Temat dla tych, którzy chcą zbudować, bądź zakupić, kompletne urządzenia.

machacer
1
Posty: 1
Rejestracja: środa, 16 lis 2016, 12:08
Załączniki
Re: Kupno aparatury.

Postautor: machacer » wtorek, 13 gru 2016, 17:49

Witam
Jako nowicjusz zaopatrzyłem sie w destylator na bazie szybkowaru.
Jednak po kilku psoceniach nie jestem z niego zadowolony ponieważ czas destylacji jest bardzo długi.
Zamierzam kupic nowy na bazie kega.
Bede psocił glownie z owocowek ale cukrówka tez sie zdarzy.
Mój budżet to 1000zl
Nie chce budować sam tylko kupic gotowy zestaw.

Co Możecie polecić w tym przedziale cenowym?


Rabat 3%
Drożdże Szlach.Turbo48-komplet 20 sztuk
Cena: 175.00 zł   Dostawa za 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Saccharomyces
Re: Kupno aparatury.

Postautor: Saccharomyces » środa, 14 gru 2016, 08:13

Wczoraj, dziś był temat podobny innego początkującego - poczytaj. Przekrocz lekko budżet, a będziesz zadowolony (ucz się na swoich błędach).
Zwróć uwagę np. na aukcje na alledrogo użytkownika Franzmaster


ZDUN ŁUKASZ
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 24 gru 2016, 08:01
Załączniki
Re: Kupno aparatury.

Postautor: ZDUN ŁUKASZ » niedziela, 25 gru 2016, 07:16

Ja również ustawiam się w kolejce o pomoc, gdyż nie znalazłem w postach informacji dotyczących interesujących mnie kwestii.
Będę tworzył nowy projekt kuchni kaflowej tzw. kombajnu - wędzarnia, piec chlebowy + wydzielone palenisko do podgrzewania aparatury.
Zaczynam od spodu - czyli zbiornika na zacier, z czego musi być wykonany aby był przeznaczony do celów spożywczych a jednocześnie wytrzymywał zmienne temperatury. Obawiam się że typowy KEG długo nie wytrzyma. Nie chcę typowych grzałek elektrycznych tylko chcę to ogrzewać drewnem. Proszę o opinię konstruktorów takowych urządzeń jak to i z czego zrobić?

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6331
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Kupno aparatury.

Postautor: radius » niedziela, 25 gru 2016, 12:26

ZDUN ŁUKASZ pisze:Obawiam się że typowy KEG długo nie wytrzyma.

Skąd takie obawy? Masz jakieś doświadczenia z nierdzewką?
SPIRITUS FLAT UBI VULT


rozrywek
2000
Posty: 2356
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Kupno aparatury.

Postautor: rozrywek » niedziela, 25 gru 2016, 12:45

Zdun Łukasz, rozwiń proszę myśli, ciekawie się zapowiada twój pomysł. Może jakieś szkice, rysunki?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

Karwi
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 22:36
Załączniki
Re: Kupno aparatury.

Postautor: Karwi » niedziela, 25 gru 2016, 16:20

I będzie pierwsza współczesna aparatura ogrzewana paliwem stałym. Łukasz kibicuje


ZDUN ŁUKASZ
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 24 gru 2016, 08:01
Załączniki
Re: Kupno aparatury.

Postautor: ZDUN ŁUKASZ » niedziela, 25 gru 2016, 17:42

Nierdzewka np ta używana w kominkarstwie często nie wytrzymuje temperatur i traci swe właściwości, stąd moje obawy. Są różne rodzaje kwasówki oraz jej różne grubości używane do konstrukcji np, też w kegach. Chciałbym wiedzieć czy ktoś ogrzewał czystym płomieniem kegi? Czy ktoś ma podobną aparaturę? Jak to się sprawuje?
Jeszcze przyjdzie czas na szkice i rysunki, na razie chciałbym poznać zdanie konstruktorów destylarni oraz ewentualnych użytkowników.
Moje obawy to głównie
- odporność kega na temp ( narażony na około 650 stopni )
- niestabilność paliwa oraz zmiany temp. (grzałki elektryczne jednak dają stałą temp X)

Awatar użytkownika

wladka
50
Posty: 95
Rejestracja: piątek, 26 gru 2014, 14:30
Krótko o sobie: Psotnik
Ulubiony Alkohol: Mokry
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Milówka
Załączniki
Re: Kupno aparatury.

Postautor: wladka » niedziela, 25 gru 2016, 20:19

Witam wszystkich.
Myślę że wiem o co chodzi z tymi temperaturami , keg na pewno wytrzyma a stabilizacje temperatury można uzyskać osadzając kega w kurhanie z szamotu ,jako zdun nie powinieneś mieć z tym problemu ;)
@Dony72
Brałeś może pod uwagę kolumnę półkową ? :?: W zależności od konfiguracji ,czystość ,smak , zapach, wszystko co potrzebujesz zależy od Ciebie ,wysokość max 180cm na kegu 50l , urobek do 92% a jak się postarasz to nawet więcej no i banalna obsługa.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

No i szybkość odbioru jest po prostu powalająca.
Pozdrawiam :piwo:
Roboty nie przerobisz a gorzały nie przepijesz.


Northbear2
2
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 21 lut 2015, 13:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Nalewka truskswkowa
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: RE: Re: Kupno aparatury.

Postautor: Northbear2 » poniedziałek, 26 gru 2016, 10:59

Dony72 pisze:Witam
Jestem nowicjuszem w kolumnach więc proszę o pomoc. Zamierzam kupić kolumnę http://destylatorymiedziane.pl/pl/kolum ... movm-.html

Hey, mam ten sprzet na sterowniku boleckiego z elektrozaworami od okolo 2 lat.Jak chcesz napisz prv jak masz jakies pytania.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk


ZDUN ŁUKASZ
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 24 gru 2016, 08:01
Załączniki
Re: Kupno aparatury.

Postautor: ZDUN ŁUKASZ » poniedziałek, 26 gru 2016, 18:43

@wladka - aparatura zrobiła na mnie wrażenie. Czym jest ona ogrzewana?
Odnośnie projektu - myślę że keg jednak będzie musiał stać na podgrzewanej płycie żeliwnej a dookoła szamot. Boję się ją podgrzewać bezpośrednio ogniem.
Proszę Was o więcej wskazówek.

Awatar użytkownika

Karwi
150
Posty: 161
Rejestracja: piątek, 8 lip 2016, 22:36
Załączniki
Re: Kupno aparatury.

Postautor: Karwi » poniedziałek, 26 gru 2016, 22:29

Łukasz Budowa aparatury na paleniskach jest nietyle trudna co ciężka później do sterowania. Na teraz musisz się skupić na stabilizacji temperatury chodzi o to że stabilność dostarczanej energii wpłynie na jakość urobku i komfort obsługi.

Myślę że droga z płytą żeliwną i szamotem to słuszna droga.
Tak jak powiedziałem kibicuje.

Ps mam prawnik opalany drzewem ze zwykłej blachy i rdzewieje już z 10 lat. A kocioł dalej cały. Tylko tam gdzie nie ma wody i szamotu już dziury

Awatar użytkownika

wladka
50
Posty: 95
Rejestracja: piątek, 26 gru 2014, 14:30
Krótko o sobie: Psotnik
Ulubiony Alkohol: Mokry
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Milówka
Załączniki
Re: Kupno aparatury.

Postautor: wladka » wtorek, 27 gru 2016, 10:40

Witaj Zdun .Pełny keg potrafi wytrzymać bardzo wysokie temperatury ,zalanie jakimś płynem działa jak chłodzenie , aparatura jak wyżej ma grzałki elektryczne 2x2kw pracuje stabilnie na 1,8kw jak i 4kw ,kolega tę z ostatnich zdjęć stawia bezpośrednio na taboret gazowy 7,5kw i nic się złego nie dzieje poza okopconym dnem.
Pisz na PW jak chcesz coś więcej pogadać :piwo:
Roboty nie przerobisz a gorzały nie przepijesz.


ZDUN ŁUKASZ
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 24 gru 2016, 08:01
Załączniki
Re: Kupno aparatury.

Postautor: ZDUN ŁUKASZ » wtorek, 27 gru 2016, 15:04

Czy może ktoś podać mi przybliżone wymiary kolumny oraz kega?
Jaka jest zew średnia temp kega podczas destylacji ?
Jaka pojemność kega jest optymalna do amatorskiego przerobu dla potrzeb własnych?

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6331
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Kupno aparatury.

Postautor: radius » wtorek, 27 gru 2016, 16:04

Czy tak trudno wpisać w wyszukiwarkę "wymiary kegów"? - https://www.google.pl/search?q=wymiary+ ... 66&bih=638
O średnicach kolumn to już też było na forum kilkaset postów, a temperatura ścian kega jest taka jak temperatura wsadu. Termodynamika ma swoje prawa.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


ZDUN ŁUKASZ
5
Posty: 5
Rejestracja: sobota, 24 gru 2016, 08:01
Załączniki
Re: Kupno aparatury.

Postautor: ZDUN ŁUKASZ » wtorek, 27 gru 2016, 18:28

Dobra - wymiary kegów mam
Temperaturę zakładam na około 100 stopni (doszukałem się w postach) jaka-powinna-byc-temperatura-wrzenia-w-kotle-t1950.html
@wladka podaje wysokość wraz z kegiem 50l - 180 cm. To trochę dużo zakładając wysokość pomieszczenia 260cm.
Dziękuję za informacje.


jacekn
30
Posty: 32
Rejestracja: piątek, 26 paź 2012, 16:22
Załączniki
Re: Kupno aparatury.

Postautor: jacekn » środa, 25 sty 2017, 09:35


Awatar użytkownika

Blażej
100
Posty: 109
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2016, 11:31
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Kupno aparatury.

Postautor: Blażej » środa, 25 sty 2017, 19:38

Tak warto dobry sprzęt, szanowany producent.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami"

Awatar użytkownika

Doody
2000
Posty: 2277
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 19:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Załączniki
Re: Kupno aparatury.

Postautor: Doody » środa, 25 sty 2017, 20:50

Również mogę potwierdzić, że producent jest solidny a szczególnie jakość wykonanych spoin jest doskonała.
Pozdrawiam
Darek

Awatar użytkownika

seneka
550
Posty: 568
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Kupno aparatury.

Postautor: seneka » środa, 25 sty 2017, 21:57

Spoiny doskonałe to KS2507 robi.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA


jacekn
30
Posty: 32
Rejestracja: piątek, 26 paź 2012, 16:22
Załączniki
Re: Kupno aparatury.

Postautor: jacekn » piątek, 3 lut 2017, 13:14

Zdecydowałem kupić taki destylator plus do niego wziernik rurowy czy coś zmienić.http://allegro.pl/aabratek-lm-ovm-desty ... 04773.html


Wróć do „Aparatury kompletne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość