Witam,
po sukcesie z winem bananowym z goździkiem i winem ananasowym. Postanowiłem wstawić "wino egzotyczne".
Do wiadra fermentacyjnego zaaplikowałem:
- 2 duże ananasy
- dwie jednorazówki pomarańczy
- 4 cytryny
- 4 limonki
- dwie duże kiście bananów
- 4 mango
- troszkę imbiru (dosłownie 1cm cienkiego korzenia)
- trochę skórki z wyżej wymienionych cytrusów
- drożdże aromatic wine complex
- cukier (na początek dałem 3kg. Mam zamiar dosypać jeszcze 2kg)
Cytrusy, banany i ananasa obrałem, mango pokroiłem. Wszystko zamroziłem na jedną noc. Po rozmrożeniu pokroiłem na mniejsze kawałki i zaaplikowałem do wiadra, dodałem imbir i trochę skórki z cytryny pomarańcza i limonki. Wody dolałem tyle że całość miała 20 litrów (wiadro standardowa pojemność 33l).
Robił ktoś z was takie wino, albo podobne? Co sądzicie?
Wino egzotyczne
-
Autor tematu - Posty: 9
- Rejestracja: wtorek, 17 cze 2014, 17:20
- Krótko o sobie: Pierwsze swoje wino zrobiłem z kuzynem jeszcze w podstawówce :D Nie pamiętam jak dokładnie smakowało ale było w miarę. Nie wypiliśmy go bo zrobiliśmy to tylko dla zabawy. Pierwszy bimberek zrobiłem przy pomocy puszek po brzoskwiniach kawałka dętki i rurki plastikowej w butelce z zimną wodą. Powstałego alkoholu używałem do zabawy z ogniem :) Spożywać alkohol zacząłem w liceum i od tamtej pory stworzyłem już parę aparatur. Obecnie robię bimber, piwo, wino i cały czas się dokształcam.
- Ulubiony Alkohol: Nadal poszukuje swojego ulubionego
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Łobez
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz