Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Witam. Chodzi mi po głowie przedestylowanie na PS-ie destylatu (spirytus po podwójnej rektyfikacji rozrobiony do około 40% i w dodatku puszczonego przez wegiel) z dodatkiem soku z czarnego Bzu.
Ilość jaką chciałbym (a raczej muszę, żeby zakryć grzałki) zrobić to około 15l destylatu + 2? 3l soku?
Robił już ktoś coś takiego? Jeśli tak to jak wam wyszło?
Może zmniejszyć % destylatu, żeby efekt końcowy nie był o zbyt dużym stężeniu?
Oczywiście sok z czarnego Bzu można zastąpić innym ale ja, jako, że ostatnio skosztowałem takiego trunku i bardzo mi smakował chciałbym coś takiego zrobić. Do soboty dwa dni więc czekam
Ilość jaką chciałbym (a raczej muszę, żeby zakryć grzałki) zrobić to około 15l destylatu + 2? 3l soku?
Robił już ktoś coś takiego? Jeśli tak to jak wam wyszło?
Może zmniejszyć % destylatu, żeby efekt końcowy nie był o zbyt dużym stężeniu?
Oczywiście sok z czarnego Bzu można zastąpić innym ale ja, jako, że ostatnio skosztowałem takiego trunku i bardzo mi smakował chciałbym coś takiego zrobić. Do soboty dwa dni więc czekam
Ostatnio zmieniony środa, 22 lut 2017, 21:24 przez Lis098, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu
Odradzam, chyba że lubisz smak bzu. Mam gdzieś butelkę takiego cuda i leży 3 lata i nikt tego nie chce tknąć. Destyluj max 80% i mocno tnij. Ja zrobiłem kiedyś podobnie, tylko do kotła owoce bzu i zalane 40%. Piłem taki kiedyś destylat w Austrii i był równie nie smaczny jak mój. Sok posiadasz własny czy kupny? Bp kupny ma mało wspólnego z bzem.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu
Możesz zrobić słabszy mix do destylacji, np. 15%. Jak masz czysty spirytus, to nie będzie przedgonów i pogonów - pociągniesz od początku do końca. Mniejsza ilość = mniejsze ryzyko gdyby nie smakowało.
Robiłem destylat, ale z kwiatów bzu, ponalewkowych - był b. aromatyczny.
Na czym będziesz destylował?Lis098 pisze: Ilość jaką chciałbym (a raczej muszę, żeby zakryć grzałki) zrobić to około 15l destylatu + 2? 3l soku?
Możesz zrobić słabszy mix do destylacji, np. 15%. Jak masz czysty spirytus, to nie będzie przedgonów i pogonów - pociągniesz od początku do końca. Mniejsza ilość = mniejsze ryzyko gdyby nie smakowało.
Robiłem destylat, ale z kwiatów bzu, ponalewkowych - był b. aromatyczny.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu
Już precyzuje. Sok mam własny, robiłem sam i jest pyszny. Lubię smak Bzu. A dwa to tak czysty spirytus to mi sok zetnie, dlatego będzie rozrobiony.
Destylowal będę na PS, chodzi mi o to, żeby do alkoholu wnieść te nuty zapachowe i smakowe a nie tylko zabarwić.
Destylowal będę na PS, chodzi mi o to, żeby do alkoholu wnieść te nuty zapachowe i smakowe a nie tylko zabarwić.
-
- Posty: 109
- Rejestracja: sobota, 17 wrz 2016, 12:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 32 razy
- Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu
Mam nalew z kwiatów zrobiony nikt nie chce tego ruszyć u mnie w domu, nuty smakowe nie pasują najdłużej stojący alko w domu dłużej stoją tylko zapasy Niemiroffa Lex. W wolnej chwili zabiorę sie za kawę w taki sam sposób jak planujesz zobaczymy co wyjdzie.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu
Tak się składa, że nalewka z kwiatów czarnego bzu należy do tzw. nalewek Staropolskich, które były opisywane już w XVII wieku, jako wybitnie smaczne. Robiąc sok lub wino z bzu należy tylko pamiętać o przegotowaniu owoców aby pozbyć się sambonigryny, która jest substancją szkodliwą.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 215
- Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu
Tak. Czarny bez trzeba gotować jak najdłużej gdyż surowy jest trujący. Ja gotowałem ponad 3 godziny @michal278 o gustach się nie dyskutuje. Jak mówi @radius nigdy nie zrobiłeś porządnego soku". Mój np robi "kariere" wśród znajomych. I mówię tu o soku, nie destylacie.
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Destylat z dodatkiem soku z Czarnego Bzu
Nie jest trujący!! Trujące a raczej przeczyszczajace właściwości mają zielone owoce! Jest dobry na kaszel bo nie można naraz kaszleć i załatwiać się, żartuje. Nie wiem kto takich glupot nagadał. Moja sąsiadka robi dzieciom mega konfiturę, sok z bzu i żelatyna rozpuszczona w wodzie. Bez ma bardzo dużo witaminy C.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com