Znaleziono 14 wyników
- sobota, 16 wrz 2023, 10:22
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino aronia-jabłko - mała wydajność ilości soku z aronii?
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 751
Wino aronia-jabłko - mała wydajność ilości soku z aronii?
Mam małą zagwozdkę odnosnie ilości uzyskanego soku z aronii :scratch: Nastawiłem baniak 34L wina aroniowo-jabłkowego, proporcje były następujące(wszystko już zapisane sumarycznie, bez podziału na I i II partie): -17 kg aronii -13,6 L wody -8,65 kg cukru * 0,6 L = 4,11 L -10,9 L soku jabłkowego nie w...
- sobota, 5 sie 2023, 11:20
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Wino aroniowo-jabłkowe - siarkowanie nie zatrzymało fermentacji
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 1640
Re: Wino aroniowo-jabłkowe - siarkowanie nie zatrzymało fermentacji
Wystarczy poczekać. Piro chroni przed utlenianiem, więc po dodaniu możesz trochę pomieszać, żeby przyspieszyć odgazowanie. Wysłane z mojego RMX3085 przy użyciu Tapatalka Mała aktualizacja, jednak nie musiałem dodawać dodatkowej siarki :D następnego dnia po dodaniu pierwszej dawki 1g/10L bulgotalo m...
- niedziela, 30 lip 2023, 14:51
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Wino aroniowo-jabłkowe - siarkowanie nie zatrzymało fermentacji
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 1640
Re: Wino aroniowo-jabłkowe - siarkowanie nie zatrzymało fermentacji
Tak, musisz dać pełną dawkę. Siarka się utlenia i poprzednia dawka już nie działa. Zrobiłeś błąd dosładzając, to się robi jak już masz pewność, że drożdże padły, po zrobieniu próby. Teraz to mogą paść od alkoholu, jeżeli robiłeś wino w miarę mocne. Co do ksylitolu - ja nie odróżniam czy wino jest s...
- niedziela, 30 lip 2023, 12:00
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Wino aroniowo-jabłkowe - siarkowanie nie zatrzymało fermentacji
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 1640
Re: Wino aroniowo-jabłkowe - siarkowanie nie zatrzymało fermentacji
Właśnie butelkowałbym już te 2 msc temu gdyby nie fakt, że było zbyt mocno wytrawne, ta aronia jednak troszkę cukru potrzebuje do smaku, więc jak poczekam to znowu będzie full wytrawne :hmm: Myślę, że spróbuję zasiarkować, tylko jak dodałem już te 0,8g to mogę to odjąć od tych 4-5g czy musi wlecieć ...
- niedziela, 30 lip 2023, 09:47
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Wino aroniowo-jabłkowe - siarkowanie nie zatrzymało fermentacji
- Odpowiedzi: 12
- Odsłony: 1640
Wino aroniowo-jabłkowe - siarkowanie nie zatrzymało fermentacji
Cześć, mam małą zagwozdkę - wczoraj planowałem butelkowanie już prawie rocznego winka aroniowo-jabłkowego, wszystko wyczysciłem, przygotowałem, zlewam do wiadra i... gazowane! A rurkę obserwowalem i nic nie było widać :shock: Jakoś 2 msc temu dosładzałem na pół wytrawne, najwidoczniej drożdże znów r...
- niedziela, 11 gru 2022, 16:03
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino aroniowo-jabłkowe - czy zastosować płatki dębowe?
- Odpowiedzi: 2
- Odsłony: 1966
Wino aroniowo-jabłkowe - czy zastosować płatki dębowe?
Witam forumowiczów :) Leżakuje mi w piwnicy półwytrawne winko aroniowo-jablkowe, które już nie pracuje. Winko jest jeszcze młode, bo ma ok. 3 miesiące ale już bardzo mi smakowało przy degustacji przy zlewaniu znad osadu. Zastanawiam się czy warto do niego dodać jakieś platki debowe na miesiąc? Można...
- wtorek, 6 wrz 2022, 23:17
- Forum: Wina Różne
- Temat: Wino z hibiskusa na zimno - po jakim czasie oddzielić susz?
- Odpowiedzi: 3
- Odsłony: 5550
Wino z hibiskusa na zimno - po jakim czasie oddzielić susz?
Witam wszystkich, nastawiłem dzisiaj wino hibiskusowe na zimno wg tego przepisu: http://skipior-alkohole.pl/wino-hibiskusowe/ (wersja bez rodzynek) ,jednak mam dylemat co do tego po jakim czasie oddzielić susz hibiskusa od nastawu. W przepisie jest 14 dni, jednak słyszałem ze niektórzy robią to np. ...
- wtorek, 6 wrz 2022, 20:45
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino porzeczkowe - dylemat czy zlewać znad osadu
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 3157
Re: Wino porzeczkowe - dylemat czy zlewać znad osadu
Dzięki Panowie za wszystkie odpowiedzi, winko zlałem, balon umyłem, dosłodziłem winko i jeszcze przez jeden dzień bulgotało. Teraz znowu się uspokoiło, dałem baniaczek do piwnicy i zobaczę jak się winko będzie miało za kilka miesięcy. A jakie dałeś drożdże? Bo mało które drożdże winne , no może poza...
- piątek, 2 wrz 2022, 22:41
- Forum: Wina Owocowe
- Temat: Wino porzeczkowe - dylemat czy zlewać znad osadu
- Odpowiedzi: 9
- Odsłony: 3157
Wino porzeczkowe - dylemat czy zlewać znad osadu
Witam, robię swoje pierwsze w życiu winko - porzeczkowe. Mam dylemat czy powinienem je już zlewać znad osadu czy nie. 11.07 nastawiłem winko i po 2tyg fermentacji burzliwej oddzieliłem owoce i wlałem sam płyn do balona 24.07.22, po czym dałem go do piwnicy. Drożdże i cukru dałem tak, że teoretycznie...
- piątek, 30 lip 2021, 18:04
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: mistyczny_wonsz
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 1704
Re: mistyczny_wonsz
Dzięki za wszelkie sugestie! :D Na czarny bez myślę, że na pewno się skuszę już w przyszłym sezonie, a na alkohol własnej produkcji pewnie też kiedyś przyjdzie pora, dobrze wiedzieć na przyszłość że tutaj znajdę od tego ekspertów :) ciekaw jestem jak te maliny wyjdą, bo pierwszy raz robię i jeszcze ...
- piątek, 30 lip 2021, 17:40
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nalewka z pędów sosny - pytanie
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 6847
Re: Nalewka z pędów sosny - pytanie
Ogólnie nalewki słodzę miodem zamiast cukrem dla lekkiego miodowego posmaku, dalej zależy mi na dominacji smaku tego co jest macerowane, więc jak pędy przyćmią miód to nawet lepiej, jakbym chciał miodówkę to bym miodówkę robił :P + chciałbym zrobić eksperyment z dodaniem miodu ze spadzi iglastej, kt...
- piątek, 30 lip 2021, 12:35
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nalewka z pędów sosny - pytanie
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 6847
Re: Nalewka z pędów sosny - pytanie
Przywitaj Się! Zrobione :D Zasypuję pędy sosny cukrem po maceracji w alkoholu (60%, robię mało słodkie nalewki) i problemów nie było. Czyli wychodzi na to, że spokojnie mogę zalewać i normalnie potem połączyć oba płyny, dzięki za info :) Apropo syropu cukrowego, jakoś tak mi się utarło, że do nalew...
- piątek, 30 lip 2021, 12:24
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: mistyczny_wonsz
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 1704
mistyczny_wonsz
Witam wszystkich na forum! :) Zauważyłem, że to miejsce jest jednym z lepszych miejsc do czerpania wiedzy nt produkcji własnych alkoholi dlatego sam w końcu postanowiłem dołączyć do społeczności. Krótko o mnie: głównie param się do produkcji nalewek, jakoś dwa lata temu załapałem bakcyla od teściów ...
- czwartek, 29 lip 2021, 22:18
- Forum: Wytwarzanie Nalewek
- Temat: Nalewka z pędów sosny - pytanie
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 6847
Nalewka z pędów sosny - pytanie
Mam pewien dylemat jak postąpić z nalewka z pędów sosny, która maceruje się już 2 miesiące. Wszystkie nalewki robię sposobem, że najpierw zalewam owoce alkoholem 70% i maceruje, a dopiero po tym etapie dodaję cukier/miód do owoców po wcześniejszym zlaniu esencji, po czym mieszam oba płyny już po pus...