Znaleziono 281 wyników

autor: forma
piątek, 19 kwie 2019, 22:38
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 256
Odsłony: 24371

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

witam kolegów po przerwie.... Chciałbym poruszyć dwa ciekawe tematy . 1. Czy ktoś oprócz mnie zauważył, że owocówki po destylacji po paru dniach nabierają wyraznego słodkiego posmaku.Na pewno tak jest ze śliwkami. 2. Druga kwestia dotyczy glukozy. Pokusiłem się o kupno dextrozy z ciekawości jak wypa...
autor: forma
piątek, 19 kwie 2019, 22:18
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 3699

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Jestem jestem i informuje. Osób szukających niuansów jest niestety nie wiele. Chciałem to z waszą pomocą posegregować , poukładać i wyciągnąć wnioski.Nawet Akas wyraził chęć wzięcia udziału w tym projekcie jako sędzia ale...... frekfencja nie dopisała. 3 osoby nadesłały próbki i dla tych osób owy pr...
autor: forma
sobota, 23 mar 2019, 22:39
Forum: Osprzęt
Temat: Zaworek precyzyjny - problem. Czy zawsze trzyma nastawiony przepływ?
Odpowiedzi: 16
Odsłony: 943

Re: Zaworek precyzyjny - problem. Czy zawsze trzyma nastawiony przepływ?

Za 40 zł kupiłem komplet dysz do gaznika i jestem bardzo zadowolony.W komplecie jest 10 dysz które dają mi regulację odbioru od 5 ml. do 30 ml/min. Używam tylko dwóch i myślę że nikt mnie nie namówi na jaki kolwiek zaworek z tego względu że nic nie mierzę i przez cały proces nic nie reguluję. Długo ...
autor: forma
piątek, 22 mar 2019, 20:26
Forum: Osprzęt
Temat: Zaworek precyzyjny - problem. Czy zawsze trzyma nastawiony przepływ?
Odpowiedzi: 16
Odsłony: 943

Re: Zaworek precyzyjny - problem. Czy zawsze trzyma nastawiony przepływ?

Osobiście wielokrotnie zawiodłem się za zaworkach precyzyjnych i zrezygnowałem z nich ponieważ zawsze mnie oszukiwał i nawet jak pierwsze 2 godziny miał przepływ x to po kolejnych 2 zawsze miał x plus coś. Oczywiście to zależy od konfiguracji sprzętu także proszę się nie zrażać. Mój się zapowietrzał...
autor: forma
niedziela, 10 mar 2019, 08:27
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Jakie słody do whisky single malt?
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 1818

Re: Jakie słody do whisky single malt?

pisałem że jestem amatorem w zacieraniu, robię wg.przepisu który opisałem i to działa w temp. 55 C dodałem enzym scukrzający całą noc stygło do 30 C jest bardzo słodkie i podaje drożdże.
autor: forma
sobota, 9 mar 2019, 21:17
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Jakie słody do whisky single malt?
Odpowiedzi: 22
Odsłony: 1818

Re: Jakie słody do whisky single malt?

Przyznam że jestem amatorem zacierania bo "szkole" się cały czas w innych nastawach, ale kilka zacierów już zrobiłem i z doświadczeniem moim się podzielę. Kupiłem słód palony dymem torfowym na koszt 400 zł coś w granicach 7 zł. za kilogram ,do tego komplet enzymów które podaje w odpowiedni...
autor: forma
czwartek, 7 mar 2019, 22:15
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 3699

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Panowie czy są jeszcze zainteresowani którzy chcą nadesłać próbki? wiem że żyjemy w czasach,w których na wszystko brakuje czasu,dlatego wydłużam czas nadsyłania próbek do końca marca. Proszę was, nie traktujcie tego jako konkursu, próbki jakie otrzymałem z kolumn bez bufora są na tak wysokim poziomi...
autor: forma
środa, 6 mar 2019, 21:19
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Aktualne ceny cukru
Odpowiedzi: 2005
Odsłony: 300198

Re: Aktualne ceny cukru

Dzisiaj w netto 1.89 bez limitu ile dusza zapragnie
autor: forma
poniedziałek, 25 lut 2019, 23:15
Forum: Dzielenie frakcji podczas destylacji
Temat: Koncepcja odbioru przedgonu
Odpowiedzi: 155
Odsłony: 26552

Re: Koncepcja odbioru przedgonu

Zastanawia mnie jedno, po co lub w jakim celu kolega land75 wyłącza grzanie ? bo rozumiem, że grzałki wyłączasz na chwilę wszystkie,całkowicie....
autor: forma
środa, 20 lut 2019, 21:48
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 256
Odsłony: 24371

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Rozumiem że miałeś na myśli "tym doświadczeniem" ;) Widzę że wszyscy jakby przestraszeni, nie bardzo rozumiem dlaczego :problem: Kierunek mamy już obrany i jestem pewien że idziemy w dobrą stronę...... a szukając niuansów z sacharozy to wszystkie drożdże typu TURBO powinniśmy odstawić. Ows...
autor: forma
środa, 20 lut 2019, 20:59
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 256
Odsłony: 24371

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Ja myślę że zbliżamy się lub już jesteśmy na granicy "ile z cukru dało się wyciągnąć'' i jak zakończymy te doświadczenia to wezniemy pod lupę glukozę, i porównamy wszystkie za i przeciw na tle sacharozy.Bo jest co porównywać. Przypominam że już można próbki do oceny wysyłać a zainteresowanych p...
autor: forma
sobota, 16 lut 2019, 21:54
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 256
Odsłony: 24371

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Spirytus otrzymany gotując mocne stężenia ( w granicach 80 % ) o ile ciepły "szczypie po nosie " o tyle zimny po dwóch dniach ma przyjemny spirytusowy zapach. Metoda ta, napawa optymizmem i osobiście poświęcę jej jeszcze trochę czasu. Kluczem byłby płaszcz wodny którego jeszcze nie mam. A ...
autor: forma
poniedziałek, 21 sty 2019, 22:15
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 3699

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

REGULAMIN TESTU-DOŚWIADCZENIA Z SACHAROZY Szanowni koledzy, zaczynamy. Jeżeli są osoby które chcą pomóc w rozwoju nastawu, przygotowanego jedynie z sacharozy po spełnieniu poniższych wytycznych, zapraszam do zabawy. Test ma na celu wyszukania smaków, niuansów jakie kryje w sobie cukier, wyciągnięcie...
autor: forma
niedziela, 20 sty 2019, 22:50
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 256
Odsłony: 24371

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Ja jak pisałem w buforze mam sprężynki miedziane, ale myślę o wymianie na stalowe. Odbierasz 25 ml, ja zawsze jak próbowałem takich prędkości to destylat otrzymywałem ze słodkim posmakiem ale z wyraznymi takimi posmakami....... nieprzyjemnymi które skłaniały mnie do zwolnienia prędkości odbioru o po...
autor: forma
sobota, 19 sty 2019, 22:08
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 256
Odsłony: 24371

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Pokusiłem się o przeprowadzenie procesu w wysokim stężeniu w granicach 80 % .Potwierdza się wszystko co opisuje kwzi86. Proces prowadziłem tak jak zawsze ale przy tym stężeniu, nie dało się..... skakała temperatura na 10 półce a różnice sięgały 1 C :o dosłownie tyle a stabilizowałem baaaaardzo dłuuu...
autor: forma
czwartek, 17 sty 2019, 21:47
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 3699

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Potrzebuję jeszcze chwilki na ogłoszenie regulaminu. Propozycje które padały w wątku rozważyłem a skoro już cisza to w najbliższym czasie go ogłoszę. Przebywam obecnie w Austrii i długo pracuję, stąd mój poślizg....
autor: forma
poniedziałek, 14 sty 2019, 23:33
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 256
Odsłony: 24371

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Odnosząc się do tego co napisał kwzi86 wnioskuje, że jak znacznie nadgorliwie zwolnię odbiór i zwiększę RR to nie ma to analogicznego przełożenia na poprawę jakości 1 do 1 .Z doświadczenia powiem, że jak przyśpieszę odbiór to jakość spada i głowa pobolewa (na drugi dzień) mimo że naprawdę starannie ...
autor: forma
poniedziałek, 14 sty 2019, 21:36
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 3699

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Alembiki,kanki od dojarki i miski z wodą na tym etapie też dozwolone. Proszę pamiętać,że przy dużej lub bardzo dużej ilości próbek możliwa wstępna selekcja. Próbki wysyłamy do końca lutego. To już ostateczny termin który nie ulegnie zmianie. Proszę pamiętać że na wyniki będziemy czekać dość długo.To...
autor: forma
niedziela, 13 sty 2019, 21:49
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 3699

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Żebyście lepiej zrozumieli moje intencje. Przewiduję, że w tym teście nie będziecie nadsyłali próbek tylko raz. W mojej wizji : -Test pierwszy zapraszamy wszystkich operatorów, szczególnie ZP ,CM, PS.... itd. jednym z warunków uczestnictwa będzie opisanie procesu i konfiguracja sprzętu dlatego, że p...
autor: forma
niedziela, 13 sty 2019, 18:46
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE
Odpowiedzi: 48
Odsłony: 3699

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Testerzy nie będą wiedzieć kompletnie nic, ja będę jedyną osobą która wie czyja to próbka i jak została zrobiona .Nie będziemy podawać producentów aparatów żadna reklama nas nie interesuje, jedynie sposób jak została wykonana,system odbioru i.t.d

Wyszukiwanie zaawansowane