Witam serdecznie,
Może ma ktoś sprawdzony przepis na dobry kupaż wina ?
Czy warto to robić ?
Jakieś ryzyko że wino zepsuje się ?
Jest jakiś czas w którym powinien to zrobić czy może w dowolnym czasie w fazie od cichej fermentacji ?
Jakoś widziałbym połączenie wina malinowego, wiśniowego i aroniowego, czy to dobry pomysł według Was ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
pozdrawiam
Pomysł na dobry kupaż wina.
-
- Posty: 751
- Rejestracja: wtorek, 29 kwie 2014, 23:12
- Podziękował: 114 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Pomysł na dobry kupaż wina.
Generalnie kupażować możesz w dowolnym momencie pod warunkiem że wina są stabilne.
Wg mnie warto, ale równie dobrze można mieszać owoce już w trakcie nastawiania, ale trudno w takim przypadku zmieszać np aronie z wiśnią - zupełnie inny termin dojrzewania.
Odnośnie ryzyka zepsucia - zawsze takie istnieje, ale myślę że jest na tyle małe że warto spróbować.
Twój pomysł połączenia wydaje się dobry, tylko postawiłbym na wiśnie jako bazę oraz dodatek wina aroniowego max 10-15%, bo potrafi zdominować. Nie wiem jak te maliny, bo nigdy takowego nie robiłem. Dobre efekty daje łączenie rożnych smaków, np wiśnia-czereśnia czy też fajnie wyszedł kupaż wina z czarnego bzu (mało kwasu) ze zbyt kwaśnym porzeczkowym (1:3)
Już na etapie nastawu łączyłem jeszcze między innym jabłko z aronią(10%), jeżyny z jabłkiem, portwein(DR, głóg, czarny bez, węgierki), rabarbar z aronią, wiśnie z czarną porzeczką.
Mieszaj, próbuj i baw się tym
Wg mnie warto, ale równie dobrze można mieszać owoce już w trakcie nastawiania, ale trudno w takim przypadku zmieszać np aronie z wiśnią - zupełnie inny termin dojrzewania.
Odnośnie ryzyka zepsucia - zawsze takie istnieje, ale myślę że jest na tyle małe że warto spróbować.
Twój pomysł połączenia wydaje się dobry, tylko postawiłbym na wiśnie jako bazę oraz dodatek wina aroniowego max 10-15%, bo potrafi zdominować. Nie wiem jak te maliny, bo nigdy takowego nie robiłem. Dobre efekty daje łączenie rożnych smaków, np wiśnia-czereśnia czy też fajnie wyszedł kupaż wina z czarnego bzu (mało kwasu) ze zbyt kwaśnym porzeczkowym (1:3)
Już na etapie nastawu łączyłem jeszcze między innym jabłko z aronią(10%), jeżyny z jabłkiem, portwein(DR, głóg, czarny bez, węgierki), rabarbar z aronią, wiśnie z czarną porzeczką.
Mieszaj, próbuj i baw się tym
Re: Pomysł na dobry kupaż wina.
Witam,
Zrobiłem kupaż wina w taki sposób :
Trzy rodzaje win.
Owoc czarnego bzu 14 litrów wina
Czarna porzeczka 6 litrów wina
Aronia 3 litry wina
Wyszło bardzo dobre wino półsłodkie (BLG 4 po dosłodzeniu ) o lekko wyczuwalnym smaku kwaśnej porzeczki i gorzkiej aronii.
pozdrawiam
Zrobiłem kupaż wina w taki sposób :
Trzy rodzaje win.
Owoc czarnego bzu 14 litrów wina
Czarna porzeczka 6 litrów wina
Aronia 3 litry wina
Wyszło bardzo dobre wino półsłodkie (BLG 4 po dosłodzeniu ) o lekko wyczuwalnym smaku kwaśnej porzeczki i gorzkiej aronii.
pozdrawiam
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Pomysł na dobry kupaż wina.
http://uwm.edu.pl/kpichsr/ftp/wino.pdf
Kilka przepisów na kupaże jest u Cieślaka - str 149 - 159
Kilka przepisów na kupaże jest u Cieślaka - str 149 - 159
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe