...na wszystkim da się nastawić "zacier".

Autor tematu
Greghor8
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 15 paź 2018, 21:06
Załączniki
Pirewszy nastaw z rodzynek. Proszę o porady i komentarze.

Postautor: Greghor8 » poniedziałek, 15 paź 2018, 21:50

Witam. Po raz pierwszy nastawiłem nastaw z rodzynek, więc dla pewności proszę o komętarze czy coś nie sknociłem.
Przepis:
20 kg rodzynek
17 kg cukru
100l wody
4 opak drożdży Alcotec Complex Drożdże Premium
Wszystko razem 135l. w beczce 150l do tego rurka + termometr + grzałka.
Na razie temperatura 27*C
Będzie coś z tego ? Czy coś poprawić ?
Pozdrawiam Greg.

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

9kaczor6
100
Posty: 110
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Pirewszy nastaw z rodzynek. Proszę o porady i komentarze.

Postautor: 9kaczor6 » czwartek, 18 paź 2018, 08:50

Hej. Na pewno coś będzie. Wywal rurkę i grzałki, chyba że masz zimno w piemiesczeniu ale jeśli masz tam ok. 20 stopni to wystarczy.
Ja bym dodał więcej cukru ponieważ to 17kg w 100 litrach to moim zdaniem za mało ale wiadomo rodzynka też coś tam odda.
P. S
Ja jak robię zacięry owoce to pokrótce wygląda to tak - pakuję to beczki owoce, podlewam delikatnie ciepła woda i wsypuje trochę cukru. To wszystko rozwalam przy użyciu mieszadła na pape. Potem dolewam wody ciepłej i cukru w zależności od ilości wody.
Po rozpusczeniu cukru i ostygnięciu wrzucam drożdże, bądź nie wrzucam jeśli używałem ciemnych owoców.
Pozdrawiam :)


Autor tematu
Greghor8
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 15 paź 2018, 21:06
Załączniki
Re: Pirewszy nastaw z rodzynek. Proszę o porady i komentarze.

Postautor: Greghor8 » piątek, 19 paź 2018, 00:23

Dziękuję za podpowiedź 9kaczor6.
Teraz w baniaku mam 21*C ale nadal nie wiem jaka ma być temperatura podczas fermentacji.
Grzałka nie włączona bo jest ciepło.
Ale nie rozuniem dla czego mam się pozbyć rurki ?
Nowy jestem to się nie orienruję chociaż przęglądam forum.

Online
Awatar użytkownika

lesgo58
3500
Posty: 3978
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Pirewszy nastaw z rodzynek. Proszę o porady i komentarze.

Postautor: lesgo58 » piątek, 19 paź 2018, 06:45

Bo zazwyczaj fermentacja nastawów na drożdżach gorzelniczych odbywa się bardzo burzliwie i ryzykujesz że gazy wypchną Ci rurkę i część nastawu na sufit. Baniak wystarczy przykryć ścierką bądź tylko samym deklem bez zakręcania go na siłę.

Awatar użytkownika

9kaczor6
100
Posty: 110
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Pirewszy nastaw z rodzynek. Proszę o porady i komentarze.

Postautor: 9kaczor6 » piątek, 19 paź 2018, 13:22

Dokładnie. Zakryj tylko beczkę żeby muchy nie właziły i tyle.
20 stopni spokojnie wystarczy nawet jak będzie mniej to się nic nie stanie, fermentacja będzie po prostu przebiegać wolniej, a przy nastawach owocowych na bimber szybkość nie jest wskazana.
U mnie temperatury w beczce utrzymują się na poziomie 19/21 stopni. Jedynie na początku jest większa ale generalnie staram się nie przekraczać 26 stopni.
Pamiętaj o mieszkaniu w beczce.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka


arkdom
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 17 paź 2015, 17:05
Załączniki
Re: Pirewszy nastaw z rodzynek. Proszę o porady i komentarze.

Postautor: arkdom » piątek, 19 paź 2018, 14:26

Rodzynki sparzyłeś? One są pokryte takim olejem, który najlepiej usunąć.


Autor tematu
Greghor8
2
Posty: 4
Rejestracja: poniedziałek, 15 paź 2018, 21:06
Załączniki
Re: Pirewszy nastaw z rodzynek. Proszę o porady i komentarze.

Postautor: Greghor8 » sobota, 20 paź 2018, 17:58

Witam.
Tak, rodzynki parzyłem we wrzątku przez 30 min. oraz płukałem w gorącej wodzie na sicie nad zlewem. Następnie przez maszynkę do mielenia puściłem. Nie wiedziałem o potrzebie mieszania nastawu, dzięki za podpowiedź. Czy to możliwe, że już drożdże przerobiły?
A może padły? Od wczoraj cisza w beczce. Jak mam rozpoznać, że to już? Próbowałem rano organoleptycznie. Smak wina, tak myślę chociaż win nie pijam, nie wiem jak alkohol bo rano byłem jeszcze wczorajszy :pije: Drożdży raczej nie wyczułem w smaku. Klarować to jakimś proszkiem, czy jak? Jak postępować dalej?
Ostatnio zmieniony sobota, 20 paź 2018, 19:00 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

9kaczor6
100
Posty: 110
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 14:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Pirewszy nastaw z rodzynek. Proszę o porady i komentarze.

Postautor: 9kaczor6 » sobota, 20 paź 2018, 19:45

Podstawowe potrzebne Ci urządzenie to cukromierz. Kup cukromierz i bierz BLG nastawu. Jeśli zejdzie poniżej zera (-4) tzn. Że cukier został sfermentowany.
Ja nie klaruje zacieru ale też nie wlewam do kega gestych zacierów z owocami ponieważ mam ogrzewanie elektryczne. W takim przypadku istnieje ryzyko przypalenia.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 20 paź 2018, 19:45 przez 9kaczor6, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości