Opiekane płatki z jabłonki

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...

Autor tematu
heniu1980
100
Posty: 102
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 14:27
Krótko o sobie: Miedź, miedź i jeszcze raz miedź
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Ropczyce
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: heniu1980 »

Właśnie robie wino z jabłek z zamiarem przepędzenia. Mam zamiar dodać do destylatu zamiast dębowych płatków, płatki z jabłoni z której mam jabłka. Opieczone wcześniej w piekarniku. Czy robił już ktoś wcześniej podobne eksperyenty? Jak to wpływa na smak psotki?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: Opiekane płatki z jabłonki

Post autor: radius »

A raczyłeś przejrzeć forum i poczytać posty w tym temacie http://alkohole-domowe.com/forum/inne-n ... t3481.html :?:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

jajek12
350
Posty: 353
Rejestracja: piątek, 7 lis 2008, 10:47
Krótko o sobie: Będę stillman'em :)
Ulubiony Alkohol: Bimbrozja
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: Opiekane płatki z jabłonki

Post autor: jajek12 »

Witam.
Ja do takich destylatów (owocowych) dodaję suszonych owoców. Takich samych z jakich był nastaw - oczywiście nie wszystkich, ale takie jak jablka, gruszki, śliwki..... Polecam.
Pozdro. jajek12
Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem. Hipokrates
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”