Opinia o Professional Whisky Yeast

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy

Post autor: johnex »

Podzielę się dzisiaj moimi spostrzeżeniami na temat drożdży Professional Whisky Yeast. Na forum spotkałem się z opiniami, że dość wolno pracują.
No ale od początku. Zatarłem przy pomocy enzymów mąkę pszenną Złote Pola by Biedronka w proporcjach 7kg mąki i 21l wody. Zacierani zakończone sukcesem - bardzo słodkie. BLG nie mierzyłem bo mączny zacier nie chciał się za nic nawet w górnej części wyklarować a mierzenie "mętnego" i tak dało by zafałszowany wynik.
Gdy zacier miał ok. 30 stopni przyszedł czas na drożdże. Z racji, że miałem w planach jeszcze jeden analogiczny zacier oraz uważam, że "drożdżowe gotowce" są bardzo przewymiarowane podzieliłem paczkę na dwie równe części po 36g. Uprzedzając pytanie dokładnie wymieszałem zawartość paczki aby mieć w miarę zbliżony skład mieszanki w obu porcjach.
No i w tym momencie pojawił się problem. Wypadało by dać drożdżom dodatkową pożywkę a mi jak na złość skończył się DAF. Była sobota wieczorem czyli drożdże musiały czekać na fosforan dwuamonowy do poniedziałkowego popołudnia. Na stanie miałem tylko pożywkę Activit, którego dodałem 10g na 25L zacieru (górna zalecana granica dla moszczów owocowych).
No i pojawił się kolejny problem. Całą niedzielę zacier ledwo pracował (bardzo powolne bulgotanie w rurce - może 1 bulgnięcie na 5 s). Szybko w poniedziałek zakupiłem i dodałem 10g DAF. Dosłownie po dwóch godzinach drożdże zaczęły się rozpędzać. Po czterech pracowały aż miło.

Do drugiego analogicznego zacieru dodałem 10g Activitu i 10g DAFu jeszcze przed wsypaniem drożdży. Okazało się że po 3 godzinach grzybki pracowały szybciej niż te po 24 bez DAF.
Na koniec podsumowanie mojego (może zbyt długiego) wywodu. Mam wrażenie, że te drożdże mają nie do końca dobrze dobrane składniki pożywki. Sądziłem, że składniki mineralne zawarte w "gotowcu", activicie i samym zacierze powinny wystarczyć ale prawdopodobnie zabrakło w tym wszystkim azotu i fosforu. Winny może być również sam zacier z mąki no ale na forum spotkałem się z opiniami, że i przy zacierach ze śruty te drożdże wolno pracują.

Ogólnie radzę aby nawet przy proporcjach z opakowania dodawać dodatkowo DAF. Raczej nie zaszkodzi a na pewno pomoże.

Co ciekawe inne gotowe mieszanki do zacierów przy mniejszej gramaturze dają radę. Dla przykładu opakowanie Alcotec SingleStrain Whisky o wadze 23g bez dodatkowych pożywek wystarcza na 25l zacieru a z dodatkiem daf i na 75l (sam testowałem).
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 sty 2022, 00:03 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

kwik44
1250
Posty: 1273
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Opinia o Professional Whisky Yeast

Post autor: kwik44 »

A jesteś pewny, że one mają jakiekolwiek pożywki? Bo wydaje mi się, że nie. Jak są do whisky to nie potrzebują pożywek bo w brzeczce jest mnóstwo składników, które mogą pobrać. A do mąki trzeba dodać. Inaczej drożdże żerują na sobie i fermentacja się ślimaczy. Też tego doświadczyłem.
Awatar użytkownika

łoles
200
Posty: 236
Rejestracja: sobota, 9 maja 2020, 22:52
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Łiski
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 69 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Opinia o Professional Whisky Yeast

Post autor: łoles »

W czwartek zrobiłem zacier swój pierwszy w życiu kuku z słodem jęczmiennym i na pierwszy ogień poszły właśnie te drożdżaki. Nie mam porównania ale jedna paczkę zapodałem na 50 litrów gotowego zacieru pracują fakt spokojnie ale wydaje mi się że to zaleta a nie wada. Beczka w piwnicy sobie dojrzewa hehe z grzałka akwarystyczna w środku temperatura ustawiona na 24 stopnie. Startowo blg 18 dziś zmierzyłem zostało 6 i pięknie szumi :ok:
Pędzę bo chce pędzę bo życie jest złe :pije:

Autor tematu
johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Opinia o Professional Whisky Yeast

Post autor: johnex »

kwik44 pisze:A jesteś pewny, że one mają jakiekolwiek pożywki?
Na opakowaniu jest wyraźnie napisane "Zawartość: drożdże, pożywka, amyloglukozydaza, witaminy i mikroelementy"
Po otwarciu nie były to też jednolite "pałeczki" tylko drożdże zmieszane z białym proszkiem. Jest to produkt konfekcjonowany więc ciężko określić dokładny skład.

Co do Alcotec Single Strain Whisky to na stronie producenta znalazłem:
This product is similar to the Alcotec Whisky Turbo which is faster due to a higher dose of both yeast and nutrition.
(Ten produkt jest podobny do Alcotec Whisky Turbo, który jest szybszy dzięki wyższej dawce zarówno drożdży, jak i składników odżywczych.)
Czyli wychodzi, że jest to tak naprawdę ten sam produkt w różnych opakowaniach.
Dla Alcotec Distillers Strain Whisky Turbo Yeast dostępna jest szczegółowa specyfikacja. Zawierają one:
Alcotec TT dry yeast 42%, carbamide 20%, phosphates 18%, sulphates 6%, enzymes 8%, carbonates 4.5%, vitamins 1%, trace minerals 0.5%
(Alcotec TT suche drożdże 42%, mocznik 20%, fosforany 18%, siarczany 6%, enzymy 8%, węglany 4,5%, witaminy 1%, minerały śladowe 0,5%)
Ostatnio zmieniony czwartek, 13 sty 2022, 00:04 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

mariofan
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 10 wrz 2020, 21:11
Podziękował: 1 raz
Re: Opinia o Professional Whisky Yeast

Post autor: mariofan »

Też użyłem tych drożdży na 100l ze śrutą kuku to tak po 12h po dodaniu wydmuchały wodę z rurki.

blizzard101
1
Posty: 1
Rejestracja: wtorek, 27 lip 2021, 13:59
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Opinia o Professional Whisky Yeast

Post autor: blizzard101 »

Witam ,
szybciutkie pytanko paczuszka Waga netto: 72g jest wg. Producenta na 25 - 30 litrów zacieru.
Jak wygląda dawkowanie powiedzmy za 250l , bo oczywiste jest ze nie dajemy drożdży proporcjonalnie do ilości zacieru..

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

Skir
1600
Posty: 1634
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 220 razy
Otrzymał podziękowanie: 378 razy
Re: Opinia o Professional Whisky Yeast

Post autor: Skir »

@blizzard101 odradzałbym tak duży zacier (bo dla tych drożdży, to raczej nie cukrówka) na raz. Temperatura "grzania" się drożdżaków ma tu dużą rolę, a za oknem raczej brak aury sprzyjającej schładzaniu.
Ja daję dwie małe paczki (2x70g) na 15kg śruty/45l wody (beczka 80l) lub jedna paczka na 10kg skrobi ziemniaczanej 30l wody (beczka 40l). Spokojnie dają radę.
Ostatnio zmieniony środa, 28 lip 2021, 08:13 przez Skir, łącznie zmieniany 1 raz.
I love the smell of bimber in the morning.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drożdże i fermentacja”