Owocowe brandy dla początkujących.

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy

Post autor: Pretender »

Oj oj oj, podstawy się kłaniają. Poczytać trzeba ;D
koncentraty wina
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: BartekBartek1 »

Coś właśnie w tych jabłkach jest, że takiego mają kopa.
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: gr000by »

Jabłka, porzeczki i winogrona - wg. mnie to właśnie z nich powstają najbardziej "kopliwe" destylaty, na szczęście ich jakość rekompensuje tą małą wadę (a może zaletę?). Warto pamiętać, że klasyczne owocówki i destylaty owocowe (a także inne smakówki) to nie czyściocha - mają większą moc obalającą przy tej samej mocy skutecznej (%%) :D. No ale te walory smakowe...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Lootzek »

Co prawda to prawda. Kolega pochodzący z twoich regionów (okolice Łańcuta) uczęstował kiedyś towarzystwo swojską porzeczkówką. Miała niby tylko między 50 a 60 "obrotów" ale pół literka swobodnie zadowoliło trzy osoby :D
A mój wyrób jabłkowy a'la Kucyk jest już po dębieniu i powoli się klaruje, nabierając coraz lepszego smaku. Mniam! :)

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Rusin »

Ja prawdopodobnie jutro startuje z robotą przy jabłkach. Niestety cena wzrosła ale i tak nie jest źle.
In vino veritas, in aqua sanitas

ziemba12345
500
Posty: 514
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: ziemba12345 »

Stało się nieszczęście i drożdże w ostatniej beczce z jabłuszkami mi padły, oczywiście z zimna :( Ale przynajmniej z całą świadomością mogę stwierdzić, że do temperatury 1-2C drożdże z biowinu w beczce 120l spokojnie wytrzymują min. 2 tygodnie. Niestety nie zaglądałem do nich przez te parę dni mrozów a ogrzewanie nawaliło i temperatura spadła poniżej 0C. Dzisiaj pojechałem zaglądnąć do komórki a tu dupa, nastaw nie pracuje. I teraz pytanko czy nadaję się to do ponownego startu czy do kosza? Myślałem, żeby przenieść beczkę do drugiego pomieszczenia, poczekać ze dwa dni aż się nagrzeje i dodać nowych drożdży z biowinu. Można tak zrobić czy raczej to wywalić?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: gr000by »

Użyj raczej jakichś aktywnych, szczególnie że pracują w niższych temperaturach (G995 w tym przodują) i dokończą pracę bez problemu. Do tego masz już trochę alkoholu w nastawie, więc też łatwiej będzie im zacząć pracę.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: BartekBartek1 »

Przenieść do ciepłego pomieszczenia, żeby nastaw miał ze 14 stopni i dodać drożdży G995. Nastaw ruszą i wszystko przerobią do końca. Fermivin wytrzymują 1-2*C ??
Pędzić, pić, zalegalizować.

ziemba12345
500
Posty: 514
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: ziemba12345 »

Mam i fermiviny i g955 także nie ma problemu. No to gitarak, jutro to przeniosę a pojutrze dodam 955. Szkoda by mi było tego nastawu bo już 2 miesiące stoi.
Tak Bartek, od miesiąca temperatura nie przekraczała 6C a ostatnie 2 tygodnie była w okolicach 0. Przyszły teraz te mrozy więc zacząłem grzać ale cuś nawaliło, dzisiaj wchodzę a w komórce mróz.

wawaldek11
2500
Posty: 2996
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 161 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: wawaldek11 »

ziemba12345 pisze:Stało się nieszczęście i drożdże w ostatniej beczce z jabłuszkami mi padły, oczywiście z zimna :( ...
Nie mam wielkiego doświadczenia z mrożeniem drożdży, ale małą próbkę nastawu postawiłbym w cieple i bez dodawania drożdży obserwował czy ruszą.
Pozdrawiam,
Waldek

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Rusin »

Ja właśnie nastawiłem jabłuszka zobaczymy czy do rana ruszą. Ładnie się pocieły mieszadłem na wiertarce.
In vino veritas, in aqua sanitas
Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1728
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Podziękował: 81 razy
Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Emiel Regis »

Fajnie, zauważ jednak że ten temat ma już 54 strony.
Ludzie, powstrzymajcie się od takich wpisów, szczególnie w dużych tematach. Wiem że czasem 'samo się pisze', jednak ktoś to potem czyta i musi przebrnąć przez te wszystkie strony.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: waz_2000 »

Jak dacie przeciętnemu szaremu człowiekowi spróbować tego destylatu to zorientuje się że to z jabłek?
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 65 razy
Kontakt:
Re: Odp: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: klodek4 »

A piłeś Waćpan calvadosa?????
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: gr000by »

Jabłkowica, calvados, jabcok ma smak jabłka i to całkiem zbliżony do jabłek jedzonych w normalnej postaci. Nawet bimber jabłkowy (dużo cukru, mało jabłek ;)) jest niezły, chociaż to bimber.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

waz_2000
150
Posty: 170
Rejestracja: sobota, 29 sty 2011, 21:12
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa - okolice
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: waz_2000 »

Nie piłem calvadosa, powiem tak jabłka czuję ale tylko jak mi się beknie :). Tak to dobry bimberek i tyle.
Kolumna typu: AAbratek
Keg: 30L
Wysokość kolumny (wypełnienie): 140cm
Średnica: 76,1 mm
Grzanie: Kiedyś Taboret teraz prąd 6kW
Po godzinach: Pozycjonowanie stron WWW | Psocenie | Wędkarstwo

ziemba12345
500
Posty: 514
Rejestracja: czwartek, 5 wrz 2013, 05:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Zimne piwo
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 31 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: ziemba12345 »

Beczka stoi już w temperaturze 15C. G955 wrzuciłem po 48h od przestawienia i następnego dnia wszystko ładnie już pracowało. A co najlepsze, obok beczki zostawiłem wiaderko z resztą przemarzniętego nastawu i to też zaczęło pracować bez dodawania g955 :shock: W nastawie było czuć leciutki posmak gazowania ale wydaję mi się, że to resztki gazów wychodził po padniętych drożdżakach. Także może te drożdże jakoś się hibernują? W każdym bądz razie nastaw ładnie pracuje i w życiu bym nie pomyślał, że w lutym będę jeszcze walczył z calvadosem :D

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: grzewo1 »

Witam ,właśnie się dowiedziałem, że u szfagra w zakładzie testowali maszynę do rozdrabniania owoców no i zrobili 60 kg pulpy jabłkowej. Można to sobie wziąć za free, tylko,że to było kilka dni temu i teraz nie wiem czy to się jeszcze nadaje do czegokolwiek. Jutro mogę mieć to w domu i moje pytanie brzmi jak sprawdzić czy coś z tego jeszcze da się zrobić?
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Pretender »

Fermentacja pewnie ruszyła na dzikusach. Albo czekasz na zakończenie tej dermentacji albo robisz mocną MD.

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: grzewo1 »

Mam bayanusy G995, mogę z nimi spróbować?
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: BartekBartek1 »

Jak najbardziej :D Może to jeszcze nie pracować. Jak stało w zimnym to dzikusy tego nie ruszyły, a jabłuszka tylko czekają na G995 :D
Pędzić, pić, zalegalizować.

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: grzewo1 »

No to mam w domu tą pulpę i faktycznie dzikusy okazały sie bardzo leniwe. Dodałem cukier i bayanusy, czy coś jeszcze dawać? Jakieś enzymy, pożywki?
Awatar użytkownika

radius
7500
Posty: 7507
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 399 razy
Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: radius »

Możesz dodać pektopolu i pożywkę :ok: Reszta jest już w pulpie :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: BartekBartek1 »

A z cukrem nie przesadziłeś jak w pierwszym poście w tym temacie?
Pędzić, pić, zalegalizować.

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: grzewo1 »

Na tą chwilę dodałem 5kg na 60 l pulpy, bo tyle miałem w domu. Jutro mam zamiar dodać resztę czyli jeszcze 3kg.
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: BartekBartek1 »

Jak chcesz coś dobrej jakości to już więcej nie dodawaj. Tylko trzymaj nastaw w pomieszczeniu z temperaturą około 15°C. Będzie wtedy :ok:
Pędzić, pić, zalegalizować.

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: grzewo1 »

No to mam problem:) Właśnie dostałem 300 kg jabłek prażonych przetartych przez sito o oczku 1,5 mm. Można to wykorzystać do naszych celów?
Chętnie się z kimś podzielę. Jak jest ktoś chętny z ok. Lublina to zapraszam:)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: gr000by »

Tak dobrego surowca dawno nie widziałem. Wystarczy dodać cukru, pektoenzymu, trochę wody i drożdże oraz zabełtać. Odpada rozdrabnianie, tylko brać i nastawiać.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Trener »

Będzie z tego niezła "szarlotka" ;) Gdybym mieszkał bliżej Ciebie, brałbym w ciemno. Niestety żyję na drugim końcu Polski, tym nie opanowanym jeszcze przez nasze hobby :(
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: grzewo1 »

Nie ma chętnych? No cóż trzeba będzie z bólem serca kompost zasilić:(
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: gr000by »

Jakbyś wpadł jutro z tym cudem na wymianę wiedzy do Rzeszowa to biorę 150 litrów od ręki :D, ale z Lublina niestety nie dam rady.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: BartekBartek1 »

Kup beczki gdzieś na skupie plastików i nastawiaj. Dodaj tylko drożdże. Szkoda zmarnować tyle jabłek. Tylko nie kompost :O
Pędzić, pić, zalegalizować.

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: grzewo1 »

gr000by pisze:Jakbyś wpadł jutro z tym cudem na wymianę wiedzy do Rzeszowa to biorę 150 litrów od ręki :D, ale z Lublina niestety nie dam rady.
I tu jest problem bo ja do Rzeszowa nie dam rady:)
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: Trener »

Nie rozpędzaj się z tym kompostem. Na szybko dwa linki z beczkami w Lublinie
http://www.promag.pl/Beczki_plastikowe,p,9348.html
http://tablica.pl/oferta/beczka-plastik ... 53C0R.html
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: grzewo1 »

Mam to w beczkach 2x120l +60l+80l z czego jedną 120 muszę w miarę szybko zwrócić i tak sobie pomyślalem , że wycisnę z tego sok (jestem w trakcie budowy prasy) i dopiero zrobię nastaw. Nie mam kotła z płaszczem więc i tak musialbym to później zrobić ,a z samym sokiem już będzie łatwiej.
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: BartekBartek1 »

A jaki masz kocioł?
Pędzić, pić, zalegalizować.

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: grzewo1 »

Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: BartekBartek1 »

To byś musiał zawór zwiększyć do 2" i dorobić 20cm płaszcza wodnego, a będziesz mógł wszystkie destylaty zrobić :D
Pędzić, pić, zalegalizować.

grzewo1
150
Posty: 166
Rejestracja: czwartek, 16 sie 2012, 02:05
Podziękował: 28 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: grzewo1 »

Właśnie teraz żałuje ,że od razu tego nie zrobilem, ale byłem nastawiony tylko na spirytus. Jednak w miarę jedzenia apetyt rośnie, a tam gdzie mi go robili już płaszcza nie dorobią , a spawacze w mojej miejscowości pożal sie boże nie wiedzą ,że kwaśne spawy się wytrawia:(
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Owocowe brandy dla początkujących.

Post autor: BartekBartek1 »

Ja miałem odwrotnie. Pierw tylko owocówki później zboże, a teraz będę chciał wytwarzać spirytus.
Pędzić, pić, zalegalizować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”