Parnik 100 l by Kujus

Dział dla tych, co lubią zrobić nieco więcej...
Kujus
10
10
Posty: 18
Rejestracja: czwartek, 14 paź 2010, 22:42

Parnik 100 l by Kujus

Post autor: Kujus »

Witam chciałem pokazać swój sprzęt produkcyjny , nie ukrywam że Bimbrofor Kucyka był ogromną inspiracją i rozwiązania konstrukcyjne są w większości z niego zapożyczone. Jest to konstrukcja na bazie 100 l parnika węglowego z czarnej 2 mm blachy ( ocynk i tak by zlazł ) W kotle zamontowałem zawór spustowy 1'' przydatny przy spuszczaniu gorącego wywaru bez przechylania kotła , zawór serwisowy 3/4' , kurek probierczy ( wmontowany żeby wskazywał 80 l w baniaku , przydatna sprawa do obliczeń ) Oraz termometr
Obrazek
Obrazek
Podłączenie chłodnicy jest poprzez wąż i szybkozłączkę 1'
Obrazek
Chłodzenie postanowiłem zrobić typu para-powietrze do tego celu posłużyła mi miedziana chłodnica samochodowa od Uaza ( wytrawiona i oczyszczona ) odpowiednio zmodyfikowana , z zamontowanym wentylatorem od Ascony do chłodnicy jest podłączony manometr cieczowy w zakresie do +/-0,07 atm Tak wygląda całość wraz z prostownikiem zasilającym chłodzenie
Obrazek
Co do wydajności to jest bardzo fajna :D nawet bardzo bardzo fajna , rozgrzanie trwa około 1,5h i destylacja około 2-3 h ( zależy od sposobu palenia i wkładu ) . Jak wam się podoba takie urządzenie ?
Awatar użytkownika
Zygmunt
5000
5000
Posty: 5362
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 658 razy
Kontakt:

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: Zygmunt »

No cóż... Chłodnica samochodowa- ciąłeś kiedyś taką? Mi się zdarzyło ciąć taką, która była myta najpierw ropką, potem cilitem, kagerem, mocną zasadą i na końcu kwasem. Płukane myjka ciśnieniową. Po kilki godzinach wymyliśmy ja tak, że woda za każdym razem wypływała czysta- a na końcu i tak musieliśmy ja przeciąć, żeby ja skrócić. I wiesz co? W środku dalej był syf! Ja bym z tego wódki się nie napił, zwłaszcza, że pary do chłodnicy masz Kolego poprowadzone wężem z PCV...
Zawór na wyjściu z chłodnicy pomijam, bo tu o BHP i tak mowy być nie może. Na zdrowie...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Kujus
10
10
Posty: 18
Rejestracja: czwartek, 14 paź 2010, 22:42

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: Kujus »

Na złom porąbałem nie jedną chłodnicę , ta była z wiadomego auta które nie widziało glikolu i innych nie zamarzających syfów jeździła tylko na wodzie i czyszczenie jej oparło się tylko na odtłuszczeniu jej nitrem 5 krotnie potem wrzątek z NaOH ludwik i 2x woda i para i leci z niej jak kryształ , wąż plastik jest tymczasowy bo silikon rozlazł się ze starości , co do zaworu na końcu to nieoceniona pomoc przy pobieraniu próbek czy zmienianiu naczynia normalnie jest zawsze otwarty 8-) Nawet jak jakiś syf sie przedstanie przez cały zestaw to i tak odpadnie na 2 i 3 destylacji na aparaturze z KO
Awatar użytkownika
radius
7000
7000
Posty: 7032
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 392 razy
Otrzymał podziękowanie: 1656 razy

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: radius »

Oglądając te zdjęcia aż mi żołądkiem drgawki wstrząsnęły :o
HUJ*, ewentualnie CIP** miałby tu dużo roboty :D

*HUJ - Higieniczny Urząd Jakościowy
**CIP - Centralny Instytut Pędnictwa
:hahaha: :hahaha: :hahaha:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
fabis
10
10
Posty: 10
Rejestracja: środa, 20 sty 2010, 19:22
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: fabis »

Gratki za kreatywność;) Co do reszty Ja z tego pił nie będe...
Awatar użytkownika
Kamal
2000
2000
Posty: 2329
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 209 razy

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: Kamal »

Hehe, to co ludzi chcesz czeęstować? Moim zdaniem jak coś robić, to porządnie. I nie z byle czego.
Pozdrawiam Kamal ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
BartekBartek1
450
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: BartekBartek1 »

Chłodnica powinna być z rurki. Najlepiej miedziana. Koszty zamkną się w stówie i wywal ten wąż pcv. Połączenia zrób też z miedzi.
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika
lesgo58
5000
5000
Posty: 5221
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1295 razy
Otrzymał podziękowanie: 2724 razy

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: lesgo58 »

Panowie spójrzcie na datę , kiedy zdjęcie tego parnika zostało wystawione.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
jhmm
10
10
Posty: 15
Rejestracja: środa, 28 gru 2011, 15:43
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: jhmm »

Swoje pierwsze doświadczenie z gotowaniem nabywałem na podobnym parniku. To dobre i tanie urządzenie do pędzenia i dające spore możliwości. Mój ojciec ze swoim szwagrem mieli parnik, który łączyli z chłodnicą umieszczoną w beczce tzw. " śledziówce" za pomocą 1,5 m rury 1/2 lub 3/4 /nie pamiętam/, zagiętej po obu stronach. Chłodnica była zrobiona z takiej samej zwiniętej rurki o średnicy trochę mniejszej niż średnica beczki. Wszystko było uszczelnione na ciasto z mąki żytniej. Był to prosty i tani zestaw. Wychodził z niego typowy bimber robiony na drożdżach piekarniczych. Wujek jako główny operator, odbierał bimber do czasu aż się palił. Gdy przestawał jeszcze przez jakiś czas odbierał, wąchając i próbując decydowali z ojcem czy dolewać do całości czy też nie. Moja rola, kiedy już zostałem dopuszczony do procesu, to było pilnowanie temperatury wody w beczce. Przez cały proces czyli 3-4 godziny, nastaw był nie mniejszy jak 80 l, wybierałem kubkiem litrowym wodę ciepła i wlewałem zimną. Nie mieliśmy żadnego termometru. Wszystko było na wyczucie ale poparte wieloletnią praktyką. Odpęd był jednokrotny z zachowaniem jak największej ostrożności. Na drugi przebieg nie decydowano się z obawy przed sąsiadami, którzy interesowali się " dlaczego Józek do ciebie tak często przychodzi " i tyle przesiaduje. Pędzenie odbywało się dwa razy w roku przed Bożym Narodzeniem i Wielkanocą. Ech! to były czasy!
Teraz, po latach zamierzam podobny parnik połączyć rurką miedzianą z chłodnicą, też miedzianą, zanurzoną oczywiście w beczce i wykorzystywać do gotowania gęstych nastawów ze śliwek i jabłek.
Awatar użytkownika
BartekBartek1
450
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: BartekBartek1 »

Oj kolego, jeśli zrobisz do tego płaszcz to będzie super. Ale jak chcesz destylować śliwki i jabłka to się przypali i będzie walić spalenizną. Bardzo dobry pomysł z miedzianą chłodnicą. W sobotę zrobiłem taką za 15zł. Dostałem 4,5m rury miedzianej o średnicy 12mm. Do tego miałem już rurę na obudowę o średnicy 160mm i kształtki oraz silikon. Kupiłem tylko zaślepkę do rury. Rurę miedzianą wygiąłem na rurze pcv 110mm i włożyłem w tubę z pcv. Na początku chciałem włożyć to do beczki, ale stwierdziłem, że lepiej jest zastosować dłuższą a węższą tubę, bo woda nagrzewa się od góry i 30cm rury będzie ciepłe a reszta zimna. Chłodnica ma pojemność 30l i będzie bardzo wydajna i jeszcze bardziej ekonomiczna.
Obrazek
Obrazek
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika
Emiel Regis
1700
1700
Posty: 1723
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 261 razy

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: Emiel Regis »

Takie parniki, ale z miedzianym wkładem znane są już od ponad 100 lat. Temu z pierwszego postu faktycznie warto by poświęcić jeszcze trochę uwagi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika
BartekBartek1
450
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: BartekBartek1 »

Moim zdaniem najważniejsza jest pokrywa i to co dalej. Miedź lepiej przewodzi ciepło, a za razem lepiej chłodzi, więc pokrywa miedziana pełni rolę deflegmatora. Moim marzeniem jest taki miedziany parnik, ale muszę się zadowolić z miedzianym kotłem :P
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika
grzesieksz7
150
150
Posty: 193
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: grzesieksz7 »

Miedź? A co myślicie o kotle z stali nierdzewnej, a same rurki z miedzi?
I jedno pytanie - spirala ( chłodnica ) lepsza by była tak jak kilka zdjęć wyżej, w wysokiej rurze pcv, czy też rurka tej samej długości, lecz w szerokiej, niskiej beczce 200l ? Oczywiście zakładając, że woda będzie wymieniana cały czas.
I pytanie drugie, jaka średnica "fajki" od parnika do spirali i też samej spirali byłaby zalecana?
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!
Awatar użytkownika
BartekBartek1
450
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: BartekBartek1 »

Miedź jest droga. Kilka razy droższa od stali nierdzewnej. O wiele lepiej przewodzi ciepło, ale nie sądzę, że zbiornik z miedzi jakoś znacząco wpłynie na destylat. Natomiast miedziana pokrywa z czapą wpłynie, ponieważ skroplą się na niej frakcje lekkie i destylat będzie o nie czyściejszy.
Mniej wody będziesz po pierwsze potrzebował. Po drugie będzie lepsza wymiana wody. A w takiej 200l beczce będzie się mieszać moim zdaniem. Mniejsza chłodnica będzie bardziej poręczna.
Może być taka sama, ale ja będę robił z rury miedzianej o średnicy 22mm.
Chcesz zmienić parnik na zbiornik ze stali nierdzewnej czy tak tylko z ciekawości?
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika
grzesieksz7
150
150
Posty: 193
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: grzesieksz7 »

Z ciekawości czystej. Ale dla jasności to właśnie chodziło mi o parnik z nierdzewki, a nie zbiornik.
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!
Awatar użytkownika
BartekBartek1
450
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: BartekBartek1 »

Ale chciałbyś samemu spawać czy kupić gotowy? Ostatnio na allegro był ale za 1200zł. Lepiej samemu zrobić lub zlecić budowę, ponieważ wyjdzie taniej, a można zrobić płaszcz wodny. To moim zdaniem podstawa, bo destylujesz wszystko i nic się nie przypala.
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika
grzesieksz7
150
150
Posty: 193
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: grzesieksz7 »

Płaszcz wodny czyli drugie dno? U nas stosuje się taki stożkowaty wkład z dziurkami i owocówki się nie przypalą, a jeśli chodzi o zbożówki, to silniczek i się miesza.
Znajomy kowal spawa 130l nierdzewki za 700zł, z pokrywą itd, tylko palenisko trzeba kupić. A rurki to nie problem.
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!
Awatar użytkownika
BartekBartek1
450
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: BartekBartek1 »

W sensie na chłodnicę? A teraz masz też miedziane? Spytaj się go ile chciałby za zbiornik z płaszczem wodnym. Palenisko można zrobić z 200l beczki stalowej.
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika
grzesieksz7
150
150
Posty: 193
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: grzesieksz7 »

Tak, rurki na chłodnicę widziałem jedynie miedziane.
Ponawiam pytanie o to, czy lepsza chłodnica wąska a wysoka, czy niska a szeroka ;)
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!
Awatar użytkownika
BartekBartek1
450
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: BartekBartek1 »

Wąska a wysoka. Średnica maksymalna 200mm.
Pędzić, pić, zalegalizować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria urządzeń do destylacji masowej”