Parnik 100 l by Kujus

Dział dla tych, co lubią zrobić nieco więcej...
Kujus
10
10

Parnik 100 l by Kujus

Post autor: Kujus »

Witam chciałem pokazać swój sprzęt produkcyjny , nie ukrywam że Bimbrofor Kucyka był ogromną inspiracją i rozwiązania konstrukcyjne są w większości z niego zapożyczone. Jest to konstrukcja na bazie 100 l parnika węglowego z czarnej 2 mm blachy ( ocynk i tak by zlazł ) W kotle zamontowałem zawór spustowy 1'' przydatny przy spuszczaniu gorącego wywaru bez przechylania kotła , zawór serwisowy 3/4' , kurek probierczy ( wmontowany żeby wskazywał 80 l w baniaku , przydatna sprawa do obliczeń ) Oraz termometr
Obrazek
Obrazek
Podłączenie chłodnicy jest poprzez wąż i szybkozłączkę 1'
Obrazek
Chłodzenie postanowiłem zrobić typu para-powietrze do tego celu posłużyła mi miedziana chłodnica samochodowa od Uaza ( wytrawiona i oczyszczona ) odpowiednio zmodyfikowana , z zamontowanym wentylatorem od Ascony do chłodnicy jest podłączony manometr cieczowy w zakresie do +/-0,07 atm Tak wygląda całość wraz z prostownikiem zasilającym chłodzenie
Obrazek
Co do wydajności to jest bardzo fajna :D nawet bardzo bardzo fajna , rozgrzanie trwa około 1,5h i destylacja około 2-3 h ( zależy od sposobu palenia i wkładu ) . Jak wam się podoba takie urządzenie ?
Awatar użytkownika
Zygmunt
5000
5000
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 658 razy
Kontakt:

Re: Parnik 100 l by Kujus

Post autor: Zygmunt »

No cóż... Chłodnica samochodowa- ciąłeś kiedyś taką? Mi się zdarzyło ciąć taką, która była myta najpierw ropką, potem cilitem, kagerem, mocną zasadą i na końcu kwasem. Płukane myjka ciśnieniową. Po kilki godzinach wymyliśmy ja tak, że woda za każdym razem wypływała czysta- a na końcu i tak musieliśmy ja przeciąć, żeby ja skrócić. I wiesz co? W środku dalej był syf! Ja bym z tego wódki się nie napił, zwłaszcza, że pary do chłodnicy masz Kolego poprowadzone wężem z PCV...
Zawór na wyjściu z chłodnicy pomijam, bo tu o BHP i tak mowy być nie może. Na zdrowie...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Kujus
10
10

Post autor: Kujus »

Na złom porąbałem nie jedną chłodnicę , ta była z wiadomego auta które nie widziało glikolu i innych nie zamarzających syfów jeździła tylko na wodzie i czyszczenie jej oparło się tylko na odtłuszczeniu jej nitrem 5 krotnie potem wrzątek z NaOH ludwik i 2x woda i para i leci z niej jak kryształ , wąż plastik jest tymczasowy bo silikon rozlazł się ze starości , co do zaworu na końcu to nieoceniona pomoc przy pobieraniu próbek czy zmienianiu naczynia normalnie jest zawsze otwarty 8-) Nawet jak jakiś syf sie przedstanie przez cały zestaw to i tak odpadnie na 2 i 3 destylacji na aparaturze z KO
Awatar użytkownika
radius
7000
7000
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 392 razy
Otrzymał podziękowanie: 1656 razy

Post autor: radius »

Oglądając te zdjęcia aż mi żołądkiem drgawki wstrząsnęły :o
HUJ*, ewentualnie CIP** miałby tu dużo roboty :D

*HUJ - Higieniczny Urząd Jakościowy
**CIP - Centralny Instytut Pędnictwa
:hahaha: :hahaha: :hahaha:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
fabis
10
10
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: fabis »

Gratki za kreatywność;) Co do reszty Ja z tego pił nie będe...
Awatar użytkownika
Kamal
2000
2000
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 209 razy

Post autor: Kamal »

Hehe, to co ludzi chcesz czeęstować? Moim zdaniem jak coś robić, to porządnie. I nie z byle czego.
Pozdrawiam Kamal ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
BartekBartek1
450
450
Otrzymał podziękowanie: 21 razy

Post autor: BartekBartek1 »

Chłodnica powinna być z rurki. Najlepiej miedziana. Koszty zamkną się w stówie i wywal ten wąż pcv. Połączenia zrób też z miedzi.
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika
lesgo58
5000
5000
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Podziękował: 1295 razy
Otrzymał podziękowanie: 2724 razy

Post autor: lesgo58 »

Panowie spójrzcie na datę , kiedy zdjęcie tego parnika zostało wystawione.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
jhmm
10
10
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy

Post autor: jhmm »

Swoje pierwsze doświadczenie z gotowaniem nabywałem na podobnym parniku. To dobre i tanie urządzenie do pędzenia i dające spore możliwości. Mój ojciec ze swoim szwagrem mieli parnik, który łączyli z chłodnicą umieszczoną w beczce tzw. " śledziówce" za pomocą 1,5 m rury 1/2 lub 3/4 /nie pamiętam/, zagiętej po obu stronach. Chłodnica była zrobiona z takiej samej zwiniętej rurki o średnicy trochę mniejszej niż średnica beczki. Wszystko było uszczelnione na ciasto z mąki żytniej. Był to prosty i tani zestaw. Wychodził z niego typowy bimber robiony na drożdżach piekarniczych. Wujek jako główny operator, odbierał bimber do czasu aż się palił. Gdy przestawał jeszcze przez jakiś czas odbierał, wąchając i próbując decydowali z ojcem czy dolewać do całości czy też nie. Moja rola, kiedy już zostałem dopuszczony do procesu, to było pilnowanie temperatury wody w beczce. Przez cały proces czyli 3-4 godziny, nastaw był nie mniejszy jak 80 l, wybierałem kubkiem litrowym wodę ciepła i wlewałem zimną. Nie mieliśmy żadnego termometru. Wszystko było na wyczucie ale poparte wieloletnią praktyką. Odpęd był jednokrotny z zachowaniem jak największej ostrożności. Na drugi przebieg nie decydowano się z obawy przed sąsiadami, którzy interesowali się " dlaczego Józek do ciebie tak często przychodzi " i tyle przesiaduje. Pędzenie odbywało się dwa razy w roku przed Bożym Narodzeniem i Wielkanocą. Ech! to były czasy!
Teraz, po latach zamierzam podobny parnik połączyć rurką miedzianą z chłodnicą, też miedzianą, zanurzoną oczywiście w beczce i wykorzystywać do gotowania gęstych nastawów ze śliwek i jabłek.
Awatar użytkownika
BartekBartek1
450
450

Oj kolego, jeśli zrobisz do tego płaszcz to będzie super. Ale jak chcesz destylować śliwki i jabłka to się przypali i będzie walić spalenizną. Bardzo dobry pomysł z miedzianą chłodnicą. W sobotę zrobiłem taką za 15zł. Dostałem 4,5m rury miedzianej o średnicy 12mm. Do tego miałem już rurę na obudowę o średnicy 160mm i kształtki oraz silikon. Kupiłem tylko zaślepkę do rury. Rurę miedzianą wygiąłem na rurze pcv 110mm i włożyłem w tubę z pcv. Na początku chciałem włożyć to do beczki, ale stwierdziłem, że lepiej jest zastosować dłuższą a węższą tubę, bo woda nagrzewa się od góry i 30cm rury będzie ciepłe a reszta zimna. Chłodnica ma pojemność 30l i będzie bardzo wydajna i jeszcze bardziej ekonomiczna.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Emiel Regis
1700
1700
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Podziękował: 82 razy
Otrzymał podziękowanie: 261 razy

Post autor: Emiel Regis »

Takie parniki, ale z miedzianym wkładem znane są już od ponad 100 lat. Temu z pierwszego postu faktycznie warto by poświęcić jeszcze trochę uwagi.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika
BartekBartek1
450
450

Moim zdaniem najważniejsza jest pokrywa i to co dalej. Miedź lepiej przewodzi ciepło, a za razem lepiej chłodzi, więc pokrywa miedziana pełni rolę deflegmatora. Moim marzeniem jest taki miedziany parnik, ale muszę się zadowolić z miedzianym kotłem :P
Awatar użytkownika
grzesieksz7
150
150
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Podziękował: 4 razy

Post autor: grzesieksz7 »

Miedź? A co myślicie o kotle z stali nierdzewnej, a same rurki z miedzi?
I jedno pytanie - spirala ( chłodnica ) lepsza by była tak jak kilka zdjęć wyżej, w wysokiej rurze pcv, czy też rurka tej samej długości, lecz w szerokiej, niskiej beczce 200l ? Oczywiście zakładając, że woda będzie wymieniana cały czas.
I pytanie drugie, jaka średnica "fajki" od parnika do spirali i też samej spirali byłaby zalecana?
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!
Awatar użytkownika
BartekBartek1
450
450

Miedź jest droga. Kilka razy droższa od stali nierdzewnej. O wiele lepiej przewodzi ciepło, ale nie sądzę, że zbiornik z miedzi jakoś znacząco wpłynie na destylat. Natomiast miedziana pokrywa z czapą wpłynie, ponieważ skroplą się na niej frakcje lekkie i destylat będzie o nie czyściejszy.
Mniej wody będziesz po pierwsze potrzebował. Po drugie będzie lepsza wymiana wody. A w takiej 200l beczce będzie się mieszać moim zdaniem. Mniejsza chłodnica będzie bardziej poręczna.
Może być taka sama, ale ja będę robił z rury miedzianej o średnicy 22mm.
Chcesz zmienić parnik na zbiornik ze stali nierdzewnej czy tak tylko z ciekawości?
Awatar użytkownika
grzesieksz7
150
150

Z ciekawości czystej. Ale dla jasności to właśnie chodziło mi o parnik z nierdzewki, a nie zbiornik.
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!
Awatar użytkownika
BartekBartek1
450
450

Ale chciałbyś samemu spawać czy kupić gotowy? Ostatnio na allegro był ale za 1200zł. Lepiej samemu zrobić lub zlecić budowę, ponieważ wyjdzie taniej, a można zrobić płaszcz wodny. To moim zdaniem podstawa, bo destylujesz wszystko i nic się nie przypala.
Awatar użytkownika
grzesieksz7
150
150

Płaszcz wodny czyli drugie dno? U nas stosuje się taki stożkowaty wkład z dziurkami i owocówki się nie przypalą, a jeśli chodzi o zbożówki, to silniczek i się miesza.
Znajomy kowal spawa 130l nierdzewki za 700zł, z pokrywą itd, tylko palenisko trzeba kupić. A rurki to nie problem.
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!
Awatar użytkownika
BartekBartek1
450
450

W sensie na chłodnicę? A teraz masz też miedziane? Spytaj się go ile chciałby za zbiornik z płaszczem wodnym. Palenisko można zrobić z 200l beczki stalowej.
Awatar użytkownika
grzesieksz7
150
150

Tak, rurki na chłodnicę widziałem jedynie miedziane.
Ponawiam pytanie o to, czy lepsza chłodnica wąska a wysoka, czy niska a szeroka ;)
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!
Awatar użytkownika
BartekBartek1
450
450

Wąska a wysoka. Średnica maksymalna 200mm.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria urządzeń do destylacji masowej”