Znaleziono 287 wyników

autor: forma
sobota, 11 maja 2019, 22:14
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: Jak długo może stać cukrówka?
Odpowiedzi: 10
Odsłony: 1282

Re: Jak długo może stać cukrówka?

Ja dodam od siebie że nastaw cukrowy nigdy mi się nie zepsuł, ale z glukozy ostatnio tak, 2 tyg.po skończonej fermentacji.
autor: forma
niedziela, 28 kwie 2019, 21:39
Forum: Zacier na Rum
Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Odpowiedzi: 247
Odsłony: 65162

Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY

Psomat ja mam pytanie do Ciebie.Będziesz odbierał na kolumnie półkowej ale z półki czy z OLM ? a jak z półki to z której ?
autor: forma
niedziela, 28 kwie 2019, 21:23
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 268
Odsłony: 28341

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Prowadzę teraz skrupulatne badania wydajności glukozy i .... ;/ a u was jak to wygląda ? w przeliczeniu na worek 25 kg?
autor: forma
czwartek, 25 kwie 2019, 21:15
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 268
Odsłony: 28341

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Dlatego zastanawiam się czy było by opłacalne kupno tony.Jeżeli znalazła by się oferta lepsza niż w deptanej to może pokusił bym się o taką akcję,w sensie że wziął bym to na siebie.....
autor: forma
środa, 24 kwie 2019, 21:34
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 268
Odsłony: 28341

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Odnośnie glukozy to powiem tak.Jeden nastaw zrobiłem, lecz jeszcze nie przedestylowałem.Moje spostrzeżenia są następujące: Do nastawu 25kg. użyłem wody pochłodniczej, drożdży użyłem z firmy professional typ vodka 4 paczki blg na poziomie 18 a temp.startowa 30 C. nastaw pracował 3 dni tylko i wyrobił...
autor: forma
sobota, 20 kwie 2019, 22:10
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE
Odpowiedzi: 51
Odsłony: 4741

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Taka była idea podsumować sacharozę a następnie skupić się na glukozie.Wyszło jak wyszło ....
autor: forma
piątek, 19 kwie 2019, 22:38
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 268
Odsłony: 28341

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

witam kolegów po przerwie.... Chciałbym poruszyć dwa ciekawe tematy . 1. Czy ktoś oprócz mnie zauważył, że owocówki po destylacji po paru dniach nabierają wyraznego słodkiego posmaku.Na pewno tak jest ze śliwkami. 2. Druga kwestia dotyczy glukozy. Pokusiłem się o kupno dextrozy z ciekawości jak wypa...
autor: forma
piątek, 19 kwie 2019, 22:18
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE
Odpowiedzi: 51
Odsłony: 4741

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Jestem jestem i informuje. Osób szukających niuansów jest niestety nie wiele. Chciałem to z waszą pomocą posegregować , poukładać i wyciągnąć wnioski.Nawet Akas wyraził chęć wzięcia udziału w tym projekcie jako sędzia ale...... frekfencja nie dopisała. 3 osoby nadesłały próbki i dla tych osób owy pr...
autor: forma
sobota, 23 mar 2019, 22:39
Forum: Osprzęt
Temat: Zaworek precyzyjny - problem. Czy zawsze trzyma nastawiony przepływ?
Odpowiedzi: 16
Odsłony: 1292

Re: Zaworek precyzyjny - problem. Czy zawsze trzyma nastawiony przepływ?

Za 40 zł kupiłem komplet dysz do gaznika i jestem bardzo zadowolony.W komplecie jest 10 dysz które dają mi regulację odbioru od 5 ml. do 30 ml/min. Używam tylko dwóch i myślę że nikt mnie nie namówi na jaki kolwiek zaworek z tego względu że nic nie mierzę i przez cały proces nic nie reguluję. Długo ...
autor: forma
piątek, 22 mar 2019, 20:26
Forum: Osprzęt
Temat: Zaworek precyzyjny - problem. Czy zawsze trzyma nastawiony przepływ?
Odpowiedzi: 16
Odsłony: 1292

Re: Zaworek precyzyjny - problem. Czy zawsze trzyma nastawiony przepływ?

Osobiście wielokrotnie zawiodłem się za zaworkach precyzyjnych i zrezygnowałem z nich ponieważ zawsze mnie oszukiwał i nawet jak pierwsze 2 godziny miał przepływ x to po kolejnych 2 zawsze miał x plus coś. Oczywiście to zależy od konfiguracji sprzętu także proszę się nie zrażać. Mój się zapowietrzał...
autor: forma
niedziela, 10 mar 2019, 08:27
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Jakie słody do whisky single malt?
Odpowiedzi: 26
Odsłony: 2755

Re: Jakie słody do whisky single malt?

pisałem że jestem amatorem w zacieraniu, robię wg.przepisu który opisałem i to działa w temp. 55 C dodałem enzym scukrzający całą noc stygło do 30 C jest bardzo słodkie i podaje drożdże.
autor: forma
sobota, 9 mar 2019, 21:17
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Jakie słody do whisky single malt?
Odpowiedzi: 26
Odsłony: 2755

Re: Jakie słody do whisky single malt?

Przyznam że jestem amatorem zacierania bo "szkole" się cały czas w innych nastawach, ale kilka zacierów już zrobiłem i z doświadczeniem moim się podzielę. Kupiłem słód palony dymem torfowym na koszt 400 zł coś w granicach 7 zł. za kilogram ,do tego komplet enzymów które podaje w odpowiedni...
autor: forma
czwartek, 7 mar 2019, 22:15
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE
Odpowiedzi: 51
Odsłony: 4741

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

Panowie czy są jeszcze zainteresowani którzy chcą nadesłać próbki? wiem że żyjemy w czasach,w których na wszystko brakuje czasu,dlatego wydłużam czas nadsyłania próbek do końca marca. Proszę was, nie traktujcie tego jako konkursu, próbki jakie otrzymałem z kolumn bez bufora są na tak wysokim poziomi...
autor: forma
środa, 6 mar 2019, 21:19
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Aktualne ceny cukru
Odpowiedzi: 2041
Odsłony: 315496

Re: Aktualne ceny cukru

Dzisiaj w netto 1.89 bez limitu ile dusza zapragnie
autor: forma
poniedziałek, 25 lut 2019, 23:15
Forum: Dzielenie frakcji podczas destylacji
Temat: Koncepcja odbioru przedgonu
Odpowiedzi: 159
Odsłony: 31091

Re: Koncepcja odbioru przedgonu

Zastanawia mnie jedno, po co lub w jakim celu kolega land75 wyłącza grzanie ? bo rozumiem, że grzałki wyłączasz na chwilę wszystkie,całkowicie....
autor: forma
środa, 20 lut 2019, 21:48
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 268
Odsłony: 28341

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Rozumiem że miałeś na myśli "tym doświadczeniem" ;) Widzę że wszyscy jakby przestraszeni, nie bardzo rozumiem dlaczego :problem: Kierunek mamy już obrany i jestem pewien że idziemy w dobrą stronę...... a szukając niuansów z sacharozy to wszystkie drożdże typu TURBO powinniśmy odstawić. Ows...
autor: forma
środa, 20 lut 2019, 20:59
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 268
Odsłony: 28341

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Ja myślę że zbliżamy się lub już jesteśmy na granicy "ile z cukru dało się wyciągnąć'' i jak zakończymy te doświadczenia to wezniemy pod lupę glukozę, i porównamy wszystkie za i przeciw na tle sacharozy.Bo jest co porównywać. Przypominam że już można próbki do oceny wysyłać a zainteresowanych p...
autor: forma
sobota, 16 lut 2019, 21:54
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 268
Odsłony: 28341

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Spirytus otrzymany gotując mocne stężenia ( w granicach 80 % ) o ile ciepły "szczypie po nosie " o tyle zimny po dwóch dniach ma przyjemny spirytusowy zapach. Metoda ta, napawa optymizmem i osobiście poświęcę jej jeszcze trochę czasu. Kluczem byłby płaszcz wodny którego jeszcze nie mam. A ...
autor: forma
poniedziałek, 21 sty 2019, 22:15
Forum: Nastawy cukrowe
Temat: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE
Odpowiedzi: 51
Odsłony: 4741

Re: TEST SACHAROZY- KONKURS/DOŚWIADCZENIE

REGULAMIN TESTU-DOŚWIADCZENIA Z SACHAROZY Szanowni koledzy, zaczynamy. Jeżeli są osoby które chcą pomóc w rozwoju nastawu, przygotowanego jedynie z sacharozy po spełnieniu poniższych wytycznych, zapraszam do zabawy. Test ma na celu wyszukania smaków, niuansów jakie kryje w sobie cukier, wyciągnięcie...
autor: forma
niedziela, 20 sty 2019, 22:50
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu
Odpowiedzi: 268
Odsłony: 28341

Re: Kunszt rektyfikacji a posmak destylatu

Ja jak pisałem w buforze mam sprężynki miedziane, ale myślę o wymianie na stalowe. Odbierasz 25 ml, ja zawsze jak próbowałem takich prędkości to destylat otrzymywałem ze słodkim posmakiem ale z wyraznymi takimi posmakami....... nieprzyjemnymi które skłaniały mnie do zwolnienia prędkości odbioru o po...

Wyszukiwanie zaawansowane