Moje pierwsze wino z winogron - co dalej? Proszę o pomoc

Wszystko o winach z winogron. Przepisy, sposoby, metody...

Autor tematu
lukasy
1
Posty: 1
Rejestracja: piątek, 6 lis 2015, 16:13

Post autor: lukasy »

Witam!

Jestem początkującym, w tym roku postanowiłem zrobić swoje pierwsze wino z ciemnych winogron.
Użyłem 50l butli i zastosowałem takie proporcje:

20kg ciemnych winogron (zrobiłem z nich miazgę i całość wlałem do butli)
4kg cukru rozpuściłem w 6 litrach wody
dodałem drożdże winiarskie

Dzisiaj winko ma 4 tygodnie. Od jakiegoś tygodnia przestało pracować i tylko od czasu do czasy coś tam pyknie ale zapach z rurki jest piękny :)
Doradźcie mi proszę co mam dalej robić. Zależy mi na winie półsłodkim. Myślę, że czas je teraz oddzielić od miazgi ale co dalej ... ? Dysponuje jeszcze balonami 30 i 10. Myślę, że soku tak na ok jest ok 18l.
Proszę o wskazówki co dalej czynić.

Z góry wielkie dzięki ...

Łukasz
20151106_141002.jpg
20151106_140949.jpg
20151106_162900.jpg
20151106_162851.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2372
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Moje pierwsze wino z winogron - co dalej? Proszę o pomoc

Post autor: Kamal »

Pierwsze co powinieneś zrobić to kupić cukromierz. Już wtedy jak myślałeś o winie. :-) Więc go kup.
Owoce już odcedzić powinieneś najpóźniej 2 tygodnie temu. Więc zrób to jak najszybciej.
Wino ściągnij do mniejszego balona - 30l.
Sprawdź poziom cukru, cukromierzem. I kontroluj czy spada. A jeśli staneło i się klaruje to ściągaj z nad osadu. I jak już nie będzie zrzucać osadów, to dosłódź do smku. :D
K.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Gronowe”