W tym temacie chciałbym przyjrzeć się bliżej pogonom. Powiedzmy sobie szczerze,że o przedgonach już coś wiemy i każdy radzi sobie z nimi po swojemu,to po przez kropelkowy odbiór,skok temp.czy kilkukrotne spuszczanie jeziorka (do tej grupy należę ja

Kolega Akas ułatwił nam trochę zadanie tworząc bufor który niewątpliwie kumuluje pogony,nie mniej korzystając z bardzo dokładnych termometrów które trzymają temp.stabilizacji ,pod koniec procesu i tak dostają się do gonu właściwego dlatego jestem jeszcze zmuszony dzielić serce na lepsze i gorsze.Wiemy również (a przynajmniej tak mi się wydaje) że winą za to obarczamy tzw.destylacje okresową.
U mnie gdy temperatura w kotle osiąga 96-97 stopni C zauważam skok o 0.06 C i zastanawiam się czy to sygnał o pogonach czy skok ciśnienia?
Stąd też nasuwa się pomysł zainstalowania czujnika ciśnienia który dużo więcej powiedział by nam m.in o zbliżających się pogonach i nie tylko !
Korzystając z okazji chcę również zapytać was o wskazanie alkoholomierza, spuszczonego pogonu z bufora.Czy ktoś to robi ? u mnie zawsze pokazuje w granicach 60-63% (kończę przy 99 C w kotle). Nasuwa się kolejne pytanie,czy ten % z bufora to % czystego spirytusu ? czy dokładają do tego inne alkohole?
I w reszcie na koniec..... w kuluarach mówi się już o odbiorze POGONU na początku procesu....to dopiero ciekawe nie uważacie ? oczywiście to dopiero testy i próby ale mam nadzieje że Ojciec Chrzestny tego pomysłu zabierze kiedyś głos w tej sprawie.
Mam nadzieje że temat wart założenia.