ponieważ Kombinator to moje drugie imię to mam czysto teoretyczne pytanie
w poszukiwaniu jakiegoś idealnego dla mnie przepisu na zacier przeglądam w miarę możliwości to forum i myślę że najlepsze dla mnie rozwiązanie to zaciery zbożowe i tu nasunęło mi się pytanko. Otóż w tym temacie http://alkohole-domowe.com/forum/ziarno ... -t318.html kolega Calyx podaje przepis na zacier z pszenicy bez dodatku drożdży ale z cukrem a z kolei tu http://alkohole-domowe.com/bimber/jak_z ... acier.html jest przepis bez cukru ale znowu z drożdżami. Wniosek jaki mi się nasuwa jest taki że w zbożu jest wszystko co potrzeba żeby po dodaniu tylko wody wyszedł zacier. Czy mam rację? Gdyby tak połączyć te dwa przepisy i np (i tu uwaga bo będzie czysta improwizacja) zrobić tak
3. Zacier z pszenicy.
Składniki :
- woda - 10 l
- słód przeniczny - 3,5 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka
Do zagotowanej gorącej wody wsypać słód pszeniczny( jak go zrobić ) . Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej rzadkiej konsystencji. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazą lub watą i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło.
Dwa kg pszenicy lub zyta zalewam w pojemniku do fermentacji woda
w ilosci takiej, zeby ziarno bylo przykryte.
teraz to zmieszać i teoretycznie powinno coś z tego wyjść
oczywiście ilości trzeba by dobrze przemyśleć
Co koledzy na to?...bo zboża u mnie dostatek