Znaleziono 64 wyniki

autor: zigi696
czwartek, 21 kwie 2016, 20:36
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Cukier z Auchan
Odpowiedzi: 7
Odsłony: 3759

Cukier z Auchan

Witam Zakupiłem 16 kg cukru w Auchan, z którego zrobiłem 2 standardowe nastawy, każdy po 8 kg, na drożdżach Double Snake.Cukier marki Polski Cukier, cena 0,30PLN niższa niż w biedrze. Blg zeszło do wartości -3 (sprawdzane dwoma spławikami z biowinu). W czasie destylacji nie udało mi się ustabilizowa...
autor: zigi696
sobota, 9 maja 2015, 13:02
Forum: Destylacja i Rektyfikacja
Temat: Wydajność aabratka 63 mm
Odpowiedzi: 82
Odsłony: 31535

Re: Wydajność aabratka 63 mm

U mnie grzanie 1,75 kW (nie mierzyłem), rurka 63,5, 160 cm sprężynek, przez pierwszą godź kapie ponad 1,4l, potem spada tempo do 1,2, kończę odbierając 900ml/h, Temperatura stała przez cały proces, odbiór z głowicy. Możliwe, że grzeję inną mocą. Grzałki mają według producenta łącznie 3,4 kW (2 +1,4)...
autor: zigi696
piątek, 30 sty 2015, 22:39
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Rektyfikacja z buforem i bez. Test porównawczy
Odpowiedzi: 49
Odsłony: 21443

Re: Rektyfikacja z buforem i bez. Test porównawczy

Bardzo ciekawie opowiadasz. Lecz większość tego co piszesz jest bez sensu. Nie używałem bufora ale nie mogę zrozumieć jak to się dzieje,że przy  zachowaniu tych samych warunków, zaczynasz stabilizację i kolejne etapu w tym samym czasie co bez bufora? TOŻ TO Z 1,5 KG DODATKOWEJ MASY Gdzie czas na roz...
autor: zigi696
wtorek, 27 sty 2015, 21:14
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Rektyfikacja z buforem i bez. Test porównawczy
Odpowiedzi: 49
Odsłony: 21443

Re: Rektyfikacja z buforem i bez. Test porównawczy

Marketing macie super.
Jakim cudem z buforem rozgrzało się w tyle samo?
Wnioski:
Bufor jest bardzo dobry bo daje pracę..
autor: zigi696
sobota, 13 gru 2014, 07:30
Forum: Problemy i pytania
Temat: Destylator ciągły.
Odpowiedzi: 54
Odsłony: 15791

Re: Destylator ciągły.

Widział ktoś coś takiego? Konstruktor tego ustrojstwa mówi że surówka zaczyna lecieć po 5 minutach. Nie trzeba grzać wsadu z zasobnika:)
autor: zigi696
sobota, 29 lis 2014, 07:59
Forum: Przepisy smakowe
Temat: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie
Odpowiedzi: 169
Odsłony: 96878

Re: Gotowe zaprawki do alkoholu - opinie

Jamaica rum - b. dobra Tennesse Whisky - masakra, jakim cudem to ma w nazwie whisky? W ogóle nie smakuje jak ten zacny trunek. Śmierdzi chemią, dziwny zapach.. W drinku ma posmak rumu, pewnie baza ta sama. Absynth- rewelacja!!! Słoma piołunowa + zaprawka dla wzmocnienia smaku i wychodzi niesamowicie...
autor: zigi696
niedziela, 9 lis 2014, 20:38
Forum: Osprzęt
Temat: Odstojnik - zbędny gadżet?
Odpowiedzi: 23
Odsłony: 24965

Re: Odstojnik - zbędny gadżet?

Ciekawy temat
Pytanie czysto teoretyczne.
Powiedzmy, że mamy głowicę z 8 ZP + odstojnik ze schematu, skręcaną SMS z resztą kolumny. Ile mniej więcej powinna ta głowica mieć wysokości?
Ma to jakieś znaczenie?

pozdrawiam
autor: zigi696
niedziela, 28 wrz 2014, 10:32
Forum: Pytania o kompletne destylatory z Internetu
Temat: Aabratek Jaki kupić 1000-1200zł.
Odpowiedzi: 63
Odsłony: 32410

Re: Aabratek Jaki kupić 1000-1200zł.

No proszę Cię "chyba zweryfikowane", "większość jest zadowolona" , chyba nie czytałeś zbyt wnikliwie forum.

Tak, korzystam z niektórych udogodnień. :punk:
autor: zigi696
niedziela, 28 wrz 2014, 09:03
Forum: Pytania o kompletne destylatory z Internetu
Temat: Aabratek Jaki kupić 1000-1200zł.
Odpowiedzi: 63
Odsłony: 32410

Re: Aabratek Jaki kupić 1000-1200zł.

Paweł faktycznie herezje pisał. Niektórzy pewnie pamiętają System Łomżyński ha ha ha :)
Coś tam od tamtego czasu testował przynajmniej, pisze tak na tym na swoim forum.

PS
Czas i tak zweryfikuje sens tychże usprawnień i rozwiązań.
autor: zigi696
niedziela, 28 wrz 2014, 06:39
Forum: Pytania o kompletne destylatory z Internetu
Temat: Aabratek Jaki kupić 1000-1200zł.
Odpowiedzi: 63
Odsłony: 32410

Re: Aabratek Jaki kupić 1000-1200zł.

Z wymienionych tutaj producentów wszyscy są z górnej półki. Ale ja polecam Pawła z Łomży, w tej cenie oferuje najwięcej i nie wciska tych "wspaniałych" usprawnień co i tak nie dają absolutu po pierwszym razie. Musisz liczyć się z tym, że i tak wydasz ze 3-4 stówy więcej bo jeszcze wypełnie...
autor: zigi696
poniedziałek, 22 wrz 2014, 17:26
Forum: Wytwarzanie Wina
Temat: Rozdrabniacz do owoców z niszczarki
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 2320

Re: Rozdrabniacz do owoców z niszczarki

Szkoda czasu, lepsza jest rozdrabniarka do gałęzi. Nic lepszego chyba nie znajdziesz. Pozdro!
autor: zigi696
piątek, 22 lis 2013, 23:28
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Cukrówka na drożdżach winiarskich + rodzynki
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 11001

Re: Cukrówka na drożdżach winiarskich + rodzynki

Są turbo i do win. To po prostu dobrze dobrana mieszanka winnych, pożywek,enzymów itp itd. Takie "turba" :) to i tak 2 tygodnie fermentacji. Odnoszę wrażenie że lepsze wychodzą na nich destylaty, mam teorię, że to przez to, że szybciej robią, mniej aromatów przez to ucieka/ wietrzeje. Wink...
autor: zigi696
czwartek, 19 wrz 2013, 06:55
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Problem z "calvadosem".
Odpowiedzi: 11
Odsłony: 3724

Re: Problem z "calvadosem".

Możesz wrzucić też ze 30 cm rurki miedzianej fi chyba 4-5 mm do słoja z destylatem. Po kilku dniach rurka zrobi się czarna a smród się zmniejszy lub zupełnie zniknie.
autor: zigi696
niedziela, 15 wrz 2013, 06:59
Forum: Miody Pitne
Temat: przydatność do spożycia surowego miodu
Odpowiedzi: 25
Odsłony: 5819

Re: przydatność do spożycia surowego miodu

To nie trzeba tak czesto zlewać?Czytalem na tym forum, że miód trzeba co kilka misiecy zlać znad osadu by nie przeszedł za bardzo smakiem drożdzy. Na tym "miodzie" z B. trunek i tak leprzy wychodzi od tego co Apis sprzedaje no i sycić nie ma potrzeby bo jest sterylnie czysty. Trzeba jednak...
autor: zigi696
środa, 11 wrz 2013, 19:52
Forum: Miody Pitne
Temat: Trójniak czarnoporzeczniak niesycony
Odpowiedzi: 19
Odsłony: 4734

Re: Trójniak czarnoporzeczniak niesycony

Fajna sprawa taki miód porzeczkowy. Szybko ci pracuje w porównaniu do mojego pierwszego, który ma już rok, 2 razy był zlewany i nadal zrzuca osad. Daj znać za kilkanaście miesięcy co wyszło.
Pozdrawiam
autor: zigi696
środa, 11 wrz 2013, 19:28
Forum: Miody Pitne
Temat: przydatność do spożycia surowego miodu
Odpowiedzi: 25
Odsłony: 5819

Re: przydatność do spożycia surowego miodu

Update. Miodek ma już rok.Zlany był już 2 razy znad osadu ale nadal zostawia osad. Puka raz na kilka minut w temperaturze 17C. W międzyczasie zrobiłem 2 inne miody Panieński na miodzie z B. i chmielowy również na miodzie z B. Oba skończyły zrzucać osad po ok 3 miesiącach od zakończenia fermentacji a...
autor: zigi696
czwartek, 23 maja 2013, 15:01
Forum: Projekty aparatur
Temat: Proszę o ocenę i sugestie
Odpowiedzi: 32
Odsłony: 5914

Re: Proszę o ocenę i sugestie

Jeśli wywaliłeś wszystko i została sama kolumna i chłodnica to pryczyną zalewania jest zbyt mocne grzanie połączone z niewielkim ujsciem skroplin z delegnatora Vigroux. Rozwiązaniem jest grzać mniej. Standardowo zajeżdża siarką? To normalne jak fermentacja poszła niewłaściwie. Coś zaczyna się psuć w...
autor: zigi696
wtorek, 21 maja 2013, 17:23
Forum: Projekty aparatur
Temat: Proszę o ocenę i sugestie
Odpowiedzi: 32
Odsłony: 5914

Re: Proszę o ocenę i sugestie

Ładna kolumienka Vigroux. Zrób tak jak podpowiadają koledzy: wywal odstojnik i ten drugi mniejszy deflegmator, który w tym układzie w ogóle* nie działa. Podłącz wprost do deflegmatora chłodnicę i już! Będzie kapać szybciej i na pewno nie gorsze. Teraz tłumaczę czemu ten drugi deflegmator nie może dz...
autor: zigi696
wtorek, 2 kwie 2013, 20:00
Forum: Oczyszczanie nastawu przed destylacją
Temat: TURBO KLAR 24
Odpowiedzi: 8
Odsłony: 9692

Re: TURBO KLAR 24

Witam Kolego Z tego co testowałem klarowanie pomaga szczególnie jak robisz na pot-still'u, na lepszej kolumnie to już niewiele zauważysz w smaku. Jest jedno "ale" jeśli niczego nie dodaje do klarowania i po prostu czekam, łeb mnie nie boli, nawet jak zdrowo przeholuje, jak dodam czegoś dwu...
autor: zigi696
wtorek, 12 mar 2013, 22:16
Forum: Kontrola procesu destylacji
Temat: Sterowanie przepływem wody w technologii ZP
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 2368

Re: Sterowanie przepływem wody w technologii ZP

A i absolut będzie ci dany! Ale nie spiryt. Moje spostrzeżenia po kilkudziesięciu litrach urobku są takie: - spirytusu lux nie zrobisz za 1 pędzeniem, potrzebne są 2 razy, - wody idzie dużo więcej niż piszesz, ostatni zimny palec ma byś zimny, - musowo filtr z węglem aktywnym, nawet najprostszy cyli...

Wyszukiwanie zaawansowane