Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

Autor tematu
zigi696
50
Posty: 63
Rejestracja: wtorek, 14 lut 2012, 15:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zależy od dnia i towarzystwa
Status Alkoholowy: Winiarz
Załączniki
Cukier z Auchan

Postautor: zigi696 » czwartek, 21 kwie 2016, 20:36

Witam
Zakupiłem 16 kg cukru w Auchan, z którego zrobiłem 2 standardowe nastawy, każdy po 8 kg, na drożdżach Double Snake.Cukier marki Polski Cukier, cena 0,30PLN niższa niż w biedrze. Blg zeszło do wartości -3 (sprawdzane dwoma spławikami z biowinu).
W czasie destylacji nie udało mi się ustabilizować kolumny, mam aabratka od koalaka z wypełniem 1,5m sprężynek. Co gorsza oba nastawy zachowywały się tak samo:(. W końcu wkurzony zdecydowałem, że odbieram wszystko jak leci i doleje do kolejnej destylacji.Wyszło tego aż 2-2,5l z każdego nastawu,z reguły dobijam do 4, towar pachniał wanilią?! Temperatura skakała od 84C do 86, z reguły mam 78-77 i temperatura nie zmienia się przez ok 2h od rozpoczęcia odbioru przy tempie 1,7l/h. Destylatu miałem połowę tego co zwykle a urobek kapał w tempie ok 1l/h
Czy możliwe jest aby w cukrze, który kupiłem było mniej cukrów prostych trawionych przez drożdże?
choć nie jestem detektywem zawsze znajdę budkę z piwem!


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

drgranatt
1200
Posty: 1232
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Cukier z Auchan

Postautor: drgranatt » piątek, 22 kwie 2016, 07:58

zigi696, różnice mogą występować ale nie aż takie. Podejrzewam, że coś nie tak było z prowadzeniem procesu co mogło być spowodowane np wypełnieniem. Spróbuj wysypać sprężynki i wyczyść je, nawet wtedy jak wizualnie wyglądają dobrze, i zasyp je ponownie nie ubijając. Czy masz podzielone wypełnienie?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Cukier z Auchan

Postautor: golec269 » piątek, 22 kwie 2016, 08:38

Witaj zigi696. Nastaw miał -3BLG, znając te spławiki to na pewno było mniej. Następnym razem spróbuj czy nastaw jest wytrawny i wtedy nie trzeba pomiaru . Niestabilna kolumna podczas procesu potwierdza,że cukier w nastawie nie został przerobiony do końca.


W_TG
600
Posty: 615
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Cukier z Auchan

Postautor: W_TG » piątek, 22 kwie 2016, 10:52

golec269 pisze: Następnym razem spróbuj czy nastaw jest wytrawny

W zamierzchłych czasach gierkowskich oprócz "na język" brałem łyżkę do zupy nastawu i odparowywałem nad gazem. jak pozostało trochę słodkawego lub spaliłem na karmelowy dym wiedziałem ze było źle sfermentowane.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Cukier z Auchan

Postautor: golec269 » piątek, 22 kwie 2016, 14:25

W_TG bardzo ciekawa metoda(młodzi powinni spróbować) też spróbuję ;)

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6329
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Cukier z Auchan

Postautor: radius » piątek, 22 kwie 2016, 22:12

@golec269, nieprzerobiny cukier nie ma żadnego związku z niestabilnością procesu. Przyczyna niestabilnej kolumny to albo źle ułożone wypełnienie skutkujące miejscowym zalaniem, zarzucanie wsadu przy zbytnim napełnieniu zbiornika albo źle prowadzonym procesem. Tyle :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Cukier z Auchan

Postautor: gr000by » sobota, 23 kwie 2016, 07:17

Chyba że prowadzi się proces na częściowo nieprzefermentowanym nastawie tak samo jak dla całkowicie przefermentowanego. Wtedy skoki temperatury mogą być widowiskowe, bo ten zestaw aabratek + zbiornik domyślnie nie ma termometru w zbiorniku, tylko dwa termometry w kolumnie, o ile dobrze pamiętam to w 1/3 i 2/3 kolumny.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


eldier
750
Posty: 751
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Cukier z Auchan

Postautor: eldier » poniedziałek, 25 kwie 2016, 15:58

gr000by chyba nie doczytałeś:
zigi696 pisze:Witam Blg zeszło do wartości -3 (sprawdzane dwoma spławikami z biowinu).


A czemu taka słabo wydajność to nie mam pojęcia...
Nie masz term w zbiorniku?
Napisz jaka rura, jaka moc robocza, wypełnienie od plipka? Przysypywałeś jakoś? Jakiś wziernik? Może pracowałeś na częściowo zalanej kolumnie, stąd term wariowały?


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości