Nastaw z winogron ciemnych
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Serwus.
Niedługo będę miał dojrzałe ciemne winogrona. Nie nastawiałem jeszcze winogrona.
Plan mam taki:
1) Zerwać około 30l wiadro (samych kulek 30l)
2) zalać to wszystko woda z pirosiarcznem- i tu rodzi sie pytanie ile dać piro na przykładowo 10 l roztworu (myślę, że tyle wejdzie aby zakryc cale winogrono) i jak dlugo trzymać
3) wyłowić winogrono do inniego naczynia i przepłukać wodą
4) zagnieść rękoma albo mieszadłem
5) dodać 4kg cukru i 10 l wody
6) i dodac drożdże- tylko nie wiem teraz czy dać spirit ferm turbo fruit jedną paczkę, czy może bayanusy i jakąś pożywkę?
Czy to może się udać czy coś zmienić?
Ps. Macerowal ktoś kiedys winogrono i dawał je na rurki?
Niedługo będę miał dojrzałe ciemne winogrona. Nie nastawiałem jeszcze winogrona.
Plan mam taki:
1) Zerwać około 30l wiadro (samych kulek 30l)
2) zalać to wszystko woda z pirosiarcznem- i tu rodzi sie pytanie ile dać piro na przykładowo 10 l roztworu (myślę, że tyle wejdzie aby zakryc cale winogrono) i jak dlugo trzymać
3) wyłowić winogrono do inniego naczynia i przepłukać wodą
4) zagnieść rękoma albo mieszadłem
5) dodać 4kg cukru i 10 l wody
6) i dodac drożdże- tylko nie wiem teraz czy dać spirit ferm turbo fruit jedną paczkę, czy może bayanusy i jakąś pożywkę?
Czy to może się udać czy coś zmienić?
Ps. Macerowal ktoś kiedys winogrono i dawał je na rurki?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
-
Autor tematu - Posty: 396
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych
Dzięki wszystkim za odpowiedź
@doody
Chyba zrobię tak jak piszesz.
Kupie ze 2 kg glukozy i zobaczę ile będzie kg w pełnym wiadrze 33l.
Drożdże dam bayanusy. Zastanawiam się czy pożywkę dawać do tego.
Co do winogrona to jest ono bardzo stare pewnie ma z 30 albo nawet 40 lat lekko.
@doody
Chyba zrobię tak jak piszesz.
Kupie ze 2 kg glukozy i zobaczę ile będzie kg w pełnym wiadrze 33l.
Drożdże dam bayanusy. Zastanawiam się czy pożywkę dawać do tego.
Co do winogrona to jest ono bardzo stare pewnie ma z 30 albo nawet 40 lat lekko.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 5 wrz 2022, 12:48 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 2875
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 549 razy
-
- Posty: 99
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych
Witam wszystkich . Dzisiaj nastawiłem 52kg winogron pięciu odmian. Dodałem do nich 5kg glukozy i 1litr wody, który w sumie nie był potrzebny, 20g pożywki i 10g drożdży Bayanusy. Wszystko w beczce 220L i w wieczko wsadzona rurka szklana. Szkoda że tak mało tego winogrona było , bo miejsca w beczce jeszcze dość
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
-
- Posty: 99
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych
Cześć. Powiem ci że trunek ten wyszedł mi najlepszy z tych co robiłem w tamtym czasie. Bardzo aromatyczny. Ale czy różni się od trunku z jednej odmiany to nie wiem, bo takiego jeszcze nie mam. Powiem ci też że jedną z odmian wrzucałem to jeszcze nie była dojrzała, kwaśne owoce miała, i raczej nie wpłynęło to negatywnie na rezultat.
Teraz obecnie robię z dwóch odmian, ciemnych i zielonych deserowych. Ale też zmieszane razem bo zbyt mała ilość żeby robić osobno
Teraz obecnie robię z dwóch odmian, ciemnych i zielonych deserowych. Ale też zmieszane razem bo zbyt mała ilość żeby robić osobno
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
-
- Posty: 99
- Rejestracja: czwartek, 21 paź 2021, 08:32
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Whisky. Ale domowej jeszcze nie piłem
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Opolskie
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych
Jasne że wolno . Posiadam kolumnę, więc do owoców zbiornik+ katalizator+ głowica.
1 odpęd
2 do 50%
Przedgonu odbierałem 250ml z 50L. Ale teraz będę odbierał więcej do buteleczek, ponieważ był jeszcze ostry w smaku. Lecz po roku to się ułożyło.
Nastaw goniłem odfiltrowany na grzałkach zaraz po zakończonej fermentacji
1 odpęd
2 do 50%
Przedgonu odbierałem 250ml z 50L. Ale teraz będę odbierał więcej do buteleczek, ponieważ był jeszcze ostry w smaku. Lecz po roku to się ułożyło.
Nastaw goniłem odfiltrowany na grzałkach zaraz po zakończonej fermentacji
Jeśli wygrywasz zasługujesz na drinka, jesli przegrywasz, zwyczajnie go potrzebujesz.
-
- Posty: 472
- Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 08:38
- Podziękował: 57 razy
- Otrzymał podziękowanie: 85 razy
Re: Nastaw z winogron ciemnych
Winogrona robię bez gałązek nie myje wszystko miksuje fermentuje pulpę z pestkami skórkami. Gotuję w płaszczu dwa razy raz wszystko do zera. Drugi raz 3 półki z podziałem na frakcje. Jak chce więcej aromatu to PS z miedzią tak żeby wyszło z całości ok 68% niestety czasem przestrzelone i mętnieje. Na półkowej powtarzalnie 78%z całości klar.