Nastaw z winogron ciemnych
-
Autor tematu - Posty: 304
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 90 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Nastaw z winogron ciemnych
Serwus.
Niedługo będę miał dojrzałe ciemne winogrona. Nie nastawiałem jeszcze winogrona.
Plan mam taki:
1) Zerwać około 30l wiadro (samych kulek 30l)
2) zalać to wszystko woda z pirosiarcznem- i tu rodzi sie pytanie ile dać piro na przykładowo 10 l roztworu (myślę, że tyle wejdzie aby zakryc cale winogrono) i jak dlugo trzymać
3) wyłowić winogrono do inniego naczynia i przepłukać wodą
4) zagnieść rękoma albo mieszadłem
5) dodać 4kg cukru i 10 l wody
6) i dodac drożdże- tylko nie wiem teraz czy dać spirit ferm turbo fruit jedną paczkę, czy może bayanusy i jakąś pożywkę?
Czy to może się udać czy coś zmienić?
Ps. Macerowal ktoś kiedys winogrono i dawał je na rurki?
Niedługo będę miał dojrzałe ciemne winogrona. Nie nastawiałem jeszcze winogrona.
Plan mam taki:
1) Zerwać około 30l wiadro (samych kulek 30l)
2) zalać to wszystko woda z pirosiarcznem- i tu rodzi sie pytanie ile dać piro na przykładowo 10 l roztworu (myślę, że tyle wejdzie aby zakryc cale winogrono) i jak dlugo trzymać
3) wyłowić winogrono do inniego naczynia i przepłukać wodą
4) zagnieść rękoma albo mieszadłem
5) dodać 4kg cukru i 10 l wody
6) i dodac drożdże- tylko nie wiem teraz czy dać spirit ferm turbo fruit jedną paczkę, czy może bayanusy i jakąś pożywkę?
Czy to może się udać czy coś zmienić?
Ps. Macerowal ktoś kiedys winogrono i dawał je na rurki?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 652
- Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 100 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych
A na co to ma być? Wino, czy brandy? Jakie to winogona vv czy vl?
Jeżeli destylat, to nie dodawać piro.
Dalsze postępowanie w zależności od sprzętu do destylacji. Generalnie mniej wody i cukru.
Jeżeli destylat, to nie dodawać piro.
Dalsze postępowanie w zależności od sprzętu do destylacji. Generalnie mniej wody i cukru.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 215 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych
Czy wszyscy już oszaleli z tym piro? Weź umyj te grona pod ciepłą wodą, jak chcesz się pozbyć dzikusów i starczy. Za dużo wody i cukru.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 3336
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 265 razy
- Otrzymał podziękowanie: 405 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych
Jak destylat to bez wody, nie więcej jak 3kg cukru na 30kg owoców, lepiej dodać glukozy zamiast cukru. Można dać tylko 1,5 kg cukru a po zakończonej fermentacji dolać 1l spirytusu. Macerować tak ze 2 dni i potem na rurki.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 304
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 90 razy
- Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych
Dzięki wszystkim za odpowiedź
@doody
Chyba zrobię tak jak piszesz.
Kupie ze 2 kg glukozy i zobaczę ile będzie kg w pełnym wiadrze 33l.
Drożdże dam bayanusy. Zastanawiam się czy pożywkę dawać do tego.
Co do winogrona to jest ono bardzo stare pewnie ma z 30 albo nawet 40 lat lekko.
@doody
Chyba zrobię tak jak piszesz.
Kupie ze 2 kg glukozy i zobaczę ile będzie kg w pełnym wiadrze 33l.
Drożdże dam bayanusy. Zastanawiam się czy pożywkę dawać do tego.
Co do winogrona to jest ono bardzo stare pewnie ma z 30 albo nawet 40 lat lekko.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 wrz 2022, 12:48 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 3336
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 265 razy
- Otrzymał podziękowanie: 405 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych
Pożywkę daj. Drożdże takie jak bayanusy lepiej pracują gdy mają pożywkę.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
- Posty: 2691
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 123 razy
- Otrzymał podziękowanie: 512 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych
W zeszłym roku nastawiłem 2 beczułki winogron.
Nic nie myłem a tym bardziej jakiegoś pirosiarczanu nie dodawałem
A co wyszło mieli okazję popróbować na zlocie
Ale chyba tylko w pierwszy dzień bo 2 butelki po 0.7 zaginęły
Nic nie myłem a tym bardziej jakiegoś pirosiarczanu nie dodawałem

A co wyszło mieli okazję popróbować na zlocie

Ale chyba tylko w pierwszy dzień bo 2 butelki po 0.7 zaginęły

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
- Posty: 7090
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 393 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1665 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych
Ale jakimś dziwnym trafem, znalazłem je u siebie po powrocie ze zlotu



SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 2691
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 123 razy
- Otrzymał podziękowanie: 512 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych


Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
- Posty: 94
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych
Witam wszystkich
. Dzisiaj nastawiłem 52kg winogron pięciu odmian. Dodałem do nich 5kg glukozy i 1litr wody, który w sumie nie był potrzebny, 20g pożywki i 10g drożdży Bayanusy. Wszystko w beczce 220L i w wieczko wsadzona rurka szklana. Szkoda że tak mało tego winogrona było
, bo miejsca w beczce jeszcze dość 



Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
-
- Posty: 94
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych
Cześć. Powiem ci że trunek ten wyszedł mi najlepszy z tych co robiłem w tamtym czasie. Bardzo aromatyczny. Ale czy różni się od trunku z jednej odmiany to nie wiem, bo takiego jeszcze nie mam. Powiem ci też że jedną z odmian wrzucałem to jeszcze nie była dojrzała, kwaśne owoce miała, i raczej nie wpłynęło to negatywnie na rezultat. 
Teraz obecnie robię z dwóch odmian, ciemnych i zielonych deserowych. Ale też zmieszane razem bo zbyt mała ilość żeby robić osobno

Teraz obecnie robię z dwóch odmian, ciemnych i zielonych deserowych. Ale też zmieszane razem bo zbyt mała ilość żeby robić osobno

Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
-
- Posty: 94
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych
Jasne że wolno
. Posiadam kolumnę, więc do owoców zbiornik+ katalizator+ głowica.
1 odpęd
2 do 50%
Przedgonu odbierałem 250ml z 50L. Ale teraz będę odbierał więcej do buteleczek, ponieważ był jeszcze ostry w smaku. Lecz po roku to się ułożyło.
Nastaw goniłem odfiltrowany na grzałkach zaraz po zakończonej fermentacji

1 odpęd
2 do 50%
Przedgonu odbierałem 250ml z 50L. Ale teraz będę odbierał więcej do buteleczek, ponieważ był jeszcze ostry w smaku. Lecz po roku to się ułożyło.
Nastaw goniłem odfiltrowany na grzałkach zaraz po zakończonej fermentacji

Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
-
- Posty: 132
- Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Nastaw z winogron ciemnych
Mam pytanie sam owoc na papkę dajecie czy z gałązką też można ?
Mam na działce stary winogron owoce dość słodkie ale myślę posadzić jeszcze jeden jaki rodzaj winorośli polecacie ?
Mam na działce stary winogron owoce dość słodkie ale myślę posadzić jeszcze jeden jaki rodzaj winorośli polecacie ?
-
- Posty: 468
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 54 razy
- Otrzymał podziękowanie: 82 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych
Winogrona robię bez gałązek nie myje wszystko miksuje fermentuje pulpę z pestkami skórkami. Gotuję w płaszczu dwa razy raz wszystko do zera. Drugi raz 3 półki z podziałem na frakcje. Jak chce więcej aromatu to PS z miedzią tak żeby wyszło z całości ok 68% niestety czasem przestrzelone i mętnieje. Na półkowej powtarzalnie 78%z całości klar.