Znaleziono 269 wyników

autor: forma
poniedziałek, 21 sty 2019, 22:15
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 2023

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

REGULAMIN TESTU-DOŚWIADCZENIA Z SACHAROZY Szanowni koledzy, zaczynamy. Jeżeli są osoby które chcą pomóc w rozwoju nastawu, przygotowanego jedynie z sacharozy po spełnieniu poniższych wytycznych, zapraszam do zabawy. Test ma na celu wyszukania smaków, niuansów jakie kryje w sobie cukier, wyciągnięcie...
autor: forma
niedziela, 20 sty 2019, 22:50
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 239
Odsłony: 20574

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Ja jak pisałem w buforze mam sprężynki miedziane, ale myślę o wymianie na stalowe. Odbierasz 25 ml, ja zawsze jak próbowałem takich prędkości to destylat otrzymywałem ze słodkim posmakiem ale z wyraznymi takimi posmakami....... nieprzyjemnymi które skłaniały mnie do zwolnienia prędkości odbioru o po...
autor: forma
sobota, 19 sty 2019, 22:08
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 239
Odsłony: 20574

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Pokusiłem się o przeprowadzenie procesu w wysokim stężeniu w granicach 80 % .Potwierdza się wszystko co opisuje kwzi86. Proces prowadziłem tak jak zawsze ale przy tym stężeniu, nie dało się..... skakała temperatura na 10 półce a różnice sięgały 1 C :o dosłownie tyle a stabilizowałem baaaaardzo dłuuu...
autor: forma
czwartek, 17 sty 2019, 21:47
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 2023

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Potrzebuję jeszcze chwilki na ogłoszenie regulaminu. Propozycje które padały w wątku rozważyłem a skoro już cisza to w najbliższym czasie go ogłoszę. Przebywam obecnie w Austrii i długo pracuję, stąd mój poślizg....
autor: forma
poniedziałek, 14 sty 2019, 23:33
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 239
Odsłony: 20574

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Odnosząc się do tego co napisał kwzi86 wnioskuje, że jak znacznie nadgorliwie zwolnię odbiór i zwiększę RR to nie ma to analogicznego przełożenia na poprawę jakości 1 do 1 .Z doświadczenia powiem, że jak przyśpieszę odbiór to jakość spada i głowa pobolewa (na drugi dzień) mimo że naprawdę starannie ...
autor: forma
poniedziałek, 14 sty 2019, 21:36
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 2023

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Alembiki,kanki od dojarki i miski z wodą na tym etapie też dozwolone. Proszę pamiętać,że przy dużej lub bardzo dużej ilości próbek możliwa wstępna selekcja. Próbki wysyłamy do końca lutego. To już ostateczny termin który nie ulegnie zmianie. Proszę pamiętać że na wyniki będziemy czekać dość długo.To...
autor: forma
niedziela, 13 sty 2019, 21:49
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 2023

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Żebyście lepiej zrozumieli moje intencje. Przewiduję, że w tym teście nie będziecie nadsyłali próbek tylko raz. W mojej wizji : -Test pierwszy zapraszamy wszystkich operatorów, szczególnie ZP ,CM, PS.... itd. jednym z warunków uczestnictwa będzie opisanie procesu i konfiguracja sprzętu dlatego, że p...
autor: forma
niedziela, 13 sty 2019, 18:46
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 2023

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Testerzy nie będą wiedzieć kompletnie nic, ja będę jedyną osobą która wie czyja to próbka i jak została zrobiona .Nie będziemy podawać producentów aparatów żadna reklama nas nie interesuje, jedynie sposób jak została wykonana,system odbioru i.t.d
autor: forma
niedziela, 13 sty 2019, 18:28
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 2023

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

O wodzie do rozrabiania dużo myślałem, wstępnie chciałem żeby wszyscy rozrobili w ogólnodostępnym żywcu niegazowanym ale różne partie w różnych częściach Polski też może różnie smakować, a pewnie są już osoby które próbki już mają , dlatego w tej kwestii dopuszcza się PEŁNĄ DOWOLNOŚĆ . Na przestrzen...
autor: forma
sobota, 12 sty 2019, 23:44
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE
Odpowiedzi: 40
Odsłony: 2023

TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

GDZIE KOŃCZY SIĘ LOGIKA, ZACZYNA SIĘ SACHAROZA..... Problem z jakim borykamy się od pewnego czasu to chyba wszyscy wiedzą, być może to nie jest problem a po prostu nic lepszego z cukru nie da się już wyprodukować ? Dlatego wszystkich, którzy chcą się przyczynić do polepszenia urobku z tego surowca z...
autor: forma
sobota, 12 sty 2019, 21:34
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 239
Odsłony: 20574

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Woda odwarowa jest bez zapachu. Po prostu jak woda destylowana. Na dnie zbiornika zbiera się tylko wytrącony osad minerałów. Czyli potwierdza się to co u mnie odnośnie wody odwarowej, a ten wytrącony osad minerałów też u mnie się zbiera, ale przyznam że nie wiedziałem co to jest aż do dzisiaj. :D N...
autor: forma
sobota, 12 sty 2019, 21:19
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 239
Odsłony: 20574

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Proces, w sposób jaki ja prowadzę, to prędkość odbioru utrzymuję cały czas taką samą od początku do końca. Przy oczyszczaniu i wzmacnianiu surówki jest to 16 ml/min. i w tym przypadku mam problem z utrzymaniem stałej temp.na 10 p. pod koniec procesu. Po czym w finalnej rektyfikacji prędkość odbioru ...
autor: forma
sobota, 12 sty 2019, 00:59
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 239
Odsłony: 20574

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

A ja mam takie pytanie.... Jakie wrażenia smakowe odnoszą operatorzy kolumn półkowych , jeśli chodzi o nastawy cukrowe ? Pewnie niebawem sam się dowiem ale..... znam osoby co wolą czystą zrobioną na półkowej i to jeszcze siedzi mi w głowie. Doskonale znam moment w którym bufor chwilowo się opróżnia ...
autor: forma
piątek, 11 sty 2019, 22:15
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 239
Odsłony: 20574

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Parę godzin mnie nie było,a tu istna epopeja :D serce mocniej bije a ja zacieram ręce na kolejne procesy. Pół roku temu niby wszystko było jasne ale zobaczcie jak bardzo możemy jeszcze zmieniać procesy,szukać i kombinować. Dziękuję koledze kwzi86 ,ponieważ dużo wnosi do wątku oraz wszystkim pozostał...
autor: forma
środa, 9 sty 2019, 22:27
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 239
Odsłony: 20574

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

:klaszcze: bardzo słuszna uwaga Widzisz, ja po gotowaniu surówki mam odwar znacznie słabiej capiący. Po odpędzie - coś strasznego ale po surówce prawie nic nie czuć. Różnica jest diametralna. Pewnie to kwestia bufora albo prowadzenia procesu. Dodam tylko, że jestem operatorem kolumny z buforem i bez...
autor: forma
wtorek, 8 sty 2019, 01:06
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 239
Odsłony: 20574

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Hymmm ..... powiem tak, jeszcze nie piłem wódki (czystej) z sacharozy która by mi smakowała .A robiłem takie rzeczy że hoho, kiedyś pokusiłem się o nastaw na wodzie z OO ale między procesami filtrowałem węglem i to już było zbliżone do tego czego szukam ale która zmienna wpłynęła na jakość? obie ? O...
autor: forma
niedziela, 6 sty 2019, 23:31
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Zielone grudki w zbiorniku.
Odpowiedzi: 16
Odsłony: 800

Re: Zielone grudki w zbiorniku.

ja takie grudki miałem u siebie,w nastawie cukrowym, sprawcą tego, było nie czyszczone wypełnienie miedziane,teraz jak czyszczę częściej,tego problemu nie mam......
autor: forma
niedziela, 6 sty 2019, 23:21
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 239
Odsłony: 20574

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Jeżeli uznamy, że całe przedsięwzięcie ma sens to ja dokładam się pierwszy. Ale wątpliwości jest wiele. Jakie powinny być te próbki ? Tak jak pisze wkg_1 z jednego miotu i z jednego nastawu... jak zbierzemy próbki od różnych osób to bez sensu jest co kolwiek wysyłać. W owym czasie były takie badania...
autor: forma
sobota, 5 sty 2019, 22:38
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 239
Odsłony: 20574

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Osobiście chemii już nie dotykam, jak coś pewnego wypraktykujecie to może.... ale wątpię. Duże koszty jeżeli chodzi o te pompy perylstatyczne ? To ja mam dobry pomysł..... :idea: W konkursie dodatkowo wyłonimy dwie próbki w których najbardziej wyczuwamy DB i najmniej . Potem jak mówi inblue przyjrzy...
autor: forma
sobota, 5 sty 2019, 00:19
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 239
Odsłony: 20574

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Bardzo ciekawie się zrobiło, mnie kręci ta kolumna epiuracyjna i elementy żeby zmodyfikować ją już zamówiłem. W przemyśle dozują dawki tymi specjalnymi pompkami, ja chcę podawać z drugiej kolumny. Kolega @kwzi86 odpowiedział na parę pytań zanim je zadałem. Chcę spróbować tej metody między procesami ...

Wyszukiwanie zaawansowane