolumny więc nie żałujmy tych 3-5 litrów etanolku.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 102
- Rejestracja: środa, 17 sie 2016, 18:32
- Krótko o sobie: Zawsze w ruchu
- Ulubiony Alkohol: Koniak
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Ślōnsk
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]
To trochę nie do końca tak.
Prawnie zabroniona jest destylacja bezpośrednio po fermentacji. Destylować kupioną w sklepie wódkę, albo zrobione z niej likiery, na pewno można, więc producent mógłby to dla nas zrobić (oczywiście, nie za darmo).
Natomiast gnębi mnie pytanie czy rektyfikacja to też destylacja?
Prawnie zabroniona jest destylacja bezpośrednio po fermentacji. Destylować kupioną w sklepie wódkę, albo zrobione z niej likiery, na pewno można, więc producent mógłby to dla nas zrobić (oczywiście, nie za darmo).
Natomiast gnębi mnie pytanie czy rektyfikacja to też destylacja?
Pozdrawiam,
~~~~~ dibi ~~~~~
~~~~~ dibi ~~~~~
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]
Tak było kiedyś ale zostało to zmienione i już nawet kupnego spirytusu nie nie możesz sobie przepuścić. Tak to wyglada na obecna chwilę. A my jako producenci jesteśmy jako pierwsi na linii ognia, więc raczej nikt nie będzie ryzykował.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 102
- Rejestracja: środa, 17 sie 2016, 18:32
- Krótko o sobie: Zawsze w ruchu
- Ulubiony Alkohol: Koniak
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Ślōnsk
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]
herbata666 możesz podać jakiś akt prawny na poparcie tej tezy? Bo z Ustawy z dnia 18 października 2006 r. o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych (z ostatnią zmianą z 2015) wynika to, co napisałem.
Pozdrawiam,
~~~~~ dibi ~~~~~
~~~~~ dibi ~~~~~
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]
To popatrz jeszcze na artykuł 44 tej ustawy.
I tak, rektyfikacja to też destylacja.Art. 44.
1. Kto bez wymaganego wpisu do rejestru wyrabia lub rozlewa napoje spirytusowe,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności
do roku.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]
Zawsze byłem zdania, że za rozlewanie kryminał A poważnie- jakakolwiek obróbka etanolu bez zezwolenia jest w świetle obecnych przepisów nielegalna. Jest to ewidentny bubel legislacyjny, bo zmiana ustawy zablokowała prawnie możliwość sprzedawania choćby nalewek z wódki i spirytusu sprzedawanych po knajpach. Ustawa w tym roku będzie miała wprowadzone poprawki, bo przepis jest zbyt ogólny. "Destylacja po fermentacji" raczej nie wróci, ale pewnego uściślenia możemy się spodziewać.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Płukanie kolumny [wydzielone z tematu wydzielonego z tematu]
Temat wydzielony z wydzielonego tematu dobre!
Przepisy przepisami a interpretacja i wykonywanie ich przez organy wykonawcze, czyli policję, to już zupełnie inna sprawa. Tzn. często policjanci w niewielkich miejscowościach mają w nosie kto psoci i pewnie sami jeszcze korzystają z psotniczych wytworów. Wydaje mi się, że domowe gorzelnictwo w tym momencie to taka szara strefa.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
Przepisy przepisami a interpretacja i wykonywanie ich przez organy wykonawcze, czyli policję, to już zupełnie inna sprawa. Tzn. często policjanci w niewielkich miejscowościach mają w nosie kto psoci i pewnie sami jeszcze korzystają z psotniczych wytworów. Wydaje mi się, że domowe gorzelnictwo w tym momencie to taka szara strefa.
Wysłano przekazem myśli z urządzenia mobilnego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 102
- Rejestracja: środa, 17 sie 2016, 18:32
- Krótko o sobie: Zawsze w ruchu
- Ulubiony Alkohol: Koniak
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Ślōnsk
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Sterownik M S R [wydzielone z tematu]
Tak, jest ten Art. 44, ale nie ma zastosowania, bo wcześniej jest artykuł, który mówi o tym, do czego w ogóle ustawa się stosuje:Zygmunt pisze:To popatrz jeszcze na artykuł 44 tej ustawy.
(...)
Ponadto wpisu do rejestru może "dostąpić" wyłącznie podmiot gospodarczy, z czego jasno wynika, że przeciętny Kowalski może sobie likiery wyrabiać. Oczywiście na własny użytek, i sprzedawać ich nie może. Destylować też może, ale nie płyny powstałe bezpośrednio w wyniku fermentacji alkoholowej. Trzeba taki płyn poddać jakiejś jeszcze obróbce, np. klarowaniuArt. 1.1. Ustawa określa (...)
2. Przepisów ustawy nie stosuje się do napojów spirytusowych wytworzonych domowym sposobem, na własny użytek i nieprzeznaczonych do obrotu.
3. Napoje spirytusowe, o których mowa w ust. 2, nie mogą być wytwarzane bezpośrednio w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej.
Pozdrawiam,
~~~~~ dibi ~~~~~
~~~~~ dibi ~~~~~
Re: Płukanie kolumny [wydzielone z tematu wydzielonego z tematu]
Wiem, że nasza działalność jest nielegalna, lecz co w przypadku gdy kolega przeniesie do nas np.: stare wino swojej roboty?? Praktycznie sami nie fermentowaliśmy i nie jest bezpośrednio "po", czyli teoretycznie można by je przepuścić. Niestety w takim przypadku pozostaje, tak jak wspomniał @jozzek666, interpretacja organów ścigania.
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Płukanie kolumny [wydzielone z tematu wydzielonego z tematu]
Zerknij jeszcze tutaj
http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 206&type=2
Art. 12a
Dibi
Kieruj się tą ustawą.
http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU ... 206&type=2
Art. 12a
Dibi
Kieruj się tą ustawą.
-
- Posty: 102
- Rejestracja: środa, 17 sie 2016, 18:32
- Krótko o sobie: Zawsze w ruchu
- Ulubiony Alkohol: Koniak
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Ślōnsk
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Płukanie kolumny [wydzielone z tematu wydzielonego z tematu]
Ta ostatnia ustawa dotyczy działalności gospodarczej. Dla mnie jest oczywiste, że nie dotyczy wytwarzania na własne potrzeby.
A przy okazji, ta uwaga z klarowaniem to był żart, choć reszta mojego poprzedniego wpisu nie. Moim zdaniem, według obecnych przepisów, wytwarzanie likierów na własne potrzeby jest w tej chwili zgodne z polskim prawem. Gdyby tak nie było, zwykłe rozcieńczenie wiśniówki czy żołądkówki (które są dla mnie zwykle zbyt słodkie) wódką byłoby nielegalne.
PS. Czy znany jest przypadek "posadzenia" kogoś za macerację wiśni, czy np. gruszek, w alkoholu (sklepowym)? A może za "przepalankę" ktoś dostał "zawiasy"?
A przy okazji, ta uwaga z klarowaniem to był żart, choć reszta mojego poprzedniego wpisu nie. Moim zdaniem, według obecnych przepisów, wytwarzanie likierów na własne potrzeby jest w tej chwili zgodne z polskim prawem. Gdyby tak nie było, zwykłe rozcieńczenie wiśniówki czy żołądkówki (które są dla mnie zwykle zbyt słodkie) wódką byłoby nielegalne.
PS. Czy znany jest przypadek "posadzenia" kogoś za macerację wiśni, czy np. gruszek, w alkoholu (sklepowym)? A może za "przepalankę" ktoś dostał "zawiasy"?
Pozdrawiam,
~~~~~ dibi ~~~~~
~~~~~ dibi ~~~~~
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Płukanie kolumny [wydzielone z tematu wydzielonego z tematu]
Nie ma czegoś takiego jak wyrób na własny użytek. Wyrób alkoholu związany jest ściśle z działalnością, dlatego ostatnia ustawa to przysłowiowy bat na domowych producentów. Samo rozcieńczanie nie jest zabronione, ale "zagęszczanie" już tak. Nalewki można robić, o ile zalejesz alkoholem akcyzowym.
Ps
Wczytaj się dokładnie w ten art. 12a
Ps
Wczytaj się dokładnie w ten art. 12a
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Płukanie kolumny [wydzielone z tematu wydzielonego z tematu]
Koledzy, temat domowej destylacji był już wielokrotnie wałkowany i nie ma sensu powielać go ponownie. Na dzień dzisiejszy wg przepisów prawa, domowa destylacja bez stosownego zezwolenia jest zabroniona i niezgodna z prawem Koniec, kropka!
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Płukanie kolumny [wydzielone z tematu wydzielonego z tematu]
Widzę, że czytanie ze zrozumieniem nie należy do Twoich najmocniejszych stron...
Art. 2. W rozumieniu niniejszej ustawy:
1) alkohol etylowy oznacza płyn alkoholowy uzyskany w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej produktów rol- niczych albo płyn alkoholowy uzyskany w sposób syntetyczny;
Tak po "polsku", "chłopsku", piwo i wino to też alkohol. Jednak ustawa dotyczy alkoholu etylowego, uzyskiwanego w wyniku destylacji. A z tego co jest mi wiadomo to piwo i wino powstaje odrobinkę inaczej.
Ps
Sorki Radius
Art. 2. W rozumieniu niniejszej ustawy:
1) alkohol etylowy oznacza płyn alkoholowy uzyskany w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej produktów rol- niczych albo płyn alkoholowy uzyskany w sposób syntetyczny;
Tak po "polsku", "chłopsku", piwo i wino to też alkohol. Jednak ustawa dotyczy alkoholu etylowego, uzyskiwanego w wyniku destylacji. A z tego co jest mi wiadomo to piwo i wino powstaje odrobinkę inaczej.
Ps
Sorki Radius
-
- Posty: 392
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 16:59
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Łódzkie
- Podziękował: 44 razy
- Otrzymał podziękowanie: 165 razy
- Kontakt:
Re: Płukanie kolumny [wydzielone z tematu wydzielonego z tematu]
Przeczytałem Twój post ze zrozumieniem. Czy było tam napisane: "alkohol etylowy oznacza płyn alkoholowy uzyskany w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej produktów rol- niczych albo płyn alkoholowy uzyskany w sposób syntetyczny", otóż nie, napisane było, "Wyrób alkoholu związany jest ściśle z działalnością". Wydaje mi się, że to ty masz problem z czytaniem ze zrozumieniem Kolego.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Płukanie kolumny [wydzielone z tematu wydzielonego z tematu]
Jeśli faktycznie przeczytałeś i zrozumiałeś, to wiesz że odnosiłem się do ustawy, do której linka wrzuciłem kilka postów wcześniej. Poza tym, zanim zaczniesz o czymś mowić, pisać wypadałoby się - w tym przypadku z ustawą - zapoznać, byłoby to w dobrym tonie. Lepiej jest trollować pisząc posty takie jakie napisałeś Ty.
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy