10 godzin i wynik 80%
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: czwartek, 17 gru 2015, 12:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własne produkty: nalewki, wódki smakowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
Witam wszystkich serdecznie.
Jestem początkujący w tym temacie. Parę dni temu zakupiłem destylator mianowicie keg 30l,
Kolumna z rury fi 60,3 wysoka 75cm
Odstojnik z rury fi 60,3 dł 25cm poj. Ok 0,5l który zatrzymuje niepożądane substancje i zapachy.
Chłodnica z 3m rury fi8 schowana w rurce fi 60,3 dł 35cm.
Zrobiłem nastaw cukrowy na drożdżach vodka crystal 66 g zamówione z tej strony, dałem 7 kg cukru, całość wyniosła 25l. Po 6 dniach fermentacji postanowiłem rozpocząć grzanie. W 10 godz przerobiłem 25 l z czego wyszło 1.5l-80%, 1.5l-78%, 1.5l-65%. Mam więc parę pytań:
- dlaczego tak długi czas? (woda w wężownicy miała powolny przepływ, była chłodna temperatura 82-83 stopni, później musiałem podnosić bo przestawało kapać)
- co dają środki do klarowania nastawu?
- jak destylować 2 raz?( delikatny posmak drożdży chociaż idzie wypić)
Pozdrawiam Młody
Jestem początkujący w tym temacie. Parę dni temu zakupiłem destylator mianowicie keg 30l,
Kolumna z rury fi 60,3 wysoka 75cm
Odstojnik z rury fi 60,3 dł 25cm poj. Ok 0,5l który zatrzymuje niepożądane substancje i zapachy.
Chłodnica z 3m rury fi8 schowana w rurce fi 60,3 dł 35cm.
Zrobiłem nastaw cukrowy na drożdżach vodka crystal 66 g zamówione z tej strony, dałem 7 kg cukru, całość wyniosła 25l. Po 6 dniach fermentacji postanowiłem rozpocząć grzanie. W 10 godz przerobiłem 25 l z czego wyszło 1.5l-80%, 1.5l-78%, 1.5l-65%. Mam więc parę pytań:
- dlaczego tak długi czas? (woda w wężownicy miała powolny przepływ, była chłodna temperatura 82-83 stopni, później musiałem podnosić bo przestawało kapać)
- co dają środki do klarowania nastawu?
- jak destylować 2 raz?( delikatny posmak drożdży chociaż idzie wypić)
Pozdrawiam Młody
-
- Posty: 76
- Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
- Ulubiony Alkohol: własny :-)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gidle
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: 10 godzin i wynik 80%
Mógłby kolega jakies foto sprzętu wrzucić, pewnie masz źle skonfigurowany sprzęt? Jaką mocą prowadziłeś proces? 82-83 stopnie to raczej dużo za dużo. Dobrze sklarowany nastaw w twoim przypadku to mniej smrodu i syfu w urobku. Najpierw trzeba rozwiązać twoje problemy żeby destylować drugi raz z dobrym rezultatem. Do oceny twojego sprzętu zdjęcie aparatu by sie zdało i więcej danych.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: 10 godzin i wynik 80%
Urzekła mnie twoja historia A tak poważnie mówiąc to prędkość kapania zależy od mocy grzania, (bo rozumiem,że to pot stil a nie kolumna z refluksem)
Jak grzejesz gazem, prądem ? Masz coś w tej "kolumnie" deflegmatorze ?
Środki do klarowania, klarują nastaw lepiej niż samo klarowanie czasem.
Rozcieńcz do ok 35% i destyluj drugi raz
Jak grzejesz gazem, prądem ? Masz coś w tej "kolumnie" deflegmatorze ?
Środki do klarowania, klarują nastaw lepiej niż samo klarowanie czasem.
Rozcieńcz do ok 35% i destyluj drugi raz
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
- Posty: 76
- Rejestracja: piątek, 14 lis 2014, 04:29
- Krótko o sobie: Jestem jaki jestem i nikt tego nie zmieni!
- Ulubiony Alkohol: własny :-)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Gidle
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: 10 godzin i wynik 80%
A widzisz kolego Dave z opisu jak odstojnik i chłodnica są połączone z deflegmatorem? Ja mimo krótkiego stażu widziałem wiele monstrum niby poststil. Co do temp. 82 w skraplaczu to jestem ciekaw jak efektywnie skrapla taka chłodnica.
Po głębszym wczytaniu się w post kolegi młody23 wnioskuje że źle zinterpretowałem tą temp.82 stopnie bo pewnie to temp. mierzona w którymś miejscu na destylatorze. Co nie zmienia faktu że dobrze było by zobaczyć na zdjęciu czym grzeje itd.
Po głębszym wczytaniu się w post kolegi młody23 wnioskuje że źle zinterpretowałem tą temp.82 stopnie bo pewnie to temp. mierzona w którymś miejscu na destylatorze. Co nie zmienia faktu że dobrze było by zobaczyć na zdjęciu czym grzeje itd.
NIE TEN PRZYJACIEL, CO CIĘ NIESIE Z KNAJPY DO DOMU, A TEN CO CZOŁGA SIE RAZEM Z TOBĄ
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: 10 godzin i wynik 80%
Dokładnie jeśli to jedna z kolumn dostępnych głownie na allegro to zapewne ma termoter na szczycie kolumny który służy praktycznie .... Hmm żeby sobie na niego patrzeć moj znajomy kupił takie cudo za prawie 900 zł na które spojrzałem i od razu powiedziałem, `trzeba było poczytać na forum przed zakupem` ... Teraz myśli nad zmianą sprzętu hehe
Czekamy na foto Twojego zestawu, coś doradzimy. Pzdr.
Czekamy na foto Twojego zestawu, coś doradzimy. Pzdr.
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: czwartek, 17 gru 2015, 12:14
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: własne produkty: nalewki, wódki smakowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 1 raz
Re: 10 godzin i wynik 80%
Witam wszystkich
Dzięki za tak szybkie odpowiedzi.
-grzane było zwykłą kuchenką gazową, muszę kupić taboret gazowy
-temperatura faktycznie mierzona na górze kolumny, nie ma termometru na kegu
-ta temperatura 82-83 była mierzona na górze kolumny(na niższej temp. nie chciało lecieć)
- jak w kegu zaczęło szumieć , cykać to leciało
- jak podkręciłem temp na 95(tak na chwilę w czasie destylacji) to leciał słaby 70% ale ciurkiem, myślę że to od nastawu zależy jaki jest mocny jaki ma %, wtedy leci mocny bimberek.
- mierząc cały czas co leci postanowiłem nie przyspieszać kapania i tak 1.5l-80% i 1.5l-78% w stopniach 82-84*C na górze kolumny.
- nic nie stosowałem żadnych węgli aktywnych nie ma żadnego wypełnienia kolumny po prostu gdy zacier przestał pracować to do kega i jazda,( czy to dobrze?)
Muszę nauczyć się jak dobrze wykonywać wszystkie czynności i co używać by poprawić smak i zapach,chociaż z sokiem winogronowym lub śliwkowym własnej produkcji spoko smakuje . Był to mój pierwszy raz nie mam wprawy. Dorzucam zdjęcia
Serdecznie pozdrawiam wszystkich degustatorów.
Dzięki za tak szybkie odpowiedzi.
-grzane było zwykłą kuchenką gazową, muszę kupić taboret gazowy
-temperatura faktycznie mierzona na górze kolumny, nie ma termometru na kegu
-ta temperatura 82-83 była mierzona na górze kolumny(na niższej temp. nie chciało lecieć)
- jak w kegu zaczęło szumieć , cykać to leciało
- jak podkręciłem temp na 95(tak na chwilę w czasie destylacji) to leciał słaby 70% ale ciurkiem, myślę że to od nastawu zależy jaki jest mocny jaki ma %, wtedy leci mocny bimberek.
- mierząc cały czas co leci postanowiłem nie przyspieszać kapania i tak 1.5l-80% i 1.5l-78% w stopniach 82-84*C na górze kolumny.
- nic nie stosowałem żadnych węgli aktywnych nie ma żadnego wypełnienia kolumny po prostu gdy zacier przestał pracować to do kega i jazda,( czy to dobrze?)
Muszę nauczyć się jak dobrze wykonywać wszystkie czynności i co używać by poprawić smak i zapach,chociaż z sokiem winogronowym lub śliwkowym własnej produkcji spoko smakuje . Był to mój pierwszy raz nie mam wprawy. Dorzucam zdjęcia
Serdecznie pozdrawiam wszystkich degustatorów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: 10 godzin i wynik 80%
Na pewno ze zdjęcia zrozumiem więcej niż z opisu nowicjusz, który zapewne nie wie za dużo.Dave pisze:Do oceny sprzętu nie potrzeba zdjęć, to nie kolumna tylko pot still z odstojnikiem, co chcesz więcej wiedzieć?
Czy aby na pewno nie potrzeba termometru w żadnym miejscu? Pierwszy to pomiar temperatury w kegu a drugi to właśnie na szczycie kolumny. W kegu pokazuje ile aklko jeszcze zostało a na górze kolumny za pomocą termometr widzę np jaki procent obecnie kapie. A refluks ze ścianek mogę regulować mocą grzania i też mi się przydaje do tego termometr na górze kolumny.Dave pisze:Do obsługi destylatora prostego nie potrzeba pomiaru temp w żadnym miejscu, kolega młody23 pewnie korzysta z tarczowego termometru umieszczonego na górze zbiornika i mierzy temp. par. Pot still to nie kolumna żeby utrzymywać jednakowa temperaturę na 10 półce
-
- Posty: 7348
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: 10 godzin i wynik 80%
@młody23, utopiłeś kasę w badziewie, ale nie wszystko stracone. Masz dwie możliwości "naprawienia" tego wieszaka;
- pierwsza to wywalenie odstojnika, połączenie rury (bo kolumną nazwać tego nie można) bezpośrednio z chłodnicą i wypełnienie tejże rury zmywakami. Wtedy nazwiesz swój sprzęt deflegmatorem i zacznesz czytać forum, wpisując w szukajkę frazę: "destylacja prosta metodą pot still". Termometr zostaw w spokoju, na razie do niczego nie jest ci potrzebny
- druga to poszukanie spawacza, następnie odcięcie całej góry, zakup głowicy typu Aabratek lub Bokakob i pospawanie tego wszystkiego nazad do kupy. Potem szukajka, fraza: "destylacja metodą ponownego napływu" i... kupa czasu na lekturę.
Acha, nie zapomnij wypierdzelić w tym wypadku tego termometru do śmieci
Taaa... i będziesz siedział 10,5 godziny żeby ukapać 3 litry "pachnącego" bimbruboxer1981228 pisze: refluks ze ścianek mogę regulować mocą grzania i też mi się przydaje do tego termometr na górze kolumny.
@młody23, utopiłeś kasę w badziewie, ale nie wszystko stracone. Masz dwie możliwości "naprawienia" tego wieszaka;
- pierwsza to wywalenie odstojnika, połączenie rury (bo kolumną nazwać tego nie można) bezpośrednio z chłodnicą i wypełnienie tejże rury zmywakami. Wtedy nazwiesz swój sprzęt deflegmatorem i zacznesz czytać forum, wpisując w szukajkę frazę: "destylacja prosta metodą pot still". Termometr zostaw w spokoju, na razie do niczego nie jest ci potrzebny
- druga to poszukanie spawacza, następnie odcięcie całej góry, zakup głowicy typu Aabratek lub Bokakob i pospawanie tego wszystkiego nazad do kupy. Potem szukajka, fraza: "destylacja metodą ponownego napływu" i... kupa czasu na lekturę.
Acha, nie zapomnij wypierdzelić w tym wypadku tego termometru do śmieci
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: 10 godzin i wynik 80%
Radius a co w tym złego? Rum tą metodą właśnie obniżania mocy grzania utrzymywałem temp w na górze aparatury i to bez żadnego problemu fakt że proces trwał dość długo bo koło 10h ale się da i to bez żadnego problemu. Poza tym jest tu na forum jeden pacjent, który pędził śliwowicę tym sposobem podobno około 36h i pod koniec grzał coś koło 300W. Będzie miał ochotę to potwierdzi.radius pisze:Taaa... i będziesz siedział 10,5 godziny żeby ukapać 3 litry "pachnącego" bimbru
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2371
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: 10 godzin i wynik 80%
Aby teraz poprawić smak alko, to rozcieńcz do 35% i przepóść przez węgiel aktywny. A następnie daj do drugiej destylacji. A czemu nie po drugiej oczyszczać węglem? Bo alko będzie ostre w smaku. Przynajmniej u mnie tak było. I teraz oczyszczam po 1 destylacji i gotuję drugi raz.
K.
K.