Nastaw zatrzymuje się na 7BLG

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
lorak86
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 12 sie 2020, 07:48

Post autor: lorak86 »

Witam
Nastaw zatrzymuje się na 7BLG.
Opiszę jak robię nastaw.
Z kranu pod dużym ciśnieniem wlewam 80L wody 40*C.
Rozpuszczamy około 54kg cukru (wielkim mieszadłem na wiertarce).
Następnie pod dużym ciśnieniem dolewam 90L zimnej wody aby uzyskać 25*C.
Dzięki temu mam już fajnie napowietrzona wodę.
Wszystko mieszam wielkim mieszadłem na wiertarce.
W trakcie mieszania dosypuje dwie paczki drożdży Coobra MEGA Pack.
BLG wynosi 26.
Wszystko ładnie pracuje.
Po około dwóch dobach mam największą temperaturę czyli 32*C.
Od tego momentu temperatura spada aż do 16*C i BLG 7.
Nastaw trzymam w piwnicy gdzie mam stała temperaturę 15*C.

Robię takie nastawy co około miesiąc.
W 8 na 10 nastawach nie ma problemu. BLG schodzi do -1. Cukier i drożdże zawsze takie same.

Nie chcę się bawić w ponowne startowanie, a tym bardziej w robieniu kolejnego nastawu na dundrze.
Chciałbym poprostu dowiedzieć się gdzie popełniam błąd.
Ostatnio zmieniony niedziela, 25 lip 2021, 06:30 przez lorak86, łącznie zmieniany 1 raz.
promocja
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Nastaw zatrzymuje się na 7BLG

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Ile czasu dałeś nastawowi na zejście do -1lbg ( -1blg to wcale nie jest koniec! Przy takiej ilości cukru powinien Ci wskazywać -3blg, gdzie biorę już pod uwagę zimniejszy nastaw )?

W trakcie mieszania dosypuje dwie paczki drożdży Coobra MEGA Pack.

czyli kiedy? Po uzyskaniu 25st C? Bo jeśli wlewasz do wody 40st C to ciut za gorąco.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2716
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 253 razy
Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Nastaw zatrzymuje się na 7BLG

Post autor: jakis1234 »

Według mnie wszystko robisz prawidłowo.
Zaczynam od niższego Blg - 22, ale 26 też nie powinno być problemem.
Zresztą skoro 80% nastawów wychodzi prawidłowo, to potwierdza, że wszystko jest dobrze.
Cukier - zawsze ten sam? Drożdże - warunki przechowywania i świeżość?
Miernik Blg - na pewno jest dobry? Tym bardziej, że faktycznie na koniec powinien pokazać mniej niż -1.
Temperatura - napisałeś, że dochodzi do 32 stopni, a może w tych nieudanych wzrasta bardziej?
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 lip 2021, 12:21 przez jakis1234, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdrawiam z opolskiego.

użytkownik usunięty
Re: Nastaw zatrzymuje się na 7BLG

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Proponowałbym zmienić drożdże a napewno utrzymywać stałą temperaturę. Przemyśl także fermentowanie cukru w mniejszych zbiornikach. Pozdro
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Nastaw zatrzymuje się na 7BLG

Post autor: rozrywek »

Jeśli robiłeś wcześniej i proporcje były identyczne to tylko wina temperatury i drożdży.
Robisz co miesiąc. Także w Marcu będzie inaczej niż w Sierpniu. Mógł się nastaw przegrzewać i wcale tam nie było tyle stopni. Szczególnie że te grzybki co używasz grzeją ostro.

A co do drożdzy to nawet w wielopakach pakowanych po 10 szt może się trafić ferelna jedna paczka. Nie raz tak było.

Ps: a dlaczego nie chcesz tego dundru wykorzystać? 7blg to jednak sporo cukru.

Przy tych proporcjach co podajesz to blg masz nie 26 a 24.

A w dundrze o blg 7 masz ok 7.5 kg cukru w 100L tegóż dundru.
Jak to zwykła cukrówka na rektyfikację to możesz ten dunder dać.
Drugi ps: kup drugi cukromierz. Zawsze trzeba mieć parę sztuk.
Pozdro.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
lorak86
2
Posty: 3
Rejestracja: środa, 12 sie 2020, 07:48
Re: Nastaw zatrzymuje się na 7BLG

Post autor: lorak86 »

Dziękuję za informację
Popełniłem literówkę. BLG zawsze mam -3.
Temperatura jest stała ponieważ to piwnica.
Czy lato czy zima to jest 15*C
Drożdże trzymam w lodówce i wyjmuje dwie paczki dzień przez robieniem nastawu.
Termin ważności jest zawsze długi (prawie rok).

Temperatury też zawsze pilnuje.
Start 25*C i temperatura po dwóch dniach jest maksymalna i wynosi 32*C.
Kupię dwa mierniki BLG ale tego jak sprawdzam na wodzie to wskazuje prawie idealne 0.

Obstawiam winę drożdży. To już nie pierwszy raz kiedy nastaw stanął po 3dniach.
Zawsze nastawy trzymam tydzień i daje do klarowania.

Jakie inne drożdże polecacie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”