Znaleziono 52 wyniki
- sobota, 28 mar 2015, 20:48
- Forum: Download
- Temat: Kalkulator nastawiania zacieru
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 37667
Re: Kalkulator nastawiania zacieru
Mam pytanie odnośnie kalkulatora nastawu. ..jak rozumieć podaną ilość drożdży z wyliczeń kalkulatora? Podawane jest przy 30 litrach nastawu 37,5 g, drożdży i 21 g pożywki, czy gdy stosuje się drożdże T48 to ilość pożywki i drożdży należy zsumować? T48 mają w sobie wszystko.
- sobota, 28 mar 2015, 10:00
- Forum: Kolumny destylacyjne
- Temat: Kolumna do oceny
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7898
Re: Kolumna do oceny
Czytam, czytam, chciałbym przebudować lekko tą kolumnę,mimo że uważacie to za starą konstrukcje otrzymywać dobrą, smaczną psote.
Bosh co to jest ta 10 półka? Pobrałem plik w exelu ale nie bardzo wiem o co kaman.
Bosh co to jest ta 10 półka? Pobrałem plik w exelu ale nie bardzo wiem o co kaman.
- piątek, 27 mar 2015, 16:41
- Forum: Kolumny destylacyjne
- Temat: Kolumna do oceny
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7898
Re: Kolumna do oceny
Zamiast wprowadzać bezsensowne dodatki za 10zł nie żałuj paczki drożdży i przestań ją dzielić. Kosztowo wyjdzie na to samo, a efekt będzie lepszy. Nie żałuje, ale zawsze do tej pory wychodziłem z założenia że im mniej drożdży tym lepiej, mniej"czuć", mimo że wydłuża się czas fermentacji i...
- czwartek, 26 mar 2015, 23:21
- Forum: Kolumny destylacyjne
- Temat: Kolumna do oceny
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7898
Re: Kolumna do oceny
200gr rodzynek na 35l cukrówki, dla smaku czy drożdży? Ja wstawiam 3-4kg rodzynek na 20l wody bez cukru ;) Dla smaku oczywiście. Czytaj dużo a będzie dobrze. Cukier(nastaw)=kolumna i spirytus (kwestia smaku) lub kombinacja z filtrami albo chemia. Zacieramy ziarno. Jak nie było trawione to zaraz rdz...
- czwartek, 26 mar 2015, 22:11
- Forum: Kolumny destylacyjne
- Temat: Kolumna do oceny
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7898
Re: Kolumna do oceny
Trunki którymi nie zachwyciłeś to nie wina miedzi, a twoja (PS i cukier). Moje trunki powstają na Cu i jakoś nikt nie narzeka a nawet więcej. Druga sprawa to będziesz musiał poczytać i poznać sprzęt żeby zaskoczyć znajomych. Otrzymanie dobrego (dużo zależy od smaku panocka) trunku z cukru na ZP nie...
- czwartek, 26 mar 2015, 20:23
- Forum: Kolumny destylacyjne
- Temat: Kolumna do oceny
- Odpowiedzi: 15
- Odsłony: 7898
Kolumna do oceny
Witam wszystkich po bardzo długiej przerwie. Przyznam na wstępie że popełniłem błąd przy wykonaniu kolumny o której za chwilę. Hobby psocenia zacząłem jakieś 10 lat temu, pierwsza kolumna powstała w całości z rur miedzianych pozostałych z instalacji CO, nie powstawały na niej trunki którymi byłem w ...
- wtorek, 17 cze 2014, 06:41
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Barwa zacieru???
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 6749
Re: Barwa zacieru???
Powiem Wam że mimo dziwnej barwy wyszło super:)
- środa, 4 cze 2014, 06:34
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Barwa zacieru???
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 6749
Re: Barwa zacieru???
Matrix pędzi,Mordor pędzi,wszyscy pędzą
Zapach jest ostry i winny,ostry może dlatego że cały czas bąbelkuje?
Zapach jest ostry i winny,ostry może dlatego że cały czas bąbelkuje?
- wtorek, 3 cze 2014, 18:10
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Barwa zacieru???
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 6749
Re: Barwa zacieru???
Kurde...kiedy zacier jest gotowy,pracuje już ponad tydzień,nadal bąbelkuje a z pomiaru blg wychodzi 0.Kolor zacieru różowy, chyba coś nie poszło:(
- środa, 28 maja 2014, 18:58
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Barwa zacieru???
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 6749
Re: Barwa zacieru???
Czyli wszystko ok i nie ma się czym martwić? W sumie barwa zmieniła się gdy zrobiło się bardzo ciepło na dworze, a tym samym w domu, wiec masz pewnie rację.
- wtorek, 27 maja 2014, 22:29
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Barwa zacieru???
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 6749
Barwa zacieru???
Witam Was serdecznie.
Moi drodzy mam pytanie odnośnie barwy zacieru.
Zrobiłem typową cukrówkę..butla na wino 35L
8,5 kg cukru
paczka drożdzy T3
woda pod korek.
Wszystko zaczęło pracować na drugi dzień,natomiast troszkę mnie dziwi zabarwienie zacieru ..ma lekko różową barwę,skąd taka zmiana??
Moi drodzy mam pytanie odnośnie barwy zacieru.
Zrobiłem typową cukrówkę..butla na wino 35L
8,5 kg cukru
paczka drożdzy T3
woda pod korek.
Wszystko zaczęło pracować na drugi dzień,natomiast troszkę mnie dziwi zabarwienie zacieru ..ma lekko różową barwę,skąd taka zmiana??
- piątek, 19 lis 2010, 17:09
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Pierwsza próba trójniaczka syconego
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 9190
Re: Pierwsza próba trójniaczka syconego
Teraz to żałuję że tak mało nastawiłem,ale cóż następnym razem będzie napewno więkasza ilość:)Bardzo dziękuje za wszelkie rady,i podpowiedzi.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- czwartek, 18 lis 2010, 19:52
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Pierwsza próba trójniaczka syconego
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 9190
Re: Pierwsza próba trójniaczka syconego
Dziś zmierzyłem blg...wynik 7:) Oczywiście nie omieszkałem wsadzić dziuba do tej rozkoszy i..jeden łyk,gorąc w brzuchu,gęba uśmiechnięta od ucha do ucha,smak troche za mało słodkie,i podobne do czeskiego ciemnego piwa,ale chyba będzie można dodać jeszcze miodku żeby podreperować?? Dużo osadu na dnie...
- wtorek, 9 lis 2010, 21:19
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Pierwsza próba trójniaczka syconego
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 9190
Re: Pierwsza próba trójniaczka syconego
Nie zależy mi żeby miodek kopał,ma smakować,ma być czuć alkohol i doprowadzać do rozkoszy podniebienia:):) Dziś miodek ucichł:(....i tak zastanawiam sie czy podjąć próbę pomiaru blg.Na dnie jest jakby warstwa martwych drożdzy,choć gdy sie zdejmie rurke fermentacyjna to slychać banieczki powietrza.Cz...
- poniedziałek, 8 lis 2010, 20:58
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Pierwsza próba trójniaczka syconego
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 9190
Re: Pierwsza próba trójniaczka syconego
To do jakiej wartości blg jest w stanie dojść miodek przy starcie na 30blg??
- niedziela, 7 lis 2010, 11:43
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Pierwsza próba trójniaczka syconego
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 9190
Re: Pierwsza próba trójniaczka syconego
Bardzo fajna metoda uzyskania trojniaczka,dzieki "F16" Po jakim czasie można zlać pierwszy raz miodek,mierzyłem blg na starcie i miało 30,jak dobije do 7blg będzie ok?czy brać to bardziej na smak? Tak jak wczesniej pisałem to moj pierszy miodek,i jeśli wszystko sie uda to myślę o nastepnym...
- sobota, 6 lis 2010, 06:33
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Pierwsza próba trójniaczka syconego
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 9190
Re: Pierwsza próba trójniaczka syconego
Przeniosłem miodek do piwnicy:)
Zastanawia mnie skąd taka reakcja,za duża ilość drożdzy czy co?przy winach takich rzeczy nigdy nie było:)
Zastanawia mnie skąd taka reakcja,za duża ilość drożdzy czy co?przy winach takich rzeczy nigdy nie było:)
- piątek, 5 lis 2010, 12:34
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Pierwsza próba trójniaczka syconego
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 9190
Re: Pierwsza próba trójniaczka syconego
F-16....proszę powiedz mi jak według ciebie ma wyglądać stopniowe dodawanie miodu,bo jeśli sycimy to trzeba zagotować całość, tak przynajmniej mi się wydaje.:) Chyba, że masz inny pomysł. Tak na marginesie pożywkę dodałem...zaraz po dodaniu drożdży. Minęło pierwsze 10 godzin od "uruchomienia&qu...
- czwartek, 4 lis 2010, 19:02
- Forum: Miody Pitne
- Temat: Pierwsza próba trójniaczka syconego
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 9190
Pierwsza próba trójniaczka syconego
Moi drodzy, jako że do tej pory próbowałem swoich sił w destylatach,i winkach,nadszedł czas na uwarzenie cudnego trunku czyli miodu:) Czytałem sporo na forach i postanowiłem zacząć od trójniaczka syconego.Jako że nigdy wcześniej nie próbowałem samoczynnie wykonać miodek,nastawiłem się na małą ilość,...
- środa, 9 gru 2009, 20:32
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Drożdże do cukrówki.
- Odpowiedzi: 142
- Odsłony: 86110
Re: Drożdże do cukrówki.
Jouu...nastaw 25l a ile cukru??może jeśli cytryna ta już nie kwasek??chcesz nastaw uzupełnić do 80l wodą??może tak nie sama woda może jakieś cukry?? a tak nawiązując do nastawu to co w zacierku ma dać imbir i cynamon??Wiem,zmienią napewno zapach,ale przy destylacji zniknie przecież.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- piątek, 27 lis 2009, 06:55
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Drożdże do cukrówki.
- Odpowiedzi: 142
- Odsłony: 86110
Re: Drożdże do cukrówki.
A ja powiem tak,paczkę T3 używam na 20kg cukru,80l wody,bez jakichkolwiek dodatków w postaci pożywek.Czas fermentacji 10dni i 0 blg.potem czekam jeszcze 7 dni,zacier jest klarowny,a na dnie beczki zostaje biały osad.Gorąco polecam T3,cały czas ich używam,bo nie zostawiają żadnego zapachu.
- poniedziałek, 23 lis 2009, 18:15
- Forum: Węgiel aktywny
- Temat: Węgiel aktywny pytanie do okapów kuchennych?
- Odpowiedzi: 73
- Odsłony: 46174
Re: Węgiel aktywny pytanie
Polecam gorąco węgiel aktywny Cobra.kupiłem w biowinie dwa opakowania,narazie używam jednego w kolumnie o długości 120cm.Efekt jest powalający,węgiel tak oczyszcza destylat,że choćby nie wiem co się do kolumny filtrującej wlało wychodzi krystalicznie czyste i bez zapachowe.
- środa, 21 paź 2009, 23:35
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino jabłkowe z soku z kartonika.
- Odpowiedzi: 19
- Odsłony: 49593
Re: Wino jabłkowe z soku z kartonika.
No ja też jestem ciekaw co z tego wyszło.Chyba samemu trzeba będzie wykonać testy,bo autor postu nie jest już zainteresowany tematem:)
- niedziela, 18 paź 2009, 15:16
- Forum: Galeria destylatorów Reflux
- Temat: Destylator Instalatora Centralnego Ogrzewania:)
- Odpowiedzi: 16
- Odsłony: 9685
Re: Destylator Instalatora Centralnego Ogrzewania:)
No witajcie, troszkę mnie nie było, trochę brakło czasu, ale przerobiłem odrobinę swoja kolumnę. Zmiana nastąpiła w górnej jej części a mianowicie, pozbyłem się przejścia z rury 28 na 15, teraz całość jest na fi28mm. Dołożyłem termometr elektroniczny zaraz przy wejściu na chłodnicę i zmieniłem zawór...
- piątek, 25 wrz 2009, 21:10
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Suszone śliwki, rodzynki, goździki itp. jako dodatek smakowy
- Odpowiedzi: 28
- Odsłony: 57491
Re: Czy można użyć rodzynek??
Napewno sprawdze sposób z gozdzikami.Dzieki Dominik77.
Jeszcze nigdy nie próbowałem gozdzików,czas spróbowac:)
Jeszcze nigdy nie próbowałem gozdzików,czas spróbowac:)
- czwartek, 17 wrz 2009, 21:10
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica
- Odpowiedzi: 99
- Odsłony: 377369
Re: Śliwowica
No psota była może z dwa tyg temu:)porównałem ją teraz bo teraz miałem okazje.Wiem,powinna odstać pół roku,z dodatkiem dębu,ale to tak kuszący towar że nie można się oprzeć żeby co tydzień nie spróbować choć kielonka:):)
Cierpliwość to naprawdę ciężki temat
Cierpliwość to naprawdę ciężki temat
- czwartek, 17 wrz 2009, 20:05
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica
- Odpowiedzi: 99
- Odsłony: 377369
Re: Śliwowica
Czy znacie jakiś sposób na wzmocnienie aromatu śliwkowego w śliwowicy?Pytam bo miałem okazje spróbować przywieziona z Chorwacji śliwowice kupiona w sklepie i powiem wam że smakiem bardzo podobna do mojej ale bardziej aromatyczna.Zostało mi trochę zacieru śliwkowego i może by z 50 gram dolać do gotow...
- niedziela, 13 wrz 2009, 01:49
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica
- Odpowiedzi: 99
- Odsłony: 377369
Re: Śliwowica
Panowie,jestem właśnie w trakcie psocenia i.......poprostu poezja:)zapach przecudny,smak boski,teraz tylko trzeba trunek pozostawić działaniu dębu i czasu,z czym może być duży problem :lol: Serdecznie dziękuje za rady,podpowiedzi i pomoc,bez was nie miałbym możliwości próbowania takich rozkoszy:):) ...
- środa, 9 wrz 2009, 12:08
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica
- Odpowiedzi: 99
- Odsłony: 377369
Re: Śliwowica
Po rozcieńczeniu do 45% mam wszystkiego 20l niezbyt ciekawie interesującego trunku. Przepuszczę przez kolumnę tak jak radzi bogdan i myślę że trunek wyjdzie całkiem, całkiem
Napiszę wam jak wyszło i oczywiście jeśli będą jakieś problemy znów będę was dręczył
Dziekuję
Napiszę wam jak wyszło i oczywiście jeśli będą jakieś problemy znów będę was dręczył
Dziekuję
- wtorek, 8 wrz 2009, 11:03
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica
- Odpowiedzi: 99
- Odsłony: 377369
Re: Śliwowica
Czyli wnioskuję że,jeśli przepuszczę całość przez kolumne nie używając refluksu,śliwowica będzie lepsza,ale tym samym im więcej razy przepuszczę tym mniej aromatów zatrzymam w trunku?do jakiego procentu należy rozcieńczyć śliwowicę żeby można było ją puścić przez kolumnę? No i moje ostatnie pytanie,...
- wtorek, 8 wrz 2009, 10:03
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica
- Odpowiedzi: 99
- Odsłony: 377369
Re: Śliwowica
Mam takie pytanie,a mianowicie,przepuściłem swój nastaw śliwkowy przez zwykła najprostrzą aparature,do której wlałem płyn i pulpe,trunek który mi wyszedł jak na mój nos nie pachnie zbyt przyjemnie,smak jak na mój język gorzkawy,choć przyznam się że nie miałem okazji próbować jakiejkolwiek śliwowicy,...
- niedziela, 23 sie 2009, 10:35
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica
- Odpowiedzi: 99
- Odsłony: 377369
Re: Śliwowica
tylko ze ja niestety jestem ograniczony konstrukcja sprzętu w którym nie da się destylować pulpy:( Kucyk...piszesz o dodawaniu cukru,czyli co?podczas mieszania dosypujesz cukier,a nie dodajesz w postaci syropu?? Jeśli tak,to na jakim poziomie utrzymujesz Blg?do jakiego momentu dodajesz cukier? u mni...
- sobota, 22 sie 2009, 12:33
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica
- Odpowiedzi: 99
- Odsłony: 377369
Re: Śliwowica
Witajcie:)
Powiedzcie proszę co zrobić z kożuchem który pływa na wierzchu podczas fermentacji??
W jednym miejscu wyczytałem ze należy go zanurzać,a w drugim że zebrać cedzakiem.
a tak na marginesie...mmm podczas zaglądania w beczkę piękny zapach śliweczek się wydobywa
pozdrawiam
Powiedzcie proszę co zrobić z kożuchem który pływa na wierzchu podczas fermentacji??
W jednym miejscu wyczytałem ze należy go zanurzać,a w drugim że zebrać cedzakiem.
a tak na marginesie...mmm podczas zaglądania w beczkę piękny zapach śliweczek się wydobywa
pozdrawiam
- niedziela, 2 sie 2009, 12:13
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Owocowe brandy dla początkujących.
- Odpowiedzi: 1371
- Odsłony: 601986
Re: Owocowe brandy dla początkujących.
A ja z takim pytaniem:) czy po przepuszczeniu przez sokowirówkę,albo maszynkę do mięsa jablek,i przefermentowaniu tego,gotujecie wszystko razem?czy zbieracie tylko sok a farfocle w kibel??
nic sie nie przypala w kotle??
nic sie nie przypala w kotle??
- środa, 1 lip 2009, 14:46
- Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
- Temat: Vademecum wódek i nalewów cytrusowych (bonus: imbirówka)
- Odpowiedzi: 45
- Odsłony: 31599
Re: Przepis Debeściak
A ja mam takie pytanie:)
30 skórek czyli jak to liczyć? z 30 pomarańczy,czy 30 ćwiartek?to wyjdzie jakieś 7-8 pomarańczy.
30 skórek czyli jak to liczyć? z 30 pomarańczy,czy 30 ćwiartek?to wyjdzie jakieś 7-8 pomarańczy.
- środa, 10 cze 2009, 15:34
- Forum: Mętny produkt
- Temat: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
- Odpowiedzi: 361
- Odsłony: 231852
Re: U mnie podobnie:(
Zbliża się sporo wolnego od pracy,i dobry czas na testy,wypróbuje wasze pomysły co do jednego i napisze co pomogło.
dziękuje, przez te zmętnienie zmarnowałem pięknie pachnącą psotę z suszonymi śliwkami:(
no cóż wypije się i takie jeśli zmętnienie nie zniknie z czasem:)
dziękuje, przez te zmętnienie zmarnowałem pięknie pachnącą psotę z suszonymi śliwkami:(
no cóż wypije się i takie jeśli zmętnienie nie zniknie z czasem:)
- środa, 10 cze 2009, 06:48
- Forum: Mętny produkt
- Temat: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
- Odpowiedzi: 361
- Odsłony: 231852
Re: U mnie podobnie:(
A gdzie dostane wodę demiralizowaną? Bo ostatnio gdy szukałem wody do rozrabiania psoty to znalazłem tylko niskozmineralizowana Staropolanke. demiralizowanej nie znalazłem:( Jeszcze jedna rzecz,gdy dodaje do psoty takiej 60% wodę,to nie mętnieje,bo dodaje jej nie dużo,natomiast gdy dodaje wodę do ps...
- wtorek, 9 cze 2009, 19:25
- Forum: Mętny produkt
- Temat: Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
- Odpowiedzi: 361
- Odsłony: 231852
Co może powodować zmętnienie destylatu podczas rozrabiania?
Witajcie,moi drodzy co może powodować,zmętnienie podczas rozrabiania psoty na mniejszy %?? Wiem ze zaraz napiszecie ze woda,ale....używałem już kilku wód do rozrabiania,i niskozmineralizowaną Staropolanke,i normalne wody mineralne nie gazowane,i wynik za każdym razem jest ten sam:( dopóki psoty nie ...
- sobota, 6 cze 2009, 21:09
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Czeska Becherovka
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 9540
Re: Czeska Becherovka
noo ciekawe:)
ktoś już tego próbował?
a jak uzyskać ten piernikowy zapach??ciekawe
ktoś już tego próbował?
a jak uzyskać ten piernikowy zapach??ciekawe
- sobota, 6 cze 2009, 11:30
- Forum: Przepisy smakowe
- Temat: Czeska Becherovka
- Odpowiedzi: 7
- Odsłony: 9540
Czeska Becherovka
Witajcie.
Chciałbym uzyskać smak i zapach trunku który jest w tytule postu,czy może wiecie jak uzyskiwany jest zapach pierników w tym likierze,pewnie są używane jakieś mieszanki korzenne,które są sekretem,ale może ktoś z was kiedyś próbował uzyskać taki trunek.
Pozdrawiam
Chciałbym uzyskać smak i zapach trunku który jest w tytule postu,czy może wiecie jak uzyskiwany jest zapach pierników w tym likierze,pewnie są używane jakieś mieszanki korzenne,które są sekretem,ale może ktoś z was kiedyś próbował uzyskać taki trunek.
Pozdrawiam