budowa aparatury czekam na opinie
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 14 wrz 2014, 13:57
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: budowa aparatury czekam na opinie
Jeżeli dobrze zobaczyłem i przy kegu(pomiędzy kegiem a kolumną) masz zawór to masz bardzo elegancką "bombę zegarową". Niepotrzebnie komplikowałeś budowę - mogłeś zrobić prostą. Wygląd przypomina jeden z rysunków widocznych tutaj: http://alkohole-domowe.com/destylat/des ... eflux.html .
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: budowa aparatury czekam na opinie
Ten zawór to nie jest taka zła rzecz, sam mam plan założyć taki klapowy zaworek i zamykać go podczas wypompowywania dundru przy użyciu sprężarki (no ale Kolega raczej na pewno go po to nie założył). Chyba że się mylę.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2753 razy
Re: budowa aparatury czekam na opinie
Ja posiadam zawór u dołu kolumny. Służy do tego samego celu co opisał kol. @herbata666.
Będzie odpowiedni moment to opiszę jego działanie.
P.S. Uprzedzam komentarze typu bomba, czy inne niebezpieczeństwa. U mnie nie ma takiej opcji. Bo zawór jest otwierany - po wlaniu nowego wsadu - aby spuścić do zbiornika nagromadzony w kolumnie spirytus (po końcowej stabilizacji dla wyciągnięcia resztek spirytusu ze zbiornika). I pozostaje otwarty aż do zakończenia destylacji.
Będzie odpowiedni moment to opiszę jego działanie.
P.S. Uprzedzam komentarze typu bomba, czy inne niebezpieczeństwa. U mnie nie ma takiej opcji. Bo zawór jest otwierany - po wlaniu nowego wsadu - aby spuścić do zbiornika nagromadzony w kolumnie spirytus (po końcowej stabilizacji dla wyciągnięcia resztek spirytusu ze zbiornika). I pozostaje otwarty aż do zakończenia destylacji.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 29 wrz 2014, 09:26 przez lesgo58, łącznie zmieniany 2 razy.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 14 wrz 2014, 13:57
- Podziękował: 2 razy
Re: budowa aparatury czekam na opinie
Witam kolegów, kolumna to mój wymysł. na dole niema zaworu to, co widoczne to zawór od filtra węglowego. Destylator posiada wypełnienie 1,50 zmywakami miedzianymi, grzałka 2x2000w sterowana dwoma termostatami i dwa termometry, które mierzą temperaturę na szczycie kolumny i w chłodnicy.
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: budowa aparatury czekam na opinie
Przy prawidłowej obsłudze ten filtr węglowy nie będzie Ci potrzebny, a dodatkowo poczytaj o tym jak powinno się filtrować przez węgiel w tym dziale: http://alkohole-domowe.com/forum/oczysz ... ylatu.html . Termostaty to nie jest najlepszy pomysł: http://alkohole-domowe.com/forum/regula ... 11386.html , ale jak napiszesz jak masz ustawione/podłączone to możliwe, że zmienię zdanie. Wstaw też dokładniejsze zdjęcia poszczególnych części.
Koledzy lesgo58 i herbata666 jest pewna różnica pomiędzy takimi "starymi wyjadaczami" jak wy, a początkującym użytkownikiem, który takim zaworem przez nieuważną obsługę może zrobić sobie tylko więcej szkody niż pożytku. Ale skoro i tak go nie ma to problem się rozwiązał.
Koledzy lesgo58 i herbata666 jest pewna różnica pomiędzy takimi "starymi wyjadaczami" jak wy, a początkującym użytkownikiem, który takim zaworem przez nieuważną obsługę może zrobić sobie tylko więcej szkody niż pożytku. Ale skoro i tak go nie ma to problem się rozwiązał.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 14 wrz 2014, 13:57
- Podziękował: 2 razy
Re: budowa aparatury czekam na opinie
Szczegóły;
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 29 wrz 2014, 19:57 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy postu poprzedzającego w całości.
Powód: Nie cytujemy postu poprzedzającego w całości.
-
- Posty: 5385
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 673 razy
- Kontakt:
Re: budowa aparatury czekam na opinie
Chyba pobity został polski rekord objętości jeziorka... Chłopie, cóż to jest?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 7468
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 398 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1735 razy
Re: budowa aparatury czekam na opinie
A mnie się wydaje, że tam wcale nie ma jeziorka i refluksu. Wyraźnie widać odprowadzenie skroplin miedzianą rureczką, gdy zawór na filtr węglowy jest zamknięty. Wygląda to na przerośnięty deflegmator z boczną chłodnicą (no, chyba, że się mylę ), tylko po co w takim razie te termostaty
Może kol. ANDRES2010 wyjaśni wreszcie zasadę działania jego aparatu
Może kol. ANDRES2010 wyjaśni wreszcie zasadę działania jego aparatu
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: budowa aparatury czekam na opinie
Jaką długość ma ta rura do kolanka?? Jak dla mnie można to szybko wyprostować, tak jak poprawili błędy w pisowni.
Z tego co widzę to do sufitu daleko. Opisz to dokładnie wysokość, fi, czym grzejesz, wypełnienie, wysokości portów itd. Forumowe wyjadacze pomogą ci to wyprostować (nie w przenośni) i będzie git.
Czym połączyłeś to "cudo"? Bo lutowane chyba nie jest
Z tego co widzę to do sufitu daleko. Opisz to dokładnie wysokość, fi, czym grzejesz, wypełnienie, wysokości portów itd. Forumowe wyjadacze pomogą ci to wyprostować (nie w przenośni) i będzie git.
Czym połączyłeś to "cudo"? Bo lutowane chyba nie jest
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 14 wrz 2014, 13:57
- Podziękował: 2 razy
Re: budowa aparatury czekam na opinie
Witam kolegów, którzy służą pomocą. Opisze kolumnę może mi pomożecie w poprawnym uruchomieniu. Rura miedź fi 54 wypełniona 1,40 zmywakami miedzianymi, miedzy zmywakami mam dane dystanse 5cm z drutu nierdzewnego. Chłodnica 50cm, rurka, która jest widoczna u dołu chłodnicy to dopływ wody zimnej. Co do refluksu to myślę jak to zrobić, z góry dziękuję za pomoc?
Co do lutowania to jest lutowane specjalnym lutem twardym.
Co do błędów to android chiński poprawia na bzdury.
Co do lutowania to jest lutowane specjalnym lutem twardym.
Co do błędów to android chiński poprawia na bzdury.
-
- Posty: 7468
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 398 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1735 razy
Re: budowa aparatury czekam na opinie
Kolego, ta twoja pseudo kolumna, to niepotrzebnie wydane pieniądze. Najpierw budujesz jakiegoś potworka, nie wiadomo na czym wzorowanego, montujesz kompletnie bezużyteczne termostaty, a potem oczekujesz od nas pomocy w uruchomieniu Cała głowica jest do wymiany lub przeróbki. Tylko główna rura może zostać.
Usiądź sobie teraz spokojnie przed kompem i zacznij czytać forum, zwłaszcza przejrzyj galerię destylatorów. W obecnym stanie ten aparat co najwyżej może być duuużym pot stillem i to tylko wtedy, gdy pozbędziesz się zbędnych sterowników.
Usiądź sobie teraz spokojnie przed kompem i zacznij czytać forum, zwłaszcza przejrzyj galerię destylatorów. W obecnym stanie ten aparat co najwyżej może być duuużym pot stillem i to tylko wtedy, gdy pozbędziesz się zbędnych sterowników.
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: budowa aparatury czekam na opinie
Dokładnie tak jak pisze Kolega radius, najpierw dużo poczytaj (zrozum budowę), bo nawet jak Ci ktoś doradzi to nie będziesz wiedział co i dlaczego. Wysuwam takie wnioski czytając twoje pytanie. Najważniejsze to z grubsza uzmysłowić sobie jak przebiega cały proces i jakie elementy za co odpowiadają (jeżeli tego nie wiesz to nie ma sensu budować). Wtedy zadasz konkretne pytania, na przykład: jakie jeziorko, jaka głowica, czy OVM czy OLM (mógł bym wymienić ze 20 takich pytań). Czyli czytanie, rozkminianie, pytanie , a uwierz mi że, na pewno szybko uzyskasz odpowiedz na zadane pytania.
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Posty: 1723
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: budowa aparatury czekam na opinie
Zygmunt, nie znasz się
Toż to jest 'młot thora'.
Wynalazek epokowy, jak położenie klasycznej N/S przez Aabratka, tyle że tutaj ....w drugą stronę
A poważnie, to gdzieś chyba w czeluściach portalu przewijają się takie schematy, czas chyba stworzyć dział 'muzeum'.
Toż to jest 'młot thora'.
Wynalazek epokowy, jak położenie klasycznej N/S przez Aabratka, tyle że tutaj ....w drugą stronę
A poważnie, to gdzieś chyba w czeluściach portalu przewijają się takie schematy, czas chyba stworzyć dział 'muzeum'.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: budowa aparatury czekam na opinie
Przy tej konstrukcji zapomnij o refluksie. Możesz na tym zrobić wszystko po za spirytusem.
1. W tej chłodnicy za zakrętem masz przelotową spiralę z miedzi, która odpowiada za skraplanie par tak??
2. Czy gotowałeś już cokolwiek na tym urządzeniu?
3. Zmywaki z CU jesteś pewien, że są z CU? Mogą być miedziowane a to duża różnica.
4. Po co Zmywaki z CU?
5. Masz gdzieś odpowietrzenie tego ustrojstwa?
6. Termostaty wymień na regulator mocy.
7. NIE ZOSTAWIAJ TEGO NAWET NA MOMENT JAK BĘDZIESZ GOTOWAŁ
Jeżeli chcesz pić bimber to zostaw tak jak jest.
Jeżeli nie to zacznij od tego. Wywal kolanko i całą resztę wstaw w pionie nad rurą. Tylko najpierw poczytaj.
http://alkohole-domowe.com/forum/cm-lm- ... t2945.html
http://alkohole-domowe.com/forum/post80861.html#p80861
http://alkohole-domowe.com/forum/buduje ... t2989.html
Tak będzie chyba najszybciej. Nie buduj CM'a.
1. W tej chłodnicy za zakrętem masz przelotową spiralę z miedzi, która odpowiada za skraplanie par tak??
2. Czy gotowałeś już cokolwiek na tym urządzeniu?
3. Zmywaki z CU jesteś pewien, że są z CU? Mogą być miedziowane a to duża różnica.
4. Po co Zmywaki z CU?
5. Masz gdzieś odpowietrzenie tego ustrojstwa?
6. Termostaty wymień na regulator mocy.
7. NIE ZOSTAWIAJ TEGO NAWET NA MOMENT JAK BĘDZIESZ GOTOWAŁ
Jeżeli chcesz pić bimber to zostaw tak jak jest.
Jeżeli nie to zacznij od tego. Wywal kolanko i całą resztę wstaw w pionie nad rurą. Tylko najpierw poczytaj.
http://alkohole-domowe.com/forum/cm-lm- ... t2945.html
http://alkohole-domowe.com/forum/post80861.html#p80861
http://alkohole-domowe.com/forum/buduje ... t2989.html
Tak będzie chyba najszybciej. Nie buduj CM'a.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 14 wrz 2014, 13:57
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: budowa aparatury czekam na opinie
To powiem, że masz talent do odnajdywania tych sprzętów które nadają się do "muzeum". Chcesz sprzęt z miedzi do smakówek to rób na wzór tego: http://alkohole-domowe.com/forum/miedzi ... t7313.html . Chcesz uniwersalny to podpatrz sprzęty dostępne tutaj: http://destylatorymiedziane.pl/ . Określ co chcesz to na forum ktoś coś doradzi, a nie szukasz na oślep.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 14 wrz 2014, 13:57
- Podziękował: 2 razy
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: budowa aparatury czekam na opinie
Stary poczytaj bo naprawdę masz straszne braki. I tak już dużo dostałeś na dzień dobry.
Zacznij rozróżniać sprzęty i destylaty. Do destylatów smakowych, brudnych jak poczytasz zrozumiesz, pot still i to jest twoje hasło przewodnie. Pierwszy link @aroni.
Zacznij rozróżniać sprzęty i destylaty. Do destylatów smakowych, brudnych jak poczytasz zrozumiesz, pot still i to jest twoje hasło przewodnie. Pierwszy link @aroni.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
Autor tematu - Posty: 7
- Rejestracja: niedziela, 14 wrz 2014, 13:57
- Podziękował: 2 razy