Nastaw z winogron ciemnych

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.
Awatar użytkownika

Autor tematu
AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy

Post autor: AAmatorek »

Serwus.
Niedługo będę miał dojrzałe ciemne winogrona.
Screenshot_20220905-075354_Gallery_resize_36.jpg
Screenshot_20220905-075412_Gallery_resize_46.jpg
Nie nastawiałem jeszcze winogrona.
Plan mam taki:
1) Zerwać około 30l wiadro (samych kulek 30l)
2) zalać to wszystko woda z pirosiarcznem- i tu rodzi sie pytanie ile dać piro na przykładowo 10 l roztworu (myślę, że tyle wejdzie aby zakryc cale winogrono) i jak dlugo trzymać
3) wyłowić winogrono do inniego naczynia i przepłukać wodą
4) zagnieść rękoma albo mieszadłem
5) dodać 4kg cukru i 10 l wody
6) i dodac drożdże- tylko nie wiem teraz czy dać spirit ferm turbo fruit jedną paczkę, czy może bayanusy i jakąś pożywkę?

Czy to może się udać czy coś zmienić?

Ps. Macerowal ktoś kiedys winogrono i dawał je na rurki?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
promocja

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych

Post autor: czytam »

A na co to ma być? Wino, czy brandy? Jakie to winogona vv czy vl?
Jeżeli destylat, to nie dodawać piro.
Dalsze postępowanie w zależności od sprzętu do destylacji. Generalnie mniej wody i cukru.
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych

Post autor: kiwitom23 »

Czy wszyscy już oszaleli z tym piro? Weź umyj te grona pod ciepłą wodą, jak chcesz się pozbyć dzikusów i starczy. Za dużo wody i cukru.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

Autor tematu
AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych

Post autor: AAmatorek »

:witam:
Destylat smakowy mi sie marzy.

Tylko bez bakterii i dzikich grzybów. Ma smakować i ładnie pachnieć ;)
Awatar użytkownika

Twonk_2
30
Posty: 47
Rejestracja: niedziela, 17 kwie 2022, 19:37
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych

Post autor: Twonk_2 »

Odpuść piro, wodę ale i cukier (albo przynajmniej zmniejsz ilość). W winogronach cukru jest naprawdę dużo. Drożdże dałbym inne niż turbo.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych

Post autor: Doody »

Jak destylat to bez wody, nie więcej jak 3kg cukru na 30kg owoców, lepiej dodać glukozy zamiast cukru. Można dać tylko 1,5 kg cukru a po zakończonej fermentacji dolać 1l spirytusu. Macerować tak ze 2 dni i potem na rurki.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Autor tematu
AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych

Post autor: AAmatorek »

Dzięki wszystkim za odpowiedź

@doody
Chyba zrobię tak jak piszesz.
Kupie ze 2 kg glukozy i zobaczę ile będzie kg w pełnym wiadrze 33l.
Drożdże dam bayanusy. Zastanawiam się czy pożywkę dawać do tego.

Co do winogrona to jest ono bardzo stare pewnie ma z 30 albo nawet 40 lat lekko.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 wrz 2022, 12:48 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3805
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych

Post autor: Doody »

Pożywkę daj. Drożdże takie jak bayanusy lepiej pracują gdy mają pożywkę.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych

Post autor: Góral bagienny »

W zeszłym roku nastawiłem 2 beczułki winogron.
Nic nie myłem a tym bardziej jakiegoś pirosiarczanu nie dodawałem :?
A co wyszło mieli okazję popróbować na zlocie :D
Ale chyba tylko w pierwszy dzień bo 2 butelki po 0.7 zaginęły :hahaha:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych

Post autor: radius »

Ale jakimś dziwnym trafem, znalazłem je u siebie po powrocie ze zlotu :mrgreen: :klaszcze:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych

Post autor: Góral bagienny »

:D Mam nadzieję że smakowały i na zdrowie poszły :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych

Post autor: Psotnik84 »

Witam wszystkich :witam:. Dzisiaj nastawiłem 52kg winogron pięciu odmian. Dodałem do nich 5kg glukozy i 1litr wody, który w sumie nie był potrzebny, 20g pożywki i 10g drożdży Bayanusy. Wszystko w beczce 220L i w wieczko wsadzona rurka szklana. Szkoda że tak mało tego winogrona było :bezradny:, bo miejsca w beczce jeszcze dość :D
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych

Post autor: AAmatorek »

@Psotnik84 wyszło Tobie coś ciekawego z Tego? Minął rok. ;)
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych

Post autor: Psotnik84 »

Cześć. Powiem ci że trunek ten wyszedł mi najlepszy z tych co robiłem w tamtym czasie. Bardzo aromatyczny. Ale czy różni się od trunku z jednej odmiany to nie wiem, bo takiego jeszcze nie mam. Powiem ci też że jedną z odmian wrzucałem to jeszcze nie była dojrzała, kwaśne owoce miała, i raczej nie wpłynęło to negatywnie na rezultat. :pije:
Teraz obecnie robię z dwóch odmian, ciemnych i zielonych deserowych. Ale też zmieszane razem bo zbyt mała ilość żeby robić osobno ;)
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
Awatar użytkownika

Autor tematu
AAmatorek
350
Posty: 396
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych

Post autor: AAmatorek »

A jak wolno spytać, robiłeś na PS czy na pustej rurce? Dużo przedgonu bylo?
Awatar użytkownika

Psotnik84
50
Posty: 99
Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych

Post autor: Psotnik84 »

Jasne że wolno :D. Posiadam kolumnę, więc do owoców zbiornik+ katalizator+ głowica.
1 odpęd
2 do 50%
Przedgonu odbierałem 250ml z 50L. Ale teraz będę odbierał więcej do buteleczek, ponieważ był jeszcze ostry w smaku. Lecz po roku to się ułożyło.
Nastaw goniłem odfiltrowany na grzałkach zaraz po zakończonej fermentacji :ok:
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.

Alien844
200
Posty: 248
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych

Post autor: Alien844 »

Mam pytanie sam owoc na papkę dajecie czy z gałązką też można ?

Mam na działce stary winogron owoce dość słodkie ale myślę posadzić jeszcze jeden jaki rodzaj winorośli polecacie ?

prolog1975
450
Posty: 472
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
Podziękował: 57 razy
Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych

Post autor: prolog1975 »

Winogrona robię bez gałązek nie myje wszystko miksuje fermentuje pulpę z pestkami skórkami. Gotuję w płaszczu dwa razy raz wszystko do zera. Drugi raz 3 półki z podziałem na frakcje. Jak chce więcej aromatu to PS z miedzią tak żeby wyszło z całości ok 68% niestety czasem przestrzelone i mętnieje. Na półkowej powtarzalnie 78%z całości klar.

Alien844
200
Posty: 248
Rejestracja: wtorek, 14 gru 2021, 21:43
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych

Post autor: Alien844 »

Poszedłem na całość i z głązkami zrobiłem :)
Ja na półkowej jak puszczam to 70%-72% procent z całości wychodzi mi.
I odbieram do 95 stopni na kegu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”