Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.

golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: golec269 » poniedziałek, 4 maja 2015, 20:05

Witam. U mnie jest to około 0,4l czystego serca z 1kg cukru.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4500
Posty: 4803
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: lesgo58 » wtorek, 24 lis 2015, 07:07

Moje ostatnie spostrzeżenia dotyczące cukru.
Pogorszyła się wydajność i jakość. Nie pamiętam jakie ostatnio używałem. Wszystkie ( 4 różne popularne marki) miały jakiś feler. Na żadnym nie uzyskałem wydajności 6 litrów z 10 kg. Co jeszcze do niedawna nie było żadnym problemem. A dodatkowo pojawiły się aromaty zgniłych jaj, których nie wyczuwałem od jakiegoś roku. Macie też takie odczucia?

Awatar użytkownika

Roger
250
Posty: 253
Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 11:14
Krótko o sobie: ... to co mnie interesuje to ŻYCIE... i wszystko co z nim związane aby było lepsze i przyjemniejsze ;)
Ulubiony Alkohol: no troszkę ich jest ... :> ;)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: W-wa & Lubuskie
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: Roger » wtorek, 24 lis 2015, 17:48

Mam podobnie ... używam praktycznie tylko cukru z Lidla wydajnosc była zawsze książkowa na poziomie 0, 6 teraz 0, 5 ... te same drożdże, proporcje , czasy i BLG ;)

Ps
A już myślałem że mi się wydaje ;)

Tapniete z GT-I9500
Pozdrawiam

Robert ;)
-----------------------------------
˙˙˙˙˙˙ ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ ǝz ɐpoʞzs ˙˙˙˙˙˙˙ ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
oj ciężko jest lekko żyć :(

Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 701
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: jurek1978 » wtorek, 24 lis 2015, 18:41

U mnie bez zmian a gotuje sporo bo 2 x na tydzień i nie zauważyłem zmian w ilości/ jakości urobku.

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6283
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: radius » wtorek, 24 lis 2015, 18:59

lesgo58 pisze: pojawiły się aromaty zgniłych jaj, których nie wyczuwałem od jakiegoś roku. Macie też takie odczucia?

Parafrazując B. Lindę;
- "bo to złe buraki były..." :mrgreen:
Może przyczyną są tegoroczne susze i temperatury letnie ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: 9kaczor6 » wtorek, 24 lis 2015, 19:09

jurek1978 a jakiego cukru używasz ? Ja wstawiłem trochę nastawu z polskiego cukru kupionego w Lewiatanie. Jak go przepędzę i dojdę do wprawy z maszyną dam znać co i jak.


wawaldek11
2000
Posty: 2324
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: wawaldek11 » wtorek, 24 lis 2015, 19:37

Myślę, że cukier w sklepach mamy jeszcze z poprzedniej kampanii.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4500
Posty: 4803
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: lesgo58 » wtorek, 24 lis 2015, 20:15

Z poprzedniej to na pewno. Tylko z jakiego kraju?

Awatar użytkownika

gary1966
400
Posty: 425
Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 20:18
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: gary1966 » wtorek, 24 lis 2015, 20:40

Serwus, aromat zgniłych jaj i ja wyczuwam od jakiegoś czasu, myślałem, że to przez to, że Cu mam tylko w głowicy?
Ustępuje po paru dniach, wydajność 0,5l.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA

Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 886
Rejestracja: wtorek, 18 wrz 2012, 23:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: Lootzek » wtorek, 24 lis 2015, 22:56

W ogóle coś dziwnego się dzieje, ostatnio nie wystartował mi nastaw cukrowy. Jak zawsze Diamant, 7 kg plus 21 litrów wody, T3 niebieskie, wszystko do bólu standardowo, rozpuszczanie cukru, natlenienie, drożdże, mieszanie - rutyna. I cisza w fermentatorze..
Po kilku dniach pokazała się piana na powierzchni, a kolega który przypadkiem zajrzał z wizytą zdziwiony spytał dlaczego robię cukrówkę na górniakach. Z początku chciałem zobaczyć co wyjdzie na dzikusach, ale kiedy z wiaderka zaleciało octem, powiedziałem stop! Co robić, szkoda cukru?! Wlałem wszystko do kega, doprowadziłem do 95 stopni i zostawiłem do wystudzenia. Ponownie do fermentatora (w międzyczasie potraktowanego kolejno kretem, domestosem i na koniec piro), natlenienie, świeżo kupione drożdże i dupa blada. Po dobie brak oznak życia. W akcie desperacji odlałem 8 litrów do mniejszego wiaderka, dodałem po odrobinie kwasku cytrynowego, dopełniłem proporcjonalnie wodą, znów natleniłem i hosanna, po paru godzinach nieróbstwa rozkręciły się.
Czemu opisuję tę historię? Otóż znajomemu przytrafiła się podobna historia, dwa nastawy puszczone równolegle tyle że na T48, jeden opornie ale ruszył, w drugim cisza. Uratował to szczepiąc martwy nastaw tym pracującym.
Teraz koledzy widzę zgłaszają problemy z wydajnością, może w dostępnym na rynku cukrze jest coś co utrudnia pracę naszym małym dobroczyńcom? :O

Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: 9kaczor6 » wtorek, 24 lis 2015, 23:28

Czytam i czytam... dziwna sprawa z tym cukrem.
Może któryś z użytkowników ma jakiegoś znajomego lub kogoś innego który może pracuję w tej branży? Cholera wie co oni tam dodają, że z nastawami dzieją się takie rzeczy. :/


osmaro
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 8 wrz 2014, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wytrawne wina czerwone.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: osmaro » sobota, 12 gru 2015, 11:21

Czy ktoś z Was na problem z zapachem podczas fermentacji i samego urobku po destylacji? Używam cukru Diament i drożdży T3. Podczas fermentacji czuć zapach landrynek i bananów, zapach czystego destylatu o mocy 97 % jest taki lekko bananowy. Robię również ŁKZWJ i do niego używałem akurat królewskiego cukru i z Lidka. Nie wiem czy kukurydza maskuje zapach czy po prostu inny cukier. Czy ktoś robił cukrówkę na Diamencie i na T3 i ten sam problem był?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: gr000by » sobota, 12 gru 2015, 20:57

Taki urok tych drożdży - podczas fermentacji (szczególnie w wyższej temperaturze) produkują sporo estrów o zapachu banonowo-owocowo-landrynkowym. Zmień drożdże, cukier ma znaczenie marginalne.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


osmaro
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 8 wrz 2014, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wytrawne wina czerwone.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: osmaro » sobota, 12 gru 2015, 21:07

Dzięki za tak szybką odpowiedź. Gr000by jakie drożdże polecasz by nie wytwarzały bananowego zapachu?

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: gr000by » piątek, 18 gru 2015, 00:16

Drożdże typu 48 albo Vodka i do tego fermentacja w temperaturze nie przekraczającej 25*C.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.


osmaro
10
Posty: 17
Rejestracja: poniedziałek, 8 wrz 2014, 22:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Wytrawne wina czerwone.
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Kraków
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: osmaro » sobota, 19 gru 2015, 08:08

U mnie fermentuje w około 20 stopniach. Dziś jadę zakupić Gozdawa 1410 oraz Spid Ferm T3. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Nie pozostaje mi nic innego jak testować i tyle. Na lato i tak dokupuje przedłużenie kolumny o 50 cm z wypełnieniem sprezynkami. Co da mi jakiś 1 m samego wypełnienia.


Zbynek80
750
Posty: 772
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: Zbynek80 » czwartek, 28 kwie 2016, 14:58

jurek1978 pisze:Czy 14 litrów spirytusu z 26 kg cukru to dużo ?
Myślę że może i dużo ale nie bardzo dużo. Niby od 0,5 do 0,6 litra spirytusu można uzyskać z 1 kg cukru. Czyli niby od 13 do 15,6 litrów. Ja plasuję się w połowie tej stawki w sumie.
Pozdrawiam !

Właściwie to taka standardowa wydajność,
Przy tej wydajności mnie z 13,5kg/45L powinno wyjść ok 7,5L i pewnie tyle by było brutto A netto odbieram 5,5l serca. Ze spuszczeniem z jeziorka z fajki olm i przedgonów to i zejdzie z 0,5L potem w czasie procesu dobre 100ml z LM. Ciągnę do 98*C. Jak pociągnę do 99,5*C to jeszcze dobry litr pogonu zleci. A i coś w kolumnie zostanie czyli jakbym tak wyssał do samego końca to te 7,5L brutto bym miał czyli wydajność na poziomie 0,55L/kg a Ty już masz tyle serca więc dużo.

Awatar użytkownika

jurek1978
700
Posty: 701
Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Mazury
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: jurek1978 » czwartek, 28 kwie 2016, 16:12

No jak to się mówi. Nie jest odbierać najmniej ale i najwięcej ile się da.
Czyli rozsądnie. 0,53 w sumie nawet mi wychodzi więc jest git. Kiedyś starałem się nawet więcej ciągnąć ale od jakiegoś czasu zluzowałem :)


golec269
450
Posty: 492
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: golec269 » czwartek, 28 kwie 2016, 17:16

U mnie jest podobnie-okło 0,5l\kg cukru. Później z kilku rektyfikacji przerabiam przedgony i pogony i wychodzi jeszcze coś po przecinku.


Zbynek80
750
Posty: 772
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: Zbynek80 » czwartek, 28 kwie 2016, 18:03

jurek1978 pisze:No jak to się mówi. Nie jest odbierać najmniej ale i najwięcej ile się da.

No tak, ale smak jakość też ważne, a mnie alko które leci już przy 97 przestaje smakować a przy 98 ma już wyraźnie ostry smak. Może jest tego już nie wiele ale poco dodawać łyżkę dziegciu do beczki miodu ?
Ja gotuję dwa razy więc są kolejne straty no ale to inna bajka.


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości