Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
chmurekxxl
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 12:20
Załączniki
Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

Postautor: chmurekxxl » środa, 21 lis 2018, 09:59

Panowie i Panie krótkie pytanie, zebrałem teraz pigwe i po przekrojeniu środek jest bardziej lub mniej brązowy. Chciałem to puścić na rurki ale teraz nie wiem czy to się jeszcze do czegoś nadaje ?
Ostatnio zmieniony środa, 21 lis 2018, 10:09 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.


 Książki i poradniki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Airacobrator
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 14:04
Krótko o sobie: Wielohobbysta
Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

Postautor: Airacobrator » środa, 21 lis 2018, 11:38

Jakieś zdjęcia by się przydały - dla jednego kolor może być brązowy dla innego ciemnoróżowy albo brunatny.

Awatar użytkownika

Kamal
1650
Posty: 1684
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

Postautor: Kamal » środa, 21 lis 2018, 22:58

Zalążek gnicia. Wykrój środek i wyrzuć, a resztę przeznacz na nastaw.
K.
Obrazek


Autor tematu
chmurekxxl
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 12:20
Załączniki
Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

Postautor: chmurekxxl » czwartek, 22 lis 2018, 07:57

2018-11-22 07.55.05.jpg


Jak na obrazku, niektóre są prawie całe takie. Skórę trzeba obierać, bo planuje dać ze skórą ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

Airacobrator
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 14:04
Krótko o sobie: Wielohobbysta
Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

Postautor: Airacobrator » czwartek, 22 lis 2018, 08:40

Jak dla mnie to mocno dojrzałe. Skórę tylko myjesz - usuwasz pestki i albedo (te skórki obok pestek), bo nadadzą gorzki smak - mnie to zajęło najwięcej czasu. Ja swoje, po pocięciu na ćwiartki , starłem na tarce w malakserze - lepiej oddały sok i aromat, ale możesz też tylko drobno pokroić.


Autor tematu
chmurekxxl
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 12:20
Załączniki
Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

Postautor: chmurekxxl » czwartek, 22 lis 2018, 21:05

W weekend wezmę się za robote. Na jakich drożdżach robiłeś zwykłych czy turbo ?

Awatar użytkownika

Airacobrator
50
Posty: 77
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 14:04
Krótko o sobie: Wielohobbysta
Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Załączniki
Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

Postautor: Airacobrator » czwartek, 22 lis 2018, 22:59

Wszelkie nastawy na brandy po jednej próbie na Turbo Fruit Biowinu, będę robił na bayanusach, lub Zamoyskiego (Tokay lub Burgund) - te drugie wymagają nastawienia matki drożdżowej - ale pracują spokojniej i nie ma takiego syfu w nastawie.
A brązową część wytnij i porównaj smak ze zwykłą. Jeśli okaże się, że smakuje dużo inaczej to odrzuć tę brązową część - jak napisał przedmówca.
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 lis 2018, 23:03 przez Airacobrator, łącznie zmieniany 2 razy.


Autor tematu
chmurekxxl
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 12:20
Załączniki
Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

Postautor: chmurekxxl » niedziela, 25 lis 2018, 13:07

Wyszło około 24 kg owocu podejrzewam że połowa odpadnie, ile dać wody i cukru ?


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości