Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Załączniki
NALEWKA PESTKÓWKA - przepisy

Postautor: KGB - pasjonat » piątek, 13 mar 2009, 00:23

PESTKÓWKA

1/4 l spirytusu 90%
1/2 l wody
35 dag cukru
1 szklanka pestek z jabłek

Cukier stopic podgrzewając go z wodą, ostudzić i wlać do hermetycznie zamykanego naczynia. Ja proponuje termos. Dodać pestki i spiryt i zamknąć całość na 40 dni. Po upływie tego czasu (40 dni - jak Wielki Post...) przecedzić przez bibułkę (np. filtr do kawy) i wlać do butelki z ciemnego szkła. Nalewka ma posmaczek migdałowy i oczywiście im starsza tym lepsza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 kwie 2009, 23:56 przez KGB - pasjonat, łącznie zmieniany 1 raz.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Autor tematu
KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Załączniki
Re: NALEWKA PESTKÓWKA - przepisy

Postautor: KGB - pasjonat » piątek, 24 kwie 2009, 00:02

Nalewka z brzoskwiniowych pestek


Nalewka z brzoskwiniowych pestek Składniki:
1 litr wódki
30 dkg brzoskwiniowych pestek
40 dkg cukru

Sposób przyrządzenia:
Pestki brzoskwiniowe rozbić, wyjąć z nich jądra. Jądra pestek umieścić w słoju i uzupełnić wódką do objętości 1 litra, szczelnie zamknąć, odstawić na 4 tygodnie. Po tym okresie nalew przefiltrować, dodać resztę wódki i cukier. Po 2 tygodniach nalewkę rozlać do butelek, szczelnie zamknąć, odstawić na kilka miesięcy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.


adam
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 30 mar 2009, 18:53
Załączniki
Re: NALEWKA PESTKÓWKA - przepisy

Postautor: adam » piątek, 24 kwie 2009, 09:38

KGB - a ile będzie miała ta nalewka % alkoholu?
Użytkownik zbanowany od 09.VII.2009r.


Autor tematu
KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Załączniki
Re: NALEWKA PESTKÓWKA - przepisy

Postautor: KGB - pasjonat » piątek, 24 kwie 2009, 22:26

Trudno powiedzieć nie liczyłem ani tez nie mierzyłem ile objętości ma ta nalewka dokładnie po zlaniu.
Myślę że ok 25 - 30 %.

kgb
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.


medowlak
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 7 mar 2015, 14:02
Załączniki
Re: NALEWKA PESTKÓWKA - wiśnia

Postautor: medowlak » poniedziałek, 2 lip 2018, 23:31

o rety, rety temat stary i wszyscy zbanowani hehe,
a ja robię tak:
słoik 4,25 L pestek z wiśni (jakieś 5 wiader 10 L wiśni, czyli 50L wina!) pestki umyte, zalewam samym spirytusem (z reguły sezon w pełni i brak pojemników),
stoi to około 2 miesięcy a następnie robię z tego 2 galony 40% wódki,
dla mnie bomba super wodzia, wszędzie w przepisach piszą spirytus (ja też hihi) ale może być mocny bimber lekko trafiony (80% bez refluksu) a czas i pestki zrobią swoje!!!
PS 1. Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat właściwości antyrakowych takiej (takich) nalewki z pestek?

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4281
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: NALEWKA PESTKÓWKA - przepisy

Postautor: lesgo58 » wtorek, 3 lip 2018, 05:59

Poczytaj tutaj:
post107452.html#p107452
i do końca strony.
Oraz pełno jest wiadomości u wujka Google.


zaradek
50
Posty: 76
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: NALEWKA PESTKÓWKA - przepisy

Postautor: zaradek » piątek, 19 lip 2019, 19:39

Nie znalazłem za dużo, więc zapytam. Macie jakiś pomysł na pestkówkę z wiśni? Zrobiłem nalewkę wiśniową, mam z 250g pestek z wiśni (już je umyłem).
Teraz myślę, czym tu je zalać. Najbezpieczniej będzie 60% a potem rozrobić - tylko jak? Czy z tego będzie lepsza wódeczka 40% bez dodatkowych składników? Czy może trzeba tam dodać cukru i zrobić nalewkę 30%? Widziałem, że niektórzy od razu dodają wodę i cukier - i w takim roztworze (ok 30%) macerują pestki. Co o tym myślicie?
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


arTii
600
Posty: 620
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: NALEWKA PESTKÓWKA - przepisy

Postautor: arTii » sobota, 20 lip 2019, 07:32

Dlaczego trzeba myć pestki? Ja zalałem nieumyte... coś złego się stanie?


zaradek
50
Posty: 76
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: NALEWKA PESTKÓWKA - przepisy

Postautor: zaradek » wtorek, 23 lip 2019, 15:56

Myślę, że najwyżej dodadzą wiśniowej nutki - nie powinno zaszkodzić. Tylko zgaduję, robię to pierwszy raz.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Awatar użytkownika

Kamal
1850
Posty: 1862
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: NALEWKA PESTKÓWKA - przepisy

Postautor: Kamal » wtorek, 23 lip 2019, 17:09

Chodzi o resztki owoców, soku które wprowadzają nuty smakowe do nalewki. Dlatego, można umyć, aby zachować, jak najczystszy smak pestki.
K.
Obrazek


arTii
600
Posty: 620
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: NALEWKA PESTKÓWKA - przepisy

Postautor: arTii » wtorek, 23 lip 2019, 17:55

OK, dzięki. Ja na sitku tylko przepłukałem pestki (żeby jak najwięcej poszło wiśni do nalewki) ale niezbyt dokładnie, więc trochę tych resztek poszło. Ale myślę, że nie będzie mi to przeszkadzało że będzie o posmaku wiśniowym :D


zaradek
50
Posty: 76
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 20:39
Załączniki
Re: NALEWKA PESTKÓWKA - przepisy

Postautor: zaradek » niedziela, 11 sie 2019, 07:14

Swoje pestki odcedziłem, dosłodziłem (175g cukru na 820 ml gotowego trunku - 100g przypaliłem), rozrobiłem do 30%, dodałem łyżeczkę ekstraktu waniliowego.
Efekt bardzo pozytywnie mnie zaskoczył.
Teraz (na drugi dzień) w butelce pojawiły się jakieś bełty (chyba pozostałość wisienek), ale dam trunkowi jeszcze ze 2 tygodnie na ułożenie się a potem przefiltruję. Ogólnie - polecam!
Pestki ponownie zalałem, zobaczę, czy jeszcze coś oddadzą. W poniedziałek planuję nastawić nalewkę z węgierek, już wiem, co zrobię z pestkami po drylowaniu ;-)
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.


Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości