Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4500
Posty: 4798
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Wydajność Cukru

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 6 maja 2013, 11:41

W ciągu ostatnich kilku tygodni robiąc trochę zapasów spirytusu na sezon nalewkowy postanowiłem wykonać pewne doświadczenie.
Skłoniło mnie do tego brak jednoznacznych opisów wydajności cukru różnych firm. A raczej duża rozpiętość wydajności podawana przez różnych kolegów.
Do prób postanowiłem kupić cukier następujących firm.

- Cukier Królewski firmy Suudzucker Polska SA - "Cukrownia Ropczyce" (Tesco)
- Diamant firmy Pfeifer & Langen ( giełda towarowa)
- Słodka Łyżeczka firmy Krajowa Spółka Cukrowa - Toruń (Biedronka)
- Cukier Lubelski firmy Krajowa Spółka Cukrowa - Krasny Staw (Tesco)
- Sweet Family Promyk firmy Nordzucker Polska SA(Biedronka)
- Glukoza (hurtownia)

Wszystkie nastawy były zrobione w proporcjach : 10kg cukru - 40 l wody - drożdże Turbo Star Vodka 3.
Dało mi to 46 litrów nastawy o 20Blg. Fermentowały w tych samych warunkach. Temp. otoczenia 20*C. Fermentację kończyły na -3Blg.
Jedynie glukoza w związku z tym, że miałem końcówkę partii dałem aż 11,35kg do nastawu o całkowitej pojemności 50 litrów. O trzymałem nastaw o 19Blg. Fermentacja stanęła na -2,5Blg
Rektyfikację przeprowadzałem na kolumnie długości 2m i śr. 60,3mm. Wypełnienie ze sprężynek 3,6mm podzielone na pakiety po ok. 50cm przedzielone półkami dzieląco - odbiorczymi. Nastaw grzany był w zbiorniku z płaszczem. Głowica puszkowa.
Wyniki osiągnięte bardzo mnie zaskoczyły, gdyż nigdy nie mierzyłem tak dokładnie ile można wyciągnąć spirytusu z kg cukru. Ostatnimi czasy tak na oko wydawało mi się, że ok. 0,55 litra/kg cukru.
Wyniki dotyczą całości urobku brutto - tj. przedgony, serce, i pogony. Ciągnąłem do samego końca. Praktycznie gdy kończyłem rektyfikację to do wysokości 150cm w kolumnie nie było już spirytusu. Wyciągnięcie całej końcówki alkoholu powyżej 99*C w zbiorniku aż do 100,5*C zajęło mi ok. 3 godzin. Ale w tym czasie wyleciało jeszcze ok 1,2 litra spirytusu. Wszystko mierzyłem menzurką o pojemności 250ml.
Tak więc otrzymałem następujące wyniki:

- Cukier Królewski - 6111ml/10kg cukru - co daje 0,611 litra/kg
- Diamant - 6184ml/10kg cukru - co daje 0,618 litra/kg
- Słodka Łyżeczka - 6205ml/10kg cukru - co daje 0,620 litra/kg
- Cukier Lubelski - 5997ml/10kg cukru - co daje 0,599 litra/kg
- Sweet Family - 6180ml/10kg cukru - co daje 0,618 litra/kg
- Glukoza - 5955ml/11,35kg glukozy - co daje 0,525 litra/kg

Moc spirytusu w każdym przypadku wynosiła nie mniej niż 96,8%.
Tak więc jak widać jest nieprawdą jakoby cukry wyprodukowane w różnych cukrowniach różniły się wydajnością między sobą w sposób ewidentny. No chyba, że ja miałem takie szczęście i kupiłem cukry dobrej jakości.
Glukoza natomiast zgodnie z oczekiwaniami wykazuje mniejszą wydajność.
W najbliższym czasie mam zamiar pomierzyć wydajność cukru z partii przeznaczonych do promocji. Panuje ogólna opinia, ze jest gorszej jakości. Zobaczymy.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 maja 2013, 16:43 przez lesgo58, łącznie zmieniany 3 razy.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: Pretender » poniedziałek, 6 maja 2013, 12:12

Dzięki za porównanie. A mogło się wydawać, że cukier cukrowi nierówny.


wawaldek11
2000
Posty: 2314
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: wawaldek11 » poniedziałek, 6 maja 2013, 23:30

:poklon; za ten i inne, dobrze udokumentowane ekperymenty.
Mnie interesuje jeszcze Blg dundru po cukrówce. Po rumie z melasy i trzcinowego cukru mam ok. 2*Blg.
A tu poteoretyzuję: ;)
Gdybyś mógł pomierzyć Blg dundru po destylacji każdego rodzaju cukru, to może wyjasniłoby nam nawet te małe różnice w wydajności różnych rodzajów cukru.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4500
Posty: 4798
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: lesgo58 » wtorek, 7 maja 2013, 04:28

Ciężko będzie, gdyż raczej nie robię cukrówek. Ten eksperyment z cukrówkami to tylko tym razem. Potrzebę dużej ilości spirytusu połączyłem z eksperymentem. Zazwyczaj robię spirytus z glukozy bądż z owoców. Ale obiecuję, że chociaż jeden cukier przerobię - tak dla sprawdzenia.
A te róznice w wydajności pokazane w eksperymencie wynikają raczej z marginesu błędu. Są tak minimalne, że praktycznie można by je nie odnotowywać.
Druga sprawa - przy takim wyniku jaki osiągnąłem będzie trudno doszukiwać się pozostałości cukru w dundrze.


artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Kontakt:
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: artaks » wtorek, 7 maja 2013, 07:28

Super eksperyment, zostaniesz chyba forumowym pogromcą mitów!
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2590
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: Wald » wtorek, 7 maja 2013, 07:43

wawaldek11 pisze:małe różnice w wydajności różnych rodzajów cukru.

Dunder nawet bez cukru może pokazać 1 do 2 Blg. Po odparowaniu, szczególnie na pot-still'u, jest zagęszczoną wersją nastawu, oczywiście bez alkoholu. Wprowadź poprawkę na niecukry, czyli wszystko co zostało po fermentacji (zanieczyszczenia cukru, szczególnie brązowego, witaminy i pożywki), a będziesz spał spokojniej. Czasami decydujemy się na pozostawienie w dundrze resztek pogonów , to może zmniejszyć wskazania na skali Blg. Moim zdaniem, jeśli są różnice, nie wynikają one z zastosowanego cukru.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

majonesse
100
Posty: 113
Rejestracja: wtorek, 19 mar 2013, 08:07
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lübeck, Niemcy
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: majonesse » wtorek, 7 maja 2013, 08:03

Witam,
He, He, He. Ktoś już kiedyś badał zawartość cukru w cukrze. :D
Na takową zawartość ma wpływ odmiana buraka cukrowego lub proces technologiczny, a może te dwa czynniki???

:klaszcze:

Pozdrawiam
Mariusz

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: gr000by » poniedziałek, 20 maja 2013, 21:50

Wielkie dzięki za ten eksperyment, zdobyta wiedza jest naprawdę bezcenna :). Czekam niecierpliwie na pomiary wydajności cukrów promocyjnych.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

JAREK VW
10
Posty: 11
Rejestracja: środa, 30 sty 2013, 16:37
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: POLSKA CENTRALNA
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: JAREK VW » piątek, 14 cze 2013, 08:31

REWELACJA- to mało powiedziane...
Piszesz:
Wyniki dotyczą całości urobku brutto - tj. przedgony, serce, i pogony.
Masz może dane jakie wyniki czystego serca po odjęciu przed i pogonów?

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4500
Posty: 4798
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: lesgo58 » piątek, 14 cze 2013, 09:05

Ja prowadzę proces w specyficzny sposób i stąd może tak wyśrubowane wyniki. Zauważyłem, że mało kto tak destyluje. A naprawdę jest to opłacalne.
Z 10 kg cukru otrzymuję po 3 gotowaniach minimum 2500ml spirytusu lux i minimum 2500ml spirytusu b. dobrego.
Spirytus lux używam do wódek czystych i smakowych i nalewek specjalnych, a pozostały spirytus do nalewek.
Przedgonów, które definitywnie kończą w baniaku na podpałkę i zmywacz jest ok.300ml, a pogonów jest ok.500ml.

Awatar użytkownika

JAREK VW
10
Posty: 11
Rejestracja: środa, 30 sty 2013, 16:37
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: POLSKA CENTRALNA
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: JAREK VW » piątek, 14 cze 2013, 10:02

Ostatnio zrobiłem nastaw 12kg cukru 45l wody.
Po pierwszym puszczeniu wynik 6150ml surówki, dodam że proces kończę po załamaniu temperatury stabilizacji.
Wynik słabszy od Twojego i teraz pytanie?
Jaki wpływ na wydajność ma tzw. jak to kiedyś napisałeś pompowanie- czyli dla nie zorientowanych stabilizacja kolumny po wzroście temperatury stabilizacji pod koniec procesu

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4500
Posty: 4798
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: lesgo58 » piątek, 14 cze 2013, 12:15

Wynik nie jest taki zły. A że gorszy od tego co podałem na forum to nie szkodzi. Ja specjalnie destylowałem w sposób umożliwiający wypompowanie całego etanolu. Na co dzień tak nie robię. Zazwyczaj u mnie wydajnośc oscyluje w granicach 5,3-5,5 litra z 10 kg cukru.
Końcówkę procesu - czyli odbiór resztek pogonów próbowałem na różne sposoby. Między innymi pompowanie. Jednak muszę stwierdzić, że wszystkie sposoby potrzebują tego samego czasu na odebranie resztek spirytusu. I nie mam tu na myśli destylatu byle jakiego - tylko spirytus 96,6%. I co najważniejsze pompowanie samo w sobie nie ma wpływu na wydajność.

Awatar użytkownika

jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: jarek12341 » niedziela, 14 lip 2013, 21:52

A ja mam pewne ale do tego testu a szczególnie cukru, być może test jest ok ale mam 4 identyczne beczki z grzaniem i mieszadłami, szczelne z jedynym odprowadzeniem gazów przez rurkę także o zwietrzeniu też nie ma mowy. Słodka łyżeczka mnie zawiodła, najmniejsze blg przy tej samej pojemności w porównaniu z Diamantem i Królewskim bo takich tylko używam, wiadomo do blg trzeba użyć porządnego cukromierza a nie tego za 15 zeta. Co do wydajności też jest mniejsza. Dodam tylko, że używam beczek 50L, warunki identyczne podczas procesu a już po temperaturach widać, że w przypadku Słodkiej łyżeczki zacier słabszej mocy. Dodam, że obserwacje prowadzę już długo ponieważ Słodką łyżeczkę przywozi mi kolega któremu od czasu do czasu coś wyprodukuję, jak pracuję na Królewskim i Diamancie :D
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro

Awatar użytkownika

Autor tematu
lesgo58
4500
Posty: 4798
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 15 lip 2013, 06:49

@jarek12341
Wszystko jest możliwe. Ten sam cukier ale z innej cukrowni może się różnić między sobą.
Miałem już przypadek w zeszłym roku, że robiłem na cukrze z którego raz było powyżej 0,55 litra z kg, a innym razem nie osiągnąłem nawet 0,5 l.
Do doświadczenia miałem do dyspozycji takie o jakich pisałem. Można zobaczyć na zdjęciach. Raczej ich wydajnoiść była na jednakowym poziomie. Różnice występują raczej w granicach błędu. Jedynie lubelski odstaje in minus.
Do pomiarów Blg nie przywiązywałem zbytnio wagi. Dla mnie najważniejsze było, że cukier był przerobiony. W rzeczywistości moim miernikiem była cisza w fermentatorze. Jedynie dla pewności, że wszystko było przerobione ( bo różnie to bywa z drożdżami - chociaż te mam na 100% sprawdzone) mierzyłem Blg końcowe. We wszystkich przypadkach było ok. -3. Piszę ok. bo pomiarów nie robiłem w ortodoksyjny sposób - czyli na odgazowanej i doprowadzonej do 20*C próbce.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: gr000by » wtorek, 5 lis 2013, 11:06

Proponuję przypięcie tematu, by był łatwiej widoczny dla poszukujących.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Awatar użytkownika

montgomery
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2014, 21:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) ale jak ktoś mnie w.......i to jestem jego koszmarem....
Ulubiony Alkohol: kurczak z rożna
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: montgomery » poniedziałek, 3 lut 2014, 09:13

Jako że też powinienem nie tylko brać z forum, ale i dawać postanowiłem się z wami podzielić swoimi spostrzeżeniami co do cukru.
Testowałem wiele gatunków cukru i wiele drożdży i oto moje spostrzeżenia.
W końcu dobrałem sobie najlepsze dla mnie drożdże: Moskwa style, Spirit Ferm, Cobra 6, Jana okowity Turbo.

Z racji tego, że zostałem obdarowany znaczną ilością Moskwiaków (taki żart urodzinowy przyjaciół), postanowiłem zrobić test z cukrem .
Biedroneczka-łyżeczka, Lidelek żółta torebeczka i diamencik.
Wszystkie po 8 kg, w każdym nastawie dopełniono do 26 litrów.
Blg startowe książkowo w każdym z trzech, temperatura startu około 28 stopni, otoczenia 21.
Po kilku godzinach (4) bąbelki ostro pracowały.
Aby nie zanudzać przejdę do końca.
Cukier łyżeczka i diament zakończenie pracy po 66 godzinach z Blg -3 plus.
Zapach i smak po pierwszym grzaniu bardzo dobry.
Lidelek, żółta torebka, zakończenie po 72 godzinach coś koło 0- Blg,
i tutaj zatrzymam się na dłużej. Zapach, a raczej (dla mnie) smród nastawu z lidla przypominał zgniłe jajka. To przepuszczałem 2 razy (takie mam urządzenie) i nadal było można wyczuć dziwny posmak i zapach. Ogólnie wydajność z lidelka dużo słabsza i jakość gorsza. Moja połowica zwróciła mi uwagę, że ten "cukier" jest jak pył i pochodzi z fabryki z Niemiec. Skusiłem się ceną 2,54 zł za kg, lecz nie warto. Dopiero po zmieszaniu z innymi destylatami i ponownym garowaniu (trzecim) zapach i smak zadowalający.

To tyle co do moich spostrzeżeń.
Miałem już tani cukier gatunku II, ale ten z lidla to chyba gatunek piąty.
Jak ktoś ma doświadczenia z tym żółtym (opakowanie żółte) inne niż ja proszę o wpisy .
Pozdrawiam Montgomery.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 3 lut 2014, 10:35 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Ludzie są mądrzy tylko czemu (czasami) postępują jak głupcy????


rozrywek
2000
Posty: 2235
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: rozrywek » poniedziałek, 3 lut 2014, 23:31

Lesgo58 bezapelacyjny SZACUN za dokonane doświadczenie.
Moje przekonania o jakości różnych producentów cukru były absolutnie odmienne, dziękuję za wyprowadzenie z błędu. Jak widać różnice są tak niewielkie że nie warto w pogoni za wydajnością kierować się w stronę cukru. Ani na moment nie powątpiewam w jakość przeprowadzonego doświadczenia.
Różnic w urobku można się doszukiwać w innych aspektach, np. ilość wody, jakość grzybków, minimalnych różnicach w procesie destylacji, a nawet w wadze cukru, nie jest powiedziane że w torebkach było równiutko po 1kg, a nie 978g, a woda była mierzona w kalibrowanych menzurkach.
Nie warto gonić za jednym więcej kieliszkiem urobku, a raczej jak nam Lesgo udowodnił za jakością!
Osobiście to nie tracę 3 godzin extra aby uciągnąć 500ml smrodliwego urobku, tylko jak już jest prawie koniec to kończę proces a resztę wylewam do kibla i tyle. Zużyta energia, woda i nasz cenny czas nie jest wart tego.

Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego pędzenia.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6280
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: radius » wtorek, 4 lut 2014, 14:02

@montgomery, przeczytaj ten post to się dowiesz więcej o cukrze Castello :(
post31990.html#p31990
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

montgomery
5
Posty: 5
Rejestracja: czwartek, 16 sty 2014, 21:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) ale jak ktoś mnie w.......i to jestem jego koszmarem....
Ulubiony Alkohol: kurczak z rożna
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: montgomery » czwartek, 6 lut 2014, 08:56

Dziękuje! Przeczytałem ten post i zapewne stąd ten "smród"!
Wcześniej czytałem testy cukru lecz nie było tam tego "żółtka" a ten post co mi podrzuciłeś link przeoczyłem bo z pewnością bym sobie darował.
Człowiek chce zaoszczędzić ale te tanie często wychodzi drogo! Prąd na trzy grzania,woda i własna praca i zastanawianie się czy nie wylać aby nikt tego nie powąchał nie mówiąc o degustacji.
Wniosek prosty, dokładniej szukać na forum zaoszczędzi nam to sporo czasu ,nerwów i kasy!
Pozdrawiam Montgomery
Ostatnio zmieniony czwartek, 6 lut 2014, 21:11 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy postu poprzedzającego w całości.
Ludzie są mądrzy tylko czemu (czasami) postępują jak głupcy????


aronia
1450
Posty: 1499
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Wydajność Cukru

Postautor: aronia » czwartek, 20 lis 2014, 17:57

W ramach wymiany cukru na świeższy(jeszcze nie zbrylony) i ja rozpocząłem w poniedziałek test cukru od 4 producentów. Ze względu na ilości(po 10 kg) poszczególnych oceniał będę tylko wydajność 1 procesu: głównie serce z pierwszego procesu, ale po rektyfikacji dodam też informacje o łącznym uzysku, również odzysk z odpadów. Dodatkowym "utrudnieniem" dla drożdży jest aktualna temperatura. A teraz do konkretów:
- nastawy: 10kg w łączniej objętości 40l nastawu, drożdże T48 dodane po nalaniu 1 części(20l) - pojemniki fermentacyjne to szklane butle o pojemności niewiele większej z założonymi rurkami fermentacyjnymi;
- temperatury: woda do nastawu około 12,5 stopnia, temperatura początkowa w pomieszczeniu 12, po niecałych 48 godzinach 13(jedyne źródło ciepła w pomieszczeniu to pracujące nastawy).
Spostrzeżenia po niecałych 48 godzinach - drożdże w tych skrajnych warunkach już się "rozbujały" i praca idzie im dość żwawo - co widać po rurkach oraz wnętrzu butli. Cdn...


Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość