Pierwsze psocenie - czy odebrać przedgon i pogon?

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
fredi007
50
Posty: 86
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2009, 12:14
Otrzymał podziękowanie: 2 razy

Post autor: fredi007 »

Mam takie pytanie czy z pierwszego psocenia cukrówki z przepisu 1410
należy odebrać przedgon i pogon? Czy dopiero w drugiej grze?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze psocenie

Post autor: Zygmunt »

Zdecydowanie należy to zrobić za pierwszym razem. Za drugim tez by wypadało. W ten sposób oczyszczasz produkt końcowy.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kucyk
1700
Posty: 1704
Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Pierwsze psocenie - czy odebrać przedgon i pogon?

Post autor: Kucyk »

Wydaję mi się, że zależy to od przyjętej technologii. Kolega Juliusz w temacie http://alkohole-domowe.com/forum/operow ... -t103.html zaleca pierwsze gotowanie przeprowadzić bez refluksu zbierając wszystko co będzie kapało z chłodnicy za wyjątkiem pierwszej "setki" na 10L załadowanego zacieru.

Oddzielenie przedgonów i pogonów następuje w drugiej fazie - rektyfikacji.

Nie do końca się orientuję, ale Kolega Fredi chyba jedzie na pot-still'u więc tu rady Zygmunta są jak najbardziej wskazane.
Awatar użytkownika

Qwet
50
Posty: 97
Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze psocenie - czy odebrać przedgon i pogon?

Post autor: Qwet »

Czyli odebrać 50ml przedgonu na 5l gotowanego zacieru? Trochę dużo... Wszystko ma iść do zbiorniczka płynu do spryskiwaczy? Bo jednak trochę szkoda, będę wylewał 0,5 litra na każde 50l sfermentowanego zacieru...
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu :)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze psocenie - czy odebrać przedgon i pogon?

Post autor: Zygmunt »

Nikt nie każe wylewać- Twoje zdrowie, Twój smak...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Coorp.pl
100
Posty: 112
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pierwsze psocenie - czy odebrać przedgon i pogon?

Post autor: Coorp.pl »

Juliusz to Geniusz, ale seta na deko kwaterek zacieru to za dużo. Osobiście odlewam 50 g na 25 litrów zacieru. Pogon też trzeba odebrać, jeśli gotujesz tylko raz. Jeżeli nastawiasz się na dwa gotowania, chyba to jest bez sensu, bo i tak trafi z powrotem do kotła.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik


Ave Księstwo Oświęcimskie ;)
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Pierwsze psocenie - czy odebrać przedgon i pogon?

Post autor: Zygmunt »

www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”