Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
bercik99
5
Posty: 7
Rejestracja: piątek, 17 maja 2019, 13:51
Załączniki
Pomysł na dobry kupaż wina.

Postautor: bercik99 » czwartek, 23 maja 2019, 14:09

Witam serdecznie,

Może ma ktoś sprawdzony przepis na dobry kupaż wina ?
Czy warto to robić ?
Jakieś ryzyko że wino zepsuje się ?
Jest jakiś czas w którym powinien to zrobić czy może w dowolnym czasie w fazie od cichej fermentacji ?

Jakoś widziałbym połączenie wina malinowego, wiśniowego i aroniowego, czy to dobry pomysł według Was ?

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
pozdrawiam


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

eldier
650
Posty: 661
Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 22:12
Załączniki
Re: Pomysł na dobry kupaż wina.

Postautor: eldier » piątek, 24 maja 2019, 13:40

Generalnie kupażować możesz w dowolnym momencie pod warunkiem że wina są stabilne.
Wg mnie warto, ale równie dobrze można mieszać owoce już w trakcie nastawiania, ale trudno w takim przypadku zmieszać np aronie z wiśnią - zupełnie inny termin dojrzewania.
Odnośnie ryzyka zepsucia - zawsze takie istnieje, ale myślę że jest na tyle małe że warto spróbować.

Twój pomysł połączenia wydaje się dobry, tylko postawiłbym na wiśnie jako bazę oraz dodatek wina aroniowego max 10-15%, bo potrafi zdominować. Nie wiem jak te maliny, bo nigdy takowego nie robiłem. Dobre efekty daje łączenie rożnych smaków, np wiśnia-czereśnia czy też fajnie wyszedł kupaż wina z czarnego bzu (mało kwasu) ze zbyt kwaśnym porzeczkowym (1:3)

Już na etapie nastawu łączyłem jeszcze między innym jabłko z aronią(10%), jeżyny z jabłkiem, portwein(DR, głóg, czarny bez, węgierki), rabarbar z aronią, wiśnie z czarną porzeczką.

Mieszaj, próbuj i baw się tym ;)


Wróć do „Wytwarzanie Wina”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości