Witam chciałem pokazać swój sprzęt produkcyjny , nie ukrywam że Bimbrofor Kucyka był ogromną inspiracją i rozwiązania konstrukcyjne są w większości z niego zapożyczone. Jest to konstrukcja na bazie 100 l parnika węglowego z czarnej 2 mm blachy ( ocynk i tak by zlazł ) W kotle zamontowałem zawór spustowy 1'' przydatny przy spuszczaniu gorącego wywaru bez przechylania kotła , zawór serwisowy 3/4' , kurek probierczy ( wmontowany żeby wskazywał 80 l w baniaku , przydatna sprawa do obliczeń ) Oraz termometr

Podłączenie chłodnicy jest poprzez wąż i szybkozłączkę 1'

Chłodzenie postanowiłem zrobić typu para-powietrze do tego celu posłużyła mi miedziana chłodnica samochodowa od Uaza ( wytrawiona i oczyszczona ) odpowiednio zmodyfikowana , z zamontowanym wentylatorem od Ascony do chłodnicy jest podłączony manometr cieczowy w zakresie do +/-0,07 atm Tak wygląda całość wraz z prostownikiem zasilającym chłodzenie

Co do wydajności to jest bardzo fajna

nawet bardzo bardzo fajna , rozgrzanie trwa około 1,5h i destylacja około 2-3 h ( zależy od sposobu palenia i wkładu ) . Jak wam się podoba takie urządzenie ?