30 kg miazgi z winogron co dalej ?
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 11 sie 2012, 17:45
-
- Posty: 7349
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: 30 kg miazgi z winogron co dalej ?
No, to w czym problem Fermentujecie w miazdze, potem wyciskacie moszcz, z którego będzie winko a wszystko gęste nastawiacie na grappę. Poza tym trochę poczytajcie forum, wszystko to już było opisywane dziesiątki razymaciejborys pisze: Chcielibyśmy zrobić trochę winka a resztę na bimberek
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 11 sie 2012, 17:45
Re: 30 kg miazgi z winogron co dalej ?
Na razie zostawię tą miazgę w bańkach, które od góry przykryłem gazą na gumkę recepturkę, ale na jak długo? No i czy będę mógł dodać później jeszcze drożdże.
Ostatnio zmieniony niedziela, 14 paź 2012, 18:32 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Powód: Konieczne poprawki.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: 30 kg miazgi z winogron co dalej ?
Do miazgi dodaje się syropu cukrowego tak, aby osiągnąć BLG soku na poziomie 18 - 20. Potem dodaje się namnożoną matkę drożdży winiarskich. Lepiej od razu ją dać, żeby dzikusy nie zabrały się za robotę, bo na nich wino wychodzi za słabe i z niezbyt aromatycznym bukietem. Oczywiście, można ją dać po jakimś czasie, ale co dzikusy nasmrodzą, to już zostanie. Po max. 7 dniach fermentacji odciskamy moszcz w prasie i dalej fermentujemy sam moszcz a wytłoczki dajemy na grappę.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
Autor tematu - Posty: 5
- Rejestracja: sobota, 11 sie 2012, 17:45
Re: 30 kg miazgi z winogron co dalej ?
A więc przychodzi właśnie ta chwila . Tydzień temu z kumplem zrobiłem miazgę z winogron, wyszło w bańce 19L dobrze ponad pół. Odstawiliśmy to i przez 3 dni nic nie dodawałem, a potem dorzuciłem ok 2,5 L wody z dwoma kg cukru ,pożywkę z Biowinu ,i ,i no właśnie. Z faktu, że miałem jeszcze drugą banie nieco mniejszą, kupiłem 2 paczuszki płynnych drożdży winiarskich do czerwonego wina i gdy namnożyłem je w słoiczku z sokiem, miałem je rozlać na te dwie bańki... Rzecz w tym, że w tej małej pojawiła się pleśń i nic z nią nie zrobiłem. Dolałem wszystko do tej większej ..Teraz bulgocze w rurce co sekundę .
Pytanko do was?? Co teraz z tym robić? Wycisnąć przez pieluchę sok i co z resztą . No i co z miazgą? Z góry dzięki za szybkie odpowiedzi
Pytanko do was?? Co teraz z tym robić? Wycisnąć przez pieluchę sok i co z resztą . No i co z miazgą? Z góry dzięki za szybkie odpowiedzi
Ostatnio zmieniony piątek, 19 paź 2012, 23:01 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Konieczne poprawki.
Powód: Konieczne poprawki.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: 30 kg miazgi z winogron co dalej ?
To tak nie działa. W ten sposób nic dobrego nie zrobisz. Nie zaczynaj od robienia cokolwiek, a następnie pytania co dalej. Przeczytanie tego: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html , oczywiście ze zrozumieniem, nie zajmie więcej niż 30 minut. Przez ten czas nic gorszego z owocami się nie stanie, a będziesz wiedział co i jak robić. Zawsze możesz wrócić do lektury i zaplanować dalsze czynności.
Aha, i pisz staranniej. Nie będę poprawiał każdego postu.
Brak kropek, przecinków, polskich znaków, brak liter i całych wyrazów.
Aha, i pisz staranniej. Nie będę poprawiał każdego postu.
Brak kropek, przecinków, polskich znaków, brak liter i całych wyrazów.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: 30 kg miazgi z winogron co dalej ?
Nie sądzę, żeby jakiekolwiek drożdże podjęły pracę w tak mocno siarkowym środowisku... Kilkunastokrotne przewietrzanie, żeby usunąć jak najwięcej SO2 z owoców i potem może poradzą sobie z tym drożdże aktywne, ale wina z tego już nijak nie będzie.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.