Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.
Awatar użytkownika

kamilpl82
300
Posty: 332
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 18:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Kontakt:
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: kamilpl82 » niedziela, 20 lis 2016, 18:18

Ja posiadam z puriFERM drożdże UK-48 i tam jest dokładnie taka sama informacja jak na zdjęciu kolegi Lis098, pytanie skąd Zygmunt wzioł takie informacje.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.


https://domowe-alkohole-forum.pl

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

JanOkowita
1750
Posty: 1771
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: JanOkowita » niedziela, 20 lis 2016, 19:06

Pewnie Zygmunt przetłumaczył z "krzaczków" powyżej polskiego tekstu.
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5311
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Zygmunt » niedziela, 20 lis 2016, 19:07

pytanie skąd Zygmunt wzioł takie informacje.

"Wziołem" je z pierwszego wyniku z Google:
https://www.deptana.pl/pl/p/MOCKBA-puriFERM-moskva-drozdze-gorzelnicze-Moskva-do-21/2280

Jeżeli na opakowaniu jest inaczej, to ok- co nie zmienia faktu, że 21% jest dalej nierealne.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Zbynek80
750
Posty: 767
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Zbynek80 » niedziela, 20 lis 2016, 19:14

Na opakowaniu jest dopełnić do 25 a cukru wg tabelki ile chcemy % więc sprowadza się do tego, że miałoby nam to dać nawet nie 21L a 19,6 to jeszcze gorzej. Ja na MS robiłem 27 blg i to chyba maxymalne jakie można rozsądnie podsunąć drożdżom


Saccharomyces
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Saccharomyces » niedziela, 20 lis 2016, 21:24

Panowie, abstrahując od tych konkretnych drożdży, to ogólnie 21% na cukrze jest niemożliwe ? Nikomu nie wyszło ?


Zbynek80
750
Posty: 767
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Zbynek80 » niedziela, 20 lis 2016, 22:22

Chyba nie ma drożdży które by tyle wytrzymały


aronia
1450
Posty: 1499
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 08:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: aronia » poniedziałek, 21 lis 2016, 02:04

Lis098 - nie chciałem Cię urazić tylko spróbować wytłumaczyć. Każdy kiedyś zaczynał i eksperymentował - czasem udanie, a czasem mniej - ważne, żeby wyciągać odpowiednie wnioski. Jako, że to nowość ktoś musiał sprawdzić ich możliwości - za to Ci dzięki, może sam się skusze, bo ich ceny na all bardzo interesujące.

Awatar użytkownika

Lis098
200
Posty: 214
Rejestracja: środa, 22 lut 2012, 10:10
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Lis098 » poniedziałek, 21 lis 2016, 05:19

@aronia Ty powiedziałeś całą prawdę, która poprostu mnie się nie tyczy (chodzi o tą ILOŚĆ, bo co do nauki to tak, ja się cały czas uczę) . Więc za co miałbym się urazić.
Co do ceny się zgadzam. Wczoraj nastawiłem puriferm na 100l. Zobaczymy czy poradzą sobie do soboty jak droższa od nich o 7 zł coobra mega pack.

:D


Autor tematu
rafi242
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 13 wrz 2015, 12:56
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: rafi242 » poniedziałek, 21 lis 2016, 20:38

Dzięki za liczne odpowiedzi. Faktycznie źle sobie odczytałem. Mam nowy cukromierz i jakiś mega rozbudowany. BLG było 25. W tej chwili po 7 dniach. BLG 2.5 i wziąż coś tam sobie pracują. Nastaw jeszcze słodki trochę. Mam wrażenie że przy tym BLG na moskwie było czuć te procenty, ale cukier może kamufluje. Miejmy nadzieję że dokończą pracę i w weekend będę mógł psocić. Zobaczymy na efekty. Następny nastaw zrobię z 8kg i jak żadna opcja mnie nie zadowoli wrócę do sprawdzonej moskwy.


lecze
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 21 paź 2016, 08:55
Krótko o sobie: Badacz tradycyjnego smaku :)
Ulubiony Alkohol: Wino, nalewki
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: lecze » czwartek, 24 lis 2016, 17:30

Miałem ostatnio w ręce Puriferm Mockba, do tej pory mocno mnie ciekawiły, ale jeszcze poczekam na więcej opinii. Na razie za podobną cenę mam sprawdzone alcotec 48 Ta nowa wersja jest wprawdzie o 5 g lżejsza (a przez to tańsza), ale nadal spokojnie przerabiają 8 kg cukru w 22 l wody, muszę jeszcze spróbować z 9 kg. A co do obietnic producentów, to może podają maksymalny woltaż w oparciu o glukozę?


Autor tematu
rafi242
2
Posty: 4
Rejestracja: niedziela, 13 wrz 2015, 12:56
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: rafi242 » środa, 7 gru 2016, 14:10

Hej jestem gotowy zdać relację :) Przypomnę pracuje na micro pot still sklepu destylatory miedziane z przystawka refluksową wypełnieniem pryzmatycznym i baniakiem 15l. Zrobiłem 2 nastawy po 9kg cukru dopełniłem do 25l wodą. Drożdżaki pracowały 16 dni. Temperatura nastawu nie przekroczyła 24C, raczej bardziej pokojowa 22C. Burzliwa fermentacja przebiegła spokojnie. BLG -2 osiągnąłem. Do sedna: 50l nastawu musiałem podzielić na 4 razy. Wyszło mi sporo surówki którą na końcu jeszcze raz przepuściłem. Efekt w sumie bardzo dobry. Odebrałem z całości procesów około 250ml przedgonów, pogonów około 300ml. Serca wyszło 9000ml, 94-95%. Co mogę dodać nie wiem czy nie popełniłem małych błędów. Pierwsze 4 gotowania ciągnąłem praktycznie do ostatnich kropli około 90% surówka. Z myślą że odbiorę podczas ostateczne destylacji sporo ostro wyczuwalnego pogonu. Niestety musiałem zostawić aparaturę pod opieką kobiety która ostatni litr podzieliła na części. Po powrocie stwierdziłem że się nadaje nie wyczułem pogonu i wyszło wspomniane 9000ml. Było jeszcze 300ml to już nie było zapachowo najlepsze więc odrzuciłem. Wrażenia smakowe moje są takie sobie. Może źle przeprowadziłem proces, ale miałem wrażenie że na moskwie dużo lepsze. Moich spostrzeżeń nie potwierdziło dwóch degustatorów jeszcze, stwierdzili że jest świetne. Jak dla mnie po prostu było inne. Może ten smak zależał od drożdży i nastawu z 9kg, a może miałem jakiś gorszy dzień i mi się wydawało. Dzisiaj nastawiam to samo ale z 8kg. Jeśli to nie będzie zadowalające, wracam do moskwy. Pozdrawiam.


SzPAK
5
Posty: 6
Rejestracja: piątek, 9 gru 2016, 16:56
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: SzPAK » piątek, 9 gru 2016, 18:13

Z Purifermu przetestowałem do tej pory UK-48. Przepracowały 7 kg cukru w 4 dni, nastaw wyszedł bardzo ładnie pachnący, bez wyraźnego posmaku drożdżowego, całkiem smaczny. Od wczoraj się klaruje. Zobaczymy jaki wyjdzie urobek, ale myślę że dam szanse tym grzybkom, bo cena 8 zł z dostawą zachęca do nastawiania. Chce je jeszcze przetestować na nastawie z 8 kg cukru i podwojonej ilości cukru. Moskvy nie próbowałem, ale widziałem że na allegro już pojawiają się hasła "jak Spiritferm" :D Waga drożdży ta sama (140 g), różnica cen nieznaczna, więc jak na razie pozostanę wierny SF.


TUTEK
50
Posty: 66
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: TUTEK » sobota, 14 sty 2017, 12:02

Witam. Tak jak pisze kolega SzPAK w tych drożdżach kusi cena. Ja w sklepie stacjonarnym zapłaciłem za nie 7,50 PLN, co uważam za dość niską przy 140g zawartości paczki. I na tym chyba kończą się dobre wiadomości. Wczoraj nastawiłem następującą mieszaninę: 10kg cukru słodka łyżeczka, 10-15g pożywki activit, wody X litrów (lałem bez liczenia litrów) + drożdże z tematu. Stężenie cukru w nastawie wyniosło 17 BLG. Nie zastanawiajcie się dlaczego tak mało cukru, po co tyle wody itd. Jestem czasowy, a wytwarzanie alkoholu to hobby a nie wyścig szczurów. Mniejsza z tym. Zazwyczaj taki lub niejednokrotnie bardziej słodki nastaw drożdże różnych firm zaczęły mi rozbrajać po ok. 12 godzinach max. Te grzybki powoli wystartowały dopiero po ok. 20 godzinach a zapach w piwnicy ojciec wypomniał mi już kilka razy. Tak capią, że na pewno nigdy więcej po nie nie sięgnę. Ktoś może powie, że jednak ta cena robi różnicę ale kupując np drożdże samogon turbo, albo wujka władka zapłacimy tyle samo a nawet mniej, a co do zapachu mnie nie zniechęciły no i pomimo zawartości paczki (chyba coś koło 70-80-g) startują dużo sprawniej. Oczywiście wrażenia moje są subiektywne i każdy może sprawdzić to na własnej skórze, aczkolwiek podsumuję te grzybki jednoznacznie- Mockba puriferm to na pewno nie jest bestseler wśród drożdży.
Napiszę jeszcze kolejny post o tym w jakim czasie lub czy w ogóle przerobiły nastaw.
Pozdrawiam
Tutek


TUTEK
50
Posty: 66
Rejestracja: czwartek, 13 lis 2014, 13:18
Ulubiony Alkohol: własne piwo
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: TUTEK » środa, 8 lut 2017, 17:56

Witam ponownie. W dniu dzisiejszym nastaw zaczął się klarować z pomocą pewnego dwuskładnikowego środka. Cukier co prawda został przerobiony (BLG końcowe coś koło -1/-2), ale trwało to dość długo. Nie spieszyło mi się, więc na to nie narzekam. Słaba strona tych drożdży - zapach, czas przerobienia nastawu ( uwaga, temp. otoczenia to 18 st.C) czas startu, plusy - stosunek cena/masa.


0706kamil
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 28 wrz 2016, 11:11
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: 0706kamil » czwartek, 16 mar 2017, 23:21

Witajcie! Mam kilka pytań jak podzielić te drożdże? Mam dwa pojemniki po wodzie 19 l. Lepiej na sucho na wagę, czy np. nalać z pół litra wody i podzielić to? Czy zapach fermentacji jest silny, czy sąsiedzi nic nie wyczują? Piwnica jest trochę taka zatęchła.
Ostatnio zmieniony piątek, 17 mar 2017, 00:30 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Składnia, polskie znaki, interpunkcja.


Zbynek80
750
Posty: 767
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: Zbynek80 » piątek, 17 mar 2017, 00:47

No chyba na wagę najwygodniej bo drożdże dodaje się do nastawu. A co do reszty to zależy o drożdży od temp nastawu i otoczenia jak i nosa sąsiadów więc to różnie. Jak masz jakieś okienko to uchyl a poza tym dwie takie buteleczki to mógłbyś postawić w mieszkaniu.


0706kamil
5
Posty: 9
Rejestracja: środa, 28 wrz 2016, 11:11
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: 0706kamil » piątek, 17 mar 2017, 02:49

Postaram się wagę załatwić i podzielić je. Tylko czy pożywka się równo podzieli przy tym ważeniu? Żona w domu się nie zgodzi trzymać po ostatnim wypadku jak mi gąsior 25 l pękł. Wszystko się wylało, co prawda do miednicy ale ona była mała, tylko gdyby kipiało bardzo. Wtedy byliśmy 2 dni u teściowej i nie muszę Ci pisać co to się działo w kuchni. Mam teraz 2 pojemniki, ale będzie 4 docelowo.

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5526
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: radius » piątek, 17 mar 2017, 07:07

Nie musisz załatwiać wagi, to nie apteka ;) Wystarczy, że dobrze je wymieszasz żeby składniki się wymieszały w miarę równomiernie i rozsyp do dwóch szklanek mniej więcej po równo.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


wawaldek11
2000
Posty: 2169
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: wawaldek11 » piątek, 17 mar 2017, 17:26

Możesz też wysypać zawartość paczki na blat i po wymieszaniu kartą kredytową utworzyć dwie jednakowe ścieżki ;)
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika

radius
5500
Posty: 5526
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Nowe drożdże Mockba purifermu.

Postautor: radius » piątek, 17 mar 2017, 19:19

Potem wciągnąć jedną i czekać aż zaszumi w głowie bąbelkami :D
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość