Teraz jest środa, 23 maja 2012, 03:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Buduję mini stilla LM!
PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 10:47 
Tematy: 43
zaloguj się aby zobaczyć avatar
Buduję mini stilla :lol:
A to części składowe przyszłego mini stilla:
Załącznik:
DSC00773.JPG
Załącznik:
DSC00775.JPG

A to wersja alternatywna rozwiązania refluksu;
Załącznik:
DSC00776.JPG

Czekam jeszcze na zaworek precyzyjny i po niedzieli biorę się za robotę.
@Zygmunt, miałeś rację, frajda niesamowita :D tylko czemu moja kobieta, jak zobaczyła co robię, uśmiechnęła się i powiedziała, że nie chce mieć męża alkoholika :!: :?: :smiech:

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.

Tytuł: Re: Miedziany Mini Still
PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 13:44 
Tematy: 11
Witaj Radius. Miło widzieć że pokazywany przeze mnie na forumowych fotkach system refluksu zyskał Twoje uznanie. Sprawuje się on doskonale, a grzybek dotaczany z jednego pucka metalu, znajdujący się na czubku rurki przelewowej działa jak katalizatorek i daje dodatkową półkę. Wszystko wygląda bardzo ładnie i profesjonalnie wykonane.Tak trzymaj.

Tytuł: Re: Pożegnania...
PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 14:36 
Dzięki sverige2 za miłe słowa. W moim projekcie nic nie jest wytoczone, grzybek wyciąłem z blachy miedzianej gr. 1mm, wyklepałem na półokrągło i przylutowałem do rurki (skrócę ją o połowę, będzie miała max. 5cm). Myślę, że właśnie ta konstrukcja spełni wszystkie moje oczekiwania. Jeżeli nie, nie będzie problemu z przeróbkami, wszystkie łączenia odcinków kolumny będą na teflonie (na razie). A oto jak wygląda rureczka przelewu skroplin wewnątrz konstrukcji refluksu;
Załącznik:
DSC00778.JPG

PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 14:58 
Tematy: 60
Możesz zamieścić przekrój swojego projektu? Może być Paint ;)

Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją" albo "dziadkiem bimbrownikiem"...

PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 17:15 
Rozumiem, że chodzi ci o kolumnę z refluksem w kształcie rurki z grzybkiem? Oto rysunek poglądowy. Tylko się nie śmiej, ambicja nie pozwoliła mi nie zrobić tego w paincie, lecz umiejętności jeszcze nie te, pół godziny się z tym męczyłem ale ani razu nie przywołałem córki do pomocy.
Rurę mam Fi 42 więc opiszę tylko jak wykonam redukcję z rurki z grzybkiem fi 28 na fi 42 kolumny. Rurka fi 28 wchodzi w redukcję 28x35A a ta z kolei w redukcję 35x42A i całość w odcinek rury fi 42 tworzącej głowicę. Trochę wydałem na telefony zanim znalazłem redukcje tego typu. Dalej już z górki, głowica w mufę i do kolumny. Koniec. Jest to alternatywa dla głowicy z pólkami (gdyby czasem ręka z kątówką poleciała mi za daleko przy nacinaniu szczelin dla pólek :cry: ), chociaż planuję wypróbować obie.
Załącznik:
kolumna fefluksowa.JPG

PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 17:34 
Bardzo pomysłowo to rozwiązałeś Radius. I tutaj Kolega Sveridge wypowiedział kwestię, która zapoczątkowała "kulturalną" rozmowę, którą można (ale nie trzeba) przeczytać tu: sciankowanie-prawda-czy-mit-kulturalna-dyskusja-t2990.html

Ostatnio edytowano sobota, 18 gru 2010, 21:34 przez Kucyk, łącznie edytowano 1 raz
Sprzątanie bałaganu

Tytuł: Re: Buduję mini stilla LM!
PostPostNapisane: sobota, 18 gru 2010, 21:10 
Szanowni Koledzy.
Jak napisałem wcześniej, mam zamiar zbudować oba rodzaje głowic i wypróbować je praktycznie, w takich samych warunkach procesu destylacji z tego samego nastawu. Efekt końcowy tzn. procenty (które sprawdzę u szwagierki w laboratorium analitycznym) pokażą czy jest jakaś znacząca różnica w działaniu obu głowic. Jak tylko skończę "eksperymenta" nie omieszkam zapodać informacji na forum.
Pozdrawiam wszystkich dyskutantów.

PostPostNapisane: niedziela, 19 gru 2010, 10:11 
Radius.Ja posiadam obydwie głowice i porównuję wyroby od bardzo dawna.

I treścią dalszą owego posta rozpoczęła się równie emocjonująca dyskusja przeniesiona (na wszelki wypadek) tu: post24649.html#p24649

Radius. Znawcy tematu i ludzie uprawiający nasze hobby od lat, przypuszczają że jeziorko jest tego przyczyną tego smaku i dlatego powinno być jak najmniejsze, lub praktycznie wcale nie powinno go być.Na to wskazują doświadczenia kapiącej braci. 100% pewności jednak nie ma i tylko każdy posiadacz VMa indywidualnie,według własnego gustu i smaku który jest przecież bardzo różny może to stwierdzić. Nikogo Nie namawiam do tego systemu. Kto nie chce nie musi go robić i używać. Ryzyko jednak niewielkie, przeróbka np. posiadanego Aabratka i wzbogacenie go o dodatkowy system VM dziecinnie prosta i tania, więc do odważnych świat należy.

PostPostNapisane: niedziela, 19 gru 2010, 15:52 
sverige2; jeszce jedno pytanie. Gdzie byś umieścił termometr w tym moim projekcie refluksu z rurki z grzybkiem :?:

PostPostNapisane: poniedziałek, 20 gru 2010, 12:22 
Witaj Radius. Czy to w tym czy w jakimkolwiek innym projekcie kolumny rektyfikacyjnej, zasada jest tylko jedna, jeżeli interesuje Cię bezposmakowe 96% oczywiście. bo jeżeli "posmak" Ci nie przeszkadza, i 95% zadowala, to jasne że nie. Termometr do prowadzenia procesu, przyjmując że średnia wysokość wypełnienia oscyluje pomiędzy 110-140cm. powinien znajdować się ok. 35-30cm przed górną granicą wypełnienia. Termometr w głowicy służy tylko i wyłącznie do optycznej kontroli procesu. Jeżeli na głowicy temperatura skoczy o 1/10 stopnia, to już niestety jest za póżno na reakcję i zamiast spirytusu 96%, mamy mocny bimber 95% i to jest ta niby drobna różnica różnica 1% procenta, a smakowo dzień i noc. Do sterowania służy ten właśnie termometr, umieszczony ok.30cm. poniżej góry wypełnienia, i jeżeli tu temp. skacze o 1/10 stopnia to albo my albo E-ARC zamyka odbiór na VMie czy też LMie już w przedbiegach, zanim zasmrodzone pary dotrą do głowicy i zepsują nam dobry już odebrany destylat. Cała flegma kieruje się w tym momencie na wypełnienie, schładzając go do właściwej, otrzymanej po stabilizacji temperatury no i wtedy ponownie E-ARC, albo my otwieramy zawór odbioru i tak aż do zakończenia procesu. Zasada ta oczywiście nie obowiązuje, jeżeli ktoś lubi te charakterystyczne posmaki, a takich hobbystów jest też całkiem sporo. Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1