Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 12:20
Panowie i Panie krótkie pytanie, zebrałem teraz pigwe i po przekrojeniu środek jest bardziej lub mniej brązowy. Chciałem to puścić na rurki ale teraz nie wiem czy to się jeszcze do czegoś nadaje ?
Ostatnio zmieniony środa, 21 lis 2018, 10:09 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 12:20
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?
Jak dla mnie to mocno dojrzałe. Skórę tylko myjesz - usuwasz pestki i albedo (te skórki obok pestek), bo nadadzą gorzki smak - mnie to zajęło najwięcej czasu. Ja swoje, po pocięciu na ćwiartki , starłem na tarce w malakserze - lepiej oddały sok i aromat, ale możesz też tylko drobno pokroić.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 12:20
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pigwa brązowa w środku - nadaje się na nastaw ?
Wszelkie nastawy na brandy po jednej próbie na Turbo Fruit Biowinu, będę robił na bayanusach, lub Zamoyskiego (Tokay lub Burgund) - te drugie wymagają nastawienia matki drożdżowej - ale pracują spokojniej i nie ma takiego syfu w nastawie.
A brązową część wytnij i porównaj smak ze zwykłą. Jeśli okaże się, że smakuje dużo inaczej to odrzuć tę brązową część - jak napisał przedmówca.
A brązową część wytnij i porównaj smak ze zwykłą. Jeśli okaże się, że smakuje dużo inaczej to odrzuć tę brązową część - jak napisał przedmówca.
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 lis 2018, 23:03 przez Airacobrator, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Autor tematu - Posty: 8
- Rejestracja: poniedziałek, 29 lut 2016, 12:20