Cukier fruktozowy
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Cukier fruktozowy
Jak naj bardziej.
Poczytaj na forum i nie tylko o - syrop glukozowo fruktozowy
Podejżewam że to o co Ci zaproponowano to jest właśnie to w formie krystalicznej.
A jeśli to czysta fruktoza to również przerobisz ją na C2H5OH
Poczytaj na forum i nie tylko o - syrop glukozowo fruktozowy
Podejżewam że to o co Ci zaproponowano to jest właśnie to w formie krystalicznej.
A jeśli to czysta fruktoza to również przerobisz ją na C2H5OH
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 486
- Rejestracja: czwartek, 20 sie 2009, 21:18
- Podziękował: 138 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cukier fruktozowy
Glukozy ok 0,5 l brutto, to fruktozy pewnie podobnie, ja brał bym w ciemno jak cena atrakcyjna.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 gru 2014, 20:48 przez gary1966, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.youtube.com/watch?v=Kuv7n0x3hko
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
https://www.youtube.com/watch?v=AHbHSXajgZA
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
-
- Posty: 2413
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 214 razy
Re: Cukier fruktozowy
Wątpie czy ktoś chciał by tak tanio sprzedać cukier z owoców (1,50 zł/kg). Fruktoza jest drogim cukrem. Dla porównania, kg fruktozy w bogutynmłyn kosztuje 14 zł.
http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=971
http://www.bogutynmlyn.pl/go/_info/?id=971
-
- Posty: 447
- Rejestracja: niedziela, 12 sty 2014, 18:21
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
Re: Cukier fruktozowy
Aspartam - 180 x słodszy od cukru. Alkoholu z aspartamu nie uzyskasz.
Ostatnio zmieniony piątek, 12 gru 2014, 22:59 przez HomoChemicus, łącznie zmieniany 1 raz.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota.
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
Co do tej pierwszej są jednak pewne wątpliwości."
A. Einstein
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Cukier fruktozowy
Ale to może być tylko odczucie w ustach, tak jak ze słodzikami.
Odnośnie fruktozy to poszperałem trochę i chemicy piszą że ze 100g fruktozy otrzymasz 51g alkoholu.
To jest tylko teoria i jak jest w praktyce niestety nie wiem. Ja bym wziął choćby nawet, żeby dowiedzieć się co z tego wyjdzie, tylko cena musi być podobna do cukru. Jakbyś jechał kiedyś do Łodzi to chętnie kupiłbym worek.
aronia Może byłaby to alternatywa dla glukozy przy owocówkach, wzór sumaryczny jest ten sam, ale nie wiem jak to się przekłada na gotowy produkt- nie jestem chemikiem
Pozdrawiam
Odnośnie fruktozy to poszperałem trochę i chemicy piszą że ze 100g fruktozy otrzymasz 51g alkoholu.
To jest tylko teoria i jak jest w praktyce niestety nie wiem. Ja bym wziął choćby nawet, żeby dowiedzieć się co z tego wyjdzie, tylko cena musi być podobna do cukru. Jakbyś jechał kiedyś do Łodzi to chętnie kupiłbym worek.
aronia Może byłaby to alternatywa dla glukozy przy owocówkach, wzór sumaryczny jest ten sam, ale nie wiem jak to się przekłada na gotowy produkt- nie jestem chemikiem
Pozdrawiam
-
- Posty: 2413
- Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 214 razy
Re: Cukier fruktozowy
Nastaw glukozowo - fruktozowy
http://alkohole-domowe.com/forum/proble ... 11531.html
http://alkohole-domowe.com/forum/proble ... 11531.html
-
- Posty: 5389
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 677 razy
- Kontakt:
Re: Cukier fruktozowy
Fruktoza to izomer glukozy. Drożdże rozprawiają się z nią tak samo jak z glukozą, więc i osiągi będą praktycznie identyczne, czyli ok. 15% mniej alkoholu z kilograma względem cukru białego.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Cukier fruktozowy
Zygmunt, czekaj, bo mnie to zaczyna lekko fascynować: sacharoza to dwucukier złożony z glukozy i fruktozy. Glukoza solo i fruktoza solo są 15% mniej wydajne od sacharozy. Trochę mi się to nie klei, Jak 2+2 = 5. Co powoduje, że wydajność sacharozy nie jest taka sama jak glukozy i fruktozy? Czy wydajność mieszaniny 50/50 wolnej sacharozy i wolnej glukozy będzie miała wydajność taką jak sacharoza?
A tak między nami fruktoza jest reklamowana jako cukier dla diabetyków, bo wolniej podnosi indeks glikemiczny, tymczasem fruktoza w organizmie człowieka może zostać zmagazynowana tylko w mięśniach. Wątroba jej nie magazynuje jak glukozy, więc nadmiar fruktozy jest przerabiany od razu na... tłuszcz i tak magazynowany. To właśnie powoduje, że syrop glukozowo - fruktozowy jest tak tuczący.
A tak między nami fruktoza jest reklamowana jako cukier dla diabetyków, bo wolniej podnosi indeks glikemiczny, tymczasem fruktoza w organizmie człowieka może zostać zmagazynowana tylko w mięśniach. Wątroba jej nie magazynuje jak glukozy, więc nadmiar fruktozy jest przerabiany od razu na... tłuszcz i tak magazynowany. To właśnie powoduje, że syrop glukozowo - fruktozowy jest tak tuczący.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Cukier fruktozowy
Masa molowa sacharozy to 342g/mol i z 1 mola sacharozy mogą powstać 4 mole etanolu. Masa molowa glukozy i fruktozy to 180g/mol i z 1 mola glukozy/fruktozy mogą powstać 2 mole etanolu. Aby uzyskać taką samą wydajność jak dla sacharozy trzeba użyć 360g glukozy/fruktozy, a wynik będzie taki sam jak dla 342g sacharozy.
Większa wydajność sacharozy wiąże się z tym, że jest to dwucukier, który powstaje z połączenia dwóch cząsteczek cukrów prostych z wydzieleniem cząsteczki wody. Ma on mniejszą masę, a daje tyle samo produktu, więc wydajność rośnie.
Większa wydajność sacharozy wiąże się z tym, że jest to dwucukier, który powstaje z połączenia dwóch cząsteczek cukrów prostych z wydzieleniem cząsteczki wody. Ma on mniejszą masę, a daje tyle samo produktu, więc wydajność rośnie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Cukier fruktozowy
A, dzięki, gr000by, kawałek konkretnej informacji. Tak mi coś w głowie dźwięczało, że to wiązanie chemiczne między glukozą a fruktozą coś może modyfikować. No i modyfikuje - kupując glukozę albo fruktozę płacimy za... wodę, której nie kupujemy z sacharozą
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Cukier fruktozowy
Blg to specyficzna skala gęstości, więc "słodkość" nie będzie miała wpływu na wskazanie cukromierza. Co innego gęstość danej substancji: fruktoza - 1.69, a glukoza 1,54g/cm^3 z czego można wnioskować, że wskazanie po rozpuszczeniu tej samej ilości mogą się różnić(na małej ilości może być to do przeoczenia).
-
Autor tematu - Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy
Czyli pierwszy nastaw zrobię identycznie jak to robię z sacharozą.
8 kg cukru - w tym przypadku to będzie fruktoza + 21 litrów wody i paczuszka Moskva
No i zobaczymy ile z tego będzie urobku i jakiej klasy.
No i ile czasu drożdżaki będą potrzebować na przerobienie tego.
Mam nadzieję że okaże się to dobrym "budulcem" bo jakbym miał słodzić herbatę 100 kg fruktozy to chyba do śmierci by mi starczyło
8 kg cukru - w tym przypadku to będzie fruktoza + 21 litrów wody i paczuszka Moskva
No i zobaczymy ile z tego będzie urobku i jakiej klasy.
No i ile czasu drożdżaki będą potrzebować na przerobienie tego.
Mam nadzieję że okaże się to dobrym "budulcem" bo jakbym miał słodzić herbatę 100 kg fruktozy to chyba do śmierci by mi starczyło
-
Autor tematu - Posty: 713
- Rejestracja: wtorek, 17 sty 2012, 16:25
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky, Bimber :)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 232 razy
- Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cukier fruktozowy
No i jestem po pierwszym gotowaniu nastawu z fruktozy.
Sama fermentacja przeszła bardzo sprawnie.
W 5 dni spadło z 25 do -2 BLG.
No i wbrew obawom urobku nie było mniej.
Nawet wyszło mi o dziwo więcej.
Standardowo z 8 kg sacharozy wychodziło mi 4 - 4,5 L spirytusu a dziś wyszło mi prawie 5 litrów spirytusu.
Zapach delikatniejszy zdecydowanie.
Smaku nie ocenie bo nie pijam takich świeżych wyrobów
Sama fermentacja przeszła bardzo sprawnie.
W 5 dni spadło z 25 do -2 BLG.
No i wbrew obawom urobku nie było mniej.
Nawet wyszło mi o dziwo więcej.
Standardowo z 8 kg sacharozy wychodziło mi 4 - 4,5 L spirytusu a dziś wyszło mi prawie 5 litrów spirytusu.
Zapach delikatniejszy zdecydowanie.
Smaku nie ocenie bo nie pijam takich świeżych wyrobów