Nastaw z owoców pigwowca
Witajcie Psotnicy
Przeszukałem całe forum i nie znalazłem przepisu na nastaw z owoców pigwowca (małe żółte owoce przypominające jablka). Forum jest pełne przepisów na nalewki z tych owoców, lecz ja chciałbym popełnić "owocówkę". Czy robił może ktoś i ma sprawdzony przepis? Może owoce pigwowca się do tego nie nadają?
Przeszukałem całe forum i nie znalazłem przepisu na nastaw z owoców pigwowca (małe żółte owoce przypominające jablka). Forum jest pełne przepisów na nalewki z tych owoców, lecz ja chciałbym popełnić "owocówkę". Czy robił może ktoś i ma sprawdzony przepis? Może owoce pigwowca się do tego nie nadają?
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Nastaw z owoców pigwowca
Tak sobie myślę że do nastawu 1410 wrzucił bym do 1kg zmielonego pigwowca. (na każdą porcję 1410)
W sumie chodzi jedynie o zaaromatyzowanie destylatu, bo cukru w nich są śladowe ilości.
Albo jeszcze lepiej do już rozcieńczonej DOBREJ surówki wrzucić mielonego pigwowca i destylować na smak.
Jeśli już smak/aromat zaniknie lub zmieni się na nieciekawy resztę puścić na spirytus.
W sumie chodzi jedynie o zaaromatyzowanie destylatu, bo cukru w nich są śladowe ilości.
Albo jeszcze lepiej do już rozcieńczonej DOBREJ surówki wrzucić mielonego pigwowca i destylować na smak.
Jeśli już smak/aromat zaniknie lub zmieni się na nieciekawy resztę puścić na spirytus.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 234
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z owoców pigwowca
Destyluje w kotle z płaszczem na Potstillu miedzianym bez wypełnienia tnę radykalnie przedgony i puszczam pogony do momentu aż zaczyna capic. Destyluję tylko raz. Podobnie robią niemiecy gorzelnicy według mnie dają za dużo pogonów ale to kwestia gustu i smaku.
Ja robię nastaw według przepisu Kucyka owocowe brandy dla początkujących. Daję pigwe i pigwowca 50% i 50% jabłka, rozdrabniam wiertarka z smigiełkiem. Drożdże dedykowane dla owocówek.Tango pisze:Witajcie Psotnicy
Przeszukałem całe forum i nie znalazłem przepisu na nastaw z owoców pigwowca (małe żółte owoce przypominające jablka). Forum jest pełne przepisów na nalewki z tych owoców, lecz ja chciałbym popełnić "owocówkę". Czy robił może ktoś i ma sprawdzony przepis? Może owoce pigwowca się do tego nie nadają?
Destyluje w kotle z płaszczem na Potstillu miedzianym bez wypełnienia tnę radykalnie przedgony i puszczam pogony do momentu aż zaczyna capic. Destyluję tylko raz. Podobnie robią niemiecy gorzelnicy według mnie dają za dużo pogonów ale to kwestia gustu i smaku.
Re: Nastaw z owoców pigwowca
Zebrałem ok 20kg tych owoców i nie mam nic innego ( pigwa,jabłko). Ewentualnie mogę dołożyć śliwek. Uważacie że połączenie śliwek z pigwowcem będzie ok?
Kasander - czy przyczyną okropnego smaku Twojego destylatu były jakieś błedy w technologi czy pigwowiec po prostu się nie nadaje na nastawy? Jeśli tak to dlaczego jest tak popularny jako nalewka?
Kasander - czy przyczyną okropnego smaku Twojego destylatu były jakieś błedy w technologi czy pigwowiec po prostu się nie nadaje na nastawy? Jeśli tak to dlaczego jest tak popularny jako nalewka?
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Nastaw z owoców pigwowca
Tango, z pigwowca najczęściej robimy nalewki, bo wychodzą wyśmienite i stosunkowo łatwo je wykonać.
Jeśli próbowałeś nalewek i nie smakują Ci, to zrób nastaw. Ale gdybyś nie próbował, to warto zrobić nalewkę.
20 kg, to sporo. Przynajmniej 10 l spirytusu trzeba A nawet z 20l wyjdzie dobra
A gdyby coś nie wyszło, to zawsze można przedestylować.
Jeśli próbowałeś nalewek i nie smakują Ci, to zrób nastaw. Ale gdybyś nie próbował, to warto zrobić nalewkę.
20 kg, to sporo. Przynajmniej 10 l spirytusu trzeba A nawet z 20l wyjdzie dobra
A gdyby coś nie wyszło, to zawsze można przedestylować.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Nastaw z owoców pigwowca
Warto zrobić najpierw nalewkę a na bazie tych owoców zrobić nastaw na destylat. W ubiegłym roku zrobiłem coś takiego uzupełniając nastaw dodatkowo jabłkiem a rezultat przerósł moje oczekiwanie.
Można póżniej otrzymany destylat dosłodzić i wzmocnić aromat dodatkiem nalewu pigwowca.
według własnych upodobań i preferencji .
Można póżniej otrzymany destylat dosłodzić i wzmocnić aromat dodatkiem nalewu pigwowca.
według własnych upodobań i preferencji .
-
- Posty: 104
- Rejestracja: środa, 26 paź 2011, 22:56
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw z owoców pigwowca
To nie był błąd w sztuce robię jabłkowe brendy, śliwowicę, destylowałem nastaw z brzoskwini, wino z winogron wszystko wychodziło ok natomiast nastaw z pigwy jak już pisałem zapowiadał się b. dobrze po zapachu ale po destylacji nic specjalnego, nawet czas nie poprawił znacząco smaku.
-
- Posty: 234
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z owoców pigwowca
Zaryzykuj i dopiero potem możesz powiedziec co ten materiał jest wart.
Wedlug mnie (robiłem 3 razy) warto.
Zrób 50/50 z jabłkiem zapraw dębem poczekaj minimum pół roku.ksander pisze:To nie był błąd w sztuce robię jabłkowe brendy, śliwowicę, destylowałem nastaw z brzoskwini, wino z winogron wszystko wychodziło ok natomiast nastaw z pigwy jak już pisałem zapowiadał się b. dobrze po zapachu ale po destylacji nic specjalnego, nawet czas nie poprawił znacząco smaku.
Zaryzykuj i dopiero potem możesz powiedziec co ten materiał jest wart.
Wedlug mnie (robiłem 3 razy) warto.
Re: Nastaw z owoców pigwowca
Spróbuję tylko z samych pigwowców korzystając z przepisu na Calvados. Mam z poprzedniego roku mocno przesłodzoną nalewkę z pigwowca ok 1l. Chcę ją przerobić razem z tym nastawem. Czy dolać tą nalewkę po zakończonej fermentacji czy wcześniej by drożdże przerobiły tą słodycz? Mam do dyspozycji tylko drożdże Fermiol lub Whisky Yeast, które będą lepsze?
-
- Posty: 234
- Rejestracja: niedziela, 28 paź 2012, 15:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whiski i Sliwowica
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Norynberga/Zywiec
- Podziękował: 93 razy
- Otrzymał podziękowanie: 34 razy
- Kontakt:
Re: Nastaw z owoców pigwowca
Pigwowiec jest super do nalewek nastaw z samego pigwowca jest nieciekawy smakowo. Ja robię z jabłkiem polecam. Drożdże które masz są dobre do zboża raczej poszukaj winych albo gorzelnianych dedykowanych do owoców.
Nieudaną zasłodką nalewkę daj pod koniec fermentacji do nastawu drożdże powiny skonsumować cukier.
Pigwowca z śliwkami nie próbowałem ale co Ci szkodzi sprobować i pochwalic się na forum co wykapało.
Nieudaną zasłodką nalewkę daj pod koniec fermentacji do nastawu drożdże powiny skonsumować cukier.
Pigwowca z śliwkami nie próbowałem ale co Ci szkodzi sprobować i pochwalic się na forum co wykapało.
Re: Nastaw z owoców pigwowca
Tydzień temu nastawiłem pierwszą partię pigwowca z winogronami ( następny będzie pigwowiec ze śliwkami). Nastaw pięknie fermentuje i pachnie. Czytałem gdzieś że jeżeli fermentuję pulpę to po kilku dniach zanurzania "czapy" powinno się ją odłowić za pomocą sitka i dalej fermentować tylko rzadkie. Mam tak zrobić czy fermentować do końca razem?
-
- Posty: 1
- Rejestracja: środa, 3 lut 2016, 10:35
-
online
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
online
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
online
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z owoców pigwowca
Nie trzymam destylatów jakoś długo ale z litr lub 0.5l to zawsze zostawiam na gorsze czasy
Hmm a ile leżało 2 tygodnie ja swój destylat próbuje po miesiącuKasko pisze: Może jakby poleżalo z pół roku albo zmieszać z innym destylatem np.zbozowym to byłoby lepsze.
Nie trzymam destylatów jakoś długo ale z litr lub 0.5l to zawsze zostawiam na gorsze czasy
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
online
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Nastaw z owoców pigwowca
Aromat owoca z którego destylujmy uwydatnia się po jakimś czasie
Nie są to 2 tygodnie ani miesiąc.
Ale po miesiącu, już możemy stwierdzić czy zrobiliśmy destylat czy berbeluchę
Według mnie najwięcej aromatów ma destylat który ma około 6 miesięcy.
Nie są to 2 tygodnie ani miesiąc.
Ale po miesiącu, już możemy stwierdzić czy zrobiliśmy destylat czy berbeluchę
Według mnie najwięcej aromatów ma destylat który ma około 6 miesięcy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM