Witam!
Jestem początkującym, w tym roku postanowiłem zrobić swoje pierwsze wino z ciemnych winogron.
Użyłem 50l butli i zastosowałem takie proporcje:
20kg ciemnych winogron (zrobiłem z nich miazgę i całość wlałem do butli)
4kg cukru rozpuściłem w 6 litrach wody
dodałem drożdże winiarskie
Dzisiaj winko ma 4 tygodnie. Od jakiegoś tygodnia przestało pracować i tylko od czasu do czasy coś tam pyknie ale zapach z rurki jest piękny
Doradźcie mi proszę co mam dalej robić. Zależy mi na winie półsłodkim. Myślę, że czas je teraz oddzielić od miazgi ale co dalej ... ? Dysponuje jeszcze balonami 30 i 10. Myślę, że soku tak na ok jest ok 18l.
Proszę o wskazówki co dalej czynić.
Z góry wielkie dzięki ...
Łukasz
Moje pierwsze wino z winogron - co dalej? Proszę o pomoc
-
- Posty: 2373
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Moje pierwsze wino z winogron - co dalej? Proszę o pomoc
Pierwsze co powinieneś zrobić to kupić cukromierz. Już wtedy jak myślałeś o winie. Więc go kup.
Owoce już odcedzić powinieneś najpóźniej 2 tygodnie temu. Więc zrób to jak najszybciej.
Wino ściągnij do mniejszego balona - 30l.
Sprawdź poziom cukru, cukromierzem. I kontroluj czy spada. A jeśli staneło i się klaruje to ściągaj z nad osadu. I jak już nie będzie zrzucać osadów, to dosłódź do smku.
K.
Owoce już odcedzić powinieneś najpóźniej 2 tygodnie temu. Więc zrób to jak najszybciej.
Wino ściągnij do mniejszego balona - 30l.
Sprawdź poziom cukru, cukromierzem. I kontroluj czy spada. A jeśli staneło i się klaruje to ściągaj z nad osadu. I jak już nie będzie zrzucać osadów, to dosłódź do smku.
K.