Destylacja bez ogrzewania
-
Autor tematu - Posty: 74
- Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
- Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Witam. Wymyśliłem pewną dziwną metodę destylacji. Miałaby ona polegać na tym, że zacier/nastaw umieszczałoby się w aparaturze podobnej do tej tradycyjnej, przy czym nie stosowałoby się żadnego ogrzewania ani aktywnego chłodzenia. Alkohol paruje już w temperaturze pokojowej, w dodatku dość intensywnie - stąd wzięła się nazwa "spirytus" (łac. "Spiritus" - "duch"). Mogłaby to być np. metoda garnkowa lub pot-still, jednak całość musiałaby być hermetyczna. Element, na którym następowałoby skraplanie, powinien być wykonany z metalu (oczywiście nietoksycznego), aby mógł dobrze odprowadzać ciepło oddawane przez skraplające się pary. Oczywiście proces byłby długotrwały, ale i tak często destylat pozostawia się, aby dojrzał. Może dałoby się w ten sposób obejść zakaz pędzenia? Zastanawia mnie jednak, czy taki bimber byłby smaczny i zdrowy. Na pewno zacier musiałby wcześniej zostać poddany porządnemu klarowaniu, żeby się nie popsuł. Ale skąd wiedzieć, ile przedgonu trzeba odlać?
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Suwerenność nam odbiera!
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Destylacja bez ogrzewania
Chłopie co Ty palisz, że tak pier*olisz? Ja wiem że to dział radioaktywne, ale ktoś nieobeznany będzie miał pretensje, że to nie działa. Zapomniałeś wziąć pod uwagę, że woda też paruje Uważam, że ten dział powinien być jak targowisko - dostępny od 30 postów autora.
@Dave
To zostaw psotkę w kieliszku na tydzień i zobacz czy nic nie ubyło - tylko dobrze schowaj, żeby jakiś szwagier nie pomyślał, że to dla niego zostawione
@Dave
To zostaw psotkę w kieliszku na tydzień i zobacz czy nic nie ubyło - tylko dobrze schowaj, żeby jakiś szwagier nie pomyślał, że to dla niego zostawione
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Destylacja bez ogrzewania
Brawo - genialny pomysł. Już się zabieram za jego realizację. Ale mam jeszcze modyfikację, aby jeszcze ułatwić przyjmowanie tak otrzymywanego alkoholu: zamiast skraplać na jakimś metalu na końcu rury montujemy ustnik i po prostu oddychamy tymi oparami. Żeby spotęgować efekt zamiast czekać na koniec fermentacji wdychajmy gazy wydzielające się z nastawu - "odlot" gwarantowany.
Dave - poszukaj definicji parowania i wrzenia - można znaleźć też gotowe teksty ukazujące różnicę pomiędzy tymi dwoma zjawiskami fizycznymi.
Dave - poszukaj definicji parowania i wrzenia - można znaleźć też gotowe teksty ukazujące różnicę pomiędzy tymi dwoma zjawiskami fizycznymi.
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 cze 2015, 20:23 przez aronia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 181
- Rejestracja: piątek, 6 mar 2015, 23:30
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Destylacja bez ogrzewania
@eldier
Nie sprecyzowałem wypowiedzi, nastaw nawet 18% nie odparuje w przedziale 20-25* w ilości typowego wsadu do kotła nawet przez rok nie wspominając o hermetycznym zamknięciu. Jeśli balon szklany wystawilibysmy na słońce z ilością nastawu nie większa niż 1/10 jego objętości to mógłby sie w jakimś stopniu nagrzać i zacząć parować.
Nie sprecyzowałem wypowiedzi, nastaw nawet 18% nie odparuje w przedziale 20-25* w ilości typowego wsadu do kotła nawet przez rok nie wspominając o hermetycznym zamknięciu. Jeśli balon szklany wystawilibysmy na słońce z ilością nastawu nie większa niż 1/10 jego objętości to mógłby sie w jakimś stopniu nagrzać i zacząć parować.
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Destylacja bez ogrzewania
@chlniecie, a w jaki sposób miałoby to obejść przepisy? Nadal byłby to (gdyby zadziałał) ten sam proces, destylacja, jedynie pozbawiony aktywnego grzania o którym w ustawie nie ma bodaj słowa.
Oj, Geiger trzeszczy
Nastąpi, tylko powoli. Wrzenie to tylko gwałtowne przechodzenie ze stanu ciekłego w gazowy, w temperaturze właściwej dla danej substancji w danych warunkach. Coś jak spalanie i eksplozja - ten sam proces, różnica w czasie.Dave pisze:Parowanie jest wynikiem wrzenia i nie nastąpi w temp. pokojowej
@chlniecie, a w jaki sposób miałoby to obejść przepisy? Nadal byłby to (gdyby zadziałał) ten sam proces, destylacja, jedynie pozbawiony aktywnego grzania o którym w ustawie nie ma bodaj słowa.
Oj, Geiger trzeszczy
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
Autor tematu - Posty: 74
- Rejestracja: niedziela, 15 mar 2015, 23:15
- Krótko o sobie: Adres BitMessage: BM-2cXXZ6g6xhfqMaNwCV68oLeuSZQsRQaVun
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
Re: Destylacja bez ogrzewania
Opowiem Wam wymyśloną przeze mnie świecką przypowieść. Pewien przedsiębiorca chciał szybko zarobić, więc zaczął produkować duże ilości taniego wina. Nie było ono zbyt dobre ani zdrowe, jednak nie było też na tyle złe, aby państwowe instytucje zabroniły mu sprzedawać go. Również części klientów spodobało się ono, choć niektórzy dostrzegli pewne jego wady.
Podobnie jest z tym wątkiem. Został on napisany nie tylko po to, aby zaciekawić czytelników, ale również w celu szybszego zyskania możliwości pisania postów bez konieczności czekania na akceptację ich przez moderatora. Nie jest on oczywiście na tyle kiepski, by miał trafić do kosza, jednak pragnę Was przeprosić za zapomnienie o jakże istotnym i wszechobecnym zjawisku parowania tudzież skraplania się wody. Myślę jednak, że należałoby przeprowadzić stosowne obliczenia teoretyczne lub eksperyment, które potwierdziłyby lub obaliły hipotezę o skuteczności owej metody.
Podobnie jest z tym wątkiem. Został on napisany nie tylko po to, aby zaciekawić czytelników, ale również w celu szybszego zyskania możliwości pisania postów bez konieczności czekania na akceptację ich przez moderatora. Nie jest on oczywiście na tyle kiepski, by miał trafić do kosza, jednak pragnę Was przeprosić za zapomnienie o jakże istotnym i wszechobecnym zjawisku parowania tudzież skraplania się wody. Myślę jednak, że należałoby przeprowadzić stosowne obliczenia teoretyczne lub eksperyment, które potwierdziłyby lub obaliły hipotezę o skuteczności owej metody.
Wczoraj Moskwa, dziś Bruksela
Suwerenność nam odbiera!
Suwerenność nam odbiera!
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 7346
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Destylacja bez ogrzewania
No, to jeszcze długo możesz czekać, pisząc takie głupotyChlniencie pisze:Podobnie jest z tym wątkiem. Został on napisany nie tylko po to, aby zaciekawić czytelników, ale również w celu szybszego zyskania możliwości pisania postów bez konieczności czekania na akceptację ich przez moderatora.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
- Posty: 2371
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Destylacja bez ogrzewania
Słuchaj ta metoda ma szansę zadziałać. Tak ma szansę. Ale musisz spełnić kilka warunków. Musi to stać na słońcu, pojemnik powinien być odpowiednio dostosowany (odpowiedni kształt).
Opowiem Ci jak to widziałem w Galileo. Tylko tam była woda.
No to już nie pamiętam w jakim kraju woda była zanieczyszczona, i ktoś wymyślił sposób aby tą wodę odparować. Pojemnik do tego jest ze stożka, przezroczysty, i składa się z dwóch części. Pierwsza czyli dno ma wysokość kilka cecentymetrów. To do niego nalewa się wody. Druga część jest stożkiem i ma od środka rarant, do którego spływa skroplona woda. Para skrapla się, na ścianach stożka, i spływa do rantu.
Jak byś zastosował taki sprzęt, i na słońce. To powinno zadziałać.
K.
Opowiem Ci jak to widziałem w Galileo. Tylko tam była woda.
No to już nie pamiętam w jakim kraju woda była zanieczyszczona, i ktoś wymyślił sposób aby tą wodę odparować. Pojemnik do tego jest ze stożka, przezroczysty, i składa się z dwóch części. Pierwsza czyli dno ma wysokość kilka cecentymetrów. To do niego nalewa się wody. Druga część jest stożkiem i ma od środka rarant, do którego spływa skroplona woda. Para skrapla się, na ścianach stożka, i spływa do rantu.
Jak byś zastosował taki sprzęt, i na słońce. To powinno zadziałać.
K.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Destylacja bez ogrzewania
radius ale my się upodabniamy do autora tematu - po prostu chcemy sobie "nabić" posty:
Chlniencie pisze:ale również w celu szybszego zyskania możliwości pisania postów bez konieczności czekania na akceptację ich przez moderatora.
A ja myślę, że przed kolejnym takim tematem zrób to co opisałeś i jak będziesz miał satysfakcjonujące wyniki to wtedy umieszczaj na forum.Chlniencie pisze:Myślę jednak, że należałoby przeprowadzić stosowne obliczenia teoretyczne lub eksperyment, które potwierdziłyby lub obaliły hipotezę o skuteczności owej metody.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Destylacja bez ogrzewania
Oj chłopie a co za różnica czy jest teraz czy po godzinie ten twój post. Lepiej poczekaj i nie pisz więcej głupot bo tutaj pamiętliwi przesiadują i na pewno wyciągną ten temat w najmniej oczekiwanym momencie. A z drugiej strony to ch..owo być kojarzonym z tematem destylacja bez ogrzewania na tym forum.
Ostatnio zmieniony wtorek, 9 cze 2015, 23:11 przez ramzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 10
- Rejestracja: środa, 7 sty 2015, 12:36
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Destylacja bez ogrzewania
Jedno sprostowanie - przy normalnym cisnieniu. Wszedłem w ten wątek bo myślałem że będzie tu o destylacji w warunkach obniżonego cisnienia (np przy zastosowaniu pompy próżniowe)j.Dave pisze:@eldier
Nie sprecyzowałem wypowiedzi, nastaw nawet 18% nie odparuje w przedziale 20-25*
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Destylacja bez ogrzewania
Ja pierdykam.... przeharowałem dzisiaj 14 godzin, wstaje jutro o 5.20. Chciałem spokojnie poczytać forum przed snem, napić się zeszłorocznego winiaczku, bo pyszny jest i iść spać. Ale nie doczytam, bo te bzdury odbierają siły. Koledzy, wy jesteście dzisiaj jeszcze mocno wczorajsi, czy pijecie już a konto przyszłego weekendu? Idę do wirtualnego....
A... @HomoChemicus - u mnie schnie na sznurku I - uprzedzając kolejne mądre pytania - na tym sznurku zwisa i schnie do sucha
A... @HomoChemicus - u mnie schnie na sznurku I - uprzedzając kolejne mądre pytania - na tym sznurku zwisa i schnie do sucha
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Destylacja bez ogrzewania
Przypadkowo kiedyś sprawdziłem tę metodę i powiem Wam, że skropliny w przybliżeniu miały tyle % co nastaw - może ze 20%. Nie mierzyłem, bo do menzurki trochę kropelek trzeba
Ostatnio zmieniony środa, 10 cze 2015, 11:21 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
- Posty: 71
- Rejestracja: poniedziałek, 6 paź 2014, 01:48
- Podziękował: 106 razy
- Otrzymał podziękowanie: 58 razy
Re: Destylacja bez ogrzewania
Witam Kolegów
A tak na poważnie, to temat wcale nie jest aż tak niedorzeczny jak się wydaje . Czy nikt z Kolegów nie zauważył kropli alkoholu na denku słoika podczas maceracji? Oczywiście zawartość % cieczy w słoiku jest inna i skład par też, ale proces jako taki, następuje w temperaturze pokojowej. Przypuszczam, że przy np. 15% alkoholu w cieczy skład % par jest taki sam jak podczas normalnej destylacji tylko szybkość parowania nieporównywalnie mniejsza.
Parowanie zależy od powierzchni, temperatury i nasycenia parami ośrodka do którego parowanie następuje. Jeżeli temperatura jest stała - to aby zwiększyć parowanie można zwiększyć powierzchnię cieczy oraz jak najdokładniej skroplić pary znad jej powierzchni aby zrobić "miejsce" dla następnych.
O ile zwiększyć powierzchnię łatwo, to skroplenie par będzie wymagało znacznego obniżenia temperatury na skraplaczu inaczej kondensacja nie nastąpi odpowiednio szybko i nasycenie par w naczyniu zwiększy się do poziomu przy którym z destylowanej cieczy nic więcej nie odparuje.
Proces można przyspieszyć obniżając ciśnienie. Robiłem taki eksperyment i nawet to działa. Ale i wtedy trzeba chłodzić mocno skraplacz inaczej nie udaje się osiągnąć próżni. Po odessaniu powietrza parowanie szybko wzrasta i rośnie ciśnienie, gdyż pojemnik zostaje wypełniony parami alkoholu. Intensywne schłodzenie skraplacza usuwa pary z pojemnika, spada ciśnienie i zwiększa się parowanie. Działa, ale znacznie prościej zwyczajnie podnieść temperaturę cieczy destylowanej
Pozdrawiam Wszystkich Napromieniowanych
Aquila
To i ja się dołączę do podkręcania licznikówaronia pisze:radius ale my się upodabniamy do autora tematu - po prostu chcemy sobie "nabić" posty
A tak na poważnie, to temat wcale nie jest aż tak niedorzeczny jak się wydaje . Czy nikt z Kolegów nie zauważył kropli alkoholu na denku słoika podczas maceracji? Oczywiście zawartość % cieczy w słoiku jest inna i skład par też, ale proces jako taki, następuje w temperaturze pokojowej. Przypuszczam, że przy np. 15% alkoholu w cieczy skład % par jest taki sam jak podczas normalnej destylacji tylko szybkość parowania nieporównywalnie mniejsza.
Parowanie zależy od powierzchni, temperatury i nasycenia parami ośrodka do którego parowanie następuje. Jeżeli temperatura jest stała - to aby zwiększyć parowanie można zwiększyć powierzchnię cieczy oraz jak najdokładniej skroplić pary znad jej powierzchni aby zrobić "miejsce" dla następnych.
O ile zwiększyć powierzchnię łatwo, to skroplenie par będzie wymagało znacznego obniżenia temperatury na skraplaczu inaczej kondensacja nie nastąpi odpowiednio szybko i nasycenie par w naczyniu zwiększy się do poziomu przy którym z destylowanej cieczy nic więcej nie odparuje.
Proces można przyspieszyć obniżając ciśnienie. Robiłem taki eksperyment i nawet to działa. Ale i wtedy trzeba chłodzić mocno skraplacz inaczej nie udaje się osiągnąć próżni. Po odessaniu powietrza parowanie szybko wzrasta i rośnie ciśnienie, gdyż pojemnik zostaje wypełniony parami alkoholu. Intensywne schłodzenie skraplacza usuwa pary z pojemnika, spada ciśnienie i zwiększa się parowanie. Działa, ale znacznie prościej zwyczajnie podnieść temperaturę cieczy destylowanej
Pozdrawiam Wszystkich Napromieniowanych
Aquila
Mówią, że życie zaczyna się po 40-stce. Ale to nieprawda. Zaczyna się po 50-tce. A najlepiej po dwóch...
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Destylacja bez ogrzewania
Jak by nie patrzeć i cokolwiek by nie myśleć to jesteśmy w dziale radioaktywne. Brawo dla kolegi że zamieścił ten temat właśnie w tym dziale.
Dlatego nie rozumiem tej spinki ze strony kolegów. Niektórzy to aż musieli się z tego powodu napić.
Bardziej zastanowiłbym się właśnie nad tym problemem.
Dlatego nie rozumiem tej spinki ze strony kolegów. Niektórzy to aż musieli się z tego powodu napić.
Bardziej zastanowiłbym się właśnie nad tym problemem.
Nic dodać - nic ująć. A gorliwość niektórych w wytykaniu błędów, czy nawet zwykłych podtknięć starych, obecnych a nawet tych co będą jest warta lepszej sprawy.ramzol pisze: tutaj pamiętliwi przesiadują i na pewno wyciągną ten temat w najmniej oczekiwanym momencie.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Destylacja bez ogrzewania
Leszku sorry, ale podejście użytkownika Chlniencie: nabić postów tematami, które tylko"mącą" w głowie i są tak napromieniowane, że niektórzy aż się muszą napić po przeczytaniu jakoś do mnie nie trafia. Może jako student AGH jestem z góry uprzedzony do studentów UJ, ale wyważanie otwartych drzwi albo szukanie jakichś dziwnych dróg, które zamiast ułatwiać tylko komplikują najprostsze rzeczy wzbudza we mnie raczej negatywne odczucia.
Dodatkowo użytkownik sobie teoretyzuje zamiast:
Dodatkowo użytkownik sobie teoretyzuje zamiast:
- co podsumuje stwierdzeniem z moich okolic: "weźmy się i zróbcie". A teraz odwróćmy sytuacje: Tobie w głowie rodzi się jakiś pomysł - pochwalisz się nim od razu czy dopiero jak przeprowadzisz stosowne eksperymenty i będziesz miał satysfakcjonujące wyniki?Chlniencie pisze:Myślę jednak, że należałoby przeprowadzić stosowne obliczenia teoretyczne lub eksperyment, które potwierdziłyby lub obaliły hipotezę o skuteczności owej metody.
Ostatnio zmieniony środa, 10 cze 2015, 23:09 przez aronia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Destylacja bez ogrzewania
Dobra pośmieliśmy się, pożartowaliśmy, fajnie było.
Kolego, na twój plus przemawia odwaga, że tu na tym forum nie bałeś się i nie wstydziłeś wyskoczyć z czymś takim. Szacun.
Przyznam się......sam o tym kiedyś pomyślałem, ale na działce, w lecie, no i oczywiście trochę dla experymentu a trochę dla zabawy.
Teraz twój cytat który uniemożliwia absolutnie cały pomysł
Ale tu zachodzić musi inne prawo fizyczne. Głównie chodzi o temperaturę cieczy i temperaturę zamarzania cieczy, specjalnie ci pomieszam w głowie abys poczytał o fizyce.
Przy hermetycznym destylatorze z zbiornika A do zbiornika B będzie się skraplać, i jednocześnie powracać z B do A.
Skraplacz!!! słowo klucz. Poza tym zbiornik A musi być poddany ogrzewaniu, w tym wypadku słoneczkiem, a zbiornik B czyli odbioru musi być chłodzony, prawda?
Do roboty kolego, butelka, rurka, słoik, trochę plasteliny czy co tam wolisz i experymentujmy. Nie zapomnić zmierzyć tempa odbioru, w tym wypadku nie godzinę a na dobę, miesiąc rok
Ps: no to teraz się zacznie............
Kolego, na twój plus przemawia odwaga, że tu na tym forum nie bałeś się i nie wstydziłeś wyskoczyć z czymś takim. Szacun.
Przyznam się......sam o tym kiedyś pomyślałem, ale na działce, w lecie, no i oczywiście trochę dla experymentu a trochę dla zabawy.
Teraz twój cytat który uniemożliwia absolutnie cały pomysł
Chlniencie pisze: jednak całość musiałaby być hermetyczna.
Ale tu zachodzić musi inne prawo fizyczne. Głównie chodzi o temperaturę cieczy i temperaturę zamarzania cieczy, specjalnie ci pomieszam w głowie abys poczytał o fizyce.
Przy hermetycznym destylatorze z zbiornika A do zbiornika B będzie się skraplać, i jednocześnie powracać z B do A.
Skraplacz!!! słowo klucz. Poza tym zbiornik A musi być poddany ogrzewaniu, w tym wypadku słoneczkiem, a zbiornik B czyli odbioru musi być chłodzony, prawda?
Do roboty kolego, butelka, rurka, słoik, trochę plasteliny czy co tam wolisz i experymentujmy. Nie zapomnić zmierzyć tempa odbioru, w tym wypadku nie godzinę a na dobę, miesiąc rok
Ps: no to teraz się zacznie............
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Destylacja bez ogrzewania
I nas tu na forum dopada pro-eko? Może opracujemy choć projekt "zielonego" destylatora? Moja propozycja jest taka: Ogrzewanie za pomocą lustra parabolicznego. Moc grzania regulujemy ogniskową lustra, zbliżając je lub oddalając, ewentualnie dokładając drugie. Energia słoneczna ogrzewa płaszcz wodny lub olejowy, ten z kolei oddaje energię do kotła. Modyfikacja pomysłu: Pomalowanie zbiornika czarną farbą, może tą do solarów?
Skraplanie albo na zasadzie działania spiral-stilla, albo wodą w obiegu zamkniętym, wymuszonym pompką, obowiązkowo zasilaną ogniwem fotowoltaicznym
Skraplanie albo na zasadzie działania spiral-stilla, albo wodą w obiegu zamkniętym, wymuszonym pompką, obowiązkowo zasilaną ogniwem fotowoltaicznym
-
- Posty: 7346
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Destylacja bez ogrzewania
Mówisz - masz; http://www.heliotrack.com/Solar-Ethanol.htmlLootzek pisze:Może opracujemy choć projekt "zielonego" destylatora?
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Destylacja bez ogrzewania
Można też pokusić się i parownik wykonać z rur od solara. Nie mogłem się powstrzymać by nie napisać. Jak szaleć to szaleć. A "eko" destylacja to żaden problem - starczy zastosować fotowoltaike lub elektrownie wiatrową, zamknięty obieg wody i po sprawie.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com