Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?
Nie. Nastaw po podgrzaniu zwiększa swoją objętość, a podczas wrzenia zachodzi burzenie się nastawu i lekkie pienienie. Skończy się to zalaniem kolumny wsadem i paskudną jakością urobku. Do 50l kega DIN (węższy) bezpiecznie wlewałem 47-48l wsadu, a do 50l kega EURO (szerszy) 47l.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 270
- Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?
Możesz, nikt Ci nie zabroni. Pytanie powinno brzmieć: "czy można wlać 50 litrów" a na to pytanie odpowiedź brzmi: Ja nie leję i inni też nie leją do pełna. Osobiście leję 42 litry nieklarowanego nastawu.
dombo86 pisze:Cześć,
czy mogę wlać do kega 50 l i tyle samo litrów nastawu, czyli do pełna?
Możesz, nikt Ci nie zabroni. Pytanie powinno brzmieć: "czy można wlać 50 litrów" a na to pytanie odpowiedź brzmi: Ja nie leję i inni też nie leją do pełna. Osobiście leję 42 litry nieklarowanego nastawu.
-
- Posty: 121
- Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
- Podziękował: 6 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?
Ja lałem max 27L i problemów nie było. 50 nie lej, bo nastaw się spieni i zapcha kolumnę-sama temperatura już zwiększa objętość. Ale mając tą wspomnianą przestrzeń nad kegiem-ja z ciekawości bym spróbował. Zawsze można wyłączyć i odlać trochę gdyby coś się działo nie tak.
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?
Może to zabrzmi trochę filozoficznie,ale warto dostosować zawartość nastawu do pojemności zbiornika w którym będzie grzany nastaw.
Jak koledzy wspomnieli wcześniej,nie należy wciskać nastawu pod kolumnę bo to żle rokuję.
Lepiej zostawić 5l. na następne grzanie niż przez parę litr. zniweczyć cały wysiłek dotychczasowej pracy.
Jak koledzy wspomnieli wcześniej,nie należy wciskać nastawu pod kolumnę bo to żle rokuję.
Lepiej zostawić 5l. na następne grzanie niż przez parę litr. zniweczyć cały wysiłek dotychczasowej pracy.
-
- Posty: 1032
- Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Naas
- Podziękował: 262 razy
- Otrzymał podziękowanie: 180 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?
Jak się domyślam kolega pewnie zapodał 2 nastawy i chciałby je zlać do kotłą i ogień tak gdzieś wychodzi z gotowych paczek około 50L.
Ale kolega wyżej dobrze napisał, dobrze jest zaplanować ilość nastawu względem swoich możliwości. Ja pracując na 12 L garnuszku zawsze tak dobierałem objętość nastawu aby wychodziła mi wielokrotność pojemności kociołka. Za radą kolegi Ramzol nastawiałem w 10 L wiadrach po majonezie i takie 1 wiadereczko to był jeden garnuszek.
Ale kolega wyżej dobrze napisał, dobrze jest zaplanować ilość nastawu względem swoich możliwości. Ja pracując na 12 L garnuszku zawsze tak dobierałem objętość nastawu aby wychodziła mi wielokrotność pojemności kociołka. Za radą kolegi Ramzol nastawiałem w 10 L wiadrach po majonezie i takie 1 wiadereczko to był jeden garnuszek.
-
- Posty: 45
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
- Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
- Lokalizacja: Rzeszów
-
- Posty: 2385
- Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
- Podziękował: 634 razy
- Otrzymał podziękowanie: 585 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?
Przy pierwszych mrozach zakończyłem działalność z 25l sklarowanej cukrówki 12-13%. Wystawiłem na mróz. Postało ze 3-4 tygodnie zanim wlałem do kotła gdy się ociepliło. Niby temperatury w kolumnie były OK itd. ale leciał totalny smród. Po 2l zrezygnowałem i wylałem całość. Nie wiem co to było bo miałem już zaoctowany nastaw i nie było to to choć może trochę octem leciało. Tak więc ostrożnie z tym przetrzymywaniem nastawów. Jeżeli już to raczej o wyższym %.Sebastian120 pisze:......, a cukrówka w piwnicy może stać kilka miesięcy i na pewno się nie zepsuje.
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 31 sty 2014, 21:02
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 30 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?
najlepszym towarzystwem.
Warto jednak dla higieny zlać wcześniej nastaw znad osadu. Środowisko obumarłych drożdży nie jestSebastian120 pisze:Wlejesz do pełna to zalejesz część kolumny i cała nie będzie pracować, a cukrówka w piwnicy może stać kilka miesięcy i na pewno się nie zepsuje.
najlepszym towarzystwem.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Czy mogę wlać 50l nastawu do 50l kega?
Skąd taka odpowiedź w temacie, skoro autor wyraźnie napisał:
A pytanie też już było ( http://alkohole-domowe.com/forum/jak-dl ... t1475.html
oraz http://alkohole-domowe.com/forum/jak-dl ... t2604.html )
, i nie tylko te. Ala padła tam odpowiedź, która bardzo mi się spodobała:
Od siebie dodam, że jeśli ma to być długi okres czasu, postaraj się dopasować pojemność naczynia do objętości nastawu. W przypadku autora 5 litrów powinno być wlane do 5 litrowego, bo w większym utleni się jak pod nieszczelnym korkiem.
dombo86 pisze: używam dobrze wyklarowanego nastawu cukrowego na drożdzach Spiritferm.
Może nie doczytałeś też odpowiedzi:dombo86 pisze:To może idąc dalej, mając wówczas nadwyżkę w postaci np. 5 litrów nastawu wyklarowanego, może on czekać sobie w zamkniętym fermentatorze przez np. tydzień? Albo czy są jakieś ramy czasowe odnośnie przechowywania już przerobionego, wyklarowanego nastawu?
Zastanów się następnym razem zanim cokolwiek napiszesz.radius pisze:Wyklarowany i zlany znad osadu drożdżowego nastaw cukrowy, może być przechowywany dość długo.
A pytanie też już było ( http://alkohole-domowe.com/forum/jak-dl ... t1475.html
oraz http://alkohole-domowe.com/forum/jak-dl ... t2604.html )
, i nie tylko te. Ala padła tam odpowiedź, która bardzo mi się spodobała:
Bo taka jest prawda. Nie mam pojęcia co Szlumf skopał, ale skoro mu nie poszło, musiał usilnie się postarać. Może nie sam nastaw się popsuł, tylko kolumna nie była dobrze doczyszczona i tam zaszły niechciane procesy.Markizpucek pisze:Tak długo aż się butla nie zbije.
Od siebie dodam, że jeśli ma to być długi okres czasu, postaraj się dopasować pojemność naczynia do objętości nastawu. W przypadku autora 5 litrów powinno być wlane do 5 litrowego, bo w większym utleni się jak pod nieszczelnym korkiem.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!