Tytuł: Jak długo można przechowywać dojrzały zacier?
Napisane: sobota, 2 sty 2010, 17:49
Nie mogłem znaleźć odpowiedzi na to pytanie, mianowicie; 1) jak długo można przechowywać dojrzały zacier/gotowy destylat? 2) w czym go przechowywać? W przypadku gotowego bimbru domyślam się, że należy go zamknąć w szkle
Ta reklama jest widoczna tylko dla niezalogowanych użytkowników forum. Zaloguj
Półka Sveda IV - na 32 butelki wina Drewniana, bukowa półka na wino lub inne alkohole. Doskonała do prezentacji własnych wyrobów.
Cena: 539,00 zł
Promocja: 499,00 zł
Drożdże T Vodka Star T Vodka Star używany jest specjalny rodzaj drożdży, który zmniejsza ilość niepożądanych produktów fermentacji. Otrzymany alkohol jest łagodny i delikatny w smaku, bez nieprzyjemnych zapachów.
Cena: 9,20 zł
Witam Sklarowany zacier można przechowywać długo (toż to takie wino tylko marnej jakości w smaku, chyba że to nastaw owocowy), lecz przed składowaniem należy je zlać znad osadu tak wyklarowany i zlany nastaw w balon lub jakąś beczke i do chłodu. Co do destylatu im dłużej tym lepiej starzenie się alkocholi czy to wina czy destylat
...jednakże zauważyłem, że niesklarowany nastaw owocowy dał wyborne brandy, podczas, gdy taki, który stał z rok (jako wino) dał coś, czego się wypić nie dało... Wątek pedzenie-z-wina-sposoby-t569.html
Do przechowywania nastawów stosuję oczywiście balony szklane 54L, ale w związku z ich ceną i niewygodą stosowania polecam jednak używanie plastikowych pojemników dopuszczonych do kontaktu z żywnością, zaopatrzonych w szczelny dekiel. Są to fermentory 20L i beczki 120L.
Przechowywanie destylatów nie powinno odbywać się w naczyniach o własnym aromacie (wyjątek: beczki dębowe) takich jak słoiki po ogórkach, także należy unikać naczyń plastikowych. Jedynie do krótkiego przechowywania nadają się butelki i galony PET. Szkło wiedzie tu prym.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Miesiąc to nie problem - myślałem o pół roku. Byle nie stał w cieple i powietrze doń dostępu nie miało. Galoniki po wodzie są jak najbardziej do tego wskazane.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Co Wy tu piszecie? Po co przechowywać zacier? Zacier służy do gotowania, a nie stania w gąsiorze. Ale już jeśli trzeba, to Kolega Kucyk chyba wyklarował jasno sprawę. Szkło to ideał, ale niestety kruchy, więc niepraktyczny, zatem beczki do celów spożywczych, zresztą, jak i do fermentacji.
______________________________________________________________________ "Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich". Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Witam! Mam takie pytanko. Otóż jakieś ?3? miesiące temu sporządziłem nastaw na brandy jabcowe około 20l. No i jakoś to się tam robiło, robiło a ja kompletowałem sprzęt bo czasu miałem troszkę. . Z moich wyliczeń nastaw w fazie końcowej powinien mieć jakieś 15-16%. No i nieoczekiwanie musiałem wyjechać za mniejszą wodę która dzieli nasz kraj do zarabiania wartościowych papierków.Jako że w moim domu nie ma zwolenników mojego nowego hobby to nikt się nie zajął moim nastawem. No i teraz po powrocie do ojczyzny ku mojemu nie zdziwieniu zastałem gąsiora (znaczy za czym wcześniej go ujrzałem to trzeba było go ob czyścic z 2cm warstwy kurzu która zaległa na czas mojego wyjazdu), również wody w rurce fermentacyjnej nie było bo wyparowała skubana (najwidoczniej źle jej było?, albo się oparami schlała i poszła na balety na miasto i siedzi na dołku bo za dużo % w alkomacie wykazało po kontroli panów w niebieskich mundurkach, bo jak się toczyła/kulała po mieście to ją drapli skubańce) I takie pytanko . . Czy coś da się jeszcze z tego zrobić? Czy jakoś sprawdzić czy nastaw jest dobry są jakieś sposoby czy od razu do kibla z nim?? Bo jak by było szczelnie zamknięte to dobre winko wyło ale tak to nie wiem?
Najprostszym sposobem sprawdzenia czy to, co siedzi w środku, nie przybrało już inteligentnej formy życia jest... spróbować. Albo jeszcze lepiej dać komuś do spróbowania! Tylko uważaj przy odkorkowywaniu, bo może się zdarzyć Obcy...
Tytuł: Re: Jak długo można przechowywać dojrzały zacier?
Napisane: czwartek, 25 lut 2010, 21:06
@r4d3x nie pozostaje nic innego jak przetestować. Albo lej w gar i gotuj, albo spróbuj sprawdzić procenty. Przez rurkę chyba wszystkie nie wyleciały, a szkoda by zmarnować nastawu. Piszesz, że szacowna Familia Twego nowego hobby nie popiera, ale pewnie jak ukręcisz, to nie brak chętnych do degustacji?
______________________________________________________________________ "Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich". Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Tytuł: Re: Jak długo można przechowywać dojrzały zacier?
Napisane: czwartek, 4 mar 2010, 18:21
Coorp.pl napisał(a):
Piszesz, że szacowna Familia Twego nowego hobby nie popiera, ale pewnie jak ukręcisz, to nie brak chętnych do degustacji?
No na pewno xD Tylko coś aerometr mi chyba dupnie działa bo z wyliczeń nastaw ma koło 15% a gdy sprawdzam aerometrem to pokazuje jakieś -10% (temperatura ~15-16*C) ale też może być to przez to iż ten aerometr ma dokładniejszą skale przy 30% a poniżej co 10
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości