Na początku jak większość świeżaków zacząłem od razu przeglądać alledrogo itp. strony internetowe w celu poszukiwania aparatury. Oczywiście już byłem prawie zdecydowany na co? Oczywiście na rozdmuchane wszędzie aparatury na allegro z zimnymi palcami z tą śmieszną (teraz dla mnie śmieszną - wcześniej tak śmiesznie nie było) elektroniką dzięki której prawie nic nie trzeba robić

Na to forum trafilem podczas zgłębiania tematu, poszukiwania dodatkowych informacji i opinii doświadczonych psotników. Po zaczerpnięciu kolejnej garści informacji tutaj zmieniłem już preferencje i górę brał destylator pot-still miedziany (ten który również ma nacisk na potężny marketing). Zgłębiałem, czytałem, odpoczywałem po tych lekturach które były dla mnie fenomenalne (tutaj ukłony dla doświadczonych, którzy chętnie się dzielą swoją wiedzą i nie dziwię się że niektórym już nawet nie odpowiadają na posty jak oni tutaj zostawiają w konkretnych postach swoją wiedzę a większość i tak zakłada nowe posty i pyta o to samo czy mając budżet ok 2 tys. zł zimne palce mogą być

Do meritum.. po kilku miesiącach mogę śmiało powiedzieć jakiej aparatury chcę i co będzie najważniejsze dla mnie.. Padło na bardzo powszechną teraz aparaturę aabratek. Oczywiście otrzymywanie czystego spirytusu głównie z cukrówki i od czasu do czasu przepuścić jakąś owocówkę lub zbożówkę. Na początku chciałem prostego aabratka bez udogodnień z racji budżetu. Jednak po kolejnym zgłębianiu wiedzy o jego budowie i osprzęcie podjąłem decyzję, że koniecznie musi być to aparatura która będzie przygotowana do dalszej rozbudowy. Niezbędne dla mnie wyposażenie na które pozwoli mi budżet to:
-grzałki elektryczne
-dodatkowy wlew w kręgu
-pomiar cieczy w kegu
-dobre wypełnienie
-OLM,
-KEG 50L,
-3-4 precyzyjne termometry,
-ocieplenie całej aparatury
-wys. pomieszczenia 250 cm więc o wys. nie muszę się martwić ale muszę mieć ją na uwadze
-wziernik
-złączki SMS
To by było na tyle z moich wymagań. Z bufora na ten moment rezygnuje ze względów finansowych, ale dzięki zakupie odpowiedniego aabratka, który będzie dostosowany do dalszej rozbudowy, będę mógł go w przyszłości dołożyć. W czasie zgłębiania wiedzy zakupiłem trochę akcesoriów m.in. dwie beczki 60L do nastawów, dwa cukromierze, dwa alkomierze, wężyki, termometr, mieszadło.
Poniżej kilka destylatorów nad którymi się jeszcze chwilę zastanawiam. Mianowicie:
1 (3000 zł). https://www.olx.pl/d/oferta/destylator-aabratek-lm-olm-CID628-IDPh4CK.html
2 (2599 zł). http://stalowkasklep.pl/kolumna-aabratek-ka60p16sms-olm-destylator-96-keg-50l-p-916.html
3 (2830 zł). https://mojdestylator.pl/index.php?id_p ... precyzyjny
Pewnie przed podjęciem decyzji jeszcze kilka lektur przede mną i kilka dni, tygodni przed zakupem aczkolwiek budżet max 3 tys. zł i tego będę się trzymał nie przekraczając go. Wszystkie te destylatory są od polecanych producentów na tym forum (pierwszy chyba też?). Tylko u opcji nr 2 nie ma wziernika, ale to pewnie żaden problem dla producenta żeby go dołożyć za dopłatą. Może macie jakieś swoje przemyślenia, doswiadczenie z tymi aparaturami i chcielibyście się podzielić?
Z góry dziękuję bardzo za zainteresowanie się tematem i za wszelkie podpowiedzi i uwagi