Witam
Proszę o wyrozumiałość bo jestem nowy na tym forum
Wczoraj nastawiłem balon 45l z ciemnego winogrona
Nie posiadam żadnych urządzeń do mierzenia cukru itp.
Wina nauczyła mnie babcia robić 3 lat temu i robię je starym sposobem który ona odziedziczyła po swojej mamie
Nigdy nie dodawałem drożdży do wina tylko na dzikusach zawsze było robione i winka pyszne wychodził, bez żadnych siarkowych dodatków, sztucznych klarowników itp.
Zrobiłem roztwór
12l- moszczu (czysty sok wyciśnięty z winogron)
12l- moszczu II klasy( sok wyciśniety z bebechów, przelany zagotowaną następnie ostudzoną wodą)
21l - moszczu III klasy ( analogicznie jak wyżej) z 14kg cukru
Dodałem drożdże wg instrukcji na opakowaniu.
Mam problem ponieważ w moim domu nie mam odpowiedniego miejsca do trzymania wina ze stałą temperaturą pon 20 C, dlatego jak co roku wino okrywam kocem elektrycznym i ustawiam odpowiednią temperaturę... lecz wczoraj trochę przesadziłem z tą temperaturą i winko nie chce chodzić:/
Proszę o pomoc co mam w tej sytacji zrobić?
Czy to wina drożdży?
czy to wina może zbyt ciepłego nastawu, Nie jest gorący lecz ciepły...
Problem z nastawem....
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Problem z nastawem....
Nie masz żadnego problemu. Zwyczajnie ugotowałeś drożdże (te dzikie i winiarskie), a padnięte nic już robić nie będą. Musisz raz jeszcze zaszczepić nastaw, ale tym razem już bez podgrzewania. Ciepła (20 do 22oC) potrzebują tylko na rozruszanie, a optymalna temperatura do pracy nastawu to 16 do 18oC. W 24oC przerobią sporo wcześniej, ale szybko nie znaczy lepiej. Poczytaj http://alkohole-domowe.com/forum/temper ... t2901.html , co prawda to o miodach, ale wina dotyczy w całej rozciągłości.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Problem z nastawem....
To jeszcze w ramach lektury zaglądnij tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html
Re: Problem z nastawem....
A wino nie będzie miało posmaku drożdży (tych ugotowanych)? W takim razie jutro jadę do sklepu, kupuję drożdże i pożywkę Dzięki śliczne
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 paź 2014, 01:37 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.
Powód: Kosmetyka.