Mam takie pytanie czy z pierwszego psocenia cukrówki z przepisu 1410
należy odebrać przedgon i pogon? Czy dopiero w drugiej grze?
Pierwsze psocenie - czy odebrać przedgon i pogon?
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Pierwsze psocenie
Zdecydowanie należy to zrobić za pierwszym razem. Za drugim tez by wypadało. W ten sposób oczyszczasz produkt końcowy.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Pierwsze psocenie - czy odebrać przedgon i pogon?
Wydaję mi się, że zależy to od przyjętej technologii. Kolega Juliusz w temacie http://alkohole-domowe.com/forum/operow ... -t103.html zaleca pierwsze gotowanie przeprowadzić bez refluksu zbierając wszystko co będzie kapało z chłodnicy za wyjątkiem pierwszej "setki" na 10L załadowanego zacieru.
Oddzielenie przedgonów i pogonów następuje w drugiej fazie - rektyfikacji.
Nie do końca się orientuję, ale Kolega Fredi chyba jedzie na pot-still'u więc tu rady Zygmunta są jak najbardziej wskazane.
Oddzielenie przedgonów i pogonów następuje w drugiej fazie - rektyfikacji.
Nie do końca się orientuję, ale Kolega Fredi chyba jedzie na pot-still'u więc tu rady Zygmunta są jak najbardziej wskazane.
-
- Posty: 97
- Rejestracja: poniedziałek, 2 mar 2009, 00:06
- Ulubiony Alkohol: Redd's jabłkowy - moje nowe bożyszcze
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Gdzieś w okolicach Bydgoszczy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
- Kontakt:
Re: Pierwsze psocenie - czy odebrać przedgon i pogon?
Czyli odebrać 50ml przedgonu na 5l gotowanego zacieru? Trochę dużo... Wszystko ma iść do zbiorniczka płynu do spryskiwaczy? Bo jednak trochę szkoda, będę wylewał 0,5 litra na każde 50l sfermentowanego zacieru...
Przecier pomidorowy w cukrówce jest jak turbosprężarka w dieslu
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Pierwsze psocenie - czy odebrać przedgon i pogon?
Nikt nie każe wylewać- Twoje zdrowie, Twój smak...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 112
- Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2009, 20:24
- Krótko o sobie: Zbyt wiele szczegółów nie ma co zdradzać. Kocham moją Rodzinę a Przyjaciele są ważni jak moi Krewni. Kiedyś kupię sobie ranczo, wybuduję dom, wędzarnię, ziemiankę i szopę do pędzenia. Kto wie? Może wykopię staw? Posadzę na pewno brzozy. A może dęby i lipy ;-) Świerki i sosny też tam będą. Będę miał kurki i świnki, a kto wie, czy nie będzie tam krówki i konika :-)
- Ulubiony Alkohol: własne wódki i nalewki oraz piwo braciszka Siurka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Puszcze Mazowsza
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Pierwsze psocenie - czy odebrać przedgon i pogon?
Juliusz to Geniusz, ale seta na deko kwaterek zacieru to za dużo. Osobiście odlewam 50 g na 25 litrów zacieru. Pogon też trzeba odebrać, jeśli gotujesz tylko raz. Jeżeli nastawiasz się na dwa gotowania, chyba to jest bez sensu, bo i tak trafi z powrotem do kotła.
"Picie sklepowej wódki Panu Bogu się nie podoba, ale picie dobrego bimbru to nie grzech. To owoc ziemi i pracy rąk ludzkich".
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
Pan Piotr, bas kościelny, doświadczony bimbrownik
Ave Księstwo Oświęcimskie
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Pierwsze psocenie - czy odebrać przedgon i pogon?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"