Nastaw z bananów - Pektopol

Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
viris
30
Posty: 36
Rejestracja: wtorek, 23 lip 2013, 20:43
Podziękował: 7 razy

Post autor: viris »

Witam, na początku chciałbym pochwalić się swoim wyczynem, a raczej wprowadzić do tematu :)
Otóż dostałem w prezencie 20 kilogramów bananów. Bez wahania i specjalnych przegotowań zrobiłem nastaw, do 60 litrowej beczki wkroiłem banany zalałem wodą z cukrem i zostawiłem na strychu przy grzejniku. Niestety akurat musiałem wyjechać na 3 dni. Na drugi dzień dowiedziałem się że wszystko bulka ładnie więc nie miałem powodów do niepokoju. Po przyjeździe spotkała mnie niemiła niespodzianka. Wchodzę do pokoju a tam nabrzmiała beczka wyglądająca jak tykająca bomba :D Otworzyłem a raczej rozbroiłem "bombę", oczywiście ochlapany zawartością beczki przelałem cześć do drugiej beczki. Niepokoi mnie niestety, że codziennie wytwarza się piana dochodząca do połowy beczki i zatykająca ujście powietrza. Przeczyłem na forum że banany należy potraktować Pektopolem. Ze względu że nie jest produkowany kupilem odpowiednik na allegro (Rohapect DA6L) i tutaj pojawia się moje pytanie. Czy ów dodatek spowoduje że piana nie będzie się wytwarzać, czy zapobiegnie zmętnieniu nastawu? Wiem jedynie, że rozkłada pektyny ale co to daje w rzeczywistości?
alembiki
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Nastaw z bananów - Pektopol

Post autor: gr000by »

Pekto pomoże, ale nie do końca. Bardziej pomocna będzie antypiana do zacierów zbożowych, kilka kropli likwiduje nawet najoporniejszą pianę. A na koniec jeszcze jedna uwaga - banany warto zatrzeć jak zboże, ze względu na dużą zawartość skrobi.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Nastaw z bananów - Pektopol

Post autor: Pretender »

Po pektopol, a raczej pektoenzym do Biowinu (i nie tylko). Jest i w płynie i proszku. Czy pomoże? Ciężko stwierdzić bo nie jest to środek na pianę, na pewno nie zaszkodzi.

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Nastaw z bananów - Pektopol

Post autor: silvio2007 »

Napisz jaki uzyskasz wynik po destylacji. Ja kiedyś też robiłem z bananów ale zacierałem enzymami.
Awatar użytkownika

JanOkowita
2500
Posty: 2739
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Podziękował: 308 razy
Otrzymał podziękowanie: 432 razy
Kontakt:
Re: Nastaw z bananów - Pektopol

Post autor: JanOkowita »

I jak już się ta fermentacja zakończy - to zaśpiewajmy !
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)

Autor tematu
viris
30
Posty: 36
Rejestracja: wtorek, 23 lip 2013, 20:43
Podziękował: 7 razy
Re: Nastaw z bananów - Pektopol

Post autor: viris »

Skoro nie zaszkodzi więc doleje i dam znać :) Na razie stan jest taki że pieni się cholernie i muszę mieszać tą klejącą pianę bo zatyka wężyk. Ciekawi mnie natomiast konsystencja samego nastawu bo jest on taki trochę gęstawy i nie wiem jak zachowa się przy gotowaniu (będzie też się pienić czy nie). Co do samej fermentacji to alkohol po tygodniu można już spokojnie wyczuć ale będzie jeszcze trochę bulkało bo dałem 8 kg cukru a że nie dodaję drożdży to trzeba poczekać na destylację :P
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2373
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Nastaw z bananów - Pektopol

Post autor: Kamal »

Pracujesz na dzikusach? Z bananów?
Obrazek

bociann2
500
Posty: 523
Rejestracja: wtorek, 26 kwie 2011, 12:59
Krótko o sobie: Jestem okropnym człowiekiem, tak mi kiedyś mawiali.
Ulubiony Alkohol: Piwa
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Jedyna taka w Polsce...
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Nastaw z bananów - Pektopol

Post autor: bociann2 »

viris pisze:Witam, na początku chciałbym pochwalić się swoim wyczynem,...
Wyczyn to dopiero będzie, jak się uda coś sensownego z tego wyprodukować, wypić :womit: i przeżyć... :D
Awatar użytkownika

klodek4
1450
Posty: 1474
Rejestracja: czwartek, 21 lip 2011, 15:50
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: elda/alicante/, hiszpania
Podziękował: 369 razy
Otrzymał podziękowanie: 64 razy
Kontakt:
Re: Odp: Nastaw z bananów - Pektopol

Post autor: klodek4 »

Ja kiedyś też robiłem nastaw z bananów, gdzieś na forum o tym pisałem, ale na bayanusach, nastaw wyszedł jak kisiel, dosłownie, po przepuszczeniu, destylacji, wyszedł trunek marki "nie wiadomo co to", ale póki nie spróbujesz to nie wiesz:mrgreen:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nastawy owocowe”