-
- Załączniki
Re: POGONY POD LUPĘ
Gdyby były kiepskie to bym ich nie używał
. Moim zdaniem dorównują gorzelnianym z serii "pure".

-
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Był kiedyś artykuł na ten temat. Dzikie drożdże w idealnych warunkach dochodziły do 12%, ale zwykle nie przekraczają 10%. Jak się umiejętnie używa kotła prostego, można z niego wyciągnąć więcej niż Ci się wydaje. A sądząc po tym co piszesz doświadczenie u Ciebie niewielkie.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Wszystkim amatorom "dzikusów", polecam ten tekst do poczytania - http://www.winologia.pl/teksty_drozdze.htm
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Ulubiony Alkohol: żytnia
- Załączniki
Nie wiem jakie na początku bo nie sprawdzałem natomiast cukier cały wyrobiło przynajmniej w płynie bo sprawdzałem. Jak się w tym roku zdecyduje na dzikach zrobić śliwowice to dam znać. Może i efekt nie będzie powtarzalny ale nie ma to dla mnie znaczenia bo efekt smakowy był jak dla mnie i tych których obdarowałem zadowalający.
mariusz19029 pisze:Tak jak Radius napisał 15% to dla dzikich drożdży pułap nie do osiągnięcia. Nawet niektóre szczepy szlachetnych nie dociągną do takiej mocy.
Sargas, w takim razie napisz nam jakie miałeś blg początkowe i końcowe, oraz czy od razu dodałeś cały cukier, czy w partiach?
Nie wiem jakie na początku bo nie sprawdzałem natomiast cukier cały wyrobiło przynajmniej w płynie bo sprawdzałem. Jak się w tym roku zdecyduje na dzikach zrobić śliwowice to dam znać. Może i efekt nie będzie powtarzalny ale nie ma to dla mnie znaczenia bo efekt smakowy był jak dla mnie i tych których obdarowałem zadowalający.
-
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Załączniki
Można wiedzieć w jaki sposób to sprawdziłeś nie znając ani początkowego ani końcowego Blg
Widocznie ani ty, ani twoi znajomi, nie pili nigdy prawdziwej śliwowicy - ortodoxa
sargas pisze:Nie wiem jakie na początku bo nie sprawdzałem natomiast cukier cały wyrobiło przynajmniej w płynie bo sprawdzałem.
Można wiedzieć w jaki sposób to sprawdziłeś nie znając ani początkowego ani końcowego Blg

sargas pisze: efekt smakowy był jak dla mnie i tych których obdarowałem zadowalający.
Widocznie ani ty, ani twoi znajomi, nie pili nigdy prawdziwej śliwowicy - ortodoxa

SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Załączniki
Ok, czyli nie sprawdziłeś na początku, ale na końcu już tak? Co wskazał cukromierz?
Co do posmaku drożdżowego to zapewniam Cię, że jeżeli dodasz drożdży szlachetnych to nie masz prawa ich czuć w destylacie. Nie rozumiem czemu się ich tak boisz i czemu sobie wmówiłeś, że będzie nimi śmierdzieć...
Co do posmaku drożdżowego to zapewniam Cię, że jeżeli dodasz drożdży szlachetnych to nie masz prawa ich czuć w destylacie. Nie rozumiem czemu się ich tak boisz i czemu sobie wmówiłeś, że będzie nimi śmierdzieć...
-
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Kontakt:
- Załączniki
Kolega @sargas to sobie chyba po prostu jaja robi, tymi swoimi postami i tyle.
sargas pisze:Nie wiem jakie na początku bo nie sprawdzałem natomiast cukier cały wyrobiło przynajmniej w płynie bo sprawdzałem.
Kolega @sargas to sobie chyba po prostu jaja robi, tymi swoimi postami i tyle.
AlkoCalc Web - https://alko-calc.netlify.app
-
- Załączniki
@radius użyłem cukromierza żeby sprawdzić czy wyrobiło wszystko
@jozzek666 może robię może nie
@jozzek666 może robię może nie

-
- Załączniki
I jaki wynik pokazał cukromierz?
-
- Załączniki
Zero - całość wyrobiona. Myślę jednak, że na tym zakończmy dyskusję na temat mojego nastawu. Niepotrzebne negatywne emocje się z tego powodu tworzą. W tym roku skrupulatnie wszystko spiszę i udostępnię chyba, że zdecyduję się na szlachetne drożdże.
-
- Załączniki
Jeżeli pokazał "0" to znaczy, że cukier pozostał w części nieprzerobiony.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Krótko o sobie: Drożdże to najlepszy przyjaciel człowieka. Od niedawna członek Mensy polska.
- Ulubiony Alkohol: Własne piwo w szczególności AIPA, American Wheat, Sour Ale. SM Whisky.
- Kontakt:
- Załączniki
Mogło przerobić, reszta to mogą być cukry niefermentowalne np. dekstryny.
Doody pisze:Jeżeli pokazał "0" to znaczy, że cukier pozostał w części nieprzerobiony.
Mogło przerobić, reszta to mogą być cukry niefermentowalne np. dekstryny.
-
- Załączniki
Możliwe, choć u mnie w nastawach owocowych udaje mi się uzyskać "ujemny" wynik. Przy śliwkach około -2 a przy jabłkach nawet -4 jeżeli nastaw jest z dużą ilością cukru dodawaną partiami. Dekstryny występują w większej ilości w zacierach zbożowych. Wtedy wynik na poziomie "0" jest znakomity. 

Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Załączniki
Mam od kolegi nastaw który puściłem przez alembik. Przedgodnu ponad 700 ml z 17L nastawu. Rezultat końcowy niezbyt ciekawy pytanie czy warto robić to dalej bo ma tego dużo więcej. Nastaw stoi już ponad 6 mcy bo kolega nie miał czasu. Zepsuł się ?
-
- Ulubiony Alkohol: swój
- Załączniki
Ty nam powiedz. Zepsuł się?
Dobre pytanie. Ja z odległości kilkudziesięciu kilometrów nie wyczuwam nic, może jest dobre a może nie.sargas pisze:... Nastaw stoi już ponad 6 mcy bo kolega nie miał czasu. Zepsuł się ?
Ty nam powiedz. Zepsuł się?
-
- Załączniki
Powiem ci z doświadczenia że jak stoi niedługo po zakończonej fermentacji to jest lepszy w smaku. Natomiast 6 miesięcy moim zdaniem to za długo. Najgorzej, że owoce zostały i to one chyba zaczęły wydzielać jakieś dziwne substancje. Jak wącham nastaw to niby nic nie czuć w smaku też jakiejś tragedii nie ma ale wyraźnie czuć że jest bardzo mocny. Moim zdaniem się zepsuł. Leżakuje w beczce ze stali nierdzewnej ale to chyba nie ma negatywnego wpływu ?
-
- Kontakt:
- Załączniki
Moim zdaniem zepsuty. Co innego cukrówka, ja trzymałem sklarowaną, zlaną z nad drożdży, coś około roku w piwnicy i nic jej nie było.
-
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Załączniki
Na dobrym sprzęcie na spirytus zawsze możesz to przerobić, żeby chociaż odzyskać % skoro aromat Ci nie odpowiada. Na więcej porad przy tej ilości danych nie licz...
-
- Kontakt:
- Załączniki
W sumie racja, na nalewki przynajmniej będzie
aronia pisze:Na dobrym sprzęcie na spirytus zawsze możesz to przerobić, żeby chociaż odzyskać % skoro aromat Ci nie odpowiada.
W sumie racja, na nalewki przynajmniej będzie

-
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Załączniki
Sam sobie odpowiedziałeś na swój problem.
Nie wiem ile siedzisz w winach. Zresztą to nie ważne - ważne, że jak na razie to można wyciągnąć jeden wniosek. Długa droga przed Tobą. Dużo nauki.
W każdym bądz razie przy nastawach/zacierach/winach jest jedna główna zasada. Nie przetrzymujemy fermentu w gęstwie. W winach lewarujemy zaraz po burzliwej fermentacji, w nastawach jeśli zamierzamy nastaw przetrzymać to podobnie lub w najgorszym przypadku zaraz po skończonej fermentacji, a w zacierach destylujemy od razu po skończonej fermentacji. Powód jest jeden. Z chwilą gdy Tworzy się osad zaczynają się procesy gnilne psujące całą naszą robotę.
Im dłużej przetrzymujemy - tym jest gorzej. Twój przykład jest książkowym.
Wnioski wyciągnij sam.
Tak więc lekcja nr 1 jest za Tobą.
sargas pisze:Powiem ci z doświadczenia że jak stoi niedługo po zakończonej fermentacji to jest lepszy w smaku. Natomiast 6 miesięcy moim zdaniem to za długo. Najgorzej, że owoce zostały.
Sam sobie odpowiedziałeś na swój problem.

Nie wiem ile siedzisz w winach. Zresztą to nie ważne - ważne, że jak na razie to można wyciągnąć jeden wniosek. Długa droga przed Tobą. Dużo nauki.
W każdym bądz razie przy nastawach/zacierach/winach jest jedna główna zasada. Nie przetrzymujemy fermentu w gęstwie. W winach lewarujemy zaraz po burzliwej fermentacji, w nastawach jeśli zamierzamy nastaw przetrzymać to podobnie lub w najgorszym przypadku zaraz po skończonej fermentacji, a w zacierach destylujemy od razu po skończonej fermentacji. Powód jest jeden. Z chwilą gdy Tworzy się osad zaczynają się procesy gnilne psujące całą naszą robotę.
Im dłużej przetrzymujemy - tym jest gorzej. Twój przykład jest książkowym.
Wnioski wyciągnij sam.
Tak więc lekcja nr 1 jest za Tobą.

Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Wróć do „Dzielenie frakcji podczas destylacji”