Podpiwek Staropolski Gozdawa
-
- Posty: 1052
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
@spiker1974
To nie problem butelek, ale tego, że robisz bardzo niebezpieczne granaty! Zamiast przeprowadzić fermentację alkoholową w jednym zbiorniku z rurka fermentacyjną prowadzisz ją w kilkudziesięciu małych butelkach, a gaz upuszczać musisz, bo nie robi tego za ciebie rurka. Patrząc na ilość samego cukru to jest na prawdę bardzo alkoholowy podpiwek. Na wsi była prosta zasada: słodki mogły pić dzieci, gdy słodycz zanikała już tylko dorośli.
To nie problem butelek, ale tego, że robisz bardzo niebezpieczne granaty! Zamiast przeprowadzić fermentację alkoholową w jednym zbiorniku z rurka fermentacyjną prowadzisz ją w kilkudziesięciu małych butelkach, a gaz upuszczać musisz, bo nie robi tego za ciebie rurka. Patrząc na ilość samego cukru to jest na prawdę bardzo alkoholowy podpiwek. Na wsi była prosta zasada: słodki mogły pić dzieci, gdy słodycz zanikała już tylko dorośli.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 1052
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Ale tu jest mowa o przynajmniej 8blg (wspomnianego słodu nie liczę) wlanych do butelki bez wcześniejszej fermentacji. Takie ciśnienie to chyba tylko dobry kompresor wytrzyma.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 84
- Rejestracja: poniedziałek, 1 cze 2020, 09:15
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Kolego artur.sukkiennik podawałem 0.5g cukru lub glukozy na 0.5 litra, robię piwo milk stout i używam takiej samej miarki. Zazwyczaj też kupuje ciemne butelki plastikowe do piwa. Z szklanymi skończyłem z10 lat temu.
Słód do podpiwku, dodaje wersji fermentującej w pojemniku i późniejszym butelkowaniu.
Blg przy 70-80g na litr to 7-8 co może dać 3-3.6% alkoholu. Jednak pamiętać trzeba że drożdże na początku gdy mają tlen namnażają się. Później zwalniają po umieszczeniu butelki w lodówce by zachować go w wersji młodej co ogranicza zawartość alkoholu.
Podpiwek w wersji pierwszej robię od lat, używam zawsze butelek po coca-coli zrobiłem tego w życiu kilkaset, ojciec za komuny robił w szklanych po ptysiu i szklanych butelkach zwrotnych też coca-coli nie było problemu co najwyżej nakrętki nie trzymały i gaz uciekał.
Słyszałem o problemach gdy z braku odpowiednich, użyto butelek po wodzie żywcu nie gazowanym, rozdymało je jak balony. Lub 5 litrowych butelkach po wodzie i fajerwerkach gdy pękały.
Dobrze tu pasuje te powiedzenie „Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana”.
Słód do podpiwku, dodaje wersji fermentującej w pojemniku i późniejszym butelkowaniu.
Blg przy 70-80g na litr to 7-8 co może dać 3-3.6% alkoholu. Jednak pamiętać trzeba że drożdże na początku gdy mają tlen namnażają się. Później zwalniają po umieszczeniu butelki w lodówce by zachować go w wersji młodej co ogranicza zawartość alkoholu.
Podpiwek w wersji pierwszej robię od lat, używam zawsze butelek po coca-coli zrobiłem tego w życiu kilkaset, ojciec za komuny robił w szklanych po ptysiu i szklanych butelkach zwrotnych też coca-coli nie było problemu co najwyżej nakrętki nie trzymały i gaz uciekał.
Słyszałem o problemach gdy z braku odpowiednich, użyto butelek po wodzie żywcu nie gazowanym, rozdymało je jak balony. Lub 5 litrowych butelkach po wodzie i fajerwerkach gdy pękały.
Dobrze tu pasuje te powiedzenie „Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana”.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Wszystko zostało powiedziane.
Tu za wiele dodać się nie da.Kòpôcz pisze:Rozczaruję Cię - w tym "bezalkoholowym" masz przynajmniej 3-4% alkoholu z samego cukru. Robi się wytrawny, bo drożdże zjadają cukier, pierdzą dwutlenkiem węgla i śr...ją alkoholem. Odkręcając wypuszczasz drożdżowe bąki, ale już ich stolec rozpuszczony w cieczy pozostaje
Wszystko zostało powiedziane.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
Autor tematu - Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 216
- Rejestracja: poniedziałek, 12 kwie 2021, 10:58
- Krótko o sobie: Naturalne soki 100% NFC tłoczone na zimno.
https://polskiepomidory.com.pl/ - Ulubiony Alkohol: cydr
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
- Kontakt:
Re: Podpiwek Staropolski Gozdawa
Podpiwek staropolski Gozdawa chcę zrobić tradycyjnie jak podpiwek Kujawski czyli zagotować, przecedzić, dodać cukier, drożdże i rozlać do butelek. Ile mam dodać drożdży bo na opakowaniu nie ma nic o tym wspomniane? Mam drożdże w kostce i do cydru.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lip 2022, 22:58 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 23
- Rejestracja: czwartek, 2 lip 2020, 16:04
- Krótko o sobie: Początkująca - fermentująca
- Ulubiony Alkohol: Bourbon
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz