Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
chmurekxxl
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 12:20

Post autor: chmurekxxl »

Panowie i Panie krótkie pytanie, zebrałem teraz pigwe i po przekrojeniu środek jest bardziej lub mniej brązowy. Chciałem to puścić na rurki ale teraz nie wiem czy to się jeszcze do czegoś nadaje ?
Ostatnio zmieniony środa, 21 lis 2018, 10:09 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Airacobrator
100
Posty: 134
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
Krótko o sobie: Wielohobbysta
Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

Post autor: Airacobrator »

Jakieś zdjęcia by się przydały - dla jednego kolor może być brązowy dla innego ciemnoróżowy albo brunatny.
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

Post autor: Kamal »

Zalążek gnicia. Wykrój środek i wyrzuć, a resztę przeznacz na nastaw.
K.
Obrazek

Autor tematu
chmurekxxl
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 12:20
Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

Post autor: chmurekxxl »

2018-11-22 07.55.05.jpg
Jak na obrazku, niektóre są prawie całe takie. Skórę trzeba obierać, bo planuje dać ze skórą ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

Airacobrator
100
Posty: 134
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
Krótko o sobie: Wielohobbysta
Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

Post autor: Airacobrator »

Jak dla mnie to mocno dojrzałe. Skórę tylko myjesz - usuwasz pestki i albedo (te skórki obok pestek), bo nadadzą gorzki smak - mnie to zajęło najwięcej czasu. Ja swoje, po pocięciu na ćwiartki , starłem na tarce w malakserze - lepiej oddały sok i aromat, ale możesz też tylko drobno pokroić.

Autor tematu
chmurekxxl
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 12:20
Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

Post autor: chmurekxxl »

W weekend wezmę się za robote. Na jakich drożdżach robiłeś zwykłych czy turbo ?
Awatar użytkownika

Airacobrator
100
Posty: 134
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
Krótko o sobie: Wielohobbysta
Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

Post autor: Airacobrator »

Wszelkie nastawy na brandy po jednej próbie na Turbo Fruit Biowinu, będę robił na bayanusach, lub Zamoyskiego (Tokay lub Burgund) - te drugie wymagają nastawienia matki drożdżowej - ale pracują spokojniej i nie ma takiego syfu w nastawie.
A brązową część wytnij i porównaj smak ze zwykłą. Jeśli okaże się, że smakuje dużo inaczej to odrzuć tę brązową część - jak napisał przedmówca.
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 lis 2018, 23:03 przez Airacobrator, łącznie zmieniany 2 razy.

Autor tematu
chmurekxxl
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 12:20
Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?

Post autor: chmurekxxl »

Wyszło około 24 kg owocu podejrzewam że połowa odpadnie, ile dać wody i cukru ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”